Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup dat in interior cu ulei de floarea soarelui

Mesajde SummerCat » 03 Feb 2013, 23:29

Va salut pe toti!

Nu mai stiu exact cum am ajuns la o pagina pe net, dar o chestiune nemaiauzita mi-a atras o atentie sporita asupra paginii aleia.
Adresa este aici: http://www.beebehavior.com/natural_beekeeping.php

Spicuiesc din ea si aici spre o lecturare mai facila:

"This is the first (bottom) hive body after a cold winter.
The thickness of all of my bottom bodies is 1 1/2"!
As you can see, the wooden body is absolutely clear - there is no mold!!!
How is this possible?
Imagine

This is my KNOW HOW: bee-friendly, 100% pure sunflower or olive oil.
Apply two coats of sunflower oil to your new hive bodies (especially the bottom body) and bottom boards as you would apply regular paint. You can use a paintbrush or a small piece of cloth. Apply sunflower oil on the inside ONLY! "
Imagine

Ar fi interesant de stiut daca a incercat metoda vreun coleg de forum... Si cu ce rezultate?....
N-o rancezi stratul ala superficial de ulei?
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Re: Stup dat in interior cu ulei de floarea soarelui

Mesajde Ruben » 04 Feb 2013, 00:30

Eu am incercat. Am uns salata de rosii cu ulei de floarea soarelui. :D Sigur functioneaza.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde jenica67 » 04 Feb 2013, 00:32

Eu imi amintesc ce urat puteau pe vremuri, butoaiele de ulei. Dupa cateva luni rancezeste, si cred ca si lbinele fug din stup. :lol:
jenica67

Mesajde nellu.ar » 04 Feb 2013, 01:37

voi vedeti ce grosime au peretii lazii?!
nellu.ar

Mesajde Adi Hodis » 04 Feb 2013, 02:44

SummerCat scrie:Va salut pe toti!
...
Ar fi interesant de stiut daca a incercat metoda vreun coleg de forum... Si cu ce rezultate?....
N-o rancezi stratul ala superficial de ulei?

Salut si ... stai cuminte cu intentiile. :)
Numai omul poate sa-i faca albinei ceva ce ea nu si-a facut niciodata ... ea stie cum sa-si curetze scorbura si stupul, cum sa propolizeze crapaturile si sa-si apere cuibul, atit cit ai sta in puteri.
Daca albina ar putea vorbi, noi nu am afla inventii de-astea. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde kamy » 04 Feb 2013, 06:29

S-a folosit ceara diluata cu ului de fs,care ulei nu e mai breaz decat cel de in,la inceput ramane lipicios,dupa ce intra in lemn colesterolu face pojghita,lazile se innegresc de la uv si incet se si cam strica.daca dai la interior,amestecat cu ceara sau paraf8na si musai lada in fundu gol altfel garantat sauna umeda!
kamy

Mesajde SummerCat » 04 Feb 2013, 11:40

Adi, intentiile sunt cuminti si inca sub control :lol:
Vreo idee, vreo informatie, doar pe astea mi le las libere. Discutia si sfaturile care se nasc pe urma sunt mana cereasca pentru mine ca incepator, asa mai deprind invatatura si bune practici.

Uite ce bine imi face o mica dezbatere! cand a zis kamy de sauna, mi-am adus aminte imediat cum am ajuns la pagina omului cu uleiul.
Apropo de omul cu uleiul: daca ii citit pagina completa vedeti ca anul urmator a incercat altceva contra mucegaiului, adica a schimbat varietatea lemnului; aici am ridicat eu o spranceana..pai daca ti-a mers cu uleiul, pentru ce ai mai schimbat metoda? banui ca a renuntat din cauza rancezelii, dar a omis sa mai ne zica.

Ziceam de kamy ca mi-a readus memoria (multumesc!)...eu aterizasem la pagina aceluia cu metoda lui uleioasa cand imi faceam o informare cu privire la metodele de acoperire a stupului in interior.
De ce? Ei bine, am dat de o discutie pe net avand la baza un studiu publicat intr-o carte in 1918, studiu privitor la relatia dintre scaderea infectarii cu varroa si aparitia condensului in stup.

Adresa de forum e aici: http://forum.biobees.com/viewtopic.php?t=11035&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=3bcd22694c7ffbf9a00386e5dafe66e6
Adresa cartii "Constructive beekeeping (1918), Clark, Ed. H" e aici: http://ia700406.us.archive.org/11/items/cu31924003100306/cu31924003100306.pdf

Conform studiului, astea doua sunt invers proportionale: cu cat incurajezi cat mai multi vapori de apa sa condenseze pe peretii interni stupului, cu atat scade infectarea cu varroa. Plus alte beneficii, printre care am retinut si evacuarea mai rapida a apei din miere.
Lemnul lasat natur in interior, nu genereaza suficent condens, ar fi si absorbant. Domnii de pe forum unde discutau cartea in speta, imi fac impresia ca au ajuns la acordul ca o suprafata de propolis sau alta rasina de copac dizolvata si aplicata pe lemn in interiorul stupului ar fi o buna suprafata (naturala, apropiata de conditiile de trai ai unui roi intr-un copac) de condesare si incurajare a formarii condensului.

Interesante si calculele facute de neamtul moderator de forum - zaunreiter, in baza cartii aleia:
"One Kilogram of honey needs the evaporation of three kilogram of water since nectar contains about 60 to 80 % of water and honey just 20 %.

To suck up the 3,000 gram of water at an air temperature of 20 degree Celsius about 300 cubic metre are needed.
One empty (!) Warré hive box holds 0.02 cubic metre!

You need the air mass of 15,000 empty Warré hive boxes, to get rid of that water. Empty hives and of course the air mustnot contain any water, which is not the case in outdoor conditions. So you need even more air to suck up that water.

That doesn't work through ventilation, not even with heavy overdose ventilation.

Think of the humid conditions in May, and this exactly explains, why swarms take off after rainy days.

It's condensation the bees work with.

"

Sunt multe concluzii dupa cartea aia in discutia din forumul acela, iar cand este timp, cred ca merita citita si (de ce nu) nitel comentata si aici la noi in forum.

:)
SummerCat

Mesajde danielus71 » 04 Feb 2013, 15:37

Depinde,daca vrei sa-i lasi stra,stra,stra nepotului tau(in cazul ca v-a mai face apicultura )atunci ai ales bin sa-i faci cu ulei(dar sa folosesti cel de motor ca-i mai bun,si tine-l pe cel de masline sau f.s. ptr salata).
Nu tot ce citesti pe net e ,,de bine'' :lol:
danielus71

Mesajde jenica67 » 04 Feb 2013, 16:57

SummerCat, varroua a aparut si a fost descoperit in anii 1970. A fost descoperit in Romania '75, in Germania ''77. El era cunoscut in Java, la inceputul secolului, dar nu avea efecte cunoscute, si nu era nici prezent in Europa.
jenica67

Mesajde SummerCat » 04 Feb 2013, 17:40

@Daniel
Just! Nu este "de bine", mai ales acoperirea cu uleiul de floarea soarelui in interior, dar merita pomenita metoda ca "asa nu". Nu cred ca e vreun coleg care sa ne zica ca nu rancezeste uleiul dupa un an.

Dar e interesant de discutat acoperirea in interior a stupilor cu o pelicula a pentru a facilita formarea condensului.
Vazusi in cartea aia, cate se leaga de fenomenul asta, mie (cel putin) mi s-au luminat cateva enigme.

Stranepotii sa mai astepte! Longevitatea stupilor eu o s-o trec, cu voia ta, pe locul 3.

Dar Daniel, ce mai imi spui ...ulei de motor in interior, nu-i toxic? Cum asa ceva? Poate in exterior?

@Jean
Asa-i, citesc cartea aia, nu se pomeneste de varroa! Mi-ai explicat la timp si de ce.
Cei din forumul ala au tras concluzia asta despre varroa, si datorita umezelii mai mari si temperaturii e posibil sa fie cum zic ei.

Gasesc interesante altfel subiecte. Sunt ochi si urechi si la voi si la ei!
SummerCat

Mesajde echo » 04 Feb 2013, 17:55

SummerCat scrie:De ce? Ei bine, am dat de o discutie pe net avand la baza un studiu publicat intr-o carte in 1918, studiu privitor la relatia dintre scaderea infectarii cu varroa si aparitia condensului in stup.

nu am citit link-ul dar nu ma pot abtine - despre ce varroa discuta in 1918 ?? La data aia in afara de Asia, poate doar la albinele din Orientul Indepartat (Dalnyi Vostok) incepuse infestarea cu varroa ? Ma indoiesc ca domnul respectiv ar fi avut acces la acele arii :shock:

De ceva vreme am vazut tot felul de idei in ceea ce priveste vopsirea stupilor - de la cel de in, la ulei de masina, si .. mai grav - ulei de transformator !!! Ma crucesc si eu uneori pana unde pot ajunge ideile unora.. 3

Ca si incepator, eu as merge pe chestii verificate demult, care s-au folosit si se cunosc - ulei de in + vopsea la exterior, nimic la interior.
Albina stie sa isi vopseasca ea la interior stupul, putem cel mult sa le dezinfectam (corpurile) primavara cu flacara, moment in care ceara si propolisul se topesc si intra in lemn.

Apropo - am vaga parere ca in ciuda a ceea ce scrie gentlemen-ul cu apa si volumul corpurilor Warre, albina ar fi de alta parere... Bazandu-ma pe faptul ca ea face miere in scorbura cu mult timp inainte sa faca dansul observatiile respective...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde danielus71 » 04 Feb 2013, 22:17

@ SummerCat
Glumeam cu uleiul de motor.Nici macar pe afara sa nu-i dai.trebuie sa plecam de la ideea ca mierea e un produs/aliment care trebuie sa fie natural din principiu
danielus71

Mesajde kamy » 04 Feb 2013, 22:20

Fra ,hai sa lasam varoa si sa revenim la oloiul nostru,care daca este incins ca lumea si cu un adaos de ceara sau parafina iese destul de bricios,dar fiindca am iernat in lazi de polistiren cu fundul plin rezultatele sant cam aceleasi pe cantitatile de condens= mai devreme mai tarziu mucegai.poti schimba macazul doar iernand in fundul gol,dar revenind la varoa nu stiu ce-o fistiind nemtii,dar de condensu apa-amitraz sigur pleaca la loc cu verdeata!
kamy

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR