sa-ti satisfaci curiozitatea sa verifici un stup dintr-un pavilion, deranjand toate familiile deja ar fi o lipsa de profesionalism. cand toate familiile fac zbor este ok, dar cand sunt in "hibernare" nu mai este ok.
in iarna trecuta din 130 familii am pierdut 3, iar inca 3 le-am gasit in aprilie fara matca si le-am recuperat prin unificare.
din septembrie 2011 pana in septembrie 2012 am vandut 10(09.11)+30(04.12)+60(09.12) familii (asta este o paranteza pt cei care au facut declaratii ca sunt habarnist si imi dau cu parerea).
un procent sub 5% este ok pt o stupina. daca as fi verificat cum fac altii, sigur as fi pierdut mai mult timp si mai multe familii. familiile se pregatesc pt iernare pana in septembrie. dupa, orice interventie o consider daunatoare. micile erori sau neglijente sunt inerente, dar acestea nu justifica cu nimic deranjarea familiilor zi de zi.
eu am facut o "tura" printre ei la un zbor de la finalul lui ianuarie. aproape toti isi faceau zborul de curatenie. 5 din cei 80 pe care ii mai am nu erau prea activi. am ridicat capacul si m-am uitat prin folie (
viewtopic.php?f=21&t=300&start=16 ), erau ok si aceia. unii chiar f puternici nu erau prea ativi la zbor.
eu accept o pierdere de 4 familii din cele 80. daca pierd mai mult fac o analiza si pt iarna urmatoare remediez erorile de pregatie.
din pacate unii considera albinele ca pe niste jucarii personale si nu inteleg ca si aceste fiinte au un stil de viata si trebuie sa le pastram "intimitatea".
ilalexandru se pare ca stie f bine ce are de facut si ma simt bine cand oamenii gandesc si nu le inghit nemestecate. sper sa continue postarea si sa ne spuna si finalul intamplarii. bafta.