Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ajutor! mutare familie in alta lada

Mesajde damovis » 08 Feb 2013, 14:07

Am nevoie de un sfat. Din cele doua familii de albine pe care le am din vara trecuta, una o am intr-o lada nu tocmai potrivita. Lada este din placaj si mi-a creat mult condens in interior. La urdinis e umezeala, putine albine moarte, dar si multe pete (sa fie nosemoza?)-toate astea nu le gasesc la cealalta lada pe care am facut-o din molid. Am confectionat inca o lada din molid si as vrea sa mut albinele din lada cu pricina in lada noua. Dati-mi va rog un sfat, cum trebuie sa procedez pentru mutare? in ce conditii o pot face?
Va multumesc mult
damovis

Re: Ajutor! mutare familie in alta lada

Mesajde ovidiu_78 » 08 Feb 2013, 19:21

nu e tocmai indicat acuma sa faci acest lucru,dar un timp frumos,cu temp de peste 12-13 grade si daca albinele ar face un zbor de curatire....eu nu am facut asa ceva inca,dar poate altii da...astepta sa vezi ce zic si altii
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde valentin » 08 Feb 2013, 19:48

sa fie peste 10 grade si nu trebuie sa aiba inainte zbor de curatire sil vor face atunci cind le muti.dar 10grade cu soare nu pe nor
valentin

Mesajde damovis » 10 Feb 2013, 10:57

va multumesc pentru autor. Astept o temp de+10 grade sa le mut in casa noua
damovis

Mesajde balasbebe » 10 Feb 2013, 11:09

Incearca sa faci o ventilatie corespunzatoare, un urdinis mai mare. Acum in acest sezon nu este bine sa fie puse in lada noua. Lada veche are propolis, are acel microclimat. Condensul este datorita consumului marit.
balasbebe

Mesajde balasbebe » 10 Feb 2013, 11:21

damovis scrie:va multumesc pentru autor. Astept o temp de+10 grade sa le mut in casa noua

Sa nu uit, lada trebuie sa fie inclinata, sa nu stea la boloboc. Trebuie adaugat sub lada o sipca de 2 cm, pentru a se scurge acel condens. Daca mai ai loc sa pui ceva material absorbat, ziare, carpe.
balasbebe

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 11:37

damovis scrie: Lada este din placaj si mi-a creat mult condens in interior. La urdinis e umezeala, putine albine moarte, dar si multe pete (sa fie nosemoza?)-
Dati-mi va rog un sfat, cum trebuie sa procedez pentru mutare? in ce conditii o pot face?

actioneaza cat mai rapid chiar si la temperaturi scazute..ai grija sa nu-ti cada cuibul in cazul asta si manipuleaza ramele grupate cate trei...in prima zi cu temperatura mai ridicata (cand albina nu mai este in ghem) inlocuieste urgent fagurii cu altii curati cu miere..te sfatuiesc ca la acestia din urma ,inainte de introducere sa le dai doua -trei gauri de aproximativ 2 cm in zona coroanelor pe cat se poate paralele..scopul lor este de a atrage albina in zona respectiva pentru asi forma cuibul repede cat si de mobilitate a cuibului in vederea asigurarii hranei atat de necesara in aceasta perioada ..
pune-i turta de serbet sau miere care sa contina ceai din care sa nu lipseasca putin pelin si suc de ceapa .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde cristi x » 10 Feb 2013, 11:58

valentin scrie:sa fie peste 10 grade si nu trebuie sa aiba inainte zbor de curatire sil vor face atunci cind le muti.dar 10grade cu soare nu pe nor

sincer incep sa ma sperii de sfaturile astea. norocul meu este ca nu sunt incepator, iar tampenii din astea faceam cand mai mult de jumatate din membrii forumului nu erau nascuti.
cauta o modalitate sa scapi de umezeala din stup si lasa-l in cutia aia pana la primavara. parerea mea.
cristi x

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 12:29

[quote="cristi x"
cauta o modalitate sa scapi de umezeala din stup si lasa-l in cutia aia pana la primavara. parerea mea.[/quote]

are umezeala ,diaree..(posibil nosema )posibil familie orfana ,sigur consum mare ..cred ca doar scapand de umiditate ,nu rezolva problema ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde damovis » 10 Feb 2013, 16:35

cristi x scrie:
valentin scrie:sa fie peste 10 grade si nu trebuie sa aiba inainte zbor de curatire sil vor face atunci cind le muti.dar 10grade cu soare nu pe nor

sincer incep sa ma sperii de sfaturile astea. norocul meu este ca nu sunt incepator, iar tampenii din astea faceam cand mai mult de jumatate din membrii forumului nu erau nascuti.
cauta o modalitate sa scapi de umezeala din stup si lasa-l in cutia aia pana la primavara. parerea mea.

Spre deosebire de lazile facute din lemn de molid, lada cu pricina este facuta din placaj care are proprietati diferite -nu e un bun izolator termic, ceea ce poate duce la crearea condensului mai mare
damovis

Mesajde valentin » 10 Feb 2013, 17:28

cristi x scrie:

ce te face sa crezi ca tu detii adevaru absolut. daca te crezi asa destept cum poti sa spui sa lase albinele sa ierneze intr-o cutie de placaj cind poate so inlocuiasca cu una de molid,vad ca vorbesti numai la misto si nu sa dai solutii .eu cred ca intri pe forum sa-ti treaca plictiseala.mai bine arunca un ochi pela stupii aia casunt pitigoii gramada pe ei :lol:
valentin

Mesajde damovis » 10 Feb 2013, 17:59

Albinel scrie:
damovis scrie: Lada este din placaj si mi-a creat mult condens in interior. La urdinis e umezeala, putine albine moarte, dar si multe pete (sa fie nosemoza?)-
Dati-mi va rog un sfat, cum trebuie sa procedez pentru mutare? in ce conditii o pot face?

actioneaza cat mai rapid chiar si la temperaturi scazute..ai grija sa nu-ti cada cuibul in cazul asta si manipuleaza ramele grupate cate trei...in prima zi cu temperatura mai ridicata (cand albina nu mai este in ghem) inlocuieste urgent fagurii cu altii curati cu miere..te sfatuiesc ca la acestia din urma ,inainte de introducere sa le dai doua -trei gauri de aproximativ 2 cm in zona coroanelor pe cat se poate paralele..scopul lor este de a atrage albina in zona respectiva pentru asi forma cuibul repede cat si de mobilitate a cuibului in vederea asigurarii hranei atat de necesara in aceasta perioada ..
pune-i turta de serbet sau miere care sa contina ceai din care sa nu lipseasca putin pelin si suc de ceapa .. ;)

Cand o sa prind un moment mai bun (+4-5 grade) o sa fac mutarea. Nu mai pot astepta mult ca se simte si miros de mucegai in interiorul cuibului intr-un colt. Din pacate nu am alti faguri sa ii pot inlocui pe ceilalti. Daca le pun o placa de zahar candi o fi suficient?
damovis

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR