Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Placa TEGO: cum se comporta la frecari repetate?

Mesajde almasel » 29 Ian 2013, 21:42

Salutare,
Deschid acest topic cu intrebarea de mai sus. Pun aceasta intrebare dorind de fapt sa aflu daca tego se comporta bine pentru a fi utilizata pentru masa unui circular home made.
Mentionez ca grosimea placii pe care o am este de 40, deci este suficient de rezistenta la vibratii, flambare, adaugare suruburi etc.
Ca si luciu este super ok, in sensul ca in eventualitatea in care s-ar preta pentru realizarea unei mese de circular, scandura ar aluneca foarte bine pe ea.
Temerea mea este legata de faptul ca din cauza trecerilor repetate a scandurilor, stratul lucios s-ar deteriora, apoi ar aparea denivelari... apoi trebuie alta.
Ati folosit asa ceva?
Aveti informatii legate de problema asta?
Multumesc.
almasel

Re: Placa TEGO: cum se comporta la frecari repetate?

Mesajde bio » 29 Ian 2013, 22:06

Sal, Almasel..

..am vazut ceva timp la cineva o masa de lucru la circular care era din TEGO..

avea circularul de multi ani..deci era un TEGO vechi cu multe ore de frecare la activ..

Din ce am vazut eu TEGO respectiv era dat cred cu un fel de ceara sau lac subtire ca era lucios tare in lumina becului din atelier--mi-a ramas in minte cum lucea masa aceea din Tego.
bio

Mesajde LUCIAN AVRAM » 29 Ian 2013, 22:09

tine destul de bine , acum depinde si cat de mult il uzezi , daca este numai pentru uz gospodaresc , e ok , daca lucrezi mai industrial , o sa-l schimbi cam dupa 2 ani :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde almasel » 29 Ian 2013, 22:34

LUCIAN AVRAM scrie:tine destul de bine , acum depinde si cat de mult il uzezi , daca este numai pentru uz gospodaresc , e ok , daca lucrezi mai industrial , o sa-l schimbi cam dupa 2 ani :)

Uz personal, 50- 100 lazi/an, utilizarea distribuita pe aproximativ 6 luni. Circularul pe care il am da semne de oboseala (un no name luat din Germania acum vreo 4- 5 ani, si-a facut treaba pana acum, merita tras pe linie moarta).
Caut o solutie pt blatul mesei noi si am gasit bucata asta de tego aruncata printr-o dependinte, pare ok la prima vedere; sa vedem ce pareri primesc si de aici si ma decid daca o folosesc pe asta sau recurg la un blat metalic.
almasel

Mesajde jenica67 » 29 Ian 2013, 22:40

Tego, poti sa o plachezi cu o tabla de 3 mm, cu suruburi cu cap inecat. Are si rezistenta la uzura si are rezistenta mecanica.
jenica67

Mesajde aliuta2000 » 29 Ian 2013, 23:20

almasel scrie:
LUCIAN AVRAM scrie:tine destul de bine , acum depinde si cat de mult il uzezi , daca este numai pentru uz gospodaresc , e ok , daca lucrezi mai industrial , o sa-l schimbi cam dupa 2 ani :)

Uz personal, 50- 100 lazi/an, utilizarea distribuita pe aproximativ 6 luni.
.

daca te gandesti sa faci 50-100 lazi atunci poti sa mergi catre blat profi sau chiar pe un circular care sa fie semiprofi ...
un circular da semne cand e deja mort , fie motorul fie in lagăre , pentru ca masa daca nu o lovești , nu se va deforma indiferent ca de ordinar ar fia Al din care e realiza profilul ...,
eu zic sa te reorientezi ... Tego e un material lemnos foarte bun , doar ca la o folosire intensa va ceda strat cu strat începând de la cel superior unde lucrezi (incet incet se uzeaza )
A.D.
aliuta2000

Mesajde ovidiu_78 » 30 Ian 2013, 02:57

placa aia tego de 40 care o ai e ok,daca e dreapta,ca si eu am mai luat de mai multe ori placa tego(bucati) de la obi dar nu erau prea drepte,dar... totusi 40 e cam prea groasa,depinde ce panza ai,iar de uzura nu trebuie sa te ingrijorezi ca va tine destul
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde modigliani » 30 Ian 2013, 03:24

almasel scrie:Uz personal, 50- 100 lazi/an, utilizarea distribuita pe aproximativ 6 luni.

