Albinel scrie:iarna asta.. ,fata de anii trecuti mi-au cazut ceva mai multe matci..multumesc Domnului ca am recuperat la timp albina ..a mai patit-o cineva ??
alt stupar scrie:Inca nu am o situatie finala pentru iarna in curs
Cert este insa ca procentul de 5-10% de matci cazute peste iarna mi se mentine de ani de zile si cel mai curios este ca mare parte dintre ele sunt la prima iernare.
As intrazni sa spun ca daca as forma in toamna doua stupini de ~100 de familii, una cu matci tinere respectiv cealalta cu matci trecute de doi ani, cei mai multi orfani gasiti la controlul din martie ar fi in prima.
De ce ? Probabil selectia naturala...
cristi x scrie:Albinel scrie:iarna asta.. ,fata de anii trecuti mi-au cazut ceva mai multe matci..multumesc Domnului ca am recuperat la timp albina ..a mai patit-o cineva ??
sincer ma mir ca mai ai stupi. daca la vremea asta tu faci inventarul matcilor, cred ca in primavara o sa-ti fie mult mai usor sa inumeri stupii.
Mircea_63 scrie:Desi am citit despre semnele recunoasterii unui stup fara matca la vremea asta, te-as ruga sa imi spui cum s-au manifestat la tine. Eu inca n-am trecut prin asta si am temerea ca daca s-ar intampla poate nu mi-as da seama.
filip scrie:Intreb si eu ca un NOVICE,cum iti dai seama acum ca nu ai matcaLipsa puietului e criteriul
i.Apropos prin manipularea ramelor matca ce cade iarna pe fundul stupului e pierduta.Poate fi o cauza
cristi x scrie:Albinel scrie:iarna asta.. ,fata de anii trecuti mi-au cazut ceva mai multe matci..multumesc Domnului ca am recuperat la timp albina ..a mai patit-o cineva ??
sincer ma mir ca mai ai stupi. daca la vremea asta tu faci inventarul matcilor, cred ca in primavara o sa-ti fie mult mai usor sa numeri stupii.
cristi x scrie:"matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive.."
eu nu pierd asa ceva pe timpul iernii. ori nu ai fost prea inspirat cand ai ales titlul, ori problema ta este in alta parte si nu esti sincer.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 39 vizitatori