Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Layens + cat

Mesajde alin m » 23 Ian 2013, 01:28

cantemir scrie:Din pacate inox-ul alimentar are un pret... ca mi-e si jena sa-l scriu (16 euro/kg, fara TVA :oops: ). Am comandat la un mare magazin local cu produse de profil, si sunt in asteptare... Exista si un otel inox de calitate mai slaba, la 11 euro/kg... Am cautat si mai caut si pe net: oferte sunt, dar lipseste marfa pe stoc! Belea, nu alta!

cat e cantitatea minima ?
alin m

Mesajde cantemir » 23 Ian 2013, 22:16

alin m scrie:cat e cantitatea minima ?

Furnizorul astora livreaza bare de 1m in pachete de 5kg. Exista si bare la 2m, da' nimic nu e pe stoc!
Ca idee: bara otel-inox rotund 3mm- 0,056 kg/m.
cantemir

Mesajde cantemir » 29 Ian 2013, 01:01

cantemir

Mesajde ignatius » 29 Ian 2013, 08:58

Toata lumea discuta despre Layens+cat doar de dimensiuni.
VA ROG FRUMOS sa discutam si despre modul de intretinere a familiei in acest stup, particularitati si comparatii cu dadantul. Cred ca este foarte important, va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde alin m » 30 Ian 2013, 01:47

cantemir scrie:Am gasit aici: http://www.sculesiechipamente.ro/Vergel ... 1071.htmli vergea inox 3,2mm !

nu am reusit sa imi dau seama de lungime
alin m

Mesajde cantemir » 01 Feb 2013, 18:11

alin m scrie:nu am reusit sa imi dau seama de lungime

Sunt bare de 1m!
Ieri mi-au sosit; nici n-am apucat sa le vad bine. Lungimea nu conteaza :D . Nu se risipeste nimic: toate resturile se inadesc prin sudura, cu electrozi de inox, desigur!
10Kg- 540ron adus acasa!
Daca merita sau nu, mai vorbim!
cantemir

Mesajde valigorj » 02 Feb 2013, 04:47

bafta cu inoxul,iar in ceace priveste orizontali pt pavilion daca punem cuibul in fata o varianta ar fi ca albina sa vina pe sub fundul stupului[un fel de pivnita] si sa intre in stup prin spate nemaitrecind prin cuib.ce parere aveti,a mai incercat cineva[in pavilion]
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde topy » 02 Feb 2013, 23:11

de ce sa nu ii faci 2 urdinise atunci?la ambele capete. cand vine culesul inversezi lada . albina vine direct in ramele goale.
topy

Mesajde valigorj » 03 Feb 2013, 01:05

e buna varianta cu 2 urdinise.pt dezvoltare primavara[cu orizontali pe pavilion] se foloseste urdinisul din fata,iar la cules se deschide cel din spate ai la recoltarea mierii nu e nevoie sa se traga toata lada pe interval.
valigorj

Mesajde teinegru64 » 04 Feb 2013, 13:15

dogvet scrie:
activ scrie:
valigorj scrie:BOIERI DUMNEAVOASTRA,dar de Layens+cat,unde cuibul sa fie din 2 corpuri de1\2 layens si catul[caturile] la fel,adica un ME cu toate corpurile si ramele la fel ce ziceti.

Asa o sa fac eu la primavara, cand o sa populez stupii MEA, ... pe 2 dintre ei in cuib (primele 2 corpuri) o sa pun 9-10 rame Laynes de 45*32cm (exterior) si cu 2 caturi cu cate 9 rame MEA (jumatate de rama Layens) pentru miere. Asta ca sa fac o comparatie in evolutiile urmatorilor stupi pe care vreu sa-i populez in primavara: MEA, MER, ME si Layens+cat .
.................................................
ATENTIE ! ... Echivalent ca suprafata faguri :
9 rame de Layens de 45*32cm (exterior) = 10 rame Dadant B.
10 rame de Layens de 45*32cm (exterior) = 11 rame Dadant B.

Va salut!Pina acum m-am interesat de Layens doar teoretic.In lumina noilor fenomene legate de iernare incep sa-mi reconsider pozitia fata de Layens.Ce pot eu sa spun referitor la fragmentarea cuibului de Layens in jumatati este ca ar fi o greseala realizarea unei asemenea configuratii.De ce ?Pt ca s-ar duce pe apa simbetei exact avantajul acestui stup,adica continuitatea rezervelor si faptul ca,colonia nu e obligata sa ,,sara'' peste leatul de jos ca sa urce in corpul superior.Pina acum am lucrat pe celebrul ,,sistem Maximus'',care se dovedeste a fi o gluma proasta de la prima la ultima litera a celebrelor carti.

Te voi dezamagi......nici cu Layens nu vei face multa branza.Imi pare rau.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde valigorj » 04 Feb 2013, 13:56

domn Mitica,domn Mitica,nu mai speria baietii ca intrun fel moare pesimitul si intraltul optimistul.
valigorj

Mesajde jenica67 » 04 Feb 2013, 17:06

Da, pesimistul spune : mai am duar o zi de trait, iar optimistul spune : mai am inca o zi de trait. :lol:
jenica67

Mesajde teinegru64 » 04 Feb 2013, 20:12

dogvet scrie:Nu-i nimic Teinegru,de-aia sint multe sisteme de crestere ca sa ai ce incerca ! :D E mai nasol atunci cind iti pica fisa ca anumite lucruri sint spuse in mod intentionat eronat,in rest noi sa fim sanatosi.Avind in vedere arhiva de foto referitoare la layens,e clar ca l-ati ,,studiat'' mult.De ce totusi v-a nemultumit ?

Daca eram nemultumit nu aveam o stupina pe Layens.
PS Rar raspund la intrebari...si atunci doar cind sesizez ceva pontential .Esti primul caruia ii raspund cu trei mesaje.
Si pentru a intelege de ce sunt asa rau..... cand cineva cu vreo 150 de Me vrea sa treaca pe Layens+camera de vizita incerci sa il temperezi...astepti parerea lui.....apoi ii incurajezi pe altii.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2013, 17:45

dogvet scrie:Pt faptul ca imi raspundeti la intrebari va multumesc inca o data.Pt faptul ca ,,sesizati ceva potential'' la mine,sincer ma simt magulit. :D Trei intrebari referitoare la Layens sint mult prea putine pt a lamuri problema,ramine la latitudinea dvs daca continuam dezbaterea(eu sint convins ca da).Se pune intrebarea de ce virez rapid pe alt sistem:pt faptul ca am vazut imperfectiunile stupului pe 8 rame ME,am ajuns sa-l cunosc destul de bine.Al doilea motiv este faptul ca layensul mic pe care lucrati dvs(11-12 rame) are exact aceleasi dimensiuni ca si corpurile de ME cu 8 rame 3/4.Adica ,2 corpuri de ME-8,fac exact ca dimensiuni si volum cit un corp de Layens mic.Imi convin atit de mult aceste dimensiuni(logistica ,mod de transport apilift,nr de stupi pe remorca) incit trecerea pe Layens nu mi se pare de nerealizat.

Domnu` Dogvet..ma scuzi ca intervin, da ce nu-ti placu tie la ME?..e un stup bun..nea` Gica (Dumnezeu sa-l odihneasca) a lucrat cu el foarte bine...eu o sa pastrez cativa doar asa sa vad care-i treaba, dar sunt convins ca-s ok.
Nu pot totusi sa nu fiu de acord cu tine ca Layens este facut pentru albina..iti urez sa ai succes cu Layensii..si sunt sigur ca o sa-ti placa multe chestii la ei, dar o sa ai si batai de cap in unelle privinte..eu de la ideea unui Layens am ajuns sa iau in calcul Delonul.
BUNKA

Mesajde cantemir » 08 Feb 2013, 18:49

BUNKA scrie:..eu de la ideea unui Layens am ajuns sa iau in calcul Delonul.

Eu tot zic : stupul potrivit , la omul potrivit. Si la zona potrivita...
Am optat pentru: Warre, Dellon, Layens (divizat)! Ii pastrez pe toti, pentru comparatie!
Pe Warre il iubesc, pur simplu!
Dellon m-a cucerit din prima!
De ce Layens 12R divizat, cu rame Dellon? NU pentru a anula avantajul clar al ramei inalte, ci pentru a-l adapta zonei mele, unde culesul la miere de struguri si stejar ( mana) e important.
Cum altcumva as putea scoate mierea de struguri de la iernarea albinelor, decat prin inlocuirea corpului cu totul, la sfarsitul culesului si inlocuirea lui cu altul cu rame de poliflora capacita?
Am ales rama (si inaltimea) Dellon, pentru doi stupi diferiti, pentru a micsora cat mai mult din volumul lemnului din stupi. Inox-ul nu face mucegai si ocupa putin volum. In loc de un brat de lemne, un snop mic se sarme!

Ramele sunt identice: merg atat in cuib, cat si in magazin, atat la Dellon ( ca el l-a inventat), cat si la Layens-ul asta divizibil (12R+12R+ 12R(sau 8 dadant 1/2,perpendicular pe cuib).

Nu e stupul ideal, dar altfel as ierna pe o cantitate considerabila de miere de mana!
Pregatirea de iarna e mai migaloasa, ca se umbla in doua corpuri. Din pacate, aici nu se compara cu ME-ul! Dar succesul e garantat!

Tot ce-am scris e teorie pura! Practica de-abia acum incepe...
cantemir

Mesajde cantemir » 08 Feb 2013, 19:31

dogvet scrie:...Dar la aspectul temperaturii acelui leat inferior facut dintr-un metal rece care practic absoarbe energia calorica sa zicem la -10 grade celsius te-ai gindit?Oricum,e o idee ce trebuie incercata,succes!

Multumesc!
Sincer, eu il vad imbracat intr-un strat izolant de ceara, nu un metal rece, brumat!
Ma gandeam sa ceruiesc eu sarmele inainte de a le introduce in stup! Albinele vor cladi fagurii si metalul nu va mai fi expus 100%, cu toate repercusiunile!
cantemir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR