Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mavrirolul

Mesajde cristi_vidican » 04 Sep 2011, 08:04

Adi Hodis scrie:
@Cristi Vidican
O parere personala.
Albina de iernare se formeaza si in luna septembrie iar daca Varroa a consumat din hrana necesara ei, aceasta va fi afectata in functie de cati indivizi au fost in celula/e.
Efectele Varroa sint si de natura invizibila prin faptul ca albinei a-i scade imunitatea si capacitatea glandelor secretoare de laptisor, astfel ca ea nu va mai putea hrani 6 - 7 larve ci in jur de 4 - 5.
Deci dezvoltarea coloniei in sezonul urmator, va fi infranata de efectele precedate actiunilor de acum.
Eu consider ca e mai benefic mavrirolul acum, la inceput de luna deoarece se vor naste mai multe albine decat in luna urmatoare.

Adi, iti raspund in fuga ca trebuie sa ajung imediat undeva. Eu fac cam asa: In august 3 tratamente VF, apoi la final de septembrie mai vin cu 1-2 tratamente cu VF si banda de mavrirol. Mai vine un tratament cu VF in lipsa totala de puiet. Daca pui devreme banda de mavrirol o propolizeaza. Eu nu o bag intre rame, ca albinele nu o suporta acolo. daca o pun mai devreme pe rame, exista riscul mare sa o propolizeze. Eu am patit. Daca fac 3 tratamente cu VF in august, am cam decimat varroa, asa ca mavrirolul rezolva ce mai ramane. Stiu ca sunt multe tratamente cu VF, dar asta e situatia.
Metoda asta mi-a recomandat-o PAB, care e un om avizat in ale VF si Mavrirol.
Te salut,
Cristi
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gabi bee » 04 Sep 2011, 12:10

am vorbit si eu cu PAB si mi-a recomandat 2 tratamente cu VF pana in 20 septembrie dupa care, pe 20 septembrie se pune mavrirolul si apoi inca un varachet in octombrie in lipsa puietului .sa nu uitam si cele 2-3 tratamente f importante din luna august . si inca un amanunt , ce este pana in 5 rame necesita 1 banda de mavrirol iar de la 5 rame in sus trebuiesc puse 2 benzi . numai bine ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapis13 » 04 Sep 2011, 13:08

Altzii nu fac 5 tratamente tot anul iar voi le facetzi in august si septembrie
unde mai pui faptul ca datzi si cu mavrirol :shock:
Acidul oxalic,clartanul si taktikul cand le mai faceti// :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 04 Sep 2011, 13:32

Lasa numa´ ca vor face dupa ce vor patzi ... ca patzania este cea mai strashnica invatzatura.

Fericiti pot fi aceia care nu au probleme cu Varroa ... in sensul ca verifica ... si stie cum se evalueaza gradul de infestare si mai ales ca beneficiaza de o zona fara alte stupine in raza de min. 10 km.

Utilizarea amalgamului de tratamente e prea mult ... 2 tipuri in paralel sint mai mult decat suficient ... cum eu sint patzit, alternez 2 tipuri de substantze care le schimb la 4 -5 ani.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 04 Sep 2011, 14:05

proapis13 scrie:Altzii nu fac 5 tratamente tot anul iar voi le facetzi in august si septembrie

Fiecare trateaza cum stie. Eu am reusit sa iau varachetul si mavrirolul anul acesta prin PNA. De ce sa nu fac tratamentul dupa prospect?
Anu acesta e putin varroua, pana acum. E adevarat ca inca e mult puiet in celule si s-ar putea sa cada mai mult dupa ce se subtiaza puietul.
Cu varroa nu e de glimit. Multi se plang toamna tarziu sau primavara ca au stupii slabi. Poate fi si din cauza unor tratamente antivarroa deficitare.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde victor s » 04 Sep 2011, 19:06

proapis13 scrie:Altzii nu fac 5 tratamente tot anul iar voi le facetzi in august si septembrie

salutare proapis, si nu-mi doresc in viata mea sa te supar cu ceva pentru ca esti un om de onoare.
in ceea ce priveste tratamentul cu varachet, scrie ca in luna august se fac 2/3 tratamente dupa recolta de floarea soarelui? scrie...(eu fac 3 la intervalul acela de 7/10 zile) avand in vedere perioada de inmultire si ecluzionare a dusmanului)
puiet am slava Domnului in aceasta perioada ,automat si dusmanul e in floare.
deci m-i se pare corect sa fac ceea ce spune PAB, referitor respectarea perioadei de administrare, cu mentiunea ca in octombrie spre sfarsit mai fac doar un singur V.F.
benzile de mavrirol eu le-am lasat in stup pe rame pana in primavara si nu au fost nici un fel de probleme.
in ceea ce priveste oxalicul , klartanul si takticul, sunt persoane care au patit-o din cauza lor, dar asta este o alta poveste...
te salut si-ti doresc sanatate tie si albinutelor tale !
p.s. iar in primavara...aaaa, dar si asta este tot o alta poveste... sa fim sanatosi cu totii... ;)
victor s

Mesajde CATALIN » 04 Sep 2011, 19:19

maestre pune la roiurile mici o banda iar la cele mari 1jum cred ca ajunge si sa sti pt la anu ca tratamentele bune dupa parerea me se fac asa 15 20 august 2 cu varachet la interval de o saptamana 10 15 septembrie pui benzile si pe la sfarsitul lui octombrie inca doua de varachet si esti tatic mai ales la roiuri despre famili cand om ajunge acolo bafta
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde proapis13 » 05 Sep 2011, 10:11

Sunt intru totul de acord cu respectarea intocmai a prospectelor medicamentelor si tratamentelor atat pentru OM cat si pentru animal;albina in cazul nostru
Am incercat shi folosesc tot timpul tratamente diferite in fiecare an pentru a preveni ,,obishnuirea '''' acarianului cu amitrazul si taufluvalinatul
Problema e ca repetand acest tratament de mai multe ori in timpul unui sezon exista riscul ca acarianul sa dezvolte rezistenta/imunitate
Am ridicat mingea la fileu pentru cei ce folosesc SEPARAT cele 2 substantze dar vad ca nu ,,sare'' niciunul cu informatzia
Anul trecut am folosit schema de tratament ca la carte shi chiar mai riguros si mi-a fost de folos mai ales ca rezultatele s-au vazut in primavara
In locul unde am avut stupina pe tot parcursul sezonului apicol a fost o foarte mare aglomerare de familii de albine
Dupe fiecare extractzie dat ramele la lins si facut tratamentele de rigoare NUMAI cu varachet;in total 5 pana in luna august cand i-am adus acasa
Am avut decat o singura mortalitate in iarna lui 2010-2011 si asta din cauza ca am apreciat gresit rezerva de hrana a unui roi
Colegii de pastoral si aici vorbesc de cei cu 20-25 de ani de experientza au sfeclit-o in sensul ca au ras de mine ca-i cocolesc iar unul dintre ai a acut 30 fam moarte in martie si asta din cauza paduchelui iar colegul de peste gard 22;nu le dau numele
Au mai ras la fel cand le povesteam ca la mine cad intre 3 si 15 paduchi iar ei carau cu forashul crezand ca-i baznesc
Cei ce ma cunosc personal stiu ca nu sunt prieten cu minciuna
Revin cu rugamintea ca cei ce cunosc un tratament ,,naturist'''' impotriva varoa sa vina sa-l posteze
Am incercat ceva anul acesta si a mers
Mentzionez ca anul acesta nu am facut decat un tratament cu Taktic in primavara si un varachet pe data de 2 septembrie cu repetare pe 8 sau 9
Mavrirolul v-a poposi in stupi undeva dupa Sf Dumitru
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dorindafi » 05 Sep 2011, 20:14

:mrgreen: una peste alta , cu ce s-au cu nece facetzile tratamente altmiteri e bai mare :o
shi ce vam spus nu-i din auzite :!:
dorindafi

Mesajde Mircea77 » 05 Sep 2011, 20:34

proapis13 scrie:Revin cu rugamintea ca cei ce cunosc un tratament ,,naturist'''' impotriva varoa sa vina sa-l posteze
Am incercat ceva anul acesta si a mers

Eu unul am citit despre : Boz, (lat. Sambucus ebulus).
Scurta descriere:
"Bozul este fratele salbatic al socului, avand frunzele, florile si fructele foarte asemanatoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund si avand o rezistenta mult mai mare la conditiile vitrege de mediu. Se distinge printr-un miros al frunzelor, al tulpinilor si al radacinilor care poate fi dezgustator, dar care are un rol important in orice terapie.
Putine plante sunt atat de putin pretentioase ca bozul, care se aseaza oriunde este lumina destula si pamant cu multe resturi organice. Il gasim de la munte pana la campie, pe marginile de drum, in locurile virane, pe malul apelor curgatoare, la margini de padure."

Bunicii mei foloseau boz-ul cu foarte mare succes impotriva paduchilor si capuselor de gaina. Pe un alt forum altii au pus plantele culese deasupra ramelor.

Un alt remediu ar fi busuiocul, care ar trebui sa fie omniprezent in orice stupina, in sensul ca se pot pune crengutele peste rame. Uleiurile volatile din el au un impact pozitiv asupra albinelor si negativ asupra acarienilor.
Mircea77

Mesajde proapis13 » 05 Sep 2011, 22:10

Boj i se zice pe la mine :D
salve
Fişiere ataşate
DSCN1739.jpg
proapis13

Mesajde gabi bee » 05 Sep 2011, 22:21

la mine in zona se numeste bozie sau la plural bozii . are aceleasi intrebuintari in combaterea paduchilor de gaina dar nu stiu cu ce rezultate . o alta intrebuintare o au ciorchinii copti pe care unii ai storc si sucul negru rezultat il folosesc la un fel de falsificare a vinului, adica o innegrire a lui si apoi al vand ca vin negru autentic , puterea ursului ! :lol:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Mircea77 » 05 Sep 2011, 22:29

In zona din Teleorman unde am stupii i se spune la fel: boj/boji.
In Buzau - locul natal - i se spune boz.
Depinde de regionalismele proprii fiecarei regiuni.
Este recomandata radacina pentru prepararea unei retete ce combate constipatia, pofta nebuna de mancare etc.
Una peste alta: la anu' intentionez sa aplic metodele descrise de mine - asta apropo de rezistenta ce o pot capata acarienii la un tratament traditional bazat exclusiv pe varachet.
O sa seman cat se poate de mult busuioc. Cat despre boz/boj.......este campul plin cu el si noi dam bani pe fel de fel de chimicale.
Mircea77

Mesajde Adi Hodis » 05 Sep 2011, 22:54

Mircea77 scrie:...
Bunicii mei foloseau boz-ul cu foarte mare succes impotriva paduchilor si capuselor de gaina. Pe un alt forum altii au pus plantele culese deasupra ramelor.
...

Mircea taica ... poate ma faci sa merg degeaba dupa bozul ala ... ca nu mai ai tinha noptile ... ta bantui ca fantomele, mai chem si gashca de tzigani ... :P
Vreau sa scap puii de " dihaniile " alea minuscule si stupii de celelalte " aratari " ... da´ sa nu-mi pierd timpul aiurea ... ca-i bai.

PS
Alooo ... astia care folositi la vinuri bozul .... 2 copilasi au mancat fructele si au ajuns la spital in stare grava, leshinatzi ... era sa moara.Norocul lor a fost ca i-a vazut mama ( nu a mea :) ) si a fost pe faza cand le-a venit rau.
Deci ... :(
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviu1965 » 05 Sep 2011, 22:58

Adi , necunoscuta este puterea alcoolului.....
Mai ti minte, pe timpul lui Ceasca, era vin pelin..... si nu mai murea nimeni..... decat de coma alcoolica.
liviu1965

Mesajde Mircea77 » 06 Sep 2011, 09:12

Adi Hodis scrie:Mircea taica ... poate ma faci sa merg degeaba dupa bozul ala ... ca nu mai ai tinha noptile ... ta bantui ca fantomele, mai chem si gashca de tzigani ... :P
Vreau sa scap puii de " dihaniile " alea minuscule si stupii de celelalte " aratari " ... da´ sa nu-mi pierd timpul aiurea ... ca-i bai.

Adi sa stii ca am vorbit foarte serios in legatura cu paduchii si capusele. Eu am vazut cum "functioneaza". Bozul contine niste substante extrem de atractive pentru ganganii care le face sa migreze masiv pe plante. Tot ce trebuie sa faci apoi este sa indepartezi cu grija planta+"recolta" si sa le dai foc ca sa nu se raspandeasca din nou. Bunica-mea asa facea.

Cat priveste busuiocul, gandeste-te ca este un repelant foarte eficient pentru multe natii de ganganii din cauza uleiurilor volatile pe care le contine. Am vazut la cineva in curte foarte mult busuioc care, pe langa faptul ca mirosul era foarte agreabil, tinea la distanta mustele, tantarii si alte ganganii. Si era undeva la tara !!!!!!
Mircea77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE