Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde Adi Hodis » 17 Feb 2013, 01:42

nae scrie:D-le Bota ,vrei sa inveti apicultura ?
Te rog sa-mi raspunzi la doua intrebari :
1-daca timpul de asteptare/pauza pt VF este 0 zile de ce producatorul recomanda repetarea la 7-10 zile ?
2-ce rol are rama claditoare ?
Vreau un raspuns trecut prin mintea d-tale nu copiat din carte ; pana raspunde Paul rog colegii sa nu-i sufle .

Nae, nu-i nici unul pe acest topic. :)
Uite cine sint pe aici,

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Adi Hodis, bostina constantin, livas, oliviub, sarcaupetru, silviu hd, un stupar şi 6 vizitatori
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Re: Fam.Slaba-Masuri pt Dezvoltare

Mesajde bostina constantin » 17 Feb 2013, 02:09

alt stupar scrie:[ps 1- reriterez ce se presupune ca ar trebui sa stie tot poporul... salcamul adevarat se prepara cu 8-9 rame de puiet din leatz in leaz cu 10-14 zile inainte.

Am retinut, formulare de jurist, ca sa o poata da l-a intors :lol:

Fa-ti mila zi si dimensiunea ramei :oops:
bostina constantin

Mesajde nae » 17 Feb 2013, 19:39

Am primit PM ...
Eu am vrut sa-l fac pe ''incepator '',oricare ar fi el , stupar = un om care gandeste .
Nu am norocul sa-l gasesc deci .. asta e ; pt incepatorul in oricare domeniu :
- nu faceti ca Nae , faceti dupa mintea si sufletul DV .
Am pus doua intrebari ,aparent fara legatura , si ma asteptam la un raspuns STAS= PROST /copiat ___ urmand sa -ti deonstrez(d-le stupar ) ca ''fainosagul '' e doar in mintea omului PROST= neinstruit .
1-la prima intrebare ma asteptam sa copiezi ceva (sau sda ma dai model pe mine , am scris undeva ... X 7 X 7 X 7 X... la 4 tratamente = 3 saptamani =21 zile (timp de ecluzionare albina )= inca sustin rationamentul ...
...dar (vin dupa o masa la care am baut mai mult decat poat duce = clementa ) si as fi vrut sa -ti aduc argumente ..., n-am cui .
Daca timpul de asteptare e = O rezulta ca pot sa fac 5 tratamente la O zi diferenta ... CORECT ?, da .
De unde rezulta acest timp lung de refewrinta (7-10 zile ) recomandat de producator ?, ma adresez ,acum, stuparilor nu lui Paul (puturos ), de la 21 zile _ timp normal de ecluzionare , sau cand e frig ecluzioneaza cu 1-2 zile intarziere !?=(3 zile ou + 7 larva = 10 zile , scazut din 21 = 11 : 2 = 6
=!?
Nu-i mai normal sa repeti ''tratamenrul'' la 6 zile !? ( 3+7 zile + 12 = ~ 21 = ecluzionare albina !? ) , Bota , te-am pierdut inainte sa te nasti = CEATA .
nae

Mesajde nae » 17 Feb 2013, 19:43

Nu dati cu namol ..., ganditi ... de ce 7-10 zile , revin ...
nae

Mesajde BotaPaul » 18 Feb 2013, 00:02

Am zis clar,si in PM nu is obisnuit cu termenii,prescurtarile , expresiile , "chestiile" vocabularul care se foloseste pe forum..ce mai conteaza,oricum is incepator ,nu si (puturos) cum ati afirmat.Eu nu ma supar..dar era frumos sa imi fi lasat un PM daca am raspuns bine la ce am raspuns , si de asemenea la ce nu am inteles...sa ma fi lamurit ,daca voiti cu adevarat sa ma ajutati.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde nae » 19 Feb 2013, 18:38

Salut, pe toata lumea .Nu ''dau din casa'', raspund oricui la PM/telefon...,cand pun o intrebare ''la vedere'' nu-i corect s-o discutam la fel ?,ba da . La intrebarile mele nu ma interesa raspunsul ci modul cum gandeste colegul ...
Cum gandesc eu :
-am un roi la pachet si vreau sa-l deparazitez, ce aleg ?, AO/VF/mavrirol .
AO= fiind roi la pachet n-am paduchi ascunsi deci,teoretic, pot .Nu e eficient 100% deci trebuie repetat ( :shock: )(acaparioza !?)
Mav.=fiind roi la pachet inseamna ca afara-i cald, daca e cald mai e eficient?, nu .(acaparioza !?)
VF=nici asta nu-i eficient 100% dar timpul de pauza intre tratamente =0, adica in 3 zile ou+6 zile larva =9 zile (corect 8 sa nu capaceasca )pot sa fac 2 tratamente sa fie eficient + omoara si acaparis vudi(wudi-ceva de genul ) ...
Aleg VF datorita rationamentului si asta poti s-o faci si d-ta = nu-i secret/fainosag...
-rama claditoare.
Multi nu stiu ce este , mai multi o folosesc prost ...
Am folosit-o si eu si nu-mi ''convine ''.
Rolul ei e de ''barometru'' al starii fizice si fiziologice a fam de albine .Daca nu-ti creste= nu-i momentul/bolnava ; daca iti creste celula de lucratoare = largeste cuibul ; trantori = stare normala(depinde si de pozitie ); trantori + botci = roieste ..., bla , bla ,bla .
Rama claditoare poate da ceara, apilarnil,fagure cu miere, dar capcana varroa e doar daca muncesti ca ursul(beteag) si pitrocesti fam ca pe varza cu rezultate slabe spre foarte proaste .
Nu vorbesc de apicultura ''bio''(daca vreti vorbim ).
Daca ai facut tratamentele corect ce capcaneaza rama ? Sa nu mai vorbesc de panarama cu alimentator deasupra , asta ca sa capcaneze ceva (la exteriorul fam )trebuie sa ai fam pe moarte .
Ca sa capcanezi ceva trebuie s-o bagi IN cuib(s-o construiasca/oua masiv si repede) s-o muti inainte de capacire la extremitatea cuibului (paduchiosul nu vrea 34-36*), dupa capacire urmeaza recolta = minim 3 interventii pt 3-5 paduchi !?, daca cuplezi operatiunea si cu apilarnilul parca mai merge __ cine o face ????, eu nu .
nae

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 19 Feb 2013, 21:28

Sa inteleg ca rama claditoare nu-si are rostul? Vroiam sa pun la fiecare anul acesta, pt ca am vazut la mai multi si eu n-am folosit.Credeam ca asa mai reducem din paduchi!Multumesc!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Jean Valjean » 19 Feb 2013, 23:00

nae scrie:Nu vorbesc de apicultura ''bio''(daca vreti vorbim ).

Da, vreau sa vorbim de apicultura bio si ma intereseaza daca puteti sa ma lamuriti in primul rand cum se fac tratamentele, ca pana la urma in asta consta apicultura bio din punctul meu de vedere (sarme si cuie de inox, rame din ceara naturala -astea nu sunt o problema).

Multumesc
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde serb » 20 Feb 2013, 10:34

da, evident ca un mic paduche, (da` rau), imparte apicultura in bio si conventionala. Mai exista si alti factori, care le diferentiaza, ( antibiotice, puritatea cerii, etc.), dar cu combaterea varooa se lucreaza cel mai mult, iar tratamentele adaptate mereu. Din pacate dierenta de pret intre mierea bio si cea conventionala la procesator este mica (ca si paduchele :lol: ), in schimb pretul la raft... este cel putin dublu.ramane sa puna fiecare in balanta volumul de munca depus in plus si cheltuielile pentru o conversie cu certificare bio, care nu-s mici, si diferenta de pret.
serb

Mesajde filip » 20 Feb 2013, 10:38

Lucrul cel mai important nu e cum sa ai mai multa albina in stup.Cum gestionezi albina astfel ca inaintea unui cules important sa nu roiasca.Aici se diferentiaza apicultorii.
filip

Mesajde peterneamt » 20 Feb 2013, 10:49

Cum gestionezi e simplu : le dai de muncă ( menţinerea căldurii în cuib, creşterea ramelor ......) ;)
peterneamt

Mesajde nae » 20 Feb 2013, 20:54

Nu fac apicultura bio sa va dau sfaturi ...
Sunt apicultori bio care fac tratamente la fel ca noi pana pun catul (proba de ceara se ia din cat !? ), adica bio cu tot ce se poate VF/AO/Mav...
Morala : ''- Cine poate oase roade cine nu nici carne moale .''
Nu am zis ca rama claditoare nu-i buna pt varroa dar ca sa fie eficienta trebuie sa muncesti mult si sa deranjezi stupul la fel de mult ; daca ai timp si ai priceput cum devine capcana -spor .
nae

Mesajde serb » 20 Feb 2013, 21:48

Si cum ramane cu mierea care o muta albinele din cuib in cat? Sau punem catul dupa ce i-am stors pana la ultimul gram de miere? surse de contaminare raman oricum. si sunt si apicultori bio care nu au decat stupi orizontali.
serb

Mesajde kamy » 20 Feb 2013, 22:13

Cu riscu de-a ma imbia cu castane o sa va povestesc ceva intamplat in 91 si reconstituit in 2010.
In 91 fiindca eram stationarist,familii de crapau lazile,ma trazneste sa iau rame cu puiet sa fac roi pe 6-8 rame de puiet si sa le dau sirop cu cana mare.si-au tras singure botci s-au imperecheat matci si cativa ani au fost cele mai cele familii.
In 2010 aveam 9 lazi langa un butoi de zama de malai f 4o,de cate ori treceam p-acolo le mai dadeam un harb cu laturi(flacon).una care era roi iernat pe 3 rame pe infloritu marului ocupa deja fo 17-19 rame,posibil sa fi furat si ceva albina,dar inainte de salcam le-am dat jos din pomi toate 9,in timp ce familie iernata pe 7 rame nestimulata fiindca a fost si primavara mai racoroasa era tot pe 7 rame si 4-5 puiet la infloritul marului,toate cele 9 indopate erau peste 12 rame de nu vedeai ramele de albina,am facut o socoteala cam 15 kile de papica pe fiecare.
P.s.daca tot folositi rama claditoare apilarnilu rezultat sub forma de zeama daca inmuiati faina la pui roiesc mai repede spre frigider.
Ultima oară modificat de kamy pe 20 Feb 2013, 22:21, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde csaa » 20 Feb 2013, 22:16

kamy scrie:Cu riscu de-a ma imbia cu castane o sa va povestesc ceva intamplat in 91 si reconstituit in 2010.
In 91 fiindca eram stationarist,familii de crapau lazile,ma trazneste sa iau rame cu puiet sa fac roi pe 6-8 rame de puiet si sa le dau sirop cu cana mare.si-au tras singure botci s-au imperecheat matci si cativa ani au fost cele mai cele familii.
In 2010 aveam 9 lazi langa un butoi de zama de malai f 4o,de cate ori treceam p-acolo le mai dadeam un harb cu laturi(flacon).una care era roi iernat pe 3 rame pe infloritu marului ocupa deja fo 17-19 rame,posibil sa fi furat si ceva albina,dar inainte de salcam le-am dat jos din pomi toate 9,in timp ce familie iernata pe 7 rame nestimulata fiindca a fost si primavara mai racoroasa era tot pe 7 rame si 4-5 puiet la infloritul marului,toate cele 9 indopate erau peste 12 rame de nu vedeai ramele de albina,am facut o socoteala cam 15 kile de papica pe fiecare.

N-am priceput ni'ica. Nene @kamy vorbeste, bre, pe limba noastra lata a incepatorilor.
csaa

Mesajde kamy » 20 Feb 2013, 22:23

Adica sa legi vaca la valaul cu mancare.
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR