cristi_vidican scrie:Deci, să înțelegem că nu aveți o părere pozitivă despre siropul de zahăr invertit după metoda popularizată de nea Gică.
Este un subiect interesant pt că este o metodă foarte utilizată de mulți dintre noi.
Chiar acum mă gândesc să-mi fac niște turte din zahar, acele plăci semi-tari, că am niște surprize la unele familii. Încă nu știu ce-i în cuib, dar ghemul e sus.
Dacă puteți detalia mai mult legat de rețeta cu zahărul invertit cu acid citric.
Sfatul meu ar fi sa le dai miere cristalizata si nu-ti va parea rau. Dar faci cum vrei.
(treaba aceasta trebuia rezolvata pana cel tarziu in septembrie.
Lenesul mai mult alearga si zgarcitul mai mut risipeste. Eu sunt sarac si nu-mi permit sa dau altceva decat miere in perioada septembrie-mai)
Nea Gica il recomanda pentru SALVAREA albinelor IN PERICOL DE MOARTE, NU pentru a astepta performante in anul urmator dupa hranirea cu aceste placi.
- VA ROG CITITI CELE 4 LINK-URI cu experimentul de acum 2 ani (e putin text, mai mult imagini)
Inamicul albinelor dumneavoastra, daca va apucati de invertit in bucatarie este HMF (Hidroximetilfurfural in ro., Hydroxymethylfurfural in en.) - am scris despre el aproape 1 pagina - pag. 64-65 in carte si la pag. 113, gasiti informatii si pe wikipedia.
A fost gasit in America in siropul de porumb si s-a dedus ca a scazut imunitatea albinelor, in experimentul meu de acum 2 ani si-a aratat efectele devastatoare.
Sa incerci sa faci ce descria nea Gica (in casa) mi se pare orbecaiala totala - bagi un orb in voliera cu pasari cantatoare si te lauzi ca iti aduce pe cea mai frumoasa dintre ele. Nu ai nici un control al temperaturii, al concentratiei de fructoza sau de HMF.
Pana capeti experienta distrugi o gramada de zahar si de familii de albine nevinovate.
Parerea mea!
Decizia e a fiecaruia in parte.