Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cladirea fagurilor

Mesajde lache » 10 Feb 2013, 15:32

Orice incepator are mare nevoie de faguri claditi atit pentru magazine cit si pentru cuib pe care sa-i poata folosi mai ales in perioadele de cules maxim pentru a mari randamentul. Poate nu am cautat suficient dar nu am gasit un topic pe acesta tema. M-ar interesa niste sfaturi practice de la apicultori cu mai multa experienta referitoare la modul de a crea o rezerva in acest sens astfel incit sa nu fortam foarte mult o familie de albine, acesta sa se poata dezvolta relativ normal si, mai ales, pe cit posibil, [b]sa nu-i afectam prea mult randamentul la cules[/b] .
Probabil ca unii vor ride de mine ca vreau prea multe dintr-o data. Nu e suparare.Chiar ma intereseaza acest subiect mai ales ca mi-am propus sa-mi pun al doilea cat la familiile pe care le am in prezent. Pina acum, am realizat aceasta problema mai mult empiric, dupa nevoile de moment. Astept parerile dv. !
Va multumesc !
PS Daca exista un astfel de topic, ma multumesc si cu adresa lui .
lache

Re: Cladirea fagurilor

Mesajde un OM » 10 Feb 2013, 22:05

Daca ai deja o magazie construita nu este asa de greu cresterea ramelor celei de-a doua magazii.Se pun cate 3-4 foite artificiale intercalate la primul cules mai serios. Ramele crescute din anul precedent se ridica in magazia a doua.Se pot creste si la marginea ramelor cu puiet capacit si la doua zile se ridica si se dau altele, insa in cuib prefer sa cresc ramele intregi. Atentie cand se pune magazia, sa nu fie prea devreme si sa duca la racirea cuibului.
un OM

Mesajde vlad » 10 Feb 2013, 22:31

eu as creste cat de mult la pomi , apoi la rapita ( aici depinde de unde esti ), iar la salcam ai avea un cat curat tocmai bun de pus si daca merge salcamul il ai pe al doilea la rezerva.
vlad

Mesajde lache » 10 Feb 2013, 23:19

Domnule Vlad, cum cresteti ramele de magazie 1/2 la pomi ? In cat sau in cuib ? Ceea ce spuneti dv. stiu deja, rog detaliati ! Multumesc !
lache

Mesajde kamy » 11 Feb 2013, 08:36

Lache ar fi o metoda da e nitel mai grea dar poti mari efectivu de rame intr-un sezon cu 300%,imparti familia in nuclee pe cate 2 maxim 3 rame si dai fiecarei sectiuni cate o matca tanara ca altfel roieste dar in primul an ba,si la fiecare 15 zile poti baga o alta rama la cladit si scoti una cu puiet cu adaosul din sac corespunzator.e-un fel de alpinism da mere!
PS conditia sa ai ce imparti,sa ai de unde da matci tinere si sanu risti sa ti se goleasca sacul,undeva dupa socotelile batranesti o rama= 1kil 1,5 kile de papica in funtie de ce da natura.
kamy

Mesajde lache » 11 Feb 2013, 17:15

Mesaj de un OM » Ieri, , 22:05
Daca ai deja o magazie construita nu este asa de greu cresterea ramelor celei de-a doua magazii.Se pun cate 3-4 foite artificiale intercalate la primul cules mai serios. Ramele crescute din anul precedent se ridica in magazia a doua.Se pot creste si la marginea ramelor cu puiet capacit si la doua zile se ridica si se dau altele, insa in cuib prefer sa cresc ramele intregi. Atentie cand se pune magazia, sa nu fie prea devreme si sa duca la racirea cuibului.

Cam asa am procedat pina acum. Se vade treaba ca ca tot pe timpul unui cules puternic se pot cladi mai multe rame. Este varianta cu pomii fructiferi dar atunci nu ai la ce pune catul. La nevoie se poate forta cu 2 rame 1/2 simultan in cuib ? Sunt impedimente ? Poate cineva sa-mi spuna ?
lache

Mesajde lache » 11 Feb 2013, 17:24

kamy scrie:Lache ar fi o metoda da e nitel mai grea dar poti mari efectivu de rame intr-un sezon cu 300%,imparti familia in nuclee pe cate 2 maxim 3 rame si dai fiecarei sectiuni cate o matca tanara ca altfel roieste dar in primul an ba,si la fiecare 15 zile poti baga o alta rama la cladit si scoti una cu puiet cu adaosul din sac corespunzator.e-un fel de alpinism da mere!
PS conditia sa ai ce imparti,sa ai de unde da matci tinere si sanu risti sa ti se goleasca sacul,undeva dupa socotelile batranesti o rama= 1kil 1,5 kile de papica in funtie de ce da natura.

Multumesc, domnule Kamy ! Este o varianta de retinut pentru mai tirziu ca acuma ma doare sufletu sa mai renunt la ceva famili pentru productie. Sunt insa convins ca mai sunt si alte metode/practici de inmultire a fagurilor claditi fara a afecta prea mult culesul.
Mai astept si alte pareri.
S-auzim de bine !
lache

Mesajde kamy » 11 Feb 2013, 21:37

lache scrie:
kamy scrie:Lache ar fi o metoda da e nitel mai grea dar poti mari efectivu de rame intr-un sezon cu 300%,imparti familia in nuclee pe cate 2 maxim 3 rame si dai fiecarei sectiuni cate o matca tanara ca altfel roieste dar in primul an ba,si la fiecare 15 zile poti baga o alta rama la cladit si scoti una cu puiet cu adaosul din sac corespunzator.e-un fel de alpinism da mere!

Multumesc, domnule Kamy ! Este o varianta de retinut pentru mai tirziu ca acuma ma doare sufletu sa mai renunt la ceva famili pentru productie. Sunt insa convins ca mai sunt si alte metode/practici de inmultire a fagurilor claditi fara a afecta prea mult culesul.
Mai astept si alte pareri.
S-auzim de bine !

da in extracules ce are sau te pomini ca ai culesu intins pomi fructiferi-flori de zapada?daca ai familii de productie si nu ai rame cladite produci......roi!
kamy

Mesajde bostina constantin » 11 Feb 2013, 21:43

Anul trecut aveam mare nevoie [ca si acum :) ] de rame cladite. Am indraznit sa cer ajutor, si cineva, un om deosebit, mi la dat.
Spun ce am facut;
cum a aparut polenul din natura [se vede la urdinis], am stimulat cu sirop din zahar invertit [invertirea metoda lui nea Gica]. A aparut albina tanara, ,,nectarul'' il dedeam eu polenul il aduceau ele, si puteau produce ceara. Dupa ultima rama cu puiet capacit puneam foita, o lasam cateva zile, era inceputa o ridicam si bagam alta rama cu foita si reluam ciclul. Cand temperatura a permis, am spart cuibul cu rame incepute la cladit, si a iesit puiet capacit de o rara frumusete. Am pus si poze ;)
Asa am facut eu :)
Sanatate la toti :D
bostina constantin

Mesajde vlad » 11 Feb 2013, 21:55

lache scrie:Domnule Vlad, cum cresteti ramele de magazie 1/2 la pomi ? In cat sau in cuib ? Ceea ce spuneti dv. stiu deja, rog detaliati ! Multumesc !

pe rand , cate una , in loc de rama claditoare , dar ai zis ca stii deja asa ca detaliile nu-si mai au rostul . de unde esti ?
vlad

Mesajde lache » 12 Feb 2013, 11:24

bostina constantin scrie:Anul trecut aveam mare nevoie [ca si acum :) ] de rame cladite. Am indraznit sa cer ajutor, si cineva, un om deosebit, mi la dat.
Spun ce am facut;
cum a aparut polenul din natura [se vede la urdinis], am stimulat cu sirop din zahar invertit [invertirea metoda lui nea Gica]. A aparut albina tanara, ,,nectarul'' il dedeam eu polenul il aduceau ele, si puteau produce ceara. Dupa ultima rama cu puiet capacit puneam foita, o lasam cateva zile, era inceputa o ridicam si bagam alta rama cu foita si reluam ciclul. Cand temperatura a permis, am spart cuibul cu rame incepute la cladit, si a iesit puiet capacit de o rara frumusete. Am pus si poze ;)
Asa am facut eu :)
Sanatate la toti :D
vlad scrie:
lache scrie:Domnule Vlad, cum cresteti ramele de magazie 1/2 la pomi ? In cat sau in cuib ? Ceea ce spuneti dv. stiu deja, rog detaliati ! Multumesc !

pe rand , cate una , in loc de rama claditoare , dar ai zis ca stii deja asa ca detaliile nu-si mai au rostul . de unde esti ?

Va multumesc domnilor ! Sunt din Buzau, din oras dar stupii ii iernez la Fisici.
S-auzim de bine !
lache

Mesajde kamy » 14 Feb 2013, 07:57

O matca tanara in spatiu restrans,hranita e obligata sa cladeasca rame pe toata perioada sezonului activ,primavara devreme poate fi ajutata cu faguri mai grossi si ele subtiaza fagurele mai muta de pe alte rame si cladesc chiar daca nu secreta,iarna trecuta am spart cuibu la una pe duca si fiindca era frig,nu a refacut cuibu ramanand sleite,lea-m dus in casa,pe dimineata au mutat ceara si au facut celule deasupra ramelor
kamy

Mesajde Gheorghevici Iulian » 14 Feb 2013, 08:12

Sunt în aceeași situație ca și colegul de mai sus, adică nu am rame crescute 1/2 nici una, am roiuri de anul trecut și de abia au ocupat cuibul, este binevenit acest subiect.
Gheorghevici Iulian

Mesajde talex » 14 Feb 2013, 19:20

eu mi-am cumparat primavara trecuta 30 de familii pe 10 rame, la floare am avut caturile pline, au tras 300 de panze, deci nu te ingrijora, doar sa fie cules buna.
talex

Mesajde horia_ch » 15 Feb 2013, 11:43

talex scrie: au tras 300 de panze,

?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde talex » 15 Feb 2013, 12:31

da, 10 * 30 =300, a fost si o recolta buna de la 30 de famili, 630 de kg. iar in august aveam in cat inca 3-4 rame pline cu miere pe care le-am lasat-o lor. si eu ma gandeam initial ca nu vor putea trage atatea foi/pânze de ceara.
talex

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR