catalin_valenii scrie:Gis am si eu o intrebare si anume daca ai reusi ceea ce ti ai propus anul trecut.
Hropaciov scrie:Eu am 14 familii si vreau sa fac anul acesta 28(dublu).Iata cum procedez in fiecare an:In jurul datei de 25 aprilie-1 mai(dimineata)scot toate ramele cu albine impreuna cu matca si le mut intr-o alta lada pe alt amplasament.In stupul (cutia) ramas pe vechiul amplasament las o singura rama proaspat ouata(numai cu oua,fara puiet)plus doua rame cu miere de acoperire.Toata albina lucratoare formeaza noul roi(nucleu).Astfel botcile de salvare sunt crescute din stadiul de ou neavand puiet in stadiul de larva.Dupa eclozionarea matcii si imperechere, nucleul va fi ajutat o data la 3 saptamani cu cate o rama de puiet de la familia din care a fost format-practic familia mama.In acest fel acesti nuclei vor ajunge la puterea unei familii normale la jumatatea lunii iulie si isi vor putea asigura rezervele de iernat de la ultimul cules de f.s.De la familiile de baza se va putea recolta mierea normal, la fiecare cules.
Hropaciov scrie:In primul rand scotand cate o rama cu puiet capacit din familia de baza in perioada mai-iulie(inseamna in total 3 sau 4 rame) creez spatiu pentru a nu intra in frigurile roitului.
P.S.-Practic apicultura din '92(de la 14 ani) doar ca hobby,oricum am citit zeci de carti.Deocamdata am job si nu vreau sa am f. multe familii.
proapis13 scrie:Nu m-ai convins,anul trecut si eu am inmultit de la 35 la 66 si nu am avut probleme
Nu am folosit niciodata metoda ta si de aceea cer mai multe info mai ales ca ai si citit citeva zeci de carti
Tu ai 21 de ani de experienta eu doar joc la pitici la cite vechim e am![]()
Vreau mai multa info si nu numai pentru mine ci si pentru colegii ce citesc acest topic
salve
Albinel scrie:salve colegul !!
.te las sa calculezi Mariane ..
Hropaciov scrie:Eu am 14 familii si vreau sa fac anul acesta 28(dublu).Iata cum procedez in fiecare an:In jurul datei de 25 aprilie-1 mai(dimineata)scot toate ramele cu albine impreuna cu matca si le mut intr-o alta lada pe alt amplasament.In stupul (cutia) ramas pe vechiul amplasament las o singura rama proaspat ouata(numai cu oua,fara puiet)plus doua rame cu miere de acoperire.Toata albina lucratoare formeaza noul roi(nucleu).Astfel botcile de salvare sunt crescute din stadiul de ou neavand puiet in stadiul de larva.Dupa eclozionarea matcii si imperechere, nucleul va fi ajutat o data la 3 saptamani cu cate o rama de puiet de la familia din care a fost format-practic familia mama.In acest fel acesti nuclei vor ajunge la puterea unei familii normale la jumatatea lunii iulie si isi vor putea asigura rezervele de iernat de la ultimul cules de f.s.De la familiile de baza se va putea recolta mierea normal, la fiecare cules.
proapis13 scrie:Albinel scrie:salve colegul !!
.te las sa calculezi Mariane ..
Am calculat si da bine mai ales ca te citesc si va citesc toate postarile
Mie mi-a dat ceva cu virgula la colegul si voiam sa aflu mai multe de la sursa
Daca citesti cu atentie ce a scris mai sus o sa vezi si tu de ce m-am ,,agatat'' ca esti ,,coarda batrina'' in apicultura![]()
salve
Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori