Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde sammy » 28 Ian 2013, 09:18

[
akmm scrie:Pe vremuri, pe cand era pe lista medicamentelor subventionate, aparea si bee vital.Acum tacere.Si ce bun era cand era.

bee vital se gaseste in comert
sammy

Mesajde Gicuta » 29 Ian 2013, 22:21

Buna seara, Am intalnit in unele lucrari mai vechi faptul ca stuparii puneau lujere (toata tulpina de la radacina pana la varf) de menta inflorita in stup, care degaja uleiuri volatile continand acid oxalic. Anul acesta voi incerca si eu. Si voi incerca si cu urzici. Intentionez sa renunt la tratamente sau sa le reduc la minim. Seara frumoasa!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Gicuta » 29 Ian 2013, 22:30

Astazi mi-am aruncat o privire asupra Editiei in franceza a cartii lui E Warre. Interesant este (ceea ce nu am vazut in variantele traduse) ca abatele propune doua tipuri de stupi cu aceeasi tehnologie de lucru: unul cu rame fixe, dar si unul cu rame mobile cu interiorul de 33,5 x 33.5 cm. De asemenea, in majoritatea fotografiilor apare varianta cu rame. Cred totusi ca rama mobila are avantajele ei pentru stupar, asa si cum rama fixa are avantajele ei pt albina.
PS. schita fundului de stup din editia originala mi se pare interesanta
Toate cele bune!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde ioanlucian » 30 Ian 2013, 09:13

Gicuta scrie:Astazi mi-am aruncat o privire asupra Editiei in franceza a cartii lui E Warre. Interesant este (ceea ce nu am vazut in variantele traduse) ca abatele propune doua tipuri de stupi cu aceeasi tehnologie de lucru: unul cu rame fixe, dar si unul cu rame mobile cu interiorul de 33,5 x 33.5 cm. De asemenea, in majoritatea fotografiilor apare varianta cu rame. Cred totusi ca rama mobila are avantajele ei pentru stupar, asa si cum rama fixa are avantajele ei pt albina.
PS. schita fundului de stup din editia originala mi se pare interesanta
Toate cele bune!!

Mare atentie,in unele poze sunt 8 rame, in altele sunt 9 rame.De ce? Oare pe ce varianta "sigura", a mers abatele?
ioanlucian

Mesajde akmm » 30 Ian 2013, 13:22

Variantele pe care a mers abatele Warre au fost mai multe, o spune chiar el, nu ascunde acest lucru.
Editia a 5-a, descrie Stupul popular cu rame.Este editata in franceza si fiind o lucrare intermediara nu a prezentat interes.
http://warre.biobees.com/warre_5th_edition.pdf
Editia din 1948, a 12-a, este ultima dintre lucrarile sale, descrie cum s-a ajuns de la stupul cu rame la cel cu faguri ficsi, si a fost tradusa in engleza de David Heaf in 2007, dupa care a capatat raspandire pe internet.
Mai jos este varianta originala a acestei carti.
http://ruche.populaire.free.fr/apicultu ... e_edition/
Cine doreste sa lucreze cu rame este liber sa o faca, mai ales ca are posibilitatea ,,sa vada'' ceea ce se intampla in stup.
Abatele explica modul cum a ajuns sa lucreze cu faguri ficsi:
,,Odata, la timpul stabilit, am crescut matci si am pregatit roiuri. S-a intamplat apoi ca intr-o seara comanda sa fie anulata. Aveam la dispozitie cutii goale in care sa pun roiurile, dar foi de ceara doar pentru doua. Le-am pus si pe celelalte in stupi, lipindu-le cu cutitul cate o fasie de ceara bruta sus pe rama, pentru a le da oarecare directie.
Si am constatat ca roiurile cu fasii de ceara au costruit fagurii la fel de repede ca si cei cu foi artificiale, si ca fagurii lor aveau forma mai regulata. Am decis in acel moment sa folosesc doar starter de ceara si nu am regretat niciodata acest lucru. Stupul Popular capatase forma.
Si daca in stupul mic cu rame economiseam miere la iernare si se facilita dezvoltarea puietului primavara, in stupul cu faguri ficsi acest lucru se facea si mai bine, pentru ca volumul lui era mai mic :36 litri in loc de 44.
In acest fel am proiectat Stupul Popular cu faguri ficsi.''
Apicultura pentru toti, editia a 12-a, 1948
Sa mai adaug faptul ca personal nu fac nici o interventie in familie.Nu am timp cu asa ceva.Am destui Dadant cu rame.
Oricine poate interveni in familie si sunt bucuros de rezultatele fiecaruia in parte.
O remarca a unui om care s-a ocupat toata viata de albine ar fi ca desi se zice ca in salbaticie albinele coboara prin extinderea cuibului de sus in jos, practica dovedeste ca un corp pus deasupra este mai repede luat in lucru.Conditia este ca extinderea deasupra sa se faca in Mai, dupa ce temperaturile au crescut suficient iar operatiunea sa nu raceasca puietul.Voi incerca si aceasta varianta in acest an.
Un corp pus dedesupt in perioada Pastelui si unul deasupra dupa 1-5 mai.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Gicuta » 30 Ian 2013, 23:27

Buna seara,
Am citit traducerea dvs de trei ori pana acum. Inplus, am gasit si la alti autori (care nu fac referire la Warre), adaugarea de caturi la baza stupului. Cred ca si dvs., ca marirea cuibului se face in jos, iar productia de miere, la timpul potrivit se face in catul superior.
Am citit Antonescu, Hristea si inca vreo cativa autori. Pana acum parerea pe care mi-am format-o este ca trebuie sa reduci efortul, sa lasi natura sa-si faca treaba....si... SA AI FAMILII PUTERNICE!
Seara frumoasa!
Gicuta

Mesajde valigorj » 31 Ian 2013, 04:56

se pare ca latoamna vom avea discutii interesante.doamne ajuta!
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde sammy » 31 Ian 2013, 10:51

Gicuta scrie:Am citit Antonescu, Hristea si inca vreo cativa autori. Pana acum parerea pe care mi-am format-o este ca trebuie sa reduci efortul, sa lasi natura sa-si faca treaba....si... SA AI FAMILII PUTERNICE!
Seara frumoasa!

Nu va "sfiiti" sa punctati anumite lucruri (tehnic si punctual, asa cum face dl Akmm, de exemplu) din cele ce ati aflat in lecturile dvs.
sammy

Mesajde sammy » 31 Ian 2013, 10:55

akmm
O remarca a unui om care s-a ocupat toata viata de albine ar fi ca desi se zice ca in salbaticie albinele coboara prin extinderea cuibului de sus in jos, practica dovedeste ca un corp pus deasupra este mai repede luat in lucru.Conditia este ca extinderea deasupra sa se faca in Mai, dupa ce temperaturile au crescut suficient iar operatiunea sa nu raceasca puietul.Voi incerca si aceasta varianta in acest an.
Un corp pus dedesupt in perioada Pastelui si unul deasupra dupa 1-5 mai.

[/quote]

Eu as incerca si intercalarea de rame cu nectar/puiet in corpurile introduse, albina le/ar lua in lucru mai repede.
sammy

Mesajde flavian » 01 Feb 2013, 16:03

sammy scrie:Eu as incerca si intercalarea de rame cu nectar/puiet in corpurile introduse, albina le/ar lua in lucru mai repede.

Daca ajungem iar sa ne jucam cu ramele apai asta numai natural nu mai este. Iar distanta dintre faguri cred ca tot albina e mei bine sa o decida. Nu noi cu ramele si cu leaturile noastre. Plus ca niciodata doua familii nu vor fi la fel. Nu-i mai elegant asa ? Ia uite aici: http://warre.biobees.com/japan.htm

akmm scrie:O remarca a unui om care s-a ocupat toata viata de albine ar fi ca desi se zice ca in salbaticie albinele coboara prin extinderea cuibului de sus in jos, practica dovedeste ca un corp pus deasupra este mai repede luat in lucru. Conditia este ca extinderea deasupra sa se faca in Mai, dupa ce temperaturile au crescut suficient iar operatiunea sa nu raceasca puietul.Voi incerca si aceasta varianta in acest an. Un corp pus dedesupt in perioada Pastelui si unul deasupra dupa 1-5 mai.

Cred ca depinde foarte mult si despre ce fel de corp este vorba. Cu fagure artificial ? Cu rame ? Cu leaturi ? Sau cutia goala. Cred ca metoda japoneza ramane cea mai buna si prin prisma faptului ca nu exista leaturi sau o alta bariera artificiala care sa le opreasca sa continue fagurele. Eu as sugera daca tot vrei sa faci o proba, sa pui la 2-3 familii si caturi dedesupt fara leaturi. Personal o sa merg pe varianta asta in acest an.

Cat priveste oxalicul, am gasit o discutie interesanta a lui Steiner pe tema asta. Este partea opt, ultima parte din cuprinsul de aici: http://www.spiritualrs.net/Conferinte/G ... index.html
flavian

Mesajde akmm » 01 Feb 2013, 16:52

Varianta de mai sus:
,,O remarca a unui om care s-a ocupat toata viata de albine ar fi ca desi se zice ca in salbaticie albinele coboara prin extinderea cuibului de sus in jos, practica dovedeste ca un corp pus deasupra este mai repede luat in lucru.Conditia este ca extinderea deasupra sa se faca in Mai, dupa ce temperaturile au crescut suficient iar operatiunea sa nu raceasca puietul.''

Varianata explicita:
,,O remarca a unui om care s-a ocupat toata viata de albine ar fi ca desi se zice ca in salbaticie albinele coboara prin extinderea cuibului de sus in jos, practica dovedeste ca un spatiu creat deasupra este mai repede luat in lucru.Conditia este ca extinderea deasupra sa se faca in Mai, dupa ce temperaturile au crescut suficient iar operatiunea sa nu raceasca puietul.
akmm

Mesajde flavian » 01 Feb 2013, 17:20

Multumesc, dar totusi nu raspunde la intrebare. Cred ca este mare diferenta intre un stup cu rame/leaturi si unul fara.

Iar diferenta nu este neaparat importanta la corpul care se adauga deasupra, ci la ala care se adauga jos.

Nu neg ca instinctul albinelor le face sa mute mierea sus si deci sa umple mai repede un corp aflat sus.

Dar sa nu neglijam importanta unei bariere aflata intre limita inferioara a fagurelui si corpurile de jos nou adaugate.

Una este sa "spargi" stupul in bucati doar la exterior dupa modelul japonez si alta este sa bagi "separeuri" la interior.
flavian

Mesajde danman » 03 Feb 2013, 09:48

Ii dau dreptate lui Flavian referitor la acea bariera ce o constitue leaturile, si tocmai de aceea mi-am facut ai mei "Warre" dupa modelul japonez, fara leaturi (am doar 2 de 1x1cm grosime pt sustinerea fagurilor). Am considerat ca punctul acela in care albinele trebuie sa treaca acea bariera si sa inceapa construirea unor alti faguri poate favoriza decizia de roire. Mai usor e sa le pacalesti sa continue lucrul la fagurii deja existenti, pt ca neavand leat in partea inferioara fagurele nu va fi niciodata "terminat" in partea de jos. A fost primul an in care am probat Warre asa incat n-am ajuns sa probez veridicitatea ipotezei. Un alt factor ce ar putea favoriza roitul ar fi existenta proviziilor in stup, ceeace ma face sa cred ca as incerca o iernare pe multa miere si o extractie inainte inainte de salcam. Deasemenea cred ca e f important sa existe acel spatiu in jos de care tot vorbim. Daca ne temem de racirea puietului...s-ar putea sa obtinem roi. Eu unul am pus inclusiv la iernat un corp gol sub cuib (pt ca majoritatea sunt pe un corp de cuib) si daca cu un corp gol dedesupt nu raceste puietul nu va raci nici cu doua. Oricum as incerca sa am mereu in primavara un corp gol sub cuib. Dupa cum stim caldura sta sus.
Fara legatura cu subiectul, asa cum am mai povestit, eu am la iernat pe Warre cativa "roi" foarte slabi, pe un singur corp si nici acela nu e in totalitate cladit. Pana acum (februarie) au reusit sa supravietuiasca desi au trecut prin geruri de minus 18 sau au stat multe zile inzapeziti, cu peste 50cm de zapada peste nivelul capacelor asa incat nici nu mai stiam unde sunt stupii, nici miere nu au avut suficienta, etc. Le-am pus din 15 ian cate un kg de Apimel de teama de a nu ramane fara hrana pt ca si consuma mai mult, exista mai multa mortalitate la un asemenea roi slab, etc. Ce vreau sa spun e ca mi-am asumat riscul de a-i ierna intentionat pentru a trece peste iarna cateva matci daca se poate si nu ma astept la minuni, ba dimpotriva ma astept ca acesti roi f. slabi sa moara din cauza numarului scazut de albine, dar daca un asemenea roi va trece iarna asta chiar va fi o minune. Astazi ii verific sa vad cum consuma turta pentruca e pusa peste plasa si ma tem ca nu va putea fi consumata in intregime. Ceilalti ierneaza bine desi pe warre nu am nici unul puternic. Au fost totusi bine tratati antivaroa, am scandura de 4,5cm si sunt infasurati in folie anticondens neagra. Pe Warre, cred ca avantajul principal la iernare e ca ghemul sta destul de bine pe miere si nu necesita miscari laterale in cautarea ei, ci doar pe verticala. Nu exista prea multi cm patrati de fagure neacoperit asa cum exista la Dadant.
danman

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 14:46

Daca nu renuntati la rama extinderea se putea face ca pe un stup sistematic in jos si problema roirii se rezolva...muti 2 rame construite in corpul gol de dedesubt si pui doua la construit in cel populat...in felul asta extinzi fara ca sa le vina idei de plecare...parerea mea e ca cu rama ar merge mai bine!
Asta ramane sa experimentez eu in aceasta primavara-vara!
BUNKA

Mesajde akmm » 03 Feb 2013, 19:56

Cu siguranta ca mai sunt modalitati de a dezvolta acest stup pana dincolo de a mai fi un stup precum il descrie abatele :

,, Stuparit de la distanta

Stupul Popular si modul sau de intretinere va permite sa aveti stupina la o oarecare distanta.

Primul exemplu
Puteti vizita stupina de doua ori pe an.O data in perioada Pastelui si a doua oara in August-Septembrie.
Primavara efectuati revizia de primavara si adaugati corpuri. Pe total va trebui sa fiti generos in adaugarea de corpuri pentru a diminua numarul de roiri naturale.Oricum nu le veti evita.Pierderea va fi minima comparativ cu cantitatea de miere dobandita.
In August-Septembrie recoltati asa cum am descris anterior.
Al doilea exemplu
Va permiteti sa vizitati stupina doar o data pe an, in August-Septembrie.
Pentru inceput recoltati mierea, iar apoi efectuati revizia si curatati fundul, la nevoie, asa cum se face primavara, verificand planietatea asezarii.Adaugati suficiente corpuri. E recomandat in acest caz sa folositi dispozitive de fixare ale corpurilor''

Daca familia de albine nu se comporta ca in randurile de mai sus, orice avantaje conexe care ar rezulta, inclusiv iernarea usoara, nu ma incalzeste cu nimic.Lucrez cu Dadant de 26 de ani si cred ca adaugarea pe masa a unei alte rame nu-mi usureaza sub nici o forma munca.Sunt adeptul lui warre atata timp cat acesta scuteste stuparul de proble nu daca ii creaza altele.
E ca nevasta de a doua, are toate defectele primeia plus ale ei.
Constat insa ca un warre se incapataneaza sa supravietuiasca iarna indiferent de marimea ghemului.Ca atare poate fi o foarte buna metoda de a stoca matcile.
Sunt rabdator si pastrez in stupina 15-20 familii warre in continuare.
akmm

Mesajde visanc » 10 Feb 2013, 21:14

Salutare,

Am si eu o intrebare, asa de curiozitate, stand azi noapte pana la 4 ca sa parcurg tot topicul si citind si cartea abatelui: Daca ziceati domnule akmm ca doar din anul 2-3 puteti sa colectati de la stupii warre, asta inseamna ca respectivele roiuri si apoi familii de albine vor ierna cu toata mierea stransa pe durata anului, acolo fiind inclusiv miere de mana. Ce se intampla atunci? Nu le este daunatoare sa o consume peste iarna?

Numa bine.
visanc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR