Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cuib facut gresit, help please!

Mesajde maulinio » 07 Feb 2013, 02:02

Va salut, sunt un incepator, am incepun in primavara anului 2012 si am 25 de stupi, din cate am citit eu am crezut ca sunt in masura sa strang cuibul si sa pregatesc familia de iarna singur, insa m-am inselat.
Am impachetat albinele gresit, le-am inpachetat pe mijlocul stupului, iar in marginile cuibului am lasat cate 2 rame full cu miere, acum am observat ca albinile s-au deplasat catre peretele din spre soare fiind mai cald, au mancat toata mierea si 2 chiar mi-au murit de foame cred, neputand sa se duca pana in partea cealalta a stupui unde mai am 2 rame cu miere. Acum cuibul meu se afla intr-un colt al stupui izolat, fara hrana, le tin din Apifonda.
Ce ma sfatuiti ? sa scot ramele goale din mijloc si sa aduc ramele din marginea opusa cu miere langa cuib, sa pun o rama intr-o parte si una intr-o parte a albinelor. si daca da, mierea s-o descapacesc putin sau nu? Va rog sa ma ajutati deoarece au aparut pierderile si imi e teama ! va multumesc
din greseli inveti
maulinio

Re: Cuib facut gresit, help please!

Mesajde Mircea_63 » 07 Feb 2013, 02:29

La ceas de noapte si cu putina experienta, daca am inteles bine cum sta situatia, iti spun ce as face eu:

Pe latura cealalta ai rama cu miere? Daca da, scoate-o, du-o in casa sa se incalzeasca si apoi pune-o pe marginea cealalta, langa albine. Scoate ramele goale si strange cuibul. Pune-le mai departe turta de apifonda in cap...asta e, decat sa moara de foame!
Daca in coltul ala unde s-au strans au si puiet, ele nu mai pleaca de acolo. Daca verifici, sa tii cont daca au sau nu puiet. Daca au, pune deasupra acelor rame turta si...repet: scoate ramele goale si strange cuibul. Incadreaza puietul cu cate o rama cu miere.
Succes si vezi maine daca primesti vre-un sfat mai bun.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde stroe » 07 Feb 2013, 07:53

Turta pe rame unde este pozitionat cuibul. La primul zbor rezolvi si cu ramele .
stroe

Mesajde Dragos2006 » 07 Feb 2013, 08:52

Unde ai vatra de stupina ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde bostina constantin » 07 Feb 2013, 09:39

Cam aceiasi situatie o am si eu la un roi, ghemul s-a plasat langa diafragma la partea de sus.
I-am pus o placa deasupra, m-am uitat si aseara nu s-au luat de ea, am infipt lama unei dalti intr-un fagure, mai indepartat, si a iesit plina de miere.
Am pus poza, un coleg simpatic a vazut-o, si mi-a dat acelasi sfat ca si Mircea.
Le multumesc la amandoi!! :)
Aseara am dus doua rame cu miere, de la rezerva, in camera centralei, si acum astept un moment prielnic acestei interventii.
Numa bine :)
bostina constantin

Mesajde warre2012 » 07 Feb 2013, 09:53

foloseste metoda lui nea Marin ,rama cu miere peste ghem.
warre2012

Mesajde bostina constantin » 07 Feb 2013, 10:05

Initial asa m-am gandit si eu, dar ghemul este plasat si in intervalul ultima rama - diafragma, si mi se pare ca nu se poate dezvolta bine, daca are puiet acolo ;)
bostina constantin

Mesajde ignatov andrei » 07 Feb 2013, 12:16

Sfatul dat de Mircea este bun, dar trebuie executat de unul mai experimentat. Scoate ramele NEACOPERITE de albine, pentru ca mai tarziu, daca vremea va fi tot potrivnica, sa poti interveni mai usor si REPEDE! Deplaseaza usor toate ramele cu albina, tot pachetul odata. Lipeste langa albine o rama cu miere. Pe partea dinspre albine si in dreptul lor, descapaceste miera pentru ca albinele s-o poata lua repede si aranja, eliberand cateva celule unde se va forma marginea ghemului. Nu te teme, ghemul se va reaseza, si cand vremea va permite, vei aranja cuibul.
ignatov andrei

Mesajde maulinio » 07 Feb 2013, 13:18

Am inteles, va multumesc pt sfaturi, o sa revin dupa ce o sa pun in practica chestia asta, e prima mea iernare si am ceva emotii :D
Pt. Dragos din Valea Salciei, stupina este amplasata in com. Pardosi sat Valea lui Lalu.
O zi buna!
din greseli inveti
maulinio

Mesajde warre2012 » 07 Feb 2013, 13:56

maulinio inca nu ai vazut cine e dragos 20006?,in loc sa dea un sfat ,te intreaba unde ai stupina.Am stupii impachetati la fel,dar n-am lasat nici o rama in plus,de frica le-am pus pe rame cate o punga cu miere.
Ultima oară modificat de warre2012 pe 07 Feb 2013, 14:00, modificat 1 dată în total.
warre2012

Mesajde bostina constantin » 07 Feb 2013, 15:16

Maulinio, te salut!!
Sa nu te superi ca postez pe topicul tau, mi-am permis avand situatii asematoare.
Ii multumesc si lui Andrei, pt interventia binevenita, incurajanta si pertinenta.
Mai am o nelamurire; duminica 3 febr, a avut zbor frumos de curatire, de ce nu si-a repozotionat ghemul dupa hranna??
Oare sa aiba puiet, si-n acest caz in afara de cele spuse mai trebuie luate si alte masuri de precautie??
Multumesc anticipat!!
bostina constantin

Mesajde Mircea_63 » 07 Feb 2013, 16:48

Costica, repozitionarea ghemului...ori n-au motiv sa o faca, ori invers - au motiv sa nu o faca.

Daca au rezerve acolo unde sunt acuma si sunt gata incalzite, de ce s-ar muta pe alte rezerve pe care ar trebui sa le incalzesca? Incalzirea este o consumatoare de resurse si creatoare de uzura. Ele sunt econoame si chibzuite.

In schimb, daca au puiet...stii ca nu il parasesc, chiar daca acolo nu au rezerve.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 07 Feb 2013, 17:22

maulinio scrie:Pt. Dragos din Valea Salciei, stupina este amplasata in com. Pardosi sat Valea lui Lalu.
O zi buna!

Ce mica este lumea ! eu cunosc pe toata lumea din Valea lui Lalu . Langa biserica a locuit un bun apicultor , nea Ion Clinciu . Suntem f. aproape unul de altul , daca ai nevoie de ajutor sa ma contactezi pe MP.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde maulinio » 07 Feb 2013, 19:06

Dragos, stupii de la el (Clinciu) ii am eu. Am luat 8 stupi in aprilie 2012 si am facut 25, cu toate ca erau cam slabi dar am zis sa risc sa vad daca imi iese sau nu. Anul asta voi ramane asa pt a intari familiile si a le pune pe picioare, anul viitor vreau sa fac cel putin 50. Asta e planu dar nu corespunde mereu planul din hartie cu problemele dupa teren. Plus ca inca nu am destula experienta si ma mai astept la cate o surpriza neplacuta.
din greseli inveti
maulinio

Mesajde maulinio » 07 Feb 2013, 19:10

Si app. am luat niste lazi in vara asta de la cineva din zona ta, Cristi il cheama si are aprox 200 de stupi, asta asa ma gandeam ca esti chiar tu si te mai cheama si dragos :))
din greseli inveti
maulinio

Mesajde vlad » 07 Feb 2013, 19:39

daca la marginea cuibului bagati o rama de la depozit in locul alteia goale sa nu uitati sa ii faceti 3-4 gauri ( de grosimea unui creion ) inainte pentru ca albinele sa se retraga catre ghem de pe rama goala . cu prima ocazie rama goala trebuie scoasa . in niciun caz nu trebuie scuturata .
vlad

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR