Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fam.Slaba-Masuri pt Dezvoltare

Mesajde Trantorul@ » 16 Feb 2013, 20:43

peterneamt scrie:Familiile de producţie se pregătesc din septembrie pentru anul viitor şi trebuie să intre la iernat cu matcă tânără 20 kg de miere 7 intervale de albină şi cuibul strâns pe 8-9 rame (1/1).
Familiile slabe pe 3-5 intervale sunt iernate pentru a avea mătci de rezervă sau posibilitatea de a ajuta familiile de producţie atunci când acestea nu iernează corespunzător. Ele se strâng drastic în martie pe ramele ocupate pentru a preveni răcirea puietului şi apariţia puietului varos şi li se administrează turte de zahar pudră cu miere şi polen începând cu 1 martie.
Familia de producţie trebuie să aibă cu o saptămână înaintea culesului vizat (rapiţă, salcâm, etc. ),minim 7 rame cu puiet căpăcit.
Nu există metode spectaculoase prin care o familie iernată pe trei intervale să ajungă să ocupe doua corpuri 1/1 la salcâm.
Forţarea dezvoltării familiilor slabe prin mărirea cuibului în perioade inadecvate duce la îmbolnăvirea acestora şi nu de puţine ori la pierderea lor.
ps. concluzia este că ce nu ai făcut în toamnă nu mai poate fi recuperat în primăvară. ;)

Astea sunt explicatii pentru cei putin mai avansati domnule peterneamt cu 7 intervale de albine.
- spunetile incepatorilor si ce se intampla cu familiile alea daca nu sunt tinute in stare activa, pana la salcam la unii roiesc de 2 - 3 ori familiile alea !
- poti sa ai si 100 de rame capacite cu 7 zile inainte de cules ca nu faci nimic daca nu ai culegatoare!!! nu are rost sa-i muti !!!!
- nu tre sa fie metode spectaculoase tre sa ai matci si albine harnice nu puturoase sa stea sa frece menta , sa veniti sa va arat familii iernate pe 4 , 5 intervale care umplu cat de 1/1 la salcam daca ii vremea buna in stationar si distanta ii cam de 2 - 3 km pana la salcam.
- valabil pentru cine vrea sa prinda rapita din plin sa bage popor mult in toamna sau cite 2 matci intr-un stup .
-cine se pregateste numa pentru salcam merge si pe 4 - 5 - 6 intervale ( intervale!!! nu ca se intinde ghemul pe 4, 5, 6 rame si ii vai steaua lui) in toamna.
- mai poti culege si cu cele de 3 intervale da tre sa ai si super stupi de la care sa iei rame capacite si sa-i ajuti pe cei de 3 intervale .
Mai depinde si zona in care ai stupina ce fel de ierni sunt pe acolo, ca in unele zone or inceput sa bage de 1 saptamana polen , la mine nu or zburat din 10 noiembrie , iar in alte parti nici nu sa topit zapada .
Sunt destule chichite cu care tre sa inveti sa jonglezi si sa stii si cand , da se invata stati linistiti cel mai bine se invata din greseli . :)
Sau mai puteti folosi bio stupul cu 3 matci in unul si clar o sa aveti familii productive. :) in asta le puteti ierna si pe 3 intervale ( in total 9 intervale dar diferenta este ca aveti 3 matci nu una cu 9 intervale de albine ). :lol:
Ultima oară modificat de Trantorul@ pe 16 Feb 2013, 21:21, modificat de 2 ori în total.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Re: cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde nae » 16 Feb 2013, 21:02

D-le Trantorul@, cine ierneaza pe >6-7 rame stie sa-i tina in frau ..., 100 rame capacite n-o sa le ai fara albina aferenta (matca nu-i traseista ).
Nene Ignatov,de ce am eu sentimentul ca matale nu ai vazut in ograda 3-5 Kg de albina ?, poate sunt invidios, rau si nemernic sau ,poate ,din ce/cum scri reiese parerea mea !?
nae

Mesajde Trantorul@ » 16 Feb 2013, 21:13

nae scrie:D-le Trantorul@, cine ierneaza pe >6-7 rame stie sa-i tina in frau ..., 100 rame capacite n-o sa le ai fara albina aferenta (matca nu-i traseista ).
Nene Ignatov,de ce am eu sentimentul ca matale nu ai vazut in ograda 3-5 Kg de albina ?, poate sunt invidios, rau si nemernic sau ,poate ,din ce/cum scri reiese parerea mea !?

Si eu cum am inceput ? ;)
Era vorba despre incepatori care nu stiu multe chestii!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 21:38

Si totusi astept lucruri clare, deslusite.... mai ai o familie de albine pe 4 intervale : Din data de , ii dai atata sirop , preparat asa,pana in data cutare,cantitatea cutare,incepand cu data cutare ,faci lucrarea asta,si asta ,si asta...Dar nimic concret,doar asa cate ici colo o" chestie " vorba ta trantore...chestii care nu le stiu incepatorii..asta caut eu ,cel putin , chestiile alea. Dar prea putini is cei care dau date concrete..M-am AUTOINVITAT la altii la stupina lor , nici unul nu mi-a spus ..DA mai uite in perioada cutare is la albini,poti veni..ma suni inainte cu cateva zile o saptamana , sau doua si vi ..Nici pe departe si am vecini cu cate 400 familii de albine ,si cu 200 si cand ma intalnesc ,mai vorbim una alta..dar zici ca unele lucruri is "sfinte " de nu ti le zic sau arata....Dapai sa pomeneasca ei , hai la mine odata sa iti arat ceva sau sa iti spuna vre-un secret. Cum am duso de 4 ani ,asa voi merge si in continuare...pierderi nu am prea avut..decat 3-4 stupi, dintre care 2 intr-o iarna si 1 sau 2 bezmeticiti..Si o singura data a deschis un stup cineva, si atunci la 1000 de insistari si ca am fost 2 saptamanii tot acolo toata ziua,stand ca pe ace ,oare cand deschide un stup ? sa vad si eu ...doar cantarul il vedeam , cand crestea sau scadea,asta vara la salcam in rest ,albina cum intra si iasa pe urdinis. Trist dar adevarat.
Ultima oară modificat de BotaPaul pe 16 Feb 2013, 21:41, modificat 1 dată în total.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde ignatov andrei » 16 Feb 2013, 21:39

jenica67 scrie:ignatov andrei, dupa ce m-ai contrazis, dupa ce te-ai mai sucit, ca acum spui ca 30 dmp de fagure, care sunt de fapt pe ambele parti 60 dmp, dupa ce ai zis tu cu gura ta, ca culegi cu 24.000 de albine, acum ai ajuns la 50.000 de albine, dupa ce ai aflat ca rama e mai mica, decat ai zis ca este la Resita 0,5ha, in sfarsit ai ajuns la concluzia, ce i-am spus-o din primul moment, ca daca familia este slaba, sa o unifice cu alta.
De unde si zicala "Da-i doamne romanului, mintea cea de pe urma"

Tu chiar nu pricepi ca dm patrat se calculeaza pe ambele fete?!? Despre ce vorbim? 30 dm patrati de puiet, inseamna 3 rame pline cu puiet. Cum calculati la Resita?!? Chiar insisti, sau o faci pe-a... ca sa scot mai multe. Nu asa, fratilor! Iar tu, Nae, de ce nu mai esti iritat sub nas?!? Nu mai ai batista?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 16 Feb 2013, 21:45

BotaPaul scrie:Si totusi astept lucruri clare, deslusite.... mai ai o familie de albine pe 4 intervale : Din data de , ii dai atata sirop , preparat asa,pana in data cutare,cantitatea cutare,incepand cu data cutare ,faci lucrarea asta,si asta ,si asta...Dar nimic concret,doar asa cate ici colo o" chestie " vorba ta trantore...chestii care nu le stiu incepatorii..asta caut eu ,cel putin , chestiile alea. Dar prea putini is cei care dau date concrete..M-am AUTOINVITAT la altii la stupina lor , nici unul nu mi-a spus ..DA mai uite in perioada cutare is la albini,poti veni..ma suni inainte cu cateva zile o saptamana , sau doua si vi ..Nici pe departe si am vecini cu cate 400 familii de albine ,si cu 200 si cand ma intalnesc ,mai vorbim una alta..dar zici ca unele lucruri is "sfinte " de nu ti le zic sau arata....Dapai sa pomeneasca ei , hai la mine odata sa iti arat ceva sau sa iti spuna vre-un secret. Cum am duso de 4 ani ,asa voi merge si in continuare...pierderi nu am prea avut..decat 3-4 stupi, dintre care 2 intr-o iarna si 1 sau 2 bezmeticiti..Si o singura data a deschis un stup cineva, si atunci la 1000 de insistari si ca am fost 2 saptamanii tot acolo toata ziua,stand ca pe ace ,oare cand deschide un stup ? sa vad si eu ...doar cantarul il vedeam , cand crestea sau scadea,asta vara la salcam in rest ,albina cum intra si iasa pe urdinis. Trist dar adevarat.

Citeste postarile mele din 28 ianuarie, plus cele de azi si vei sti ce te framanta si cum sa pui intrebari. Astept, nu cu rautate.
ignatov andrei

Mesajde nae » 16 Feb 2013, 21:47

Ce sa fac cu batista ?, n-am deste ?
nae

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 16 Feb 2013, 21:53

Am scris si n-a aparut ( a 3- oara!!) , Popa nu toaca de 2 (3 ori) pt. o baba surda!!!!!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 21:56

Domnule Andrei , am citit cele de azi, cele din 28 ianuarie nu le-am gasit pe acest topic,si eu fara rautate , doar caut niste raspunsuri clare ...si mi-ati dat o replica la faptul ca le dau cu piciorul la cei GREI ca si cum i-as considera catei...desi nu cred ca am facut vreodata asa cv, si pe urma mi-ati dat niste date ,care nu mi-au raspuns la ce am intrebat. Era vorba despre dezvoltarea familiiei ,cum , si cand , si cu ce , si daca se poate...nu de a avea cei 30dm de puiet capacit la nu stiu ce data. Cred ca cei 30dm de puiet capacit se pot avea in niste conditii nu ? Or si familii care vine de la sine , fara sa faci nimic,doar sa astepti ..dar la majoritatea cred ca se intervine pana la numarat si masurat puietul capacit..Vreau la cele mentionate ulterior raspunsuri...Cu deosebit respect va Multumesc!!!
BotaPaul

Mesajde nae » 16 Feb 2013, 22:02

D-le Bota ...
D-ta vrei o reteta (STAS)___ nu exista . Ex :
-am o fam cu 4 intervale si o pregatesc pt rapita(aprilie )
-am o famcu 4 intervale si nu merg la rapita ,merg la salcam (mai)
-am o fam cu 4 intervale ,nu merg la rapita dar vreau sa colectez polen (mar-aprilie )
Am modificat putin = pace .
Ultima oară modificat de nae pe 16 Feb 2013, 22:24, modificat 1 dată în total.
nae

Mesajde Albinel » 16 Feb 2013, 22:04

Paul Bota ....as propune sa vina Andrei..sa-ti faca stimularile la timp ..nu crezi ca ar fi mai usor ??
cu siguranta are notiunile necesare si chef de munca ori de cate ori i-o cere albina ..
mi se ironic raspunsul tau la adresa unora care-si pierd timpul pe aici incercand sa ajute pe unii ca tine.. :oops:
Ultima oară modificat de Albinel pe 16 Feb 2013, 22:06, modificat 1 dată în total.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 22:05

Am inteles Domnule Nae , toate cele bune.
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 22:09

Albinel , nu cred ca am raspuns ironic...ma gandeam ca ar fi cat de cat un sablon dupa care se procedeaza la dezvoltarea familiilor si pregatirea pentru culesurile principale , si nu am primit ceva concret ,dar cum spunea domnul Nae , nu e fortat nimeni.
BotaPaul

Mesajde Albinel » 16 Feb 2013, 22:15

BotaPaul scrie:Albinel , nu cred ca am raspuns ironic...ma gandeam ca ar fi cat de cat un sablon dupa care se procedeaza la dezvoltarea familiilor si pregatirea pentru culesurile principale , si nu am primit ceva concret ,dar cum spunea domnul Nae , nu e fortat nimeni.

studiaza ca ai de unde ,culege ce crezi ca-i bun ,experimenteaza pe albina ta ,trage concluzii si procedeaza corect...
sabloanele ...??? in domeniul asta este prea putin loc pentru ele..apicultura ofera tot timpul ceva nou si ne pune neuronul la munca ..de n-ar fi asa ,n-ar fi atat de iubita ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 16 Feb 2013, 22:21

Da rai mai sunteti!!! Credeti ca daca ii suflam in ponnta matcii avem intervale de puiet si de albina 100%?Se mai uita D-zeu sila om si la "vrednicia" lui!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde alt stupar » 16 Feb 2013, 22:22

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Pai tocmai daca ai famlii puternice de la 5 rame in sus (parerea mea), poti produce!

of-offf !
"de la 5 rame in sus" egal departe de a fi familii puternice !
Iar referitor la titlul topicului... adica cum ? Se apropie primavara, e rost de lins pe degete de ceva miere si-acu` ne stoarcem neuronul sa identificam "masuri"
Da` asta-toamna de ce n-am cautat "masuri" sa n-avem familii slabe ? A... am uitat ! pai si pe atunci erau la moda Masurile pt Dezvoltare. Numerica :lol:

ps 1- reriterez ce se presupune ca ar trebui sa stie tot poporul... salcamul adevarat se prepara cu 8-9 rame de puiet din leatz in leaz cu 10-14 zile inainte.
ps 2 - de la "familii" pe trei rame in martie... "masurile de dezvoltate" inseamna dat in bobi la vrajitoare. Descantece cu fetzi-frumosi care cresc intr-o zi cat altii in sapte :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR