Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Iasca (cultivare)

Mesajde iunicu » 27 Ian 2013, 22:53

Asta vara am cules un sac de iasca de pe pomii din parcul Herastrau. Astazi plimband pe ficamea prin parc am vazut cum pe locurile de unde am luat iasca au crescut ciuperci noi.
Oare am putea insamanta iasca pe arborii din preajma casei?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Re: Iasca (cultivare)

Mesajde bostina constantin » 27 Ian 2013, 23:14

Intra pe forumul de crestere a ciupercilor ,,Total mush'', si poate vii cu idei, ca te stiu in stare ;) :)
bostina constantin

Mesajde serb » 28 Ian 2013, 12:05

iasca, inainte de a se usca , din cate stiu e comestibila si are o culoare galben-portocalie, si un gust ce aduce a carne de vitel.
serb

Mesajde FLORINELU » 29 Ian 2013, 19:30

din cate am observat eu iasca creste in general pe cupacii bulnavi,rupti,buturugi sau cu anumite defecte,pe cei perfect sanatosi nu prea gasesti iasca,asa ca vezi unde o insamantezi,cu toate ca te sfatuiesc sa te plimbi mai bine prin Herestrau si inbini utilul cu placutul,nemaipunand la socoata faptul ca fetita in mod sigur e incantata de aceasta recolta.
FLORINELU

Mesajde CristiTm » 29 Ian 2013, 22:31

eu am adunat saci intregi prin padrea de fag si doar pe copaci bolanvi am vazut cele mai mari si frumoase
CristiTm

Mesajde iunicu » 30 Ian 2013, 00:22

Citeam despre aceasta ciuperca cum paraziteaza pomul si cum partea care o folosim noi, cea care se vede este numai partea externa. Ciuperca in este infipta bine in lemnul copacului ducand la subrezirea si chiar moartea acestuia. De aceia creste mereu dupa ce o recoltam, findca ea ramane acolo defapt. Iar pomul cu iasca este un pom bolnav datorita ciupercii.
Am renuntat la gandul de a parazita intentionat un copac insa ma gandesc serios sa gasesc o metoda de a cultiva iasca pe buturugi din lemn.
iunicu

Mesajde FLORINELU » 30 Ian 2013, 08:40

am vazut aici pe forum ca la sarbi se vindea iasca la targurile apicole,si avea un pret destul de bun,la noi nu am vazut inca,dar mai asteptam. asa ca vezi cu cultivatul,poate pui de o afacere.
FLORINELU

Mesajde serb » 30 Ian 2013, 10:18

in anumite parti ale tarii se fac si articole de artizanat, un fel de basti, palarii ,chestii traditionale din iasca. am vazut pe la targuri din astea populare, iar expozantii erau maghiari de prin HR/CV. erau interesante, semanau cu pielea intoarsa pe exterior.
serb

Mesajde iunicu » 30 Ian 2013, 10:33

Atunci trebuie facuta si palarie apicola din iasca. :lol:
Se termina fumul, bagi palaria in afumator.
iunicu

Mesajde serb » 30 Ian 2013, 10:49

serb

Mesajde CristiTm » 30 Ian 2013, 21:51

uite aici recolta de iasca dupa ce am taiato bucati aproximativ 2 saci si o plasa :)
Fişiere ataşate
P1020450.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 30 Ian 2013, 21:58

Iunicu sati linistit ca si iasca are dusmanul ei natural e o insecta nustiu numele exact dar cand a intrat in ea are exact rezultatul gaselnitei la faguri zob o face pe dinauntru la iasca sanatoasa pica sporii pe jos in preajma ei ca o pulbere alba si fina, uite aici o iasca uriasa in mana unui prieten de al meu tot semiapicultor ca si mine :)))
Fişiere ataşate
P1020521.JPG
asta era uscata dar inca nu a fost atacata de insecte
CristiTm

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 22:10

Va zic eu cea mai buna "iasca" cocenii. :D
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 22:11

COCEÁN, coceni, s. m. 1. Tulpina unor plante cultivate, mai ales a porumbului, folosită ca nutreț. 2. Știulete de porumb desfăcut de boabe, folosit adesea drept combustibil. 3. Mijlocul (tare al) unor fructe sau legume; cotor.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde VASILE46OV » 04 Feb 2013, 22:39

CristiTm scrie:Iunicu sati linistit ca si iasca are dusmanul ei natural e o insecta nustiu numele exact dar cand a intrat in ea are exact rezultatul gaselnitei la faguri zob o face pe dinauntru la iasca sanatoasa pica sporii pe jos in preajma ei ca o pulbere alba si fina, uite aici o iasca uriasa in mana unui prieten de al meu tot semiapicultor ca si mine :)))

Iasca este o ciupercă parazită (burete) Polyporus fomentarius care se dezvoltă, în special, în mod parazit, pe arbori îmbătâniți, bolnavi sau în mod saprofit, pe cadavre de arbori. Nu se cunosc cazuri de creștere a buretelui de iască, în culturi . Are o creștere lentă iar pe corpul ciupercii observă dungi sinuoase de creștere - numărul lor indică vârsta ciupercii. Deci, nu este rentabil pentru a se înființa culturi de creștere. Se găsesc din abundență în pădurile de codru ( cu arbori bătrâni) Prin fierberea acestor ciuperci mărunțite în cenușă de lemn și uscarea lor se obține un produs (pentru fumul de interes apicol) de calitate superioară și mult mai ușor de aprins. Cel mai parfumat fum se obține din bureții crescuți pe nuc.
VASILE46OV

Mesajde iunicu » 05 Feb 2013, 02:00

O creste ea greu dar pentru mine e destul. In august am recoltat iasca de pe un stejar si acum in acelasi loc este o ciuperca aproape cat un pumn de mare.
iunicu

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE