de BUNKA » 08 Feb 2013, 17:07
Horia..la tine sau pe la noi mai la nord asta e treaba, tre sa ne obisnuim cu gandul ca martie e luna in care probabilitatea unui zor de curatire estemai mare iar anii in care avem zbor in ianuarie-februarie sunt doar exceptii..avem nevoie de albine rezistente la conditiile astea si cea mai adaptata albina este cea localnica..cred ca ar fi o greseala sa aducem matci de ex de la Adi Hodis sau din alta parte..alea au intiparite in codul genetic ceva aparte care le face sa se comporte diferit fatza de cele din zonele mai reci si mai intarziate in ce priveste venirea primaverii.
La mine de ex, nu au fost pb niciodata cu intarzierea zborului de curatire si au fost situatii cand in timpul iernii am avut puiet de s-a schimbat o gramada de albina inainte sa fi existat vre-un zbor...si ani in care desi am avut o galeata de albina pe rame nu a fost puiet pana tarziu...albinele cred ca au un simt care le spune cand vine vremea buna..zic si eu, poate gresesc!
Ca sa exemplific, acum 2 ani am facut eu unificari toamna etc, familiile erau bomba..am avut o iarna cu -30 de grade vreo luna de zile, un martie si un aprilie deosebit de capricios, vremea buna a venit abia la sfarsitul lui aprilie...am avut niste episoade cu vant extrem de puternic si foarte rece, polar...efectiv nu rezistai mai mult de 10-15 minute in vantul ala rece...eh..atunci cand am deschis stupii in aprilie surpriza..nema puiet, si era final de aprilie, aveam doar oua si cat o palma sau poate ceva mai mult de o palma..de asta zic ca ele cumva stiu ce se intampla cu vremea si actioneaza ca atare !!
Poate vorbesc tampenii dar asa cred eu..asa am vazut ani la rand ca se manifesta foarte diferit functie de cum decurge iarna..au fost ani cand au schimbat albina in cursul iernii, cand am schimbat fundurile am gasit albina pe fund cat toata albina pe care o bagasem la iernat..m-am speriat, am zis ca au crapat, si cand am privit prin folie erau cel putin la fel de multe, atunci primavara a venit devreme si nu a fost capricioasa, efectiv natura a explodat !!
Albinutza noastra de mai la nord sau cea de pe la Miercurea Ciuc este adaptata la situatiile astea, au un ''al saselea simt''!