Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive..

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 00:40

iarna asta.. ,fata de anii trecuti mi-au cazut ceva mai multe matci..multumesc Domnului ca am recuperat la timp albina ..a mai patit-o cineva ??
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Re: matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! moti

Mesajde valentin » 10 Feb 2013, 09:32

se mai intimpla. dar de cele mai multe ori in toamna cind tot ii inpachetam si regina nu se mai concetreaza cu ouatu ia se sperie mai usor si vrea sa fuga pe alta rama si noi cind lipim ramele o trimitem pe lumea cealalanta si in loc sa iesim cu doi stupi in primavara iesim cu o fam super tare :lol:
valentin

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2013, 11:31

Inca nu am o situatie finala pentru iarna in curs
Cert este insa ca procentul de 5-10% de matci cazute peste iarna mi se mentine de ani de zile si cel mai curios este ca mare parte dintre ele sunt la prima iernare.
As intrazni sa spun ca daca as forma in toamna doua stupini de ~100 de familii, una cu matci tinere respectiv cealalta cu matci trecute de doi ani, cei mai multi orfani gasiti la controlul din martie ar fi in prima.
De ce ? Probabil selectia naturala...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 10 Feb 2013, 11:40

3-4 pe iarna(la mine) =Nosema
nae

Mesajde cristi x » 10 Feb 2013, 11:44

Albinel scrie:iarna asta.. ,fata de anii trecuti mi-au cazut ceva mai multe matci..multumesc Domnului ca am recuperat la timp albina ..a mai patit-o cineva ??

sincer ma mir ca mai ai stupi. daca la vremea asta tu faci inventarul matcilor, cred ca in primavara o sa-ti fie mult mai usor sa numeri stupii. :lol:
Ultima oară modificat de cristi x pe 10 Feb 2013, 12:00, modificat 1 dată în total.
cristi x

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 11:45

alt stupar scrie:Inca nu am o situatie finala pentru iarna in curs
Cert este insa ca procentul de 5-10% de matci cazute peste iarna mi se mentine de ani de zile si cel mai curios este ca mare parte dintre ele sunt la prima iernare.
As intrazni sa spun ca daca as forma in toamna doua stupini de ~100 de familii, una cu matci tinere respectiv cealalta cu matci trecute de doi ani, cei mai multi orfani gasiti la controlul din martie ar fi in prima.
De ce ? Probabil selectia naturala...

alt stupar ..sunt in totalitate de acord cu tine ..am 7% cazute pana acum...matci toate de anul trecut..
Albinel

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 11:50

cristi x scrie:
Albinel scrie:iarna asta.. ,fata de anii trecuti mi-au cazut ceva mai multe matci..multumesc Domnului ca am recuperat la timp albina ..a mai patit-o cineva ??

sincer ma mir ca mai ai stupi. daca la vremea asta tu faci inventarul matcilor, cred ca in primavara o sa-ti fie mult mai usor sa inumeri stupii. :lol:

interesanta opinia ta ...nu am decat sa o "respect" :lol:
dragule ..nicand pe perioada unui an apicol nu-i mai important acel "inventar al matcilor" la care te referi decat acum...alfel ne vom plange peste putin timp de familii pierdute ..in loc sa ne bucuram de albina recuperata si de faptul ca le-am depistat la timp..
acum depine si de metoda de a face" inventarul matcilor" :D
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 10 Feb 2013, 11:56

Desi am citit despre semnele recunoasterii unui stup fara matca la vremea asta, te-as ruga sa imi spui cum s-au manifestat la tine. Eu inca n-am trecut prin asta si am temerea ca daca s-ar intampla poate nu mi-as da seama.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde filip » 10 Feb 2013, 11:57

Intreb si eu ca un NOVICE,cum iti dai seama acum ca nu ai matca :?: Lipsa puietului e criteriul :?: Eu nu am deschis din noiembrie nici un stup doar ascultare cu furtunul si eliberare urdinis avand gratii pentru soareci.Apropos prin manipularea ramelor matca ce cade iarna pe fundul stupului e pierduta.Poate fi o cauza :?:
filip

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 12:07

Mircea_63 scrie:Desi am citit despre semnele recunoasterii unui stup fara matca la vremea asta, te-as ruga sa imi spui cum s-au manifestat la tine. Eu inca n-am trecut prin asta si am temerea ca daca s-ar intampla poate nu mi-as da seama.

cateva indicii ..ascultare cu stetoscop si agitatie mare ,albina dezorganizata total pe faguri si imprastiata ..este irascibila ,la vizionarea fagurilor vom observa sub coroanele de miere chiar aparitia unor inceputuri de potirase..
in opinia mea in aceste familii orfane se mareste enorm de mult consumul de hrana ,apare diareea ,condensul si pasul urmator ne vaitam ca am pierdut familii din lipsa de hrana ,desi au avut asigurata ca si celelalte..
de aceea cred ca trebuie sa dam o mai mare importanta acestui lucru total neplacut si sa recuperam ce se poate..albina ..
Albinel

Mesajde nae » 10 Feb 2013, 12:09

1-sunetul ,plangator,e continuu -la furtun .
2-la temperatura scazuta nu ''sta'' in ghem.
3-albina iese la urdinis la temperaturi mici (se intampla si cand au puiet /diaree).
nae

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 12:10

filip scrie:Intreb si eu ca un NOVICE,cum iti dai seama acum ca nu ai matca :?: Lipsa puietului e criteriul :?: i.Apropos prin manipularea ramelor matca ce cade iarna pe fundul stupului e pierduta.Poate fi o cauza :?:

lipsa puietului nu-i un criteri la vremea asta..sa nu ne grabim..
cea de-a doua intrebare nu am inteles-o..
Albinel

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2013, 12:34

cristi x scrie:

sincer ma mir ca mai ai stupi. daca la vremea asta tu faci inventarul matcilor, cred ca in primavara o sa-ti fie mult mai usor sa numeri stupii. :lol:

cristiX... sincer ma mir sa pui problema astfel...
stiind ce temperaturi au fost in sudul tarii... si avand certitudinea ca un apicultor de talie nu-si permite sa lipseasca din stupina in asemenea zile... ce ti se pare asa de greu sa recunosti orfanii ???
In fapt, pentru apicultorul cu cata experienta e suficient sa treaca prin fata lazilor intr-o zi cu zbor si "problemele" bat la ochi, esti de acord cu mine, da ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 12:46

total de acord..numa o simpla privire la urdinis in timpul unui zbor de curatire spune aproape totul..
cristi cred ca stie foarte bine acest lucru ..avand atat de multi ani de lucru cu albina ..
Albinel

Mesajde cristi x » 10 Feb 2013, 12:55

"matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive.."
eu nu pierd asa ceva pe timpul iernii. ori nu ai fost prea inspirat cand ai ales titlul, ori problema ta este in alta parte si nu esti sincer.
cristi x

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 13:00

cristi x scrie:"matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive.."
eu nu pierd asa ceva pe timpul iernii. ori nu ai fost prea inspirat cand ai ales titlul, ori problema ta este in alta parte si nu esti sincer.

de ce n-as fi sincer ?? si unde crezi ca ar fi problema mea ??
felicitari daca tie nu-ti cad matci pe perioada de iernat ,sper ca acelasi lucru sa-l spui si referitor la pierderile de familii de albine.. ;)
Albinel

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR