Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cuib facut gresit, help please!

Mesajde vlad » 07 Feb 2013, 19:49

maulinio scrie:Dragos, stupii de la el (Clinciu) ii am eu. Am luat 8 stupi in aprilie 2012 si am facut 25, cu toate ca erau cam slabi dar am zis sa risc sa vad daca imi iese sau nu. Anul asta voi ramane asa pt a intari familiile si a le pune pe picioare, anul viitor vreau sa fac cel putin 50. Asta e planu dar nu corespunde mereu planul din hartie cu problemele dupa teren. Plus ca inca nu am destula experienta si ma mai astept la cate o surpriza neplacuta.

asta inseamna sa te calicesti . cineva spunea odata ( pe forumul vechi ) ca una din ,,chichitele " stuparitului este sa nu te calicesti sa faci multe roiuri . tu ai trecut de 300%. e normal sa-i fi bagat in iarna slabi si foarte slabi . ce-as putea sa-ti zic : baga-i la caldura , scoate ramele goale , strange cuibul chiar si la un interval si roaga-te sa ramai macar cu 20
vlad

Mesajde maulinio » 07 Feb 2013, 20:55

Vlade, nu sunt ma chiar atat de slabi, sunt dar slabi :D m-am calicit intr-adevar dar am si bagat in ei anu trecut f multa mancare, am bagat toata vara , stiind ca nu am alta sansa sa ii scot din iarna, si i-am bagat in iarna pe 3,4 si 5 rame, dar si aia pe 3 rame aveau f multa albina si mancare full, atat ca am gresit cand am pozitionat cuibul , aici e toata greseala. Am 24 acum, sper sa nu scad pana la 20 dar... vedem in primavara se numara stupii :))
din greseli inveti
maulinio

Mesajde bostina constantin » 07 Feb 2013, 22:00

Am citit aici niste postari mai putin placute pt mine , puteam sa postez pe alt topic continuarea discutiilor despre subiectul propus aici, dar am un respect deosebit pt cei care doresc sa ne ajute.

Am ajuns acasa, mi-am pregatit echipamentul, scule si materiale, am deschis stupul cu pricina[se vede in poza].
Am bagat dalta intre ultima rama [opusa diafragmei] si penultima, le-am distantat, mutand cuibul cu diafragma cu tot, atat cat sa-mi permita sa scot prima rama. Am vazut ca e full de miere, am dascapacit-o pe o parte, am indepartat suficient diafragma sa incapa rama, am introdus-o langa ghem cu partea descapacita catre el, am impins diafragma suficient ca toate ramele sa se pupe, si gata :D
Fiind la prima treaba de genul asta, m-a ajutat foarte mult folia, ca am putut sa descopar cuibul numai in zona unde am avut treaba, restul ramanand acoperit.

Dar cel mai mult am fost ajutat de niste colegi deosebiti [sau normali], carora le multumesc din suflet, acestia sunt[in ordinea interventiilor;
- Gica Mosu
- Mircea 63
- Andrei Ignatov
Dumnezeu sa va lumineze calea!!
Fişiere ataşate
DSC02881 (Medium).JPG
inainte de a interveni
DSC02882 (Medium).JPG
in timpul interventiei
DSC02883 (Medium).JPG
dupa interventie
bostina constantin

Mesajde vlad » 07 Feb 2013, 22:33

eu am zis cum as face . tu fa cum crezi ca e mai bine si sa dea Domnul sa-ti iasa toti la 15 martie , dar tine minte ca un stup slab e considerat balast pentru toata stupina . nu-ti va baga in traista nimic , ba din contra traieste pe spatele celorlalti . abia daca ajunge prin iunie sa-si procure hrana pentru iarna viitoare.
sa ne tii si pe noi la curent
vlad

Mesajde ignatov andrei » 07 Feb 2013, 23:45

Constantine, maine vei vedea ca albina se va aseza din nou intre ultima rama si diafragma. Mai faci inca odata lucrarea si esti convins ca au doua rame cu mancare "in trompa"! Vezi ce simplu e! De multe ori apicultorii nu "citesc" aranjarea ghemului si in functie de curent. Ghemul are nevoie de aerisire, dar nu de ventilatie. Familia se va pozitiona pe aceeasi sursa de aer. Celulele pe care le-ai descapacit, vor fi curatate, si se va asigura spatiu de ouat langa mancare, astfel cuibul se va centra si Costica va putea servi un sprit in liniste!
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 08 Feb 2013, 10:44

Nici nu va dati seama cat de bucuros am fost, cand am vazut ca mi-a reusit lucrarea, si cat de linistit sunt acum, pentru ca, dupa ce am terminat a inceput ploaia si continua si acum.
Tot aseara [daca am prins curaj :) ], am facut aproape aceiasi miscare,si la un orizontal, care tot la fel statea sus dar central, doar ca rama adaugata a fost de la rezerva, si i-m lasat si turta ca o luase in primire. Am facut si o poza dar aparatul e acasa.
Daca tot eram in zona, am mai verificat, prin sita podisorului 4 familii, doua erau sus ghem desfacut, iar doua nu se vedea ghemul, doar se auzeau ,,torcand''.
Mentionez ca le-am lasat rezerve suficiente [a confirmat si un stupar vechi], si dupa parerea mea au consumat foarte putin pana acum, dar dupa cum am inteles, la aparitia puietului se va dubla consumul. La toate nici urma de umezeala.
Sunt pregatit si cu turte, cu sirop din zahar invertit si plante si aproape 4 l de protofil facut in casa. [lauda-te gura, ca deaia iti dau frptura :lol: ]
Sanatate la toti :)
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 10 Feb 2013, 21:08

Vad ca nu mai posteaza nimeni aici, continui cu poza din stupul orizontal, dupa ce am ,,extins'' cuibul cu o rama de la rezerva si am lasat si turta.
La acesta ghemul este central.

Acuma sa va spun ce s-a intamplat cu roiul ce se amplasase langa diafragma , si i-am mutat prima rama de la peretele opus diafragmei, intre diafragma si ultima rama, dupa ce am decapacit-o pe partea dinspre cuib.
Cum am venit de la munca m-am dus sa vad cum se comporta colonia dupa lucrarea facuta, si ce sa vezi miere scursa pe urdinis, stupul inclinat catre fata :o
Am ridicat podisorul, totul in regula, cuibul amplasat mai central, dar am avut senzatia ca in jurul lui temperatura e foarte mare ;)
Are cineva o explicatie :?:
Fişiere ataşate
DSC02884 (Medium).JPG
orizontalul dupa ,,extindere''
DSC02885 (Medium).JPG
miere la urdinis, dupa ce am luat reductorul
bostina constantin

Mesajde proapis13 » 10 Feb 2013, 21:15

Avusasi parte de expresia aia; ,,sa-ti curga mierea si pe urdinis'' :lol:
Daca ce curge pe urdinis este solida si e miere NU e bine;ai pozitionat punga gresit in sensul ca ai pus-o pe ceara intarita si cind ai pus podisorul ai ciupit punga
Trebuie luate masuri de indreptare a lucrurilor intr-o zi cu soare
Daca ce curge pe urdinis este ca o solutie apoasa atunci este condensul ce in mod normal s-a adunat in timpul iernii
E stup orizontal fara sita pe fund si e ceva normal
Eu am sita pe fund dar am gasit pe tabla jos solutie apoasa dupa administrarea turtei
A crescut temperatura in cuib si automat si condensul
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 10 Feb 2013, 21:46

Am specificat, nu e punga, e rama din stup, prima de la peretele opus diafragmei, decapacita pe o parte, parte pusa pe partea ghemului [rasfirat]. Cand am decapacit-o, miere era chiar vascoasa , fiind mai rece [partea de vest]
Reevaluiaza-ti pozitia ;) [ca basescu]

Apropo cu gluma ta am vrut sa incep :)
Of...Of ...si aoleu :lol:
salve :)
bostina constantin

Mesajde ignatov andrei » 11 Feb 2013, 10:31

Daca ai descapacit ca pentru extractie....!!!! Nu se intampla nimic! Data viitoare vei sti! Se razaluieste cu dalta, stricand doar capacelele, iar dalta se curata de marginea unei stinghii superioare. Acelasi lucru se poate intampla si toamna (sa curga mierea) cand e mare pericol de furtisag! Te vei obisnui. E normal ca temperatura sa creasca, doar au "cules", nu ?!?
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 11 Feb 2013, 13:36

Pai asa am facut, se si vede furculita apicola in prima poza [stanga jos] :mrgreen:
Puteam sa fac o prostie mai mare ca mine, daca puneam ramele descapacite peste ghem.
La asta vertical am fost nevoit sa pun rama pe lateral pentru a duce spre centrul ghemul, iar la cel vertical, nu o puteam pune peste turta ;)
De data asta a pus Dumnezeu mana, nu se-a bagat :twisted: coada :shock:
Oricum am invatat ceva important, am prins si curaj :)
Sanatate la toti
bostina constantin

Mesajde proapis13 » 11 Feb 2013, 16:15

Reevaluat pozitia si luat la citit ce ai scris; ai scris bine insa.....ai procedat gresit
Cind ai timp,si cred ca o sa ai pina dau viorelele si infloreste salca pune mina pe o carte
si o sa gasesti scris acolo ca se poate descapaci miere pe rama atat primavara cat si toamna cate 1-2dm patrati cat sa poata sa-si traga familia de seara pina dimineata pt ca a doua zi sa nu se iste cumva un furtisag
In cartle citite de mine NU scrie ca se poate face operatiunea asta si iarna :shock:
Asa ca ia mataluta pe profu ala de te-a invatat sa faci una ca asta si trimite-l la ...reciclare :lol:
Daca l-o chema C-tin si nu mai dau urmatorul nume pe ala de te-a invatat una ca asta cearta-l....in oglinda :lol:
Bine ca n-ai descapacit-o de tot sa o pui deasupra cuibului
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 11 Feb 2013, 17:15

Hai s-o luam incet;
aceasta operatiune a fost facuta dupa ,,consultari'', chiar am primit un me-il de la un onorabil coleg cu sfaturi, si aici pe forum, am primit.
Scopul era nu numai apropiera hranei de ghem ci si mutarea ghemului mai spre centru, lucruri ce au fost indeplinite.
Ce mi-a scapat a fost faptul ca trebuia sa descapacesc numai cat trebuia sa starnesc interesul albinelor.
Acuma daca mi-ai spus la ce-mi mai trebuie cartea :lol:
Sa sti ca m-am dus la oglinda, si mi-a zis du-te si cinsteste-te de bucurie ca ti-a iesit lucrarea :lol:

Multumesc din suflet altui coleg care mi-a trimis un me-il redictionat, si care imi da sfaturi cum sa fac hranirile de primavara pt a nu bloca cuibul, sa aiba matca loc si caldura pt a ponta, sa avem cu ce ataca primul cules adica salcamul .
Inca odata va multumesc la amandoi :)
Sanatate sa aveti :D
bostina constantin

Mesajde vlad » 11 Feb 2013, 21:36

nea costica , ca sa nu mai curga e mai bine s-o pui deasupra cuibului cu partea nedescapacita( n-am citit toate postarile si nu stiu daca ai descapacit-o toata) inspre cuib sau scoate-o. albinele , acum , nu au posibilitatea sa traga in cuib miere decat in zilele in care se afaneaza cuibul( si se anunta zile cu minus). mierea ramasa netrasa in cuib ori se va scurge si mai rau ca pana acum ( si daca n-o cureti sa vezi ,, frumusete de zbor " si ,,activitate " cand se va incalzi ) ori se va acri .
vlad

Mesajde bostina constantin » 11 Feb 2013, 23:24

vlad scrie:nea costica , ca sa nu mai curga e mai bine s-o pui deasupra cuibului cu partea nedescapacita( n-am citit toate postarile si nu stiu daca ai descapacit-o toata) inspre cuib sau scoate-o. albinele , acum , nu au posibilitatea sa traga in cuib miere decat in zilele in care se afaneaza cuibul( si se anunta zile cu minus). mierea ramasa netrasa in cuib ori se va scurge si mai rau ca pana acum ( si daca n-o cureti sa vezi ,, frumusete de zbor " si ,,activitate " cand se va incalzi ) ori se va acri .

Nu mai curge Vlad, doar una doua linguri au curs, eu ma intrebam unde am gresit, si am aflat [cu ajutor], am descapacit prea mult din suprafata ramei, acuma stau linistit :)
Sanatate sa avem :D
bostina constantin

Mesajde warre2012 » 12 Feb 2013, 00:47

E tot scris aici pe forum. E FORUM DE APICULTURA NU SOCIALIZARE.Le putem face pe amandoua dar intai albinele ,daca tot zicem ca le iubim
warre2012

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR