Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iasca (cultivare)

Mesajde FLORINELU » 05 Feb 2013, 05:39

daca mai astepti un an o sa ai o recolta frumoasa de acolo.
FLORINELU

Mesajde horia_ch » 05 Feb 2013, 10:48

Ce înseamnă acea "fierbere" a iascăi? Cum se face, concret?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde bostina constantin » 05 Feb 2013, 11:41

serb scrie:iasca, inainte de a se usca , din cate stiu e comestibila si are o culoare galben-portocalie, si un gust ce aduce a carne de vitel.

Acela cred ca e buretele pastrav, asa se numeste la noi. Cand il recoltam, nu trebuia atins cu mana[se zice ca imbatraneste si devine cauciuc, necomestibil], si atunci infigeam un bat in el. Intradevar e foarte gustos, dar nu cred ca la imbatranire se transforma in iasca.
Iasca o purtau ciobanii in buzunar pt a-si aprinde tigarile[chibriturile erau greu de procurat].
Am vazut si eu, desfaceau fibre subtiri, le intindea pe ziar[hartie], lovea doua pietre [cremene] intre ele directionand scanteile catre iasca, aceasta lua foc, si aprindea tigarea din ea, iar daca dorea sa aprinda focul, sufla si se aprindea hartia ;)
Asa ca daca sunteti izolati de lume, si doriti foc v-am dat ideia :D
bostina constantin

Mesajde FLORINELU » 05 Feb 2013, 13:03

bostina constantin scrie:
serb scrie:iasca, inainte de a se usca , din cate stiu e comestibila si are o culoare galben-portocalie, si un gust ce aduce a carne de vitel.

Acela cred ca e buretele pastrav, asa se numeste la noi. Cand il recoltam, nu trebuia atins cu mana[se zice ca imbatraneste si devine cauciuc, necomestibil], si atunci infigeam un bat in el. Intradevar e foarte gustos, dar nu cred ca la imbatranire se transforma in iasca.
Iasca o purtau ciobanii in buzunar pt a-si aprinde tigarile[chibriturile erau greu de procurat].
Am vazut si eu, desfaceau fibre subtiri, le intindea pe ziar[hartie], lovea doua pietre [cremene] intre ele directionand scanteile catre iasca, aceasta lua foc, si aprindea tigarea din ea, iar daca dorea sa aprinda focul, sufla si se aprindea hartia ;)
Asa ca daca sunteti izolati de lume, si doriti foc v-am dat ideia :D

Costica exact asa cum ai povestit tu am vazut si eu in copilarie ciobanii aprizandu-si tigarile si pipa, parca ai fi fost langa mine, mi-ai cam rascolit amintirile.
sant cam multi ani de atunci.
FLORINELU

Mesajde bostina constantin » 05 Feb 2013, 13:34

Inseamna ca postarea mea si-a atins tinta :)
Florinele , toti imbatranim, important este sa imbatranim frumos, asta imi doresc :D
bostina constantin

Mesajde CristiTm » 05 Feb 2013, 21:43

aia cu fiertul mi-e neclara si mie ca material am cat dureaza sa fac si o zeama de iasca la vara
CristiTm

Mesajde valigorj » 10 Feb 2013, 21:04

iasca e fructul,ciperca propriuzisa descompune lemnul[miceliul].
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE