Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ponta mai devreme in iarna asta decat iernile trecute??

Mesajde Albinel » 14 Feb 2013, 18:35

spun doar atat ..cine ierneaza cu rezerve din belsug si cuiburi stranse in "chinga" si cine a adaugat suplimentar turta ,nu va avea probleme cu lipsa de hrana datorita aparitiei puietul ..
primavara bate la usa ,deja albina tanara a inceput sa eclozioneze, iar temperatura in cuib se pastreaza mai usor..mare grija la hrana in perioada asta ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Trantorul@ » 14 Feb 2013, 22:22

Chiar foarte devreme in cazul meu 24 - 27 decembrie sa declansat la o multime de familii ponta, consumuri enorme pana acum 10 - 12 kg la familii pe 4 - 5 rame fara zbor de curatire inca , ii jale in ei cei care or crescut puiet , cei cativa care nu or crescut puiet mai au miere inca de 2 ierni si ii totul ok.
Asta este, nici o fereastra de zbor pana acum ( 96 de zile fara caca) , a doua iarna care numa iarna nu-i , m-ai ma chinui si primavara asta si ne reprofilam pe alte cele care nu sunt asa puternic (100 %) influentate de vreme. :lol:
Asa ca grija mare la hrana , mai ales la cei care au fost in toamna cu semne de intrebare ,dar si la cei care au avut destula daca or crescut din decembrie puiet !
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 14 Feb 2013, 22:43

spune asta si "meseriasilor" de pe forum care sustin sus si tare ca albina nu trebuie deranjata in perioada asta nici macar cu hrana ..pentru ca o deranjam domnule si asta in opinia lor face totul..
de expresii de gen..stii am gasit in aprilie 3 matci moarte(de parca matcile mor numa in luna respectiva)..dar n-a fost problema ca am recuperat albina si am avut un procent -x al mortalitatii..le-as raspunde la modul asta ..mai oameni buni ..nu cumva inaine sa va moara familiile ,v-au murit matcile din ele...????? si voi ati stat linistiti pe premiza sa nu deranjati..????nu cumva datorita orfanizarii s-a marit consumul ,condensul ,diareea si desigur moartea familiei...??? bine ca n-am pistol ,ca uneori cand vad atatea aberatii postate de unii stupari cu staif ,simt nevoia sa fac ceva sa nu mai citesc.. :oops:
Albinel

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2013, 23:22

Intai, pregatirea de iernare trebuie executata minutios.
In rest, cu un furtun, steto, se poate sonda periodic starea familiei de albine.
Pierderile de genul 3-4% nu sunt un dezastru, mai ales daca nu s-au operat unificari.

.....

Saptamana trecuta am cunoscut un caz, in primavara avusese 5-6 familii si din astea a extins efectivul pana aproape de 20.

Megea cu albine la analiza. Pierduse peste 10 din ele. Dupa ceva vorba, m-a luat cu masina si am mers sa vad ce e acolo. In lazi, erau cuiburi pe 5-6 rame secate de miere, diaree, si pe fundul stupului, maxim un pumn jumate de albine. Cele mai puternice doua familii, din cele de baza, picasera. Erau lasate pe mai multe rame, mai erau in ele rezerve, dar toate ramele albe... hai, 1- 2 centrale sa fi avut doua generatii iesite. Erau 3 pumni de albina moarta. Am inteles ca le vaduvise de puietul din toamna, sa intareasca unii roi.

Am mers sa vad stupii supravietuitori. Jumatate din ei erau muribunzi. I-am reconfigurat. Una peste alta, baiatul asta a pierdut poate 80% din albina care o avea in toamna.

Si l-am intrebat, apoi... de ce se mai duce la analize...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Trantorul@ » 14 Feb 2013, 23:28

lucky5strike scrie:Intai, pregatirea de iernare trebuie executata minutios.

Si l-am intrebat, apoi... de ce se mai duce la analize...

Poate o gasi vreun vinovat altul in afara de el !!! :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 14 Feb 2013, 23:34

i-ati "reconfigurat"..intr-un cuvat ati refacut cuibul ,l-ati reaaranjat asigurandu-i cele necesare ,eu asta inteleg ...pentru ca era singurul lucru care se mai putea face..deci, in anumite situatii trebuie sa se intervina chirurgical ,indifirent de anotimp..
multumim pentru relatare si lectie maestre !!
Albinel

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2013, 23:49

Pai, cam asa trebuie facut, daca-s ramele goale. Ele au nevoie de miere acolo in celula, pe ghem, ori turta, cum o pui deasupra sipcii... din start nu mai e acelasi lucru pt. ghem, ce sa mai vorbim de compozitie.

Afara de asta, turta le tine mereu un pic agitate si-n asemenea situatii, le cam termina.

Apropo, dintre supravietuitoare, unele aveau puiet, altele nu. Puiet era unde existau consecutiv faguri bruni. Unde erau intercalati cu alb, nu. Familiile pierite erau serios vaduvite de fagurii bruni.

PS: despre reconfigurare, da, daca trebuie, o faci. Si la 5-6 grade. Dar finut, repejor, cu grija sa se traga pe fagur si mare-mare atentie dupa matca.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 08:59

almasel scrie:Creste ponta matcii, e drept , dar aici apar problemele: odata cu racirea brusca a vremii in perioada urmatoare (si asta o sa mai urmeze, suntem doar la jumatatea lunii), albina ramane blocata pe puiet pentru a pastra caldura, hrana este la o rama mai in colo si stupul crapa de foame.
E un paradox enervant: albina moare de foame cu mancare in stup! Probabil de aceea turta de pe rame are dublu rol: izolatie, precum si sursa de hrana pentru miscarile pe verticala ale ghemului.

De turtă nu zic nimic, că am pus și eu la câțiva - mă fentaseră la consum. Nu-i bai, că la toamnă le dăm mai mult sirop. :lol:
Dacă ghemul e mare și e bine strâns (dacă e mare merge și dacă nu e bine strâns) nu moare de foame dacă are miere pe același interval. Eu nu am văzut așa ceva. Poate alții au pățit, dar n-am văzut moartă nici o familie care să mai aibă miere pe același interval. Probabil mă ajută și vremea care are iarna dese ferestre de zbor în care ghemul se afânează și ajunge ușor la miere.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde almasel » 15 Feb 2013, 09:17

cristi_vidican scrie:
almasel scrie:Creste ponta matcii, e drept , dar aici apar problemele: odata cu racirea brusca a vremii in perioada urmatoare (si asta o sa mai urmeze, suntem doar la jumatatea lunii), albina ramane blocata pe puiet pentru a pastra caldura, hrana este la o rama mai in colo si stupul crapa de foame.
E un paradox enervant: albina moare de foame cu mancare in stup! Probabil de aceea turta de pe rame are dublu rol: izolatie, precum si sursa de hrana pentru miscarile pe verticala ale ghemului.

De turtă nu zic nimic, că am pus și eu la câțiva - mă fentaseră la consum. Nu-i bai, că la toamnă le dăm mai mult sirop. :lol:
Dacă ghemul e mare și e bine strâns (dacă e mare merge și dacă nu e bine strâns) nu moare de foame dacă are miere pe același interval. Eu nu am văzut așa ceva. Poate alții au pățit, dar n-am văzut moartă nici o familie care să mai aibă miere pe același interval. Probabil mă ajută și vremea care are iarna dese ferestre de zbor în care ghemul se afânează și ajunge ușor la miere.

Cristi, eu spuneam "hrana este la o rama mai in colo", adica NU pe acelasi interval. Asta ca sa evitam confuziile!
almasel

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 09:25

almasel scrie:Cristi, eu spuneam "hrana este la o rama mai in colo", adica NU pe acelasi interval. Asta ca sa evitam confuziile!

Ok, am făcut eu confuzie, dar situația descrisă de tine tragică. Adică, la ora asta, un ghem, chiar dacă a ajuns la speteaza de sus în față, trebuie să aibă miere în spate.
Toată lumea știe că albina nu se deplasează iarna pe altă ramă după miere (decât sporadic dacă sunt ferestre de zbor)
cristi_vidican

Mesajde almasel » 15 Feb 2013, 09:25

lucky5strike scrie:Intai, pregatirea de iernare trebuie executata minutios.
In rest, cu un furtun se poate sonda periodic starea familiei de albine.
Pierderile de genul 3-4% nu sunt un dezastru, mai ales daca nu s-au operat unificari.

.....

Chestia cu pregatirea pt iarna e cu doua intelesuri.
1.Cunosc un stupar care nu face mare lucru familiei de albine in toamna, in sensul ca lasa o mare parte din rame in stup, uneori chiar lada plina, avand convingerea ca familia de albine "stie" sa se organizeze singura. Si in stilul asta o duce de cand il stiu si nu are probleme mai mari decat mine sau decat altii.
2. noi "ceilalti" care le pregatim, le restrangem, le bibilim, le facem descantece...
Ok, fiecare are stilul lui si in urma unor ani de practica, fiecare dintre noi considera ca metoda lui e cea mai buna. Pana la urma nu asta este important. Important este cu ce ramai primavara in lada, asta este incununarea unui an de munca.
almasel

Mesajde almasel » 15 Feb 2013, 09:32

cristi_vidican scrie:
almasel scrie:Cristi, eu spuneam "hrana este la o rama mai in colo", adica NU pe acelasi interval. Asta ca sa evitam confuziile!

Ok, am făcut eu confuzie, dar situația descrisă de tine tragică. Adică, la ora asta, un ghem, chiar dacă a ajuns la speteaza de sus în față, trebuie să aibă miere în spate.
Toată lumea știe că albina nu se deplasează iarna pe altă ramă după miere (decât sporadic dacă sunt ferestre de zbor)

Stiu ca e tragica situatia descrisa de mine, dar se intampla multora. Chiar in iarna asta am vazut la un vecin un stup mort la care albinele erau moarte cu capul in celule.
almasel

Mesajde horia_ch » 15 Feb 2013, 10:55

cristi_vidican scrie:Dacă ghemul e mare și e bine strâns (dacă e mare merge și dacă nu e bine strâns) nu moare de foame dacă are miere pe același interval. Eu nu am văzut așa ceva. Poate alții au pățit, dar n-am văzut moartă nici o familie care să mai aibă miere pe același interval. Probabil mă ajută și vremea care are iarna dese ferestre de zbor în care ghemul se afânează și ajunge ușor la miere.

Cristi, eu am văzut. De fapt, cred că majoritatea familiilor pe care le-am pierdut de-a lungul timpului, aşa au fost. E rama rasă pe jumătate sau pe trei sferturi, fără picătură de miere, iar pe partea unde n-a ajuns ghemul... miere de sus până aproape de şipca inferioară. Fără puiet.
Personal, cred că albina se poate deplasa şi lateral pe interval, însă are nevoie de o minimă căldură, alta decât cea produsă de ghem. Adică temperaturi pozitive, măcar pe timpul zilei. Dacă ghemul ajunge sus şi temperaturile pozitive întârzie... acolo înţepeneşte. Cred, de asemenea, că la fel se întâmplă şi la trecerea din corpul inferior în cel superior, atunci când ghemul încă nu a apucat să muşte din cel de sus.
Cred că deplasarea albinei pe interval se face odată cu "pulsarea" ghemului, datorată variaţiilor de temperatura noapte-zi. Dacă, însă, ghemul este strâns permanent la maxim (-20°C ziua şi -35°C noaptea) acest "puls" lipseşte. De asta cred că se întâmplă ce se întâmplă, uneori.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 11:30

horia_ch scrie:Cristi, eu am văzut. De fapt, cred că majoritatea familiilor pe care le-am pierdut de-a lungul timpului, aşa au fost. E rama rasă pe jumătate sau pe trei sferturi, fără picătură de miere, iar pe partea unde n-a ajuns ghemul... miere de sus până aproape de şipca inferioară. Fără puiet.
Personal, cred că albina se poate deplasa şi lateral pe interval, însă are nevoie de o minimă căldură, alta decât cea produsă de ghem. Adică temperaturi pozitive, măcar pe timpul zilei. Dacă ghemul ajunge sus şi temperaturile pozitive întârzie... acolo înţepeneşte. Cred, de asemenea, că la fel se întâmplă şi la trecerea din corpul inferior în cel superior, atunci când ghemul încă nu a apucat să muşte din cel de sus.
Cred că deplasarea albinei pe interval se face odată cu "pulsarea" ghemului, datorată variaţiilor de temperatura noapte-zi. Dacă, însă, ghemul este strâns permanent la maxim (-20°C ziua şi -35°C noaptea) acest "puls" lipseşte. De asta cred că se întâmplă ce se întâmplă, uneori.

Horia, tocmai de aceea am zis că este experiența mea, în zona mea. Știu că și Janese susținea ce spui tu.
Ghemurile moarte de foame ce populație avea?
Am specificat mai sus, eu am dese ferestre de temperaturi pozitive iarna, ceea ce mă ajută foarte mult la iernare.
Eu n-am întâmpinat multe din dificultățile altor apicultori din alte zone, așa se face că sunt un necunoscător în ce privește bolile albinelor.
cristi_vidican

Mesajde horia_ch » 15 Feb 2013, 11:41

cristi_vidican scrie:Ghemurile moarte de foame ce populație avea?

Erau mari, în general, că dacă ar fi fost mici, nu le băgam în seamă. Ştiu că le luam cu făraşu´. Cam 2-3 făraşe pline de durere... :cry:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde almasel » 15 Feb 2013, 11:47

horia_ch scrie:
cristi_vidican scrie:Dacă ghemul e mare și e bine strâns (dacă e mare merge și dacă nu e bine strâns) nu moare de foame dacă are miere pe același interval. Eu nu am văzut așa ceva. Poate alții au pățit, dar n-am văzut moartă nici o familie care să mai aibă miere pe același interval. Probabil mă ajută și vremea care are iarna dese ferestre de zbor în care ghemul se afânează și ajunge ușor la miere.

Cristi, eu am văzut. De fapt, cred că majoritatea familiilor pe care le-am pierdut de-a lungul timpului, aşa au fost. E rama rasă pe jumătate sau pe trei sferturi, fără picătură de miere, iar pe partea unde n-a ajuns ghemul... miere de sus până aproape de şipca inferioară. Fără puiet.
almasel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR