Am folosit tot felul de materiale fumigene, dar ca si iasca si putregaiul de salcie, nu m-a multumit nimic.
Am pus PFL sau cofraje de oua, aveau durata de ardere destul de lunga, dar emana un fum iritant si pentru om si pentru albine. Ajungea sa iei un damf si iti dadeau lacrimile. In plus se depune o smoala lipicioasa pe afumator, de nu mai poti sa-l deschizi deacat cu ciocanul.
Am pus coceni de porumb sau bucatele de lemn. Se aprind cam greu, dupa ce se aprind emana fum fierbinte, iar pe sfarsit ramane mult jeratic, care parleste albinele (si degetele)
Am pus paie sau fan. Sunt imprevizibile. Ba nu vor sa se aprinda, ba se aprind si ard prea repede, ba se sting cand ai nevoie mai mare. Fumul neplacut.
Dintre cele doua materiale, pe care le-au recomandat si alti colegi, pe locul 1 este iasca. Se aprinde doar de la un chibrit, un afumator plin tine 4 ore, fumul este rece, bogat si oproape inodor. Din pacate, ca orice ciuperca, are nevoie de ploaie ca sa creasca. Anul acesta, din cauza secetei din vara, nu am gasit decat cateva pipernicite. Si pe acestea, daca tot sunt asa bune, ma gandesc sa le fumez eu