Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Matca disparuta in cateva zile.De ce?

Mesajde yokoz777 » 21 Feb 2013, 10:41

Salutare.Datorita vremii favorabile,insorite cu temperaturi favorabile am zis sa fac un control stupilor si sa mai adaug turte unde este cazul..toti stupi au fost ok inafara de unul.In urma cu o saptamana i-am administrat turta proteica apiluk si printr-o coincidenta am observat si matca printre rame,am observat-o usor caci era marcata iar ieri la controlul efectuat asupra stupului pentru ai observa starea matca disparuse :x m-am enervat si totodata m-am dezamagit extraordinar caci era un stup bun iar pana acum din cate am observat pe rame cred ca a scos o generatie de puiet de o palma.Ce ma roade este faptul de ce a disparut aceasta matca?Cald a fost..nici o noapte cu temperaturi de minus..mancare au pe indestulate..si pe afara m-am uitat sa vad daca au scos-o albinele la zborul de curatenie..in stup pe fund nici atat nu era!Ce s-a putut intampla cu aceasta matca buna in aceasta perioada de a disparut asa subit?
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Re: Matca disparuta in cateva zile.De ce?

Mesajde filip » 21 Feb 2013, 10:49

Stai linistit,urmareste daca ai oua,asta cand timpul o permite.Albinele o protejeaza si o acopera.
filip

Mesajde delorin I » 21 Feb 2013, 10:51

Stupul tau da semne de orfanizare? Poate pur si simplu era pe o laterala si nu ai zarit-o! Esti sigur ca e bine sa scoti rama cu rama si sa cauti acum matca? In conditiile in care mai ai si puiet? Daca ai puiet....esti sigur ca nu ai matca?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde peterneamt » 21 Feb 2013, 10:52

Este principalul motiv pentru care noi nu trebuie să unblăm în stupi iarna ( când vede lumina, matca fiind uşoară, o ia la fugă pe rame......şi albinele o fac ghem.....)... ;)
peterneamt

Mesajde yokoz777 » 21 Feb 2013, 11:05

Ce iarna dragi mei ca la mine in zona constantei ghioceii sunt trecuti de mult..am avut temperaturi numai cu plus!Si nu vad ce au am facut caci m-am uitat in stupi deoarece sunt de parere ca trebuie sa intervenim ori de cate ori este nevoie si in plus trebuie sa stim exact starea familiilor si cam ce avem prin ele ca sa nu stam cu ele ca si cu on ou kinder sa asteptam sfarsitul lui martie si cand deschidem stupii sa nu mai avem ce vedea..plus ca eu consider ca nu trebuiesc cocolosite..ori de cate ori este nevoie trebuie intervenit.Stiti zicala aia cu femeia:cum o inveti asa o ai :D asa si cu stupii:)) lasand gluma la o parte chiar stau sa ma gandesc cum a disparut acea matca..m-am uitat amanuntit pe fircare rama pana la urma caci ma enervasem..si matca lipsa..ma gandesc ca am pierdut primul stup pe anul acesata :(
- Ce ai păţit?
yokoz777

Mesajde Mircea_63 » 21 Feb 2013, 11:08

yokoz777 scrie:....... pana acum din cate am observat pe rame cred ca a scos o generatie de puiet de o palma...........Ce s-a putut intampla cu aceasta matca buna in aceasta perioada de a disparut asa subit?

Daca ai vazut puietul...inseamna ca ai departat ramele si ai umblat in cuib. Daca acum nu gasesti matca...inseamna ca ai cautat-o :o

Cum ai procedat? Ai luat rama cu rama? :?

Da-le pace! Peste o saptamana urmareste daca ai semne de orfanizare si stii ce ai de facut, de-o fi una de-o fi alta. Nu te mai atinge de ramele din cuib pana nu zboara albina zinic. Abia atunci te apuci de scos ramele goale si strangi cuibul.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde filip » 21 Feb 2013, 11:15

Eu nu am deschis nici un stup din Noiembrie,doar ascultare auditiva.Fiecare e liber sa faca cum crede cu albinele lui.
filip

Mesajde yokoz777 » 21 Feb 2013, 11:28

Tocmai ca am avut la toate zbor zilnic,la mine a fost vremea favorabila cam taoata luna februarie i sfarsitul lui ianuarie,deaia am si umblat.ieri am lauat rama cu rama,se vedea de unde a ecluzionat puietul..iar fatul sa se fi asezat albina pe ea nu prea cred caci erau destul de rasfirate.doar sa fi fost matca pe vre-o laterala sa imi fi scapt caci oricum o obervam imediat..dar nu era.au dat-o afara?:))nu vad motivu la vremea asta
- Ce ai păţit?
yokoz777

Mesajde kiloz » 21 Feb 2013, 12:14

yokoz777 scrie:Salutare.Datorita vremii favorabile,insorite cu temperaturi favorabile am zis sa fac un control stupilor si sa mai adaug turte unde este cazul..toti stupi au fost ok inafara de unul.In urma cu o saptamana i-am administrat turta proteica apiluk si printr-o coincidenta am observat si matca printre rame,am observat-o usor caci era marcata iar ieri la controlul efectuat asupra stupului pentru ai observa starea matca disparuse " putea fii speriata si ramas in afara ghemului,daca albinele lau scos ,au mincat pitigoii sau vrabiile" :x m-am enervat si totodata m-am dezamagit extraordinar caci era un stup bun iar pana acum din cate am observat pe rame cred "sau iest sigur poate nici na inceput sa oua" ca a scos o generatie de puiet de o palma.Ce ma roade este faptul de ce a disparut aceasta matca?Cald a fost..nici o noapte cu temperaturi de minus..mancare au pe indestulate "atunci de ce trebuia turta? "..si pe afara m-am uitat sa vad daca au scos-o albinele la zborul de curatenie..in stup pe fund nici atat nu era!Ce s-a putut intampla cu aceasta matca buna in aceasta perioada de a disparut asa subit?

Sigur pot sa fii numai daca familia prezinta semn de agitatie,albinele in jurul urdinusului si dupa ce celelalte au oprit activitatea de zbor.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE