Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: metoda transvazarii-ajutor pt incepator

Mesajde danielus71 » 28 Dec 2012, 23:53

pai hai s-o luam in alt fel . de ce luam larva pina in maxim 36 de ore?
pai eu zic ca pina in 36 ore larva albina=larva regina,si de conseguenta au ,,ACEEASI" papica ;) ,dupa 36 ore(cca) albina primeste,-s-o zicem in procentuaj 20% laptisor si restul polen si miere-(dar no luati ,,ad literam"), si matca doar laptisor de matca.Eu imi sustin argumentul in baza acestei informatii.
danielus71

Mesajde valter » 29 Dec 2012, 00:00

danielus71 scrie:pai hai s-o luam in alt fel . de ce luam larva pina in maxim 36 de ore?
pai eu zic ca pina in 36 ore larva albina=larva regina,si de conseguenta au ,,ACEEASI" papica ;) ,dupa 36 ore(cca) albina primeste,-s-o zicem in procentuaj 20% laptisor si restul polen si miere-(dar no luati ,,ad literam"), si matca doar laptisor de matca.Eu imi sustin argumentul in baza acestei informatii.

Corect ce zici. Numa ca eu zic ca virarea precoce i-mi da posibilitatea sa o incadrez in dubla fix in 36 de ore si sa-i maresc numarul de vizite pe celula viitoare matca...vizite care se inzecesc ca si frecventa fata de vizitele la celula albina...si pot corela ''din fasa '' laptisorul cu varsta viitoarei matci.
valter

Mesajde nae » 29 Dec 2012, 19:30

Nenea Valter, daca mi-asi permite (am fam ) asi lucra la matale (si la inca ~10 ) in stupina __ GRATIS 1-2 ani (nu seamana an cu an ); in final mi-asi scoate banii inzecit ...
Sunt sarac ,deci condamnat sa nu va cunosc si sa raman ignorant ; va multumesc dv si altor apicultori (DD,Janese,IG,AH,Bunka,Activ,akmm...,...,...)ca nu v-ati saturat sa scrieti si sa raspundeti noilor apicultori , va multumesc !
In ultimii 2 ani m-am certat doar cu un col(r)... Garcea...,pe viu; pe net m-am contrat cu 2 in ultimile 2 zile... Nu-i bine, am obosit .
nae

Mesajde danielus71 » 01 Feb 2013, 11:49

daca e o ,,contra" constructiva las' sa vina .Aici,unde sint eu ,apicultorii se intilnesc ,da',,secretele"(ai dracului )nu le spun,si dac vrei sa stii ceva tre sa mergi sa lucrii la ei ,dar nu la ce te intereseaza pe tine,ci la ce iti da el sa lucrii.Si dupa un timp poate ca lasa sa-i scape ceva.
Eram in 2000 (anul in care am ajuns in It),si in luna aprilie ma ia seful si-mi zice:
-Daniel azi o sa-ti arat ceva ce in Romania(sau tu nu ai mai vazut)!
Beh ii zic ia sa vedem secretul.si incepem sa facem translarva.
la un moment dat ii spun:
-Sefule ,eu asta am facut-o in Romania!Mi-a aruncat o privire :evil: :evil:
Pe urma i-am explicat cum facu-se-m eu (clar nu eram asa expert),dar principiile erau aceleasi.
Oricum n-o sa uit niciodata privirea care mi-a aruncat-o :lol: :lol: :lol:
Important sa nu ne descurajam.Am vazut ca multi(toti) sint preocupati cu privire la impozit.Aici setaxeaza ceea ce vinzi.
Metoda pe care au luat-o e aceea elvetiana,care impoziteaza ,,afacerea"nu ceea ce produci.
Pe undeva e bine,pe de alta parte nu.
danielus71

Mesajde kamy » 04 Feb 2013, 07:56

Danielus tata io stiu ca te multumeste da vezi tu in orice sarja de matci,sant cateva varfuri medii si rebuturi si asta nu o schimba toate transvazarile si selectiile oricat de atente.
kamy

Mesajde valigorj » 04 Feb 2013, 09:42

luam potirasele cu larva proaspat eclozata din nicot,le punem in starter si dupa max 12 ore delarvam si transvazam.obtinem MATCI de dubla transvazare fara a mai stresa matcile de valoare[in nicot introducem orice matca].
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde danielus71 » 04 Feb 2013, 22:38

Si uite asa nenea Nicot a facut ca ,,marea" majoritate a apicultorilor sa devina crescatori de regine.ma intreb unde sint vechii apicultori care fugeau dupa giste sa le smula penele,sa se chinuie sa le ,,potriveasca" virful si sa faca translava.
,,Moi" am citit s-am rascitit(ca multi altii) inainte de a incerca, cum se zice ce o iesii
Am luat o sirma de Al de 5mm si am subtiat si smirgaluit,inainte sa-i fac cioculetul.C-am asa se facea apicultura ,,pe vremea aceea" ;)
danielus71

Mesajde ignatov andrei » 04 Feb 2013, 23:54

Vorbind despre calitatea matcilor, ca se face dubla sau simpla transvazare, tot ce conteaza este calitatea familiei doici (indiferent de metoda)! Toti marii crescatori ai lumii au afirmat ca dubla transvazare reprezinta munca in plus. Oros Pall (metoda Oros) nu a adus argumente atat de solide, datorita numarului mic de indivizi si numarului mic de experimente! "Transvazez 100 larve, sunt acceptate 50, apoi elimin cele 50 si transvazez alte larve si sunt acceptate 45!" Am transvazat 150, ca sa am 45?!? In statiile zonale (8) ale ICPA erau apicultori care aveau acceptari de 90% din prima! Si sa stiti ca acei apicultori mai exista si transvazeaza 39 cu acceptari 39! SIMPLA! Mana si ochii celui care transvazeaza reprezinta cheia! Ca vrem toti sa crestem matci, e alceva! Sa nu ne mire regresul!
ignatov andrei

Mesajde nellu.ar » 05 Feb 2013, 01:15

doar cand transvazezi larve batrane poti sa te apropii de acceptatare 100%,nu-i asa danielus ?!
nellu.ar

Mesajde valigorj » 05 Feb 2013, 02:21

se ia o sirma pt rame de cca 2 palme,se indoaie si se baga cu partea cu capetele prin virful unui pix gol,se lasa aprox 2 cm,se pune capacul ca sa se fixeze sirma,iar la virful pixului se pune o bucatica de ceara.partea unde am indoit sirma se modeleaza ca la lanteta elvetiana.si uite asa am confectionat o LANTETA de TRANSVAZAT buna si gratis.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde ignatov andrei » 05 Feb 2013, 15:49

nellu.ar scrie:doar cand transvazezi larve batrane poti sa te apropii de acceptatare 100%,nu-i asa danielus ?!

O simpla intrebare:
- daca botca sta o zi in starter,in familia doica 10 zile, o zi in nucleu la eclozionare, plus trei zile oul, ghici ghicitoarea mea?!?
ignatov andrei

Mesajde victor s » 05 Feb 2013, 21:41

ignatov andrei scrie: In statiile zonale (8) ale ICPA erau apicultori care aveau acceptari de 90% din prima! Si sa stiti ca acei apicultori mai exista si transvazeaza 39 cu acceptari 39! SIMPLA! Mana si ochii celui care transvazeaza reprezinta cheia!Ca vrem toti sa crestem matci, e alceva! Sa nu ne mire regresul!

I-mi cer scuze dar nu pot fi de acord cu aceasta afirmatie. Daca am sta toti cu mana-n san ar fi mai bine ? Am progresa ? Spuneam si altatdata, fiecare e liber sa faca ce doreste cu albinele sale, sa-si faca propria selectie iar sita timpului va cerne ceea ce e de cernut... ;)
Asta e parerea mea si nu spun ca ar fi cea mai buna.
victor s

Mesajde danielus71 » 05 Feb 2013, 22:52

ceea ce vroia sa spuna Andrei e ca nu toti apicultori ,,STIU” sa faca selectie si cei mai multi din momentul care au cusca Nicot se cred mari crescatori de regine.Daca ar face numai ptr ei nu-i nici o problema,timpul le rezolva pe toate,dar mai si vind roi in dreapta si-n stinga de se umple zona de ,,mortaciuni consangvinizate.
Dup-aia tine-te,slabiciune in fata bolilor si altele.pa :lol:
danielus71

Mesajde ignatov andrei » 06 Feb 2013, 09:40

Faptul ca sezam matca intr-o botca uscata sau cu laptisor, cresterea este reusita d.p.d.v. calitativ, folosind larve de o zi. Cum cele faoarte tinere se iau greu din celule, sa inteleg ca la transvazare dubla se folosesc larve mai batrane?!?
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 06 Feb 2013, 09:54, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 06 Feb 2013, 09:48

Ca putem sa facem "ce vrem" cu albinele noastre este adevarat. DAR, exista si o mare responsabilitate! Daca matcile vecinului sunt fecundate de trantorii unui mare crescator, e bine, dar invers?!? Chiar daca este in afara topicului - imi cer mii de scuze - am sa dau totusi un exemplu:
- inainte, vacile erau duse la taurul comunal, iar taurasii nu aveau ce cauta in cireada, vacarul anuntand de fiecare data proprietarul ca vaca sa "umbla de goana";
- apoi au aparut bancile de sperma;
- astazi, taurii merg la cireada impreuna cu vacile, iar proprietarii se trezesc cu vacile gestante;
- nu stiu data imperecherii si nici ce calitate a avut taurul.
Discutand despre metodele de transvazare, ajungem fara sa vrem si la CALITATEA materialului transvazat. Apicultorii incepatori pot incerca diferite metode de transvazare, folosind acele botci pentru recoltare de laptisor. Cand isi for "face mana", vor avea succes si in cresterea matcilor!
Multa sanatate, putere de munca si BAFTA!
ignatov andrei

Mesajde BotaPaul » 06 Feb 2013, 19:43

metoda transvazarii-ajutor pt incepator
de lupu_albinelor » 28 Ian 2012, 19:08

De citit am citit pe ici pe colo,dar practica intotdeauna e alta.as dorii daca ma poate ajuta cineva cu ceva sfaturi din practica.Mi-ati fi de mare ajutor.multumesc anticipat.Nu am citit tot topicul doar la inceput. Aici ai foarte frumos explicat despre transvazare.[youtube] http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xlI8qoVyN8 [youtube]
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR