Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

NAFTALINA SAU SULF?

Mesajde mihaibob » 08 Sep 2011, 20:23

Cunosc o familie de stupari in varsta care dintotdeauna au folosit naftalina impotriva gaselnitei si nu au avut niciodata probleme.
Din experienta voastra ce parere aveti este buna naftalina ori nu ca tratament impotriva gaselnitei ca eu nu stiu cum sa mai scap de ea
Am dat cu sulf si in fiecare saptamana si tot degeaba :oops: :oops:
mihaibob

Re: NAFTALINA SAU SULF?

Mesajde dorindafi » 08 Sep 2011, 20:41

:mrgreen: salutare mahaibob
shi eu am folosit de ani de zile naftalina pt. pastrarea ramelor sub forma de granule ori praf shi nu am avut probleme
am incercat shi cu naftalina sub forma de pastile dar nu a dta randament.
cu 2/3 saptamani in urma un coleg de pe forum a dat un raspuns la aceasta intrebare:
- mirea consumata din ramele tratate cu naftalina dauneaza vederii fapt care ma bagat la idei
dorindafi

Mesajde teinegru64 » 08 Sep 2011, 21:29

Cu riscul de a repeta....Locul ramelor e in stupi.Cu și fara albine.Daca nu ai albine , lasa ramele rasfirate și cat mai aerisite.7 la stupul de 10 , 15 la cel de 20.etc.Daca ai norocul sa isi faca si viespile cuib paguba este 0.Țin de trei ani rame ....sub un nuc.Da, trei ani au stat in aceeiasi poziție și nici urma de gaselnița.Anul trecut am avut noroc și de doua roiuri in astfel de stupi.Și o intrebare mai tolereaza cineva ....viespile in stupina...chiar daca e alergic la ințepatura lor????
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde liviu1965 » 09 Sep 2011, 08:14

Nu cred ca acum mai depune oua .....
Eu le-am facut tratament termic ( congelator ) si in beci cu ele. Acolo nu ajunge o eventuala gaselnita sa depuna. Cand da frigul..... in magazie.
Pana la primavara .....
liviu1965

Mesajde mihaibob » 09 Sep 2011, 20:55

Mi se pare mai usor de pastrat cu naftalina, in cazul meu ca nu am inca un loc special amenajat doar pentru cele de trebuinta in stuparit.
Dar treaba cu orbirea ma pune si pe mine pe ganduri :(
Eu mam pricopsit cu o rasa buna de gaselnita de la un tip de la care am cumparat doi roi
Si de atunci nu mai scap de ele, gasesc sub toate capacele la stupi cand ii deschid
Si pentru ca am unificat doi roi si o familie ramele le tin la pastrat in caturi suprapuse, iar dedesubt ard periodic sulf dar tot gasesc larve de gaselnita
mihaibob

Mesajde tassevasi » 09 Sep 2011, 22:12

"" iar dedesubt ard periodic sulf dar tot gasesc larve de gaselnita ""

Mihai nu mai arde sulf sub acele caturi , ca vei avea mereu larve ..... si sti de ce ?
Pentru ca vaorii de S au greutatea mai mare decit aerul si nu se ridica ,sta tot jos unde ai ars ,pune deasupra caturilor pe un ciob de ceramica si ai sa vezi ca o sa dispara ,dar faci o etansare perfecta jos si in jurul jur lor cu banda adeziva .
Numai bine
tassevasi

Mesajde Donbazil » 10 Sep 2011, 00:53

Sal'tare!
Numa ia ganditi-va cam ce trebuie sa faca acela care are la iernat cam 300 de magazii? :?: :?: :?:
Oare la mai poate tine sub nuc?.....Cu ramele rasfirate?....Sau in congelator?....
Asa ca , bunicu', le cladeste cam 17-18, una peste alta, pune deasaupra un cat gol si in acesta ( deci sus, pe o tigla aprind un fitil de pucioasa peste care pun un capac din plasa metalica si apoi podisorul si capacul. Cand fumul iese prin partea de jos e O.K. - drept e ca mai iese si printre caturi - dar se gaseste banda adeziva din hartie din aia ce o folosesc zugravii si e ieftina, asa ca....
Tratamentul facut in prima parte a lunii septembrie e garantat, chear daca mai tine vremea calda ziua, noptile sunt reci si gaselnita pana prin aprilie nu mai face probleme. Atunci reluam cu un fum si inainte de a pleca la rapita, sub stiva de caturi se baga o pana si se ia capacul. In doua zile se produce suficienta ventilare a ramelor si se pot pune direct pe stupi, fara alta interventie.
Nu acelasi lucru se intampla cu naftalina. Chear daca primavara am clatit rama cu rama, albinele cam refuzau sa le ocupe, deci eu optez pentru sulf...
(Acum multi ani am incercat si cu acid acetic, dar mi-am distrus ramele,deci l-am abandonat definitiv .....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde liviu1965 » 10 Sep 2011, 08:21

Donbazil, tot ce e batranesc e sfant.
Buna idee mi-ai dat.

Sa traiesti
liviu1965

Mesajde BOBO » 10 Sep 2011, 19:52

Problemele cu pastrarea ramelor apar in cazul stupinelor ce au in dotare stupi vertcali .Am incercat toate metodele de mai sus . Cea mai eficace este cea prin afumare cu sulf. Si aici trebuesc respectate cateva reguli : Sa faci afumarea fagurilor in spatii ermetic inchise. Sa nu exagerezi cu cantitatea de sulf si nr. de afumari (se impregneaza miros puternic in rame ,fiind necesara o perioada mai lunga de aerare). Sa respecti reguli de prev. incendiilor. ( Atentie in ce puneti batoanele de sulf si dati foc) .Sa nu inhalati fum , este f.toxic.
BOBO

Mesajde teinegru64 » 10 Sep 2011, 20:58

Deocamdata, dau sfaturi la incepatori.Ei scot miere pentru familie.Totdeauna am fost contra introducerii de substanțe chimice in stupina.Cand cineva cu 300 de stupi va intreba cum sa pastreze ramele ,ii voi da raspunsul potrivit.Și repet...spun doar cum lucrez ...nu indemn pe nimeni sa faca ca mine.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde BOBO » 12 Sep 2011, 16:56

ghitacusman scrie:Citeam in momentul discutiei ,...sulf si nuc .....,dar am renuntat sa intervin.Lucrul pe mana cu mama natura este cel mai benefic lucru care mai exista in ziua de azi.Eu deja am plantat 4 nuci .Pentru cei cu sute sau mii de caturi as recomanda ceva plantatii de nuc care ar putea aduce si un beneficiu la buget .In speranta ca am fost inteles va salut pe toti.

Colega , problema cu nucul este valabila pentru Dta.,intelege ca eu pana acum zece ani am incercat cu : foi de tutun , levantica , frunze de nuc , NAFTALINA .Din 700-800 fauri cat iernam cca. 200 trebuim sa-i topesc primavara . Parca in necaz primavara gaseam gogosi cu larve gaselnita si pe frunze , chiar pe si pe hartia ce era presarat naftolul .In zona de sud toamna e lunga cu calduri de peste +30 gr. , aici percolul ne paste pana aproape de oct. -Noe. Nu pot sa mai risc mergand pe mana unuia sau altuia. :?: Nu toate sfaturile sunt unanim valabile pentru ori ce zona din ROMANIA.
BOBO

Mesajde _razvan_ » 21 Sep 2011, 15:03

Buna ziua!
Cu problema pastrarii fagurilor ma confrunt si eu.Nu stiu ce sa fac,am de pastrat max. 20r :o :D
Am citit pe forum de metoda de pastrare cu: foi de nuc,busuioc,menta, si am zis sa incerc si io :D
Sper sa fie buna metoda si sa nu fiu nevoit sa tratez cu sulf.
Mai foloseste cineva acesta metoda,si cu ce rezultate :?:
_razvan_

Mesajde jimm » 21 Sep 2011, 21:02

Am bagat si eu busuioc intre caturi si le-am la discretia viespilor, se pare ca acestea "iubesc" aceste larve
jimm

Mesajde dorindafi » 21 Sep 2011, 21:05

:mrgreen: shi dece te sperie asha tare sulful :?:
dorindafi

Mesajde CORNEL V. » 22 Sep 2011, 10:59

Eu merg de vreo 4 ani pe sulf si nu sunt probleme
CORNEL V.

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE