Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: am facut bine siropul ?

Mesajde gabi bee » 24 Iun 2011, 18:36

din neglijenta am uitat o sticla in care era cam 1.5 litri sirop neinvertit si cred ca a stat in camara aproape o luna .sticla inchisa ermetic insa siropul a facut deasupra o pojghita subtire ca de mucegai . am gustat siropul si gustul este ok .mai pot oare sa dau acest sirop la albine dupa ce inlatur pojghita de deasupra sau trebuie sa-l arunc ? :?: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde victor s » 25 Iun 2011, 18:44

ha...!
Pai vezi mai gabita???? pai daca era invertit (la meserie) nu-ti mai faceai probleme acum daca o fi, n-o fi... :lol:
uite ce mai mi-a spus cineva...: daca pentru tine e bun si pentru albine va fi la fel de bun !
eu cred ca nu are nimic si sincer, daca n-a fermentat e bun...
nu cred ca deasupra e mucegai ceea ce ai vazut tu.
dar sa mai intrebam sa vedem...poate gresesc si ma injuri dupa aceea !
P.S. reginele au fost introduse in micronuclei...sa vedem ce-o iesi...te salut si-ti multumesc !
victor s

Mesajde gica » 25 Iun 2011, 22:08

Voi sunteti pe contra.Toti abia rasbesc sa scoata mierea de salcam si voi cu siropul.Usor ca mai este putin si incepem.
gica

Mesajde gabi bee » 25 Iun 2011, 22:16

mai bine il pun la visinata decat sa stau cu grija ca am facut vreo belea ! :P
gabi bee

Mesajde CATALIN » 29 Aug 2011, 17:18

eu cred ca ai facut ce trebuia si eu am preparat tot asa si a fost bun
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Yojen » 30 Aug 2011, 08:02

uite reteta mea de sirop (am 3 familii le dau cate juma de kg la 2-3 zile) inca nu s-au plans :)

pun 1,5litri apa si cu flori (coada soricelului, tei, menta, busuioc) si fac ceai ca pentru casa dupa ce fierbe pun capac deasupra las 1-2 min, intr-o alta oala pun 1,5 kg zahar si putin helas(helas cand am :) ) strecor ceaiul peste zahar si mestec pana se dizolva zaharul, cand e inca caldut (nu oparit) il pun in cutii de margarina din alea de 1 kg si bag in stupi deasupra am facut niste plutitoare din lemn ca sa nu se innece albinele . niciodata nu gasesc sirop ramas si cum le pun cum dau atakul , deci inseamna ca le place.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2011, 02:56

Yojen scrie:... deci inseamna ca le place.

Sigur ca le place doar e dulce.
Te rog eu, fa urmatorul test, noteaza cate rame cu puiet sint la inceput de septembrie si cate rame cu albina, in fiecare stup ( era bine la inceputul stimularii ).
Apoi sa cauti retzeta de invertire a siropului din zahar, e postata de nea Gica pe forumul vechi la topicul Apiinvert ... si sa faci sirop dupa retzeta aceea ca sa ajunga la jumate din familii.
Cealalta jumatate din familii sa o stimulezi tot cu siropul actual si sa verifici intervalele ocupate cu albine la intrarea in iarna.
Crede-ma ca va fi o diferentza care, ar fi fost si mai vizibila daca testul era de la inceput de stimulare.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bogdan.ag » 04 Sep 2011, 14:29

Gabi , ma incumet eu sa-ti spun unde ai gresit la reteta din prima postare .
Ai pus prea multa apa pentru 1 kg de zahar .
Initial se foloseste 1litru apa(plus 100ml in care dizolvi sarea de lamaie) pentru 10kg zahar .
Tu ai folosit o cantitate de 10 ori mai mare de apa.
Ideea este ca invertirea se face cel mai bine in solutii saturate .
Multa bafta !
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde gabi bee » 04 Sep 2011, 14:41

bogdane asta a fost cand aveam albine de doar 2 saptamani si nu descoperisem reteta lui nea gica . acum iese un sirop original , exact dupa reteta amintita . vezi ca nu se pune 1 l apa la 10 kg de zahar ci la 5 kg de zahar ! numai bine ! ;)
gabi bee

Mesajde liviu1965 » 04 Sep 2011, 17:09

Consider ca este normal sa postez reteta a la nea Gica. Daca ma ia cu drepturi de autor.... ma scoateti voi.
Eu am gasit-o pe acest forum, sau pe ala vechi....nu mai stiu.Si eu am cautat-o mult timp , si cei aia invertit? , si de ce?....numai intrebari erau in capul meu.Am facut-o si a fost ok, asa , cu multi bulbuci......

Reteta de sirop invertit: - Gica
- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi
care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc
pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa
scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine

Sa ne traiasca nea Gica cu retetele dumnealui
Acum urmeaza reteta cu hidromelul.....
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 04 Sep 2011, 17:23

Uite , am mai gasit si niste comentarii la reteta:

In momentul in care incepe sa se umfle precum laptele se pune
sarea de lamaie simpla sau diluata dupa metoda Hodis iar la
acea temperatura invertirea dureaza 10-15 secunde dupa care
spuma incepe sa dea inapoi.
In momentul in care clocoteshte cu bule mici se ia de pe flacara shi se adauga apa rece
Pentru a face o transha din 5 kg de zahar imi ia 12-13 minute de cand pun primul litru de apa
spor la treaba

Invertirea siropului are loc in momentul spumarii abundente cu bule mari, cand tinde sa dea in foc,
daca nu esti atent. Asemanator cu fenomenul de la fierberea laptelui(eu stiu, ca am fier hectolitri
de lapte... :lol: si o fac in continuare )
Cand spuma respectiva nu mai prezinta bule mari si tinde sa se retraga,
invertirea este incheiata si focul trebuie stins pentru a evita caramelizarea(observi ca siropul
incepe sa prinda culoare) Invertirea ar trebui sa dureze 3-4 minute.
Apoi, daca se doreste diluarea siropului, o faci imediat cu apa rece in proportia necesara,
astfel ajuti la scaderea mai rapida a temperaturii.

Scuze ptr. autori , nu am salvat decat comentariile....
liviu1965

Mesajde Bogdan.ag » 04 Sep 2011, 17:37

Si eu am gasit pe forumul vechi reteta si comentariul domnului Giga(sper ca nu ma insel , iar daca da urecheati-ma ) !
"Mai baieti,
Reteta este scrisa.Acum descantecele.Le-am mai scris dar nu ati luat seama la ele.
1.Folositi oale emailate sau oale cu fundul gros.Eventual puneti si o tabla subtire sub fundul oalei.Oala sa aiba 10 litri
2.Puneti un litru de apa la fiert.Cand apa incepe sa cante (sa paraie) incepeti sa puneti zaharul.E mai bine sa-l puneti pe rand.Puneti 1-2 kg,amestecati,asteptati sa se incalzeasca catre fierbere,puneti zahar din nou,amestecati,asteptati sa se incalzeasca,s.a.m.d.Dupa primele kg de zahar puneti sarea de lamaie(10g la 10kg de zahar) si amestecati.Veti observa ca amestecul 'se taie' ca maioneza si se subtiaza.Continuati cu zaharul si cu amestecatul.
3. Atentie la foc.Daca focul este prea tare veti observa ca apare caramelizare pe peretii oalei.Daca focul este slab dureaza mai mult.Cand ati pus tot zaharul si amestecul ajunge catre 114 grade incepe procesul de invertitre.Aici trebuie mare atentie la foc ca sunt sanse sa se duca peste oala.Cand se termina invertirea totul e gata.Se lasa cam o ora.
4.In comert sunt niste pungi de diferite marimi la rola.Folia aceasta se moaie si incepe sa se intinda la 150 de grade,se topeste la 180 de grade.Eu torn in ele amestecul fierbinte pe la 100 de grade direct din oala,ochiometric sa fie 7-800 de grame,pun punga la masina de vidat,videz si apoi lipesc.Asa fierbinte o iau si o pun pe pardoseala.O punga are 5-7 mm grosime.
5.La 20 de grade placa este tare dar tinuta de o laterala se lasa.Catre zero grade se sparge ca geamul.
6.Dupa racirea completa le pun in cutii de carton stiva pe niste placi de placaj intr-un strat apoi alt placaj si alt strat."

p.s. reteta este pentru candi , pentru sirop se adauga apa rece in functie de tipul siropului dorit : de completare sau de stimulare 2:1, 1:1 !
Sa inteleg ca daca am invertit in acest fel zaharul am gresit cu ceva ?
Bogdan.ag

Mesajde liviu1965 » 04 Sep 2011, 19:15

Bogdane, mi-am permis sa fac un extras din context " (10g la 10kg de zahar) " aici cred ca ai fost indus in eroare.
Daca aprofundezi putin textul ( si aici iar iti fug ochii.... o oala de 10l .....)...........
Sincer, am raspuns intrucat am citit destul ce a postat nea Gica si m-am gandit ca la reteta asta a gresit si pot sa-l comentez...... am luat tzapa....
Important nu sunt comentariile rautacioase ci cele utile.

Eu nu am gasit reteta in original, tu ai gasit-o. Felicitari.
liviu1965

Mesajde Bogdan.ag » 04 Sep 2011, 20:43

Liviu , suntem aici pentru a ne ajuta si a impartasi idei , eu cel putin pentru acest e lucruri m-am inscris pe forum .
Sincer , daca ma pui acum sa mai gasesc pagina unde este reteta nu mai reusesc :lol: , insa atunci cand am vazut-o am salvat-o intr-un fisier text .
Eu nu fac hraniri de completare pentru ca sunt rezerve de miere suficiente . Stimulez la 2 zile cu maxim 200-250ml sirop si protofil, iar rezultatele sunt excelente.
Multa sanatate si iernare usoara pentru albine !
Bogdan.ag

Mesajde Adi Hodis » 04 Sep 2011, 23:53

liviu1965 scrie:Uite , am mai gasit si niste comentarii la reteta:

In momentul in care incepe sa se umfle precum laptele se pune
sarea de lamaie simpla sau diluata dupa metoda Hodis ...
...

Sigur ??? ... metoda Hodis ?. :roll: :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 05 Sep 2011, 08:32

Zilele astea voi deschide un topic cu zaharul invertit.Pana la anu nu vor mai fi probleme.La anu trebuie luat de la capat ca apar alti stupari care in loc sa caute vor intreba.Asa este de 3 ani.
Metoda Hodis e foarte buna.Sa lasi miere cat cuprinde.Dar daca lasi si totusi in mijocul verii constati ca suna stupul cum suna clopotul ce faci?Treci la metoda Gica.Nu vrei,ajungi la metoda Janese. :lol: :lol: :lol:
gica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR