Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde alt stupar » 16 Feb 2013, 22:27

BotaPaul scrie:ma gandeam ca ar fi cat de cat un sablon dupa care se procedeaza la dezvoltarea familiilor si pregatirea pentru culesurile principale , si nu am primit ceva concret .

Aideeee... sablon :D
Doua gospodine pregatesc acelasi fel de prajitura. Retzete identice, ingrediente la fel.
Rezultat Identic NICIODATA. Ever never !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 22:28

Domnule Alt Stupar , am mai ziso , unul care are 10 familii de albine si 2 mai slabe , ce face ? tine de ele ,dade dade traiesc,dar un altul care are 100 ala isi permite sa le unifice , sau sa nici nu le bage in seama. Iar cum a fost anul trecut Iulie-Agust , fara polen ,cel putin la mine si fara cules ,nu cred ca ar fi careva sa se laude ca are fam. pe 7-8 intervale , miramas..ori nu ia strans cum ar trebui , ori a numarat din greseala si rama de dincolo de diafragma si hranitorul :lol: :lol: si binenteles rame dincolo de diafragma pot fi mai multe :oops:
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde alt stupar » 16 Feb 2013, 22:38

deci am tot auzit refrenul asta cu toamna deficitara in polen mai ceva ca porcaiala aia cu apa-apa ;a ProFM :oops:
Da de trezit noi nu ne mai trezim odata la realitate ? De zece ani tamnele la fel sunt, secetoase, e limpede ca dpdv. climatic seceta a devenit regula si toamna ploioasa exceptia, da` stuparul roman ii da-nainte cu aceiasi placa zgaraiata... n-am albina c-a fost toamna secetoasa !
A fost. Si ???
La toamna va fi la fel probabil, idem anul viitor si noi avem scuza perfecta !
Si asteptam sa se schimbe natura dupa moftul stuparului. Ca lui, stuparului, ii lene sa unifice.
Mai bine gaseste vinovati. In ceruri.
Si miracole. In ceatza de martie.
alt stupar

Mesajde nae » 16 Feb 2013, 22:42

BotaPaul scrie:Am inteles Domnule Nae , toate cele bune.

M-ati inteles gresit...
Daca nici cu forum/carti /telefoane (mijloace rapide )nu gasiti informatie atunci sunt vinovat (de ce vrei matale ).
Trebuie sa citesti/ sa intelegi/ sa stii sa pui intrebarea /sa cerni raspunsul pretabil tie ; am intalnit apicultor foarte mandru ca n-a citit o carte de apicultura si ca stie apicultura ''din ochi''- bravo lui .
Intrebarile gen '' la ce ora cade asteroidul ''n-au raspuns pt ca nu-s ''serioase'' nu pt ca sunt eu ciufut .
Eu te primesc in stupina cand vrei matale si-ti raspund si la INTREBARI = intreaba-ma !
(am modificat postarea anterioara )
nae

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 22:43

Lene sau tine tare la numar.Intradevar,trebuie sa ne adaptam...Sanatate si toate cele bune
BotaPaul

Mesajde popageorgian » 16 Feb 2013, 22:44

te intreb eu !
cati dinti are albina? :lol: :lol: :lol: :lol:
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde alt stupar » 16 Feb 2013, 22:46

aha
pai atunci sa ţina la numar.
La productie se "ţine" altfel...

edit: cand dai la plevusca nu te astepta sa-ti intre crapul :P
alt stupar

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 22:47

Domnule Nae ,iertati-mi atunci intrebarea mea neclara , sau imperfecta...sunt la fel de imperfect si in ale apiculturii..Vroiam sa stiu cum as putea forma sau dezvolta,daca s-ar putea intervenii cu ceva,pentru familiile mai slabe,la 4 intervale de albina. Pana pe perioada salcamului. Cred ca este raspuns,asa cred eu.Fiind exclusa varianta unificarii. Sa presupunem ca Dumneavoastra aveti 10 familii si toate is pe 4 intervale in acest moment. Ce ati face in acest caz?
BotaPaul

Mesajde Albinel » 16 Feb 2013, 22:55

Albinel scrie:[quote="BotaPaul"
studiaza ca ai de unde ,culege ce crezi ca-i bun ,experimenteaza pe albina ta ,trage concluzii si procedeaza corect...
sabloanele ...??? in domeniul asta este prea putin loc pentru ele..apicultura ofera tot timpul ceva nou si ne pune neuronul la munca ..de n-ar fi asa ,n-ar fi atat de iubita ..

iti mai redau odata raspunsul..desi am observat ca nu-ti place.. :D
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 22:56

Ok..hai ca is OFF topic. Mersi oricum ;)
BotaPaul

Mesajde nae » 16 Feb 2013, 23:13

1-intra pe pagina lui Ves.Lucian.Zabrani ,la ultima postare are o poza cu un stup deschis ,scoti cu ''ochii'' mintii doua rame din cuibul respectiv sa putem vorbi aceeasi limba ; 4 rame sa insemne 4 .
2-am multe fam pe 4 rame si ajung sa-mi umple catul chiar la rapita .
3- prima turta am pus-o la sfarsit de ian, acum nu e luata ; am alta pregatita dar e posibil s-o transform in sirop daca n-o dau pana in martie (si se incalzeste ),daca zloara si aduc polen bag sirop .
4- acum trebuie s-o infofolesti nu in dec-ian , o stramuti intr-o roinita sau ii pui suba in cap - elimina pierderile de caldura- nu-l deschide pt poza etc .
La mine daca da 3-5 zile soarele am polen , la matale ?
Nu-i da sirop dupa diafragma (e rece /il ia greu/furtisag )baga-l in punga deasupra cuibului .
Ignora subiectul turte proteice pana la ''etapa''urmatoare .
nae

Mesajde paul » 16 Feb 2013, 23:15

Paul ...
Eu is tot Paul ...
Fii antena ! Stimularea pentru cules (rapita sau salcam) se face cu cel putin 60 de zile inainte de ...incepere !
Acum , poti sa-i spui lui Alt Stupar ca, de regula , familiile prea puternice 6-7 intervale in toamna reprezinta MAXIMUM 10% dintr-o stupina ! Cele pe 3 rame formeaza tot ... 10% ! Cele pe 4-5 rame ... diferenta pana la 100% ! Daca la 15 martie ai 2 rame (aproximativ) cu puiet ,restrangi initial cuibul , stimulezi cu turta proteica max.12% proteina daca ai avut zbor de curatire ,apoi dupa ce se stabilizeaza timpul stimulezi cu sirop cate 150-200 ml zilnic in conditiile in care ai minimum 6-8 kg. de miere in cuib .Incet , incetisor incepi largirea cuibului cu cate o rama pe care ai umplut-o cu sirop caldut , impachetezi cat mai bine , restrangi urdinisul sa poata trece doar 2-3 albine una langa alta si vei ajunge ca la salcam sa ai cele 7-8 rame de puiet de care se vorbeste !
Inainte de aparitia polenului in natura , in zilele in care ai zbor poti sa le pui afara in oaresce recipiente , lapte praf degresat , drojdie inactivata si ceva faina de soia .
P.S. Pentru ... alt stupar , am "trabantul" ala pe ...2 rame si-i bine merci ! La tei ...rup cu el ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 16 Feb 2013, 23:28

paul scrie:Acum , poti sa-i spui lui Alt Stupar ca, de regula , familiile prea puternice 6-7 intervale in toamna reprezinta MAXIMUM 10% dintr-o stupina ! Cele pe 3 rame formeaza tot ... 10% ! Cele pe 4-5 rame ... diferenta pana la 100% !

cu alea 10% ce sunt in toamna pe trei rame se prepara alea de sunt pe 4-5 rame sa intre la iernat 5-6... Din una pe 3 rame ajuti alte trei pe cinci rame sa faca saltul spre sase.
Şase!... si se schimba procentajul (calimera) ;)
paul scrie:P.S. Pentru ... alt stupar , am "trabantul" ala pe ...2 rame si-i bine merci ! La tei ...rup cu el ! :lol:

hm,teiul...daca nu se "rupe" ... e curva si rar intra doi ani la rand 8-)
Salcamul numeste premiantii clasei... insa da, in final si-n sesiunea din tomna se poate promova anul. Am restantza.... n-am vacanta :?
alt stupar

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 23:41

Sa traiesti Paule , la asa ceva vroiam sa se ajunga...mersi de sfat , si Domnului alt stupar , si celorlalti..Vreau sa fac ceva de calitate,si sa profesez in ceea ce fac.Am o poza pe topicul personal..Paul-Incepator. o poza facuta in 13 Februarie daca nu gresesc. Inca ceva ,referitor la infofolit si pastrata caldura cat mai bine.eu am fund antivarooa ,problema acuma e ca subarul nu l-am luat jos ,e tot acolo..si podisorul respectiv e de fapt sita...folia de nailon am luato jos asta toamna de frica condensului,si am pus haine peste sita - si ziare..cam asta e , si in cuib pe o parte si alta fiind cuibul format la mijloc polistiren imbracat intr-o husa. Sa merg tot asa inainte ?sau ... ? cand vine caldura ,si cara polen in 3-4 saptamanii ma gandeam sa le pun folia pentru cel condens care il va da puietului. Si da binenenteles ,pana acuma tot in pungi am dat siropul in primavara,cu protofil , cu ceapa ,detoate felurile am incercat.De aceea incerc sa imi fac cat de cat un stass,la 100-200 stupii ce te faci ? trebuie sa fie totul cat mai practic parerea mea , cat mai eficient,altfel unde ajung cu timpul ? Lazi stass,magazii la fel , nu sa stai sa cauzi oare asta ce magazie are lada..si etc. hranitorul in stup tot timpul , si cateva chestii care cred ca is de mare ajutor si foarte utile. Deocamdata bugetul e cel care nu ma ajuta..dar in timp si munca voi realiza sigur.
Ultima oară modificat de BotaPaul pe 16 Feb 2013, 23:45, modificat 1 dată în total.
BotaPaul

Mesajde alt stupar » 16 Feb 2013, 23:42

revenind la procentaje, intreaba un apicultor onest sa vezi care este media la intrarea in iarna...
Intr-o stupina asezata, unde s-a lucrat la timp, nu s-a inmultit salbatic si nu s-au facut greseli nepermise media este 6 (sase) rame in ghem. Fara cine stie ce "retzete" secrete aplicate. Cam 60% sunt asa.
Restul...20% varfurile respectiv ~20% ciurucurile. Balastul.
Si balastul e balast, oricat l-am spala...nisipuri miscatoare.
alt stupar

Mesajde nae » 17 Feb 2013, 01:07

D-le Bota ,vrei sa inveti apicultura ?
Te rog sa-mi raspunzi la doua intrebari :
1-daca timpul de asteptare/pauza pt VF este 0 zile de ce producatorul recomanda repetarea la 7-10 zile ?
2-ce rol are rama claditoare ?
Vreau un raspuns trecut prin mintea d-tale nu copiat din carte ; pana raspunde Paul rog colegii sa nu-i sufle .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR