Adi, intentiile sunt cuminti si inca sub control
Vreo idee, vreo informatie, doar pe astea mi le las libere. Discutia si sfaturile care se nasc pe urma sunt mana cereasca pentru mine ca incepator, asa mai deprind invatatura si bune practici.
Uite ce bine imi face o mica dezbatere! cand a zis kamy de sauna, mi-am adus aminte imediat cum am ajuns la pagina omului cu uleiul.
Apropo de omul cu uleiul: daca ii citit pagina completa vedeti ca anul urmator a incercat altceva contra mucegaiului, adica a schimbat varietatea lemnului; aici am ridicat eu o spranceana..pai daca ti-a mers cu uleiul, pentru ce ai mai schimbat metoda? banui ca a renuntat din cauza rancezelii, dar a omis sa mai ne zica.
Ziceam de kamy ca mi-a readus memoria (multumesc!)...eu aterizasem la pagina aceluia cu metoda lui uleioasa cand imi faceam o informare cu privire la metodele de acoperire a stupului in interior.
De ce? Ei bine, am dat de o discutie pe net avand la baza un studiu publicat intr-o carte in 1918, studiu privitor la relatia dintre scaderea infectarii cu varroa si aparitia condensului in stup.
Adresa de forum e aici:
http://forum.biobees.com/viewtopic.php?t=11035&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=3bcd22694c7ffbf9a00386e5dafe66e6Adresa cartii "Constructive beekeeping (1918), Clark, Ed. H" e aici:
http://ia700406.us.archive.org/11/items/cu31924003100306/cu31924003100306.pdfConform studiului, astea doua sunt invers proportionale: cu cat incurajezi cat mai multi vapori de apa sa condenseze pe peretii interni stupului, cu atat scade infectarea cu varroa. Plus alte beneficii, printre care am retinut si evacuarea mai rapida a apei din miere.
Lemnul lasat natur in interior, nu genereaza suficent condens, ar fi si absorbant. Domnii de pe forum unde discutau cartea in speta, imi fac impresia ca au ajuns la acordul ca o suprafata de propolis sau alta rasina de copac dizolvata si aplicata pe lemn in interiorul stupului ar fi o buna suprafata (naturala, apropiata de conditiile de trai ai unui roi intr-un copac) de condesare si incurajare a formarii condensului.
Interesante si calculele facute de neamtul moderator de forum - zaunreiter, in baza cartii aleia:
"
One Kilogram of honey needs the evaporation of three kilogram of water since nectar contains about 60 to 80 % of water and honey just 20 %.
To suck up the 3,000 gram of water at an air temperature of 20 degree Celsius about 300 cubic metre are needed.
One empty (!) Warré hive box holds 0.02 cubic metre!
You need the air mass of 15,000 empty Warré hive boxes, to get rid of that water. Empty hives and of course the air mustnot contain any water, which is not the case in outdoor conditions. So you need even more air to suck up that water.
That doesn't work through ventilation, not even with heavy overdose ventilation.
Think of the humid conditions in May, and this exactly explains, why swarms take off after rainy days.
It's condensation the bees work with. "
Sunt multe concluzii dupa cartea aia in discutia din forumul acela, iar cand este timp, cred ca merita citita si (de ce nu) nitel comentata si aici la noi in forum.