Vezi-ti linistit de treaba .... Tine ! Iar daca nu ma insel , placa de tego de 40 mm este tratata la suprafata cu un email special ( nu doar cu o vopsea ordinara ) destinat rezistentei sporite la efort mecanic .
modigliani

Mesajde RazvanTi » 30 Ian 2013, 12:39

partea proasta la TEGO e ca se obadeaza la umezeala si nu vei avea masa dreapta in veci...
RazvanTi

Mesajde jenica67 » 30 Ian 2013, 12:46

Tego este facuta, tocmai sa reziste la apa. Toate remorcile au placa de tego de 12-18 mm. Aia de 40 mm merge la un camion.
jenica67

Mesajde modigliani » 30 Ian 2013, 17:41

RazvanTi scrie:partea proasta la TEGO e ca se obadeaza la umezeala si nu vei avea masa dreapta in veci...

Aiurea !!! Ce dracu' sa-i faci unui Tego de 40 mm sa se deformeze ????? Sa-l tii in apa un an , poate .....
Hai , domle , sa fim seriosi ..... Vorbim din carti sau in deplina cunoastere a proprietatilor materialelor ?
Omu' asta cauta un raspuns . Pe cel pertinent . ..... Il dam sau dam raspunsuri de dragu' de-a posta ???
modigliani

Mesajde almasel » 30 Ian 2013, 19:43

modigliani scrie:
almasel scrie:Uz personal, 50- 100 lazi/an, utilizarea distribuita pe aproximativ 6 luni.

Vezi-ti linistit de treaba .... Tine ! Iar daca nu ma insel , placa de tego de 40 mm este tratata la suprafata cu un email special ( nu doar cu o vopsea ordinara ) destinat rezistentei sporite la efort mecanic .

Am observat emailul ala despre care vorbesti. Pare o chestie de calitate la prima privire.
Neutilizand niciodata tego la vreo lucrare nu pot spune daca emailul asta e rezistent sau nu, dar repet, calitatea pare ok.
almasel

Mesajde modigliani » 30 Ian 2013, 21:42

Taticule , pune tu tego-ul ala si fa-ti treaba cu el . Daca se buleste in mai putin de doi ani iti trimit eu altu' prin Fan Curier .

Doar sa nu faci "wrestling" sau baroase pe placa ...... In rest e ok .
modigliani

Mesajde RazvanTi » 31 Ian 2013, 23:02

daca doar ar aseza tego peste un cadru( ca o podea la dube) sunt de acord cu tine.
el va trebui sa-l gaureasca pentru suruburi si sa-i taie fanta pentru panza.
AICI e problema ca aici nu va mai fi tratat si pe aici va "trage" umezeala. rapid.
TEGO e tratat anti umezeala la suprafata si pe muchii. o data ce l-ai debitat/gaurit, aleluia!
RazvanTi

Mesajde jenica67 » 31 Ian 2013, 23:44

1. Fi serios ca tego la remorci, sau unde vrei, ti-l taie din foaie la dimensiuni si alea nu mai sunt tratate.
2. Pai unde vrei draga sa tai cu el, in ploaie, de iti faci atatea probleme, vezi sa nu te curentezi. Pai motorul, nu are nimic in ploaie ?? Ala nu trage umezeala si se duce bobinajul ?
jenica67

Mesajde modigliani » 31 Ian 2013, 23:46

jenica67 scrie:1. Fi serios ca tego la remorci, sau unde vrei, ti-l taie din foaie la dimensiuni si alea nu mai sunt tratate.
2. Pai unde vrei draga sa tai cu el, in ploaie, de iti faci atatea probleme, vezi sa nu te curentezi. Pai motorul, nu are nimic in ploaie ?? Ala nu trage umezeala si se duce bobinajul ?

Sa traiesti ! Ce bei ???
modigliani

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE