Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! moti

Mesajde ADITZU » 10 Feb 2013, 13:02

In primavara anului 2012 am avut si eu o matca din anul 2011 , provenita dintr-un roi natural care a intrat in iarna pe 7 rame iar in primavara 2012 a capotat . Deci se poate intampla , anul acesta am, pot spune un experiment personal , in stupina am o matca de 3 ani care provine de la stupul cu care am inceput apicultura astept sa vad anul acesta randamentul iar in toamna cred ca am sa o inlocuiesc daca nu o va face de bunavoie . Deja la controlul din 23.01.2013 incepuse bine ponta i-am tras si o placuta de apifonda sa vedem cum va fi in primavara stupul respectiv in care este matca batrana a intrat in iarna pe 9 rame si acum am mai scos o rama ce nu mai era ocupata
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 13:11

matca de roire din 2011si... 2013 ar fi al treilea an pentru ea..??? depinde daca era din roi primar sau secundar ..era fecundata cand ai gasit roiul ?? strangerea cuibului o facem de cate ori este nevoie si cat mai in "chinga" in perioada asta .. bine ai facut..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde valentin » 10 Feb 2013, 13:25

nu va contrazic pentu ca voi stiti mai bine decit mine ce aveti in stupina .si eu am pierdut in iarna asta 2regine anu trecut 3regine pecare leam sesizat tot prin timpu asta.dar spre deosebire de anu trecut,la sfirsitu lu noiembrie la un control sa vad cum sa pozitionat ghemu ,cele 2 fam inca nu formase ghemu atunci la acea data am crezut ca mai au puiet si de aia mai au activitate,iar in dec cind leam pus turtele mi-am dat seama ca n-au regina .unu chiar avea puiet de trintor.deci din toamna ramasese fara regina ,si erau regine tinere cauza nu o stiu dar sigur disparusera din toamna.la unificari nu am avut probleme nici cu cel besmetic int-ro saptamina au scos toti trintori morti la urdinis
valentin

Mesajde cristi x » 10 Feb 2013, 14:03

"felicitari daca tie nu-ti cad matci pe perioada de iernat"
- trebuie sa ma repet: eu am declarat ca nu pierd matci cu aceasta caracteristica: "matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive..";

"unde crezi ca ar fi problema mea ??"
- cred ca am gresit. problema nu este a ta ci a voastra:
"la controlul din 23.01.2013 incepuse bine ponta"
"strangerea cuibului o facem de cate ori este nevoie si cat mai in "chinga" in perioada asta .. bine ai facut.."
"si eu am pierdut in iarna asta 2regine anu trecut 3regine pecare leam sesizat tot prin timpu asta.dar spre deosebire de anu trecut,la sfirsitu lu noiembrie la un control sa vad cum sa pozitionat ghemu ,cele 2 fam inca nu formase ghemu atunci la acea data am crezut ca mai au puiet si de aia mai au activitate,iar in dec cind leam pus turtele mi-am dat seama ca n-au regina"
voi si altii care gandesc ca voi, trebuie sa intelegeti urmatoarele: daca vreti sa stati calare pe stupi tot timpul anului eu va recomand mai bine sa va cumparati un cal si sa va apucati de hipism, ati putea astfel sa ramaneti cu mai multi bani. sigur calul nu va murii la iesirea din iarna.
cristi x

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 14:13

"voi si altii care gandesc ca voi, trebuie sa intelegeti urmatoarele: daca vreti sa stati calare pe stupi tot timpul anului eu va recomand mai bine sa va cumparati un cal si sa va apucati de hipism, ati putea astfel sa ramaneti cu mai multi bani. sigur calul nu va murii la iesirea din iarna.'

domnule cristix..cred ca vi s-ar potrivi de minune ocupatia respectiva ,pentru "ca cu" :lol: apicultura ..desi spuneti ca o practicati de zeci de ani ,din sfaturile si postarile dumneavoastra ma indoiesc sa ne regasim undeva la acelasi nivel..
"succesuri" infinite iti doresc .. :lol:
Albinel

Mesajde filip » 10 Feb 2013, 14:26

O fereastra de zbor de o ora ,nu da dreptul apicultorului sa miste ramele in stup.Daca prin miscarea ramelor in stup ,regina cade pe fundul lazii,acolo va muri.Ori CRISTI X ,asta spune cu alte cuvinte.Nu e obligatoriu sa tii seama de aceste sfaturi.
filip

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 14:41

intr-o familie de albine se intervine oricand in caz de urgenta ...asta nu inseamna ca matca trebuie sa cada ..

poti sa asculti linistit de sfaturile mentorului tau ..eu unul nu am nevoie de ele..!!
Albinel

Mesajde Arhivistu » 10 Feb 2013, 14:57

teoria e teorie...crezi ca eu fac asa? :mrgreen: sunt destui pe forum care probabil o fac,dar noi astia mai amatori...mai greu cu schimbatul la 2 ani :D
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde ADITZU » 10 Feb 2013, 15:10

Albinel scrie:matca de roire din 2011si... 2013 ar fi al treilea an pentru ea..??? depinde daca era din roi primar sau secundar ..era fecundata cand ai gasit roiul ?? strangerea cuibului o facem de cate ori este nevoie si cat mai in "chinga" in perioada asta .. bine ai facut..

da roi principal si am si marcat-o anul respectiv da era fecundata si nu a stat deloc pe ganduri a pontat din prima zi pe rame deja construite sa fie bine pana la capat si am s-o fac vedeta aici ii trag o poza
ADITZU

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 15:20

poi..doi ani pana acum ,plus anul asta 2013 asa cum vrei sa o tii ..plus varsta ce a avut-o in momentul roirii..!!! Aditule..o fi ea de roire dar asta-i babaciune ruginita si obosita tata ..chiar daca spui ca a inceput ponta ..asteapta-te sa te lase pe drum vara asta .. :D
Albinel

Mesajde pescaru » 10 Feb 2013, 15:25

In ianuarie anul trecut au fost temperaturi foarte mari si la majoritatea stuparilor din tara ponta era in floare [la matci ] nu la guvern :lol: personal am avut la inceputul lunii martie 6 matci cazute la stupi pe 7 rame ,am recuperat albina cum bine zicea colegul Albinel impartindo la roi ,practic nu am pierdut nimic decat nr. de stupi la impozit :mrgreen: ,deci sant multi stupari care nu sant pe forum cu state vechi in apicultura care au avut pierceri la MATCI ,nu la ,,mortaciuni '' sa nu confundam ,nu vad care e problema .
pescaru

Mesajde ADITZU » 10 Feb 2013, 15:37

Albinel scrie:poi..doi ani pana acum ,plus anul asta 2013 asa cum vrei sa o tii ..plus varsta ce a avut-o in momentul roirii..!!! Aditule..o fi ea de roire dar asta-i babaciune ruginita si obosita tata ..chiar daca spui ca a inceput ponta ..asteapta-te sa te lase pe drum vara asta .. :D

sigur anul asta ori o strang de gat ori decedeaza ea din proprie initiativa ca anul asta mergem pe productie si gat ainmultire e baba cu acte :D
ADITZU

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 15:44

mai sigura-i a treia varianta .: matca de roire varstnica ,data in mintea copiilor ..pontez ca pentru ultima primavara in stupul meu..dupa care urmeaza marea mea evadare.. :lol:
Albinel

Mesajde valigorj » 10 Feb 2013, 15:44

in cartile de specialitate[cresterea matcilor],se recomanda tratarea cu fumidil,tocmai pt. a nu pierde fam de albine din cauza matcilor.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2013, 15:50

tratarea cu fumidil unde, in nucleul de imperechere sau in fam. de productie ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde serb » 11 Feb 2013, 16:57

eu i-as spune matroana. Cea mai longeviva matca am tinut-o 5 ani. fiind la inceput, tot asteptam cu nerabdare o schimbare linistita, despre care tot citisem, dar despre care am inteles ulterior ca nu tine neaparat de varsta matcii,ci de multi alti factori, unii necunoscuti, altii banuiti. intr-un final , au aparut in stup o gramada de botci de salvare, mici, desi matca era acolo, si mai oua putin. A fost experimentul meu, dar care a dus familia de albine la epuizare, spontana as zice, deoarece a scazut foarte mult numeric, si am fost nevoit sa o unific cu un roi, pentru ca erau putine sanse ca o matca din acele botci amarate de salvare sa mai faca treaba mai departe. Citeam undeva pe forum postari legate de matci care merg bine si 6 ani . Prolificitatea indelungata este conditionata oare de cantitatea de sperma acumulata in urma fecundarii, sau mai mult de uzura organismului matcii? si asta cred ca tine si de odihna si pauza de ouat de peste iarna . Va salut
serb

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR