Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: manu8388

Mesajde manu8388 » 03 Iun 2012, 19:20

Buna seara la cei care citesc forumul, spor la munca celor din pastoral:) am adaugat cateva poze cu poze la urdinisele celor 6 stupi pe care ii am acum. nelamurirea provine din faptul ca la doi dintre ei este aglomeratie mare la urdinish , albinele nu le-am vazut sa faca toate ventilatie si nici la cules nu-s plecate. am umblat vineri in ei si cred ca acestia 2 aveau larve in botci cu laptisor de matca, sunt intrate in friguri? de acu trebuie sa tin o evidenta scrisa ca am uitat la care am gasit botci. deh, incepator...
Fişiere ataşate
stupul 3.JPG
stup 3
manu8388

Mesajde ves.lucian.zabrani » 03 Iun 2012, 20:58

manule , sa stii ca si eu faceam asa ca si tine , pana mi s-a atras atentia !!! nu te superi pe mine , dar am ajuns si eu la concluzia ca domnul MIrcea are dreptate !!! nu au rost 3 poze care arata exact acelasi lucru !!! si eu sunt un buiac la capitolul poze !!! dar acuma ma straduiesc sa ma domolesc !!!
sanatate maxima tie si familiei tale !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde un OM » 03 Iun 2012, 21:04

Ca sa apreciezi corect activitatea unei familii, observand activitatea de la urdinis iti trebuie ceva vechime si mult simt de observatie. Era mai utila fotografierea unor rame, sau macar descrierea lor.
un OM

Mesajde manu8388 » 04 Iun 2012, 13:20

Multumesc de atentionare , raspunsuri si incurajari:)
manu8388

Mesajde manu8388 » 15 Feb 2013, 10:13

Salutare colegi apicultori! Acum ca mai am si un pic timp liber vreau sa povestesc ce am facut in ultimul an avand in vedere ca nu sunt prea activ pe pagina mea personala, asa cum este lucian:)
Planurile pe care mi le-am facut bineinteles ca nu ai iesit:) clkar asa este la incepatori . din 5 familii am reusit sa fac 8 dar din greseala incepatorilor si putina neglijenta recunosc am scapat 2 fara matca, deci am ramas cu 6. pierderea nu a fost totala deoarece de la cei 2 dupa ce i-am scuturat de albina am scos vreo 20-25 de kg de miere si vreo 3 rame cu pastura. Acum am 6 stupi din care inca nu am pierdut niciunul. Planuri pentru anul asta sunt. am in lucru la un atelier inca 15 cutii , am comandat 7 matci de la colegul L5S si sper sa mai prind vreun roi 2 sa ajung anul asta la 15 -20 de familii de albine . intre timp a mai aparut un nou membru al familei, cu ajuotrul Lui Dumnezeu avem inca o fetita de 4 luni. asa cum spuneam in prima prezentare , in afara de albine mi-au iesit planurile:) dar dam inainte si cu albinele , nu e bine sa stam pe loc. Cu aceasta ocazie multumesc celor de pe forum care m-au ajutat, Bunka , David Nick si nu in ultimul rand Cristi Vidican.
manu8388

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 12:22

manu8388 scrie: Acum am 6 stupi din care inca nu am pierdut niciunul.

Încă ...
Deci văd că mai ai speranțe :lol:
Nu-ți doresc să mai pierzi vreunul. Dacă se încălzește vremea mai poți interveni și dacă-i ții din scurt, faci treabă.
Un mic sfat - nu întinde familii prea tare cu înmulțirea că e ca la întinderea elasticului, te mai lovești și peste mâini.
Eu de regulă mă înmulțesc (în anii când vreau să înmulțesc) cu jumătate din efectiv. Adică dacă am 10, în iarnă bag 15. În felul acesta am mers sănătos și bine înainte.
Sigur că poți dubla, chiar tripla. Aici e treabă de cunoscător.
Dar, dacă vrei să te înmulțești, ține cont de câteva lucruri: să ai sirop la îndemână, fără să fii zgârcit (stuparii sunt oameni foarte zgârciți).
Să începi roii devreme, nu prin iulie, după salcâm să ai mătcile și cu acei roi stimulați faci treabă.
Acolo unde vezi că matca nu ține pasul, ori o schimbi repede, ori unifici. NU-ți fă speranțe cu cei slabi. Vei avea întotdeauna din aceștia, dar nu-ți fie milă de ei.
Să înveți să nu-ți fie milă de unificări. Așa cum faci divizări, se fac și unificări. E un proces sănătos și normal în fiecare stupină.
Faptul că vei avea 15 lăzi goale, mai ales dacă vei avea bani de faguri și rame, nu e un lucru îmbucurător.
Eu ți-aș da maxim 10 lăzi pentru anul ce vine, asta cu vrei tu să mai prinzi de prin pomi.
Felicitări pentru fetiță. Să-i dea Dumnezeu sănătate și vouă înțelepciune să o creșteți.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 20 Noi 2013, 17:14

Ei, cum sta treba cu familiile in toamna asta? La voi e viforul mai mare. Ca atare, si pregatirile se cade a fi mai consistente.

Pana la urma, au "jucat" lazile sau inca se mai gandesc, cum zicea Hodisanul?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde manu8388 » 22 Noi 2013, 20:58

Avea dreptate Adi Hodis, nu s-a intamplat nimic cu lazile.:) In urma acumularii de experienta voi renunta la lazile cu 12 rame deoarece am avut 3 familii care nu au urcat in cat, ma gandesc acum ca ori sunt matcile de vina ori au instinct pronuntat de roire pentru ca au intrat toate trei in friguri. drept urmare am marit efectivul la 16 familii din care 6 roiuri, la 2 nu s-a imperecheat matca , posibila cauza fiind lazile identice fara nici un element distinctiv intre ele:) de acu fac si eu ca ves lucian si le vopsesc ceva trinughiuri romburi s.a.m.d. m-am apucat de facut lazi , acu fac verticali cu 10 rame. nu mi-am mai cumparat abricht , merg la un tamplar si le fac in atelierul lui eu ca el nu are timp, la anul ma incapatanez sa ajung la 50 de familii:) cu tot cu astea care le am. iernarea nu stiu cum va fi , pana acum a tinut Dumnezeu cu noi si a fo caldutz. am unele probleme cu mancarea la 4 roirui, zic eu dar am fost si le-am cumparat turte si din ianuarie trec la administrarea lor, no asta e ca sa faci asa-i la inceput. plus ca mai am o familie care la sfarsitul lui octombrie avea 6-7 rame cu puiet si dupa ce a iesit puietul nu a mai avut cules:) am facut eu ceva completari dar nu stiu daca sunt indeajuns:) oricum pregatesc turte si pentru ea. in principiu e fost un an bun zic eu, pentru mine:) vedem la anul ce se va mai intampla.
manu8388

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2013, 23:36

Unde e vorba de imperecheri, familiile trebuie evidentiata, eventual inconjurat urdinisul cu ceva ziare, care sa descurajeze culegatoarea de la urdinisul vecin sa patrunda acolo.

Matca intai ia locul, apoi culoarea, asa ca distanta de un metru intre urdinise ajuta si ea.

Daca se poate, cea mai buna e izolarea, adica scoaterea din rand, eventual mutarea pe alta vatra.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde manu8388 » 23 Noi 2013, 20:15

Raspund unui coleg de pe forum aici pe pagina mea personala. nu , nu ma intereseaza fondurile, nici acum nici de la anuk:)
manu8388

Mesajde manu8388 » 31 Ian 2014, 20:53

Sunt cam zgarcit cu postarile aici, nu din cauza ca sunt rau inbtentionat dar pur si simplu nu sunt un om care are rabdare. de asta postez asa de rar:)
Sa prezint ca in fiecare iarna cam ce planuri am pentru anul asta, alea de anul trecut au mers si nu prea:) in fine, rezumatul: 14 unitati bagate in iarna, una slaba restul bunze, zic eu. deocamdata torc toti, intervin cand vremea imi va permite cu niste turte. iarna asa am fost tamplar si am reusit sa imi confectionez 29 de lazi pe 10 rame, din care am vandut 10 la insistentele unui amic al meu:) il concurez pe bunka:) planuri pentru anul asta: achizitionarea a 10 familii de albine in aprilie, 20 de matci imperecheate de la L5S si intrarea in iarna cu 40 de familii de albine. asta sper, vedem ce reusesc . nu urmaresc productie de miere.decat la salcam:)
manu8388

Mesajde manu8388 » 31 Ian 2014, 20:56

atasez si o poza cu dovada, oricum de acum incolo voi avea respect muuuuult mai mare si pentru tamplari, nu ii voi mai intreba de ce e asa de scump un stup, ca doar intra doar putin material. acum am inteles:) am muncit pe branci sa ii fac si acum inteleg.
Fişiere ataşate
28012014(002).jpg
Lazi 10 rame
manu8388

Mesajde manu8388 » 31 Ian 2014, 21:01

Au mai crescut si acelelalte albinute:)
Fişiere ataşate
albinutele mele.jpg
albinutele mele au mai crescut
manu8388

Mesajde ves.lucian.zabrani » 31 Ian 2014, 21:02

sa-ti traiasca !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde lucky5strike » 31 Ian 2014, 21:19

Frumos, sa creasca mari !

Cativa ani... si esti asigurat la extractii!

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde manu8388 » 31 Ian 2014, 21:42

Multumesc frumos!:) Pai ai un pic de dreptate, numai bine cand termin de inmultit cresc si ele si ma mai bag sa si extrag:))
manu8388

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?