Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mobilare pavilion - ME sau Dadant + mag. 1/1

Mesajde mionut1982 » 15 Feb 2013, 00:48

Buna ziua

As dori sa stiu parererile dvs. in legatura cu cele doua tipuri de stupi:
- ME;
- Dadant + mag. 1/1 .

Precizez ca intentionez sa practic apicultura pastorala prin intermediul unui pavilion apicol.
Nu reusesc sa ma decid asupra tipului de stup cu care imi voi echipa pavilionul.

In acest moment am 40 de stupi, 20 ME, 15 Dadant + mag 1/1, si 5 orizontali, dar i-am exploatat doar pe stationar.
Va rog sa faceti abstractie de inventarul meu apicol in recomandarile pe care mi le veti face. Nu m-ar deranja de exemplu, sa-mi dezvolt pavilionul pe Dadant + mag. 1/1 daca acest sistem este mai performant, cu toate ca am mai multi stupi ME.

Va multumesc!
mionut1982

Re: Mobilare pavilion - ME sau Dadant + mag. 1/1

Mesajde kamy » 15 Feb 2013, 02:33

Crezi ca esti singurul?eu am la vagon 12 + 12 ,1/1 ,am primit faguri de plastic de la echo si m-ar fi tras inima inspre me,sau mer sa scap de gaurit sarmat si rupt de faguri,dar am locu de 12 rame la vagon,me pe 12 e prea mare,pe inaltime ar intra 2,5 corpuri asa ca nu iese,mer ar fi o solutie da e mai greu de lucrat cu 2 matci ,iar 24 de rame e prea mult pentru o matca,unde mai pui ca-i demn de cartea recordurilor nr de rame pe familie 48.
Asa ca raman ocamdata la ladoaiele mele.gandeste-te bine inainte de a alege alege ce ti se potriveste,orice ai alege la unbmoment dat vei fi nemultumit!
kamy

Mesajde Dila Daniel » 15 Feb 2013, 08:08

In situatia cand stupina include stupi varsati dar si un pavilion, este indicat ca si pavilionul sa fie populat cu acelasi model de stupi.
In cazul in care pavilionul este conceput pentru 12 rame,si nu am alt model in exploatare,eu unu asi prefera 1/1 cu 1/2.
Sunt pareri personale,formate de modul si particularitatile in care fac apicultura,dar si zona unde o fac,deci, poate sa nu fie viabil pentru altul.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde un OM » 15 Feb 2013, 09:38

Si cand ma gandesc sa iau in brate o magazie 1/1 mai plinuta cu miere de pe randul doi... la fel si o magazie de 3/4 .
un OM

Mesajde mitiy_bot » 15 Feb 2013, 10:27

o parere de a mea, in primul rind sa te gindesti pe pavilion sau autopavilion,eu am din 1988 pavilion iar acum imi construiesc autopavilonul pe stupi verticali 10 rame cuibul si 2 magazii cu rama 1/2 care suprapuse sunt ptr rama din cuib plus colector de polen la fund ,pe 2 rinduri si-mi incap 72 de familii
mitiy_bot

Mesajde horia_ch » 15 Feb 2013, 11:09

un OM scrie:Si cand ma gandesc sa iau in brate o magazie 1/1 mai plinuta cu miere

Eu am luat... :oops: Şi am de 12 rame. :shock:
Dar nu vrei să ştii ce era la gura mea... Şi apoi la a soţiei, când a auzit... :D Că cică nu avem bani de doftori!
Nu mai fac!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde mionut1982 » 15 Feb 2013, 11:50

Multumesc pt. parerile dvs.

Sa inteleg ca la Dadant + mag1/1 sunt probleme cu greutatea magaziei la recoltare.
Dar dpv. al dezvoltarii si productiei de miere care ar fi mai bun?
mionut1982

Mesajde kamy » 15 Feb 2013, 13:03

horia_ch scrie:
un OM scrie:Si cand ma gandesc sa iau in brate o magazie 1/1 mai plinuta cu miere

Eu am luat... :oops: Şi am de 12 rame. :shock:
Dar nu vrei să ştii ce era la gura mea... Şi apoi la a soţiei, când a auzit... :D Că cică nu avem bani de doftori!
Nu mai fac!

si io am luat magazie cu nevasta amandoi si aveam oua si-n pantofi!dar se poate adapta o lisa are balasbebe una tare faina apuci cu lisa magazia si deja e bibelou!nu-mi plac ,ba chiar urasc sa lucrez cu mai multe tipuri de rame!
kamy

Mesajde Ruben » 15 Feb 2013, 20:30

mionut1982 scrie:
Precizez ca intentionez sa practic apicultura pastorala prin intermediul unui pavilion apicol.
Nu reusesc sa ma decid asupra tipului de stup cu care imi voi echipa pavilionul.

Iarta-mi mica rautate. :) Pavilionul se populeaza cu stupi orizontali. Pentru ca stuparitul cu pavilionul este un tip de "apicultura" de acum 50 de ani, de cand era cutu catel. Pentru vremea aceea, cand agata bunicul pavilionul dupa tractorul comunist si mergea din Neamt la Calafat, cand nu erau metode de "scuturare" de albine a magaziei intr-un minut, cand nu se punea problema sa te extinzi pe verticala cat e necesar, cand loca se trata cu antibiotic...

