Salut, pe toata lumea .Nu ''dau din casa'', raspund oricui la PM/telefon...,cand pun o intrebare ''la vedere'' nu-i corect s-o discutam la fel ?,ba da . La intrebarile mele nu ma interesa raspunsul ci modul cum gandeste colegul ...
Cum gandesc eu :
-am un roi la pachet si vreau sa-l deparazitez, ce aleg ?, AO/VF/mavrirol .
AO= fiind roi la pachet n-am paduchi ascunsi deci,teoretic, pot .Nu e eficient 100% deci trebuie repetat (

)(acaparioza !?)
Mav.=fiind roi la pachet inseamna ca afara-i cald, daca e cald mai e eficient?, nu .(acaparioza !?)
VF=nici asta nu-i eficient 100% dar timpul de pauza intre tratamente =0, adica in 3 zile ou+6 zile larva =9 zile (corect 8 sa nu capaceasca )pot sa fac 2 tratamente sa fie eficient + omoara si acaparis vudi(wudi-ceva de genul ) ...
Aleg VF datorita rationamentului si asta poti s-o faci si d-ta = nu-i secret/fainosag...
-rama claditoare.
Multi nu stiu ce este , mai multi o folosesc prost ...
Am folosit-o si eu si nu-mi ''convine ''.
Rolul ei e de ''barometru'' al starii fizice si fiziologice a fam de albine .Daca nu-ti creste= nu-i momentul/bolnava ; daca iti creste celula de lucratoare = largeste cuibul ; trantori = stare normala(depinde si de pozitie ); trantori + botci = roieste ..., bla , bla ,bla .
Rama claditoare poate da ceara, apilarnil,fagure cu miere, dar capcana varroa e doar daca muncesti ca ursul(beteag) si pitrocesti fam ca pe varza cu rezultate slabe spre foarte proaste .
Nu vorbesc de apicultura ''bio''(daca vreti vorbim ).
Daca ai facut tratamentele corect ce capcaneaza rama ? Sa nu mai vorbesc de panarama cu alimentator deasupra , asta ca sa capcaneze ceva (la exteriorul fam )trebuie sa ai fam pe moarte .
Ca sa capcanezi ceva trebuie s-o bagi IN cuib(s-o construiasca/oua masiv si repede) s-o muti inainte de capacire la extremitatea cuibului (paduchiosul nu vrea 34-36*), dupa capacire urmeaza recolta = minim 3 interventii pt 3-5 paduchi !?, daca cuplezi operatiunea si cu apilarnilul parca mai merge __ cine o face ????, eu nu .