Adi Hodis scrie:
@Cristi Vidican
O parere personala.
Albina de iernare se formeaza si in luna septembrie iar daca Varroa a consumat din hrana necesara ei, aceasta va fi afectata in functie de cati indivizi au fost in celula/e.
Efectele Varroa sint si de natura invizibila prin faptul ca albinei a-i scade imunitatea si capacitatea glandelor secretoare de laptisor, astfel ca ea nu va mai putea hrani 6 - 7 larve ci in jur de 4 - 5.
Deci dezvoltarea coloniei in sezonul urmator, va fi infranata de efectele precedate actiunilor de acum.
Eu consider ca e mai benefic mavrirolul acum, la inceput de luna deoarece se vor naste mai multe albine decat in luna urmatoare.
Adi, iti raspund in fuga ca trebuie sa ajung imediat undeva. Eu fac cam asa: In august 3 tratamente VF, apoi la final de septembrie mai vin cu 1-2 tratamente cu VF si banda de mavrirol. Mai vine un tratament cu VF in lipsa totala de puiet. Daca pui devreme banda de mavrirol o propolizeaza. Eu nu o bag intre rame, ca albinele nu o suporta acolo. daca o pun mai devreme pe rame, exista riscul mare sa o propolizeze. Eu am patit. Daca fac 3 tratamente cu VF in august, am cam decimat varroa, asa ca mavrirolul rezolva ce mai ramane. Stiu ca sunt multe tratamente cu VF, dar asta e situatia.
Metoda asta mi-a recomandat-o PAB, care e un om avizat in ale VF si Mavrirol.
Te salut,
Cristi