Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cateva sfaturi utile unui incepator 2013

Mesajde Adijul » 28 Ian 2013, 14:28

In primul rand va salut stimati colegi.
Sunt din Giurgiu si imi doresc foarte tare sa ma ocup de apicultura.
Poveste mea incepe astfel : De anul trecut(2012) ma fascineaza cresterea albinelor si in multele cercetari facute pe net eram decis si incantat de stupul Warre, asta probabil din dorinta de a nu depune prea mult efort si miere multa (you tube) :D . Informandu-ma mai mult si citind cateva carti si toate forum-urile pe care le-am intalnit am ajuns la concluzia ca nu este chiar asa de simplu si lucrul cu ramele este de baza pentru a-mi realiza visul(o mica stupina).
Prin prisma mai multor prieteni am luat legatura cu un alt stupar astfel desii nu mi-am procurat inca stupii am facut rost de o centrifuga aproape noua(ramane sa am ce sa storc in ea) :D si promisiunea ca in primavara ma va ajuta cu albine.
Fiind la inceput, marea dilema pe care o am bineinteles ..ce stupi sa folosesc.? Cunostinta mea are cam 40-50 de stupi ME, dar acesta are in propietate o baza melifera f buna(padure salcam) si omul face si pastoral. Acesta m-a indrumat sa imi cumpar tot stupi ME pentru inceput.
Intrebarea mea este : merita sa cumpar pentru inceput 1-2 stupi ME sau sa ma axez pe un alt fel de stup (fiind incepator).Mentionez ca stupii o sa-i amplasez in curte la tara si nu dispun de o baza melifera precum cunostinta mea( padure) dar in zona sunt ca in orice sat, o baza melifera diferita si mai este foarte mult pamant cultivat cu floare,rapita,faneata etc.
As dori sa imi sugerati ce model de stup sa aborbez deoarece aici in Giurgiu nu am gasit deocamdata decat un model : vertical 10 rame,1/1, cat 1/1 fund fix, fara plasa AV, podisor ,capac cu tabla, nevopsit. Pret 135 ron. (este bine la pret?)
Am inteles ca ar fi problema la acest stup, dat fiind faptul de diferenta de temperatura primavara cand pui cat. si totodata la capacirea cat. care se face mai greu deoarece are rama de 1/1.
Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit cu atatea nelamuriri.O zi buna.
Adijul

Re: Cateva sfaturi utile unui incepator 2013

Mesajde liviutzbogos » 28 Ian 2013, 19:09

Te salut si bine ai venit. Tot incepator sunt si eu si nu pot sa zic ca iti dau sfaturi, ci iti spun cum am procedat si cum vreau sa procedez de acum inainte. In primul rand documentarea este baza. Primii 10 ani :lol: sa citesti tot ce prinzi la mana. Cu privire la lazi eu unul consider ca ME e un pic dificil pt un incepator, mai ales daca nu ai o baza melifera prea buna. Eu am inceput cu orizontalul si mai departe vreau sa merg pe vertical cu 12 sau 10 rame si cat de 1/2. Toti apicultorii profesionisti de aici de pe forum recomanda orizontalul pt inceput. De ce? Pai cred ca intr-un astfel de stup se vad mai putin consecintele greselilor (micilor greseli). Pe parcurs, cand mai acumulezi ceva experienta si indemanare, poti sa incerci si alte tipuri de stupi si vezi care ti se potriveste. In rest ce sa mai zic...sanatate in primul rand, spor la munca si sa nu te lasi descurajat de nimic...pt ca la inceput o sa ai multe caderi :) Sa auzim de bine.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi arad » 29 Ian 2013, 00:13

Adijul scrie:In primul rand va salut stimati colegi.
Sunt din Giurgiu si imi doresc foarte tare sa ma ocup de apicultura.
Poveste mea incepe astfel : De anul trecut(2012) ma fascineaza cresterea albinelor si in multele cercetari facute pe net eram decis si incantat de stupul Warre, asta probabil din dorinta de a nu depune prea mult efort si miere multa (you tube) :D . Informandu-ma mai mult si citind cateva carti si toate forum-urile pe care le-am intalnit am ajuns la concluzia ca nu este chiar asa de simplu si lucrul cu ramele este de baza pentru a-mi realiza visul(o mica stupina).
Prin prisma mai multor prieteni am luat legatura cu un alt stupar astfel desii nu mi-am procurat inca stupii am facut rost de o centrifuga aproape noua(ramane sa am ce sa storc in ea) :D si promisiunea ca in primavara ma va ajuta cu albine.
Fiind la inceput, marea dilema pe care o am bineinteles ..ce stupi sa folosesc.? Cunostinta mea are cam 40-50 de stupi ME, dar acesta are in propietate o baza melifera f buna(padure salcam) si omul face si pastoral. Acesta m-a indrumat sa imi cumpar tot stupi ME pentru inceput.
Intrebarea mea este : merita sa cumpar pentru inceput 1-2 stupi ME sau sa ma axez pe un alt fel de stup (fiind incepator).Mentionez ca stupii o sa-i amplasez in curte la tara si nu dispun de o baza melifera precum cunostinta mea( padure) dar in zona sunt ca in orice sat, o baza melifera diferita si mai este foarte mult pamant cultivat cu floare,rapita,faneata etc.
As dori sa imi sugerati ce model de stup sa aborbez deoarece aici in Giurgiu nu am gasit deocamdata decat un model : vertical 10 rame,1/1, cat 1/1 fund fix, fara plasa AV, podisor ,capac cu tabla, nevopsit. Pret 135 ron. (este bine la pret?)
Am inteles ca ar fi problema la acest stup, dat fiind faptul de diferenta de temperatura primavara cand pui cat. si totodata la capacirea cat. care se face mai greu deoarece are rama de 1/1.
Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit cu atatea nelamuriri.O zi buna.

mergi pe mana celui ce te invata, dar sa stii ca pe stationar nu se face miere multa (decat in zone f bune - greu de gasit)
cristi arad

Mesajde Adijul » 29 Ian 2013, 14:45

Multumesc pentru sfaturile date ..o sa tin cont de ele.
Adijul

Mesajde Adijul » 30 Ian 2013, 11:07

in concluzie sa merg pe 2 stupi de 10-12 rame cuib si cat de 1/2 ?
Adijul

Mesajde RazvanTi » 30 Ian 2013, 12:20

parerea mea:
mergi pe acelasi tip de stupi ca al prietenului DUPA ce stai 1 an la el in stupina si inveti de la el tot ce se poate.
sau poti sa-ti iei si tu 2-3 familii si sa le plimbi cu ale lui.
mai tarziu cand oi ajunge pe picioarele tale poti continua tot pe ME sau treci pe dadant 10 rame si corpurile de ME le faci caturi de productie.
deci chiar daca nu ramai pe ME acele corpuri de ME vor deveni caturi si nu pierzi nimic.
RazvanTi

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2013, 14:19

Buna, Adijul! Stupul ME a fost inventat numai pe considerente tehnologice (in SUA). Acelasi tip de rame, aceeasi dimesiune a corpurilor etc. Posibilitati de mecanizare imense! Nu-L intereseaza pe american un altfel de apicultura, pt. ca la ei se practica - in agricultura - sistemul de monocultura pe suprafete mari (fapt care a si dus la nenorocirile cu care se confrunta apicultura americana)! Inventarea stupului sistematic, a dus la desfiintarea buduroaielor si la salvarea familiilor de albine. In fiecare regiune geografica s-au "consacrat" anumite tipuri de stupi. In conditiile tarii noastre, unde limita de inghet a coborat mult spre sud, se preteaza stupii cu rama de cuib Dadant. Daca amicul tau apicultor te ajuta cu familii, sa inteleg ca la primavara, fa rost de cateva rame mari, pune numai ramele (ME)cu puiet de la amicul tau, scutura albina, fa hraniri de stimulare si pleci din start cu rame mari! Sa nu te sperie ca albinele vor creste fasii de fagure in spatiul ramas gol, sub rame (doar le stimulezi,nu?). Usor, usor, vei inlocui ramele ME.
Mult succes!
ignatov andrei

Mesajde Adijul » 30 Ian 2013, 16:48

va multumesc pentru modul detaliat in care m-ati sfatuit si care imi este de mare folos...si o sa revin in momentul in care imi vin stupii.o zi buna
Adijul

Mesajde lache » 30 Ian 2013, 18:21

Am fost acum 3 ani in aceeasi postura. Am ales stupul Dadant pe 12 rame cu magazie 1/2, gindindu-ma atunci ca voi ajunge mai greu la ei si fiind ceva mai mari...Dar cum socoteala din tirg nu se potriveste cu cea de-acasa, cel care mi i-a vindut mi-a oferit sansa sa merg cu el in pastoral si astfel ca in prezent plec cu ei in aprilie si-i aduc la vatra in septembrie.Poate ar fi fost mai bine ca in aceasta situatie sa ma fi axat pe varianta cu 10 rame pentru ca, mai ales toamna la intoarcerea la vatra, ma cam cocoseaza...Iar daca mai vrei sa accesezi un program care impune un nr. de familii, mergi pe varianta cu 10 rame. Acuma insa ramin consecvent pentru ca si aranjatul in mijlocul de transport se face mai bine cind sunt lazi de acelasi tip. Ca si tine, intii am facut curs, am studiat manualul,am navigat pe forum zile intregi, am pus intrebari... Si intelegera teoriei este greoaie daca nu o impletesti cu practica...Daca reusesti sa fii in preajma unui avansat , parerea mea este sa nu te mai complici cu orizontali.
TRage singur concluziile si ACTIONEAZA IN CONSECINTA ! Mult curaj si succes !
lache

Mesajde ignatov andrei » 31 Ian 2013, 02:42

lache scrie:Am fost acum 3 ani in aceeasi postura. Am ales stupul Dadant pe 12 rame cu magazie 1/2, gindindu-ma atunci ca voi ajunge mai greu la ei si fiind ceva mai mari...Dar cum socoteala din tirg nu se potriveste cu cea de-acasa, cel care mi i-a vindut mi-a oferit sansa sa merg cu el in pastoral si astfel ca in prezent plec cu ei in aprilie si-i aduc la vatra in septembrie.Poate ar fi fost mai bine ca in aceasta situatie sa ma fi axat pe varianta cu 10 rame pentru ca, mai ales toamna la intoarcerea la vatra, ma cam cocoseaza...Iar daca mai vrei sa accesezi un program care impune un nr. de familii, mergi pe varianta cu 10 rame. Acuma insa ramin consecvent pentru ca si aranjatul in mijlocul de transport se face mai bine cind sunt lazi de acelasi tip. Ca si tine, intii am facut curs, am studiat manualul,am navigat pe forum zile intregi, am pus intrebari... Si intelegera teoriei este greoaie daca nu o impletesti cu practica...Daca reusesti sa fii in preajma unui avansat , parerea mea este sa nu te mai complici cu orizontali.
TRage singur concluziile si ACTIONEAZA IN CONSECINTA ! Mult curaj si succes !

Eu m-am referit la rama Dadant, nu la stupul Dadant! Nu crezi ca e o mare diferenta? Unde ai vazut tu ca i-am recomandat copilului ce stup sa aleaga?!? Cel pe 10 rame, la care te referi, nu tot rama Dadant "foloseste"?!? Exista trei tipuri de rame de cuib consacrate:
- Dadant (1/1);
- Langstroth (3/4);
- Layens(aprox. 2/1).
ignatov andrei

Mesajde biz » 31 Ian 2013, 10:49

Parerea mea, mergi pe ME prietenul tau are la fel si te invata sal folosesti ,nici nu sti ce inseamna sa folosesti acelas tip de rama ,ca incepator acest lucru este un avantaj imens ,tu nu ai rame cladite si in loc sa cladesti doua tipuri de rame tu folosesti acelas tip, intradevar va trebui sa iti placa ca altfel nu inveti ,daca te gindesti ; iar tre sa merg la albine si nam nici un chef , nu vei invata nimic .Apicultura se face din pasiune profitul mai tirziu
biz

Mesajde Adijul » 31 Ian 2013, 11:08

as merge si pe multietajat dar eu nu am acceasi baza melifera asa cum are el padurea..eu o sa-i tin in curte si din cate inteleg eu baza melifera e principalul factor pt a avea succes apoi cum stii sa-i ingrijesti..din cat am vb cu el nici el nu are toti stupii pe 3 caturi..la mine nici nu cred ca se pune problema.
El are padure in camp..cei care au stupii in sat din cate am vazut eu au numai stupi orizontali si verticali cu magazin..acum..nush ce sa zic,as merge pe 10 rame dadant si magazin de 1/2, i-am gasit pe internet cu toate accesoriile si imi convine la pret.
In multietajati parerea mea e ca trebuie familii puternice ..dar asa cum sunt eu de nu prea am habar banuiesc ca o sa fie imposibil.
Adijul

Mesajde lache » 01 Feb 2013, 00:19

Domnule Ignatov, imi placi ca esti foarte riguros. Ai dreptate in ceea ce afirmi dar cred ca pentru simplificare, se intelege ceea ce trebuie atunci cind vorbesti de stup Dadant, adica foloseste rame din acest tip si ca atare si dimensiunile lazii nu pot fi similare cu cele ale unei lazi care foloseste un alt tip de rame. Si mesajul meu a fost strict pentru cel care a cerut sfaturi, nicidecum sa va contrazic cu ceva...Chiar nu v-am inteles interventia...S-auzim de bine !
lache

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2013, 09:36

Aveti dreptate, d-le Lache! Am fost superficial in citirea comentariului d-voastra! Ani multi si buni de viata si sa curga mierea pe urdinis!
Cu stima!
ignatov andrei

Mesajde lache » 02 Feb 2013, 13:56

Multumesc, la fel,d-le Ignatov !Toate urarile de bine de la un cojudetean !
lache

Mesajde cristyan » 06 Feb 2013, 15:52

Salut,si eu sunt incepator de anul trecut.Eu am plecat direct pe vertical,10 rame+cat 1|2,iar anul acesta am achizitionat stupi tot vertical 10 rame dar cu cat de 1!1.Vreau mai mult spatiu. In prezent am 5familii si un roi.Astazi am facut un control si totul e bine.Cum prind o zii mai cu soare le pun apifonda. Iar in schimb vreau sa am in curte si 2,3 orizontalii,sami fac placerea si cu orizontali.Dar un lucru importan ,tre sa inveti cat mai mult cum se lucreaza cu modelul de stup pe care l vrei.bafta.
cristyan

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR