Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Adezivul

Mesajde cristi_vidican » 08 Feb 2013, 15:01

Ce tip de adeziv folosiți la montarea corpurilor?
Am stupi montați cu adeziv și fără adeziv. Diferența este mare, în sensul că în timp, etajele de 1/2 fără adeziv sunt niște acordeoane :lol:
Știu că se folosește adeziv tip D3 și D4, ultimul fiind mai scump și mari rar utilizat.
Recent am contactat un distribuitor care vinde un adeziv special pentru stupi, spunând că e un D4 îmbunătățit.
http://magazin-aracet.ro/aracet_stupi.html
Nu vă spun prețul (am fost de-a dreptul șocat, în sens pozitiv). A folosit cineva produsele lor?

Se merită să folosim adeziv la montarea ramelor?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Adezivul

Mesajde Adi Hodis » 08 Feb 2013, 15:50

Socat in sens pozitiv ? ... sa nu ajungi socat in sens negativ, dupa ... :)
Ca la noi asa bine sa "lipit" vinzarea de ieftinituri ... ai cumparat vreodata ceva de la ,, orice produs 38 000 lei" ? ( aia vechi ). Dar chinezarii ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cantemir » 08 Feb 2013, 16:17

NU sunt partizanul unui anume tip de adeziv, dar vreau sa subliniez cateva aspecte absolut necesare pentru obtinerea unei lipituri durabile :
- suprafetele pieselor sa fie cat mai fine, fara rugozitati si fara praf,
- surafetele curate, fara urme de ulei, vaselina, ceara etc,
- tolerantele, cat mai mici: piesele imbinate fortat dupa ce au fost unse cu lipici, se lipesc mai bine decat cele cu jocuri mari,
- odata imbinate, nu mai trebuie miscate pana la polimerizarea adezivului,
- temperatura e foarte importanta: apicultorii monteaza stupii si ramele iarna. Un aracet congelat si dezghetat si-a pierdut proprietatile,
- umiditatea lemnului face si ea, diferenta dintre o lipitura durabila si "un viitor acordeon ".
Astea sunt de baza la lipirile cu orice fel de adeziv!
cantemir

Mesajde cristi_vidican » 08 Feb 2013, 16:20

4,7 lei/kg mi se pare un preț foarte bune, la cât costă un D4 prin magazinele de bricolaj (unde adaosul comercial este de 100%).
Nu cunosc firma, dar pare una serioasă.
O să fac teste de rezistență și o să compar cu ce adeziv mai am eu pe acasă.
cristi_vidican

Mesajde cantemir » 08 Feb 2013, 17:15

Acetatul de vinil constuie baza aracetului.
Diferenta de pret si calitate, intre marci, e data de diversi alti polimeri si aditivi adaugati tocmai pentru a atenua greselile noastre: praf, grasimi, umplerea golurilor, rezistenta la U.V. reducerea timpului de reactie, etc. Utilizat corect, acetatul de vinil - aracetul ieftin, dupa ce a polimerizat, nu mai e solubil in apa.
Ori se dezlipeste ca n-a fost lipit corect, ori se rupe lemnul!
cantemir

Mesajde damovis » 08 Feb 2013, 20:50

cristi_vidican scrie:4,7 lei/kg mi se pare un preț foarte bune, la cât costă un D4 prin magazinele de bricolaj (unde adaosul comercial este de 100%).
Nu cunosc firma, dar pare una serioasă.
O să fac teste de rezistență și o să compar cu ce adeziv mai am eu pe acasă.

Un adeziv D3 pe care il foloseste firma la care lucrez costa circa 2 eur/kg in conditiile in care consumam peste 2000 kg/luna. 4,7 ron/kg mi se pare foarte ieftin=foarte prost
damovis

Mesajde cristi_vidican » 08 Feb 2013, 23:15

Păi eu îl cumpăr direct de la firma care produce, evitând adaosurile comerciale.
Să vedem cum va fi. Îl voi testa și voi prezenta concluziile aici.
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 08 Feb 2013, 23:26

Legat de intrebarea ta, daca se merita la (de) lipit ramele.

Tu ai mult mai multa experienta decat mine, dar sustin ca nu se merita, daca nu de altceva, macar pentru cata manopera implica. Ramele stranse in acel cadru si capsate pneumatic...este o metoda ieftina, rapida si de calitate cel putin suficienta, daca nu chiar foarte buna.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jiji » 09 Feb 2013, 00:00

io am lut de la wurth 10 lei kg , dupa uscare se face ca sticla , d3 d4
jiji

Mesajde lucky5strike » 09 Feb 2013, 00:30

Cam acelasi pret am si eu, galetusa de 5kg a costat 50 lei. Este D3, grecesc. Am luat vreo 4.

Pt rame, D3-ul e suficient. O picatura, aplicata unde trebuie, le va face cu mult mai rezistente.

Pt aplicare facila, am luat un mic flacon de Henkel Moment (bun si el, dar prea scump), gasibil la orice "dedeman".

Apoi il realimentez cu aracetul grecesc.
Fişiere ataşate
1300709096_179515750_1-Aracet-lemn-Elvicol-1kg-Bucharest.jpg
1300709096_179515750_1-Aracet-lemn-Elvicol-1kg-Bucharest.jpg (5.6 KiB) Vizualizat de 18181 ori
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 09 Feb 2013, 00:44

Cu ce si cum aplicati aracetul ca sa fie totul rapid?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cantemir » 09 Feb 2013, 01:04

Mircea_63 scrie:Cu ce si cum aplicati aracetul ca sa fie totul rapid?

-Daca-ti raspund, o sa zici ca fac misto;
-Daca nu-ti raspund,o sa zici ca te ignor!

Asa ca fie ce-o fi: cu pensula!!!
cantemir

Mesajde lucky5strike » 09 Feb 2013, 01:05

http://www.lipesteorice.ro/files/conten ... rproof.pdf

Oricare din alea doua mai mici, sunt la indemana.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ovidiu_78 » 09 Feb 2013, 02:21

Eu am cumparat de afara aracet Titebond 3 cel verde,e waterproof si aprobat de FDA la americani,nu are nici un fel de efect in contact cu alimentele,si ce e mai important are timpul de lucru foarte prelungit,si 10 min,deci ai timp destul sa pregatesti ce ai de lipit
Eu aplic aracetul cu o pensula,un pic mai mare ca cea de pictat la copii,pt locuri mai stramte tot o pensula din care am taiat din ea ca sa fie mai tare perii,iar pt suprafete late folosesc o rola simpla mica,iar cum adezivul e pe baza de apa,dupa utilizare,indiferent ca e pensula sau rola,o spal sau daca nu am timp atunci o bag in apa si o spal mai tarziu si e ca noua,asa te tine o vesnicie
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde meon » 26 Feb 2013, 13:28

As vrea si eu sa-mi spuneti cand va ajunge aracetul pentru stupi de la Doctor Aracet, am sunat de 10 ori, am facut 3 comenzi pe net in decurs de 2 luni, am trimis un email, am postat pe facebook in profilul lor si inca nu am primit aracetul.... . De fapt, acum chiar daca l-as primi l-as refuza... tipii astia dau dovada de o incompetenta fara masura, banuiesc ca si calitate produselor e in concordanta cu incompetenta lor.

Salutari si numai bine
meon

Mesajde lyvyu_81 » 26 Feb 2013, 20:32

lucky5strike scrie:Cam acelasi pret am si eu, galetusa de 5kg a costat 50 lei. Este D3, grecesc. Am luat vreo 4.

Pt rame, D3-ul e suficient. O picatura, aplicata unde trebuie, le va face cu mult mai rezistente.

Pt aplicare facila, am luat un mic flacon de Henkel Moment (bun si el, dar prea scump), gasibil la orice "dedeman".

Apoi il realimentez cu aracetul grecesc.

De unde ati luat aracetul? Din craiova?
lyvyu_81

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE