Sunt din Giurgiu si imi doresc foarte tare sa ma ocup de apicultura.
Poveste mea incepe astfel : De anul trecut(2012) ma fascineaza cresterea albinelor si in multele cercetari facute pe net eram decis si incantat de stupul Warre, asta probabil din dorinta de a nu depune prea mult efort si miere multa (you tube)
Prin prisma mai multor prieteni am luat legatura cu un alt stupar astfel desii nu mi-am procurat inca stupii am facut rost de o centrifuga aproape noua(ramane sa am ce sa storc in ea)
Fiind la inceput, marea dilema pe care o am bineinteles ..ce stupi sa folosesc.? Cunostinta mea are cam 40-50 de stupi ME, dar acesta are in propietate o baza melifera f buna(padure salcam) si omul face si pastoral. Acesta m-a indrumat sa imi cumpar tot stupi ME pentru inceput.
Intrebarea mea este : merita sa cumpar pentru inceput 1-2 stupi ME sau sa ma axez pe un alt fel de stup (fiind incepator).Mentionez ca stupii o sa-i amplasez in curte la tara si nu dispun de o baza melifera precum cunostinta mea( padure) dar in zona sunt ca in orice sat, o baza melifera diferita si mai este foarte mult pamant cultivat cu floare,rapita,faneata etc.
As dori sa imi sugerati ce model de stup sa aborbez deoarece aici in Giurgiu nu am gasit deocamdata decat un model : vertical 10 rame,1/1, cat 1/1 fund fix, fara plasa AV, podisor ,capac cu tabla, nevopsit. Pret 135 ron. (este bine la pret?)
Am inteles ca ar fi problema la acest stup, dat fiind faptul de diferenta de temperatura primavara cand pui cat. si totodata la capacirea cat. care se face mai greu deoarece are rama de 1/1.
Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit cu atatea nelamuriri.O zi buna.