Pe vremea aceea pavilionul era bun. Mai era si atunci cate unul(de exemplu Hristea) care nu agrea idea. Dar se facea.

Ai lucrat in pavilion? Eu am lucrat. Sa vezi ce interesant ii cand albinele agresive sar cand deschizi capacul, si in loc sa vada cerul senin iti vad masca. :lol:

Cand pleci la miere trebuie sa iei stupi puternici. Ce faci? Ii urci in pavilion pe cei puternici primavara? Sau ii duci pe toti in pastoral, indiferent de putere?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde mitiy_bot » 16 Feb 2013, 10:34

revin, decizia este a omului ,noi trebuie sa-i spunem cum e bine , colegi spun avantajele si dezavantajele ,iar omul trage concluzia , oare de ce fac acum un autopavilion pe 2 rinduri cu cuib 1/1 si 1/2 mag.?, ca ma tot intreb D-l Ruben ai lucrat efectiv sau numai vb de dezavantaje ,am spus am pavilionul din 87 dezavantajul la ora aceasta il consider doar lipsa "tractorului comunist".O sa cu poze
mitiy_bot

Mesajde proapis13 » 16 Feb 2013, 10:49

Dragi colegi aveti mai jos un link ce va trimite la Cautare avansata
viewforum.php?f=69
Aici puneti o intrebare ce va framinta si cu putin efort gasiti raspunsul
Asa ceva NU se intimpla deoarece multi dintre cei noi nu citesc aici
viewtopic.php?f=60&t=1808
Discutia despre cum vrem sa ne mobilam pavilionul ar fi trebuit continuata
la adresa de mai jos deoarece e pacat ca informatia sa fie dispersata
viewtopic.php?f=19&t=540&p=8321&hilit=pavilion+apicol+pavilion+pareri+pro#p8172
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 16 Feb 2013, 11:24

Ruben scrie:...
Cand pleci la miere trebuie sa iei stupi puternici. Ce faci? Ii urci in pavilion pe cei puternici primavara? Sau ii duci pe toti in pastoral, indiferent de putere?

Ruben taica, stii cum e cu apicultura asta ? ... cam asa:
Cica un tinar l-a intrebat pe intzeleptul Solomon ... cum o fi mai bine, sa ma insor s-au sa nu ma insor ?.
Raspunsul ... fa cum crezi, ca oricum vei face, intr-o buna zi te vei cai ( regreta ). :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ruben » 16 Feb 2013, 13:20

mitiy_bot scrie: ca ma tot intreb D-l Ruben ai lucrat efectiv sau numai vb de dezavantaje

Am raspuns mai sus intrebarii dvs. Am lucrat in pavilion.

@Adi Hodis: Tare raspunsul lui Solomon. ;) Doar ca cei cu pavilion regreta zilnic. :lol:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cantemir » 16 Feb 2013, 13:23

Adi Hodis scrie:Raspunsul ... fa cum crezi, ca oricum vei face, intr-o buna zi te vei cai ( regreta ). :)

Si Murphy zicea: -Nu investi in ceva care mananca!
Noi nu suntem nici intelepti ca Solomon, nici mucaliti ca Murphy: noi facem ce stim ca trebuie facut!
Ne aram ogoarele si ne crestem vitele! Si albinele!
Ca sa aiba toata lumea ce manca... si apoi sa filozofeze cei cu matzul plin!
Din pacate, putini mai sunt cei ce spun: Sarut mana, pentru masa!
cantemir

Mesajde Adi Hodis » 16 Feb 2013, 21:42

Asa-i cum zic eu, ce a zis Solomon e perfect valabil si pt. stuparit.
Deci, ca sa raspund cu exemple,
Ruben scrie:...

da !, primavara urca in pavilion stupii puternici, cand populeaza pavilionul. Cei slabi ai intareste ... deci e de munca si ceva sanse de a se cai.
Pai ce, tu nu urci stupii in mij. de transport, la fiecare mutare ?.
Apoi, la urmatoarea mutare, colegul NU mai incarca. Te caiesti numai tu ... ca tre' sa incarci si sa descarci. :)
El se va cai cand ia caturile pline de la rindul de sus ... da Doamne !. :P
Coleguuu ! ... nu te supara pt. ce-ti doresc ... ca stii cum e ? ... lada goala-i "grea".

Cand trebuie sa plece undeva, inchide usa pavilionului si nu-l mai apasa teama ca risca sa-i dispara din stupi.
ps
sa nu-mi zici ca risca sa i se fure pavilionul cu totul, ca inca n-am auzit ! :) ... doar de cauciucuri, ca erau noi.
Asa ca oricum ... nu-i bine de-a totul, intotdeauna. Intr-o zi ... aiaie ! :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ruben » 17 Feb 2013, 11:05

Adi Hodis scrie:da !

Sunt rase care au nevoie de mai mult de 10 rame la cuib, dar nu au orientarea Carnicii/carpatinei.

Sunt situatii in care ai nevoie sa te extinzi pe verticala. (Eu, cu mana mea, am pus a 4-a magazie 1/2(la cuib erau 3 MER-uri) aici in Europa).

Sunt situatii in care ai nevoie sa dezinfectezi lazi.

In rest.....ca in toate deciziile, suntem subiectivi.

Et tu Brute? :lol: ;) Cate paviloane ai vazut la americani?

Sa fii iubit!
― Stephen Hawking
Ruben

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR