Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: albinele in ianuarie

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 13 Ian 2013, 01:48

jonny_it scrie:
Szilagyi Ovidiu scrie:Nu nu ,îmi cer scuze m-ati înțeles greșit, aveau atât la începutul iernii.8 -10 kg de miere aprox. , știam de completare doar ca fiind primul an nu am avut de unde neavând miere.
O seara buna.

Zahar, daca nu aveati miere faceti sirop de zahar si rezolvati problema. Sau alt inlocuitor.
Era mai bine sa il puneti in august(recomandat), septembrie(bine si atunci ..) si acum nu erau probleme. ;)

Ms de sfat...Sper sa treaca bine iarna. Am mai mari emoti ca la Bac.:)))
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde cris_todi » 19 Ian 2013, 17:15

Incearca sa te inprietenesti cu un apicultor din apropiere , eu asa am facut - si eu tot incepator . Cauta o sticla cu vin bun , un coniac fin ca apicultorii sunt gingasi si limbile se dezlega numai daca sunt ,, stimulate '' corespunzator !!! ;)
cris_todi

Mesajde Crysty » 19 Ian 2013, 17:30

ai grija ce apicultor meseriasi gasesti in apropiere, ca daca dai de unu care are albine de 100 de ani si nu a vazut in viata lui fund AV la stupi, te pune in toiul iernii sa bati blani pe fundul stupului...
Crysty

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 20 Ian 2013, 23:22

cris_todi scrie:Incearca sa te inprietenesti cu un apicultor din apropiere , eu asa am facut - si eu tot incepator . Cauta o sticla cu vin bun , un coniac fin ca apicultorii sunt gingasi si limbile se dezlega numai daca sunt ,, stimulate '' corespunzator !!! ;)

Ms de sfat:).
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde delorin I » 20 Ian 2013, 23:35

Hmm..lenesii pun acum mancare? Si eu care am pus si in august -septembrie, nu am scos NIMCI de la ele, si am pus si acum cate o turta...cum sunt?:)
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 21 Ian 2013, 20:34

Buna ,am fost azi la ele,toate 25 de famili sunt in viata, parca am trecut de proba de romana la Bac, dar mai sunt cateva probe in urmatoarea luna jumatate , ma repet pentru cei care nu au citit tot ,acum 2 saptamani pe data de 7 ianuarie am pus la fiecare cate o turtita de jumatate de kg,speriat de stupari mai vechi, jumatate din ei au consumat cca 1/2 din turta, dar jumatate nici nu s-au atins,asta e bine:).Zbor de curatire nu cred ca au avut dupa semnele din stupina.Unul e slabut de tot, are putina albine si am observat albina moarte intre rame.Oare pot sa fac ceva sa il ajut????Cativa au albina pe 5-6 intervale,foarte multa,ma sperie.....Sper sa scape toti .Va salut si sa ne traiasca ..
Szilagyi Ovidiu

Mesajde vali79 » 21 Ian 2013, 20:38

Unifica roiul cu un altul mai slabut(miine este inca cu +).
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde ncoroleac » 23 Ian 2013, 13:45

Va rog sa-mi spuneti si mie daca pot muta stupii in aceasta perioada?
Ultima oară modificat de ncoroleac pe 23 Ian 2013, 13:47, modificat 1 dată în total.
ncoroleac

Mesajde ncoroleac » 23 Ian 2013, 13:47

ncoroleac scrie:Va rog sa-mi spuneti si mie daca pot muta stupii in aceasta perioada?
ncoroleac

Mesajde RazvanTi » 23 Ian 2013, 16:15

dintr-un loc in altul in stupina incet si cu grija da
dintr-o stupina in alta NU.
RazvanTi

Mesajde cipy » 21 Feb 2013, 14:37

Intrebare pentru cei cu ani mai multi de stuparitu sau multa experienta:Azi am dat miere zaharisita in pungi la stupii de pe pavilion de frica ca vor murii de foame.Ultima data cand am avut zbor masiv a fost la sfarsitul lunii noiembrie.De atunci pana acum,am avut doar odata zbor slab doar la o parte de pavilion.Pe cealalta parte nu am avut deloc zbor,pt ca e la umbra.Am facut bine ce am facut? mi-e frica sa nu dea in diaree.Va multumesc.
cipy

Mesajde eugen67 » 22 Feb 2013, 11:02

Acum doua zile, am mers in stupina pentru completarea rezervelor de hrana(unde era cazul). Am gasit un stup cu toata albina moarta,ramele aveau un condens puternic(toate). Pe ramele din mijloc exista puiet,printre care si puiet capacit. cand am pus mancare in urma cu cca 2 saptamani era totul ok.
..am incercat sa examinez putin albina,care deasemenea era foarte umeda si lipicioasa,si am observat ca prin strangerea abdomenului,iesea un jet galbui spre portocaliu.
ps/ este prima mea iarna de canad am luat stupii. Am intreat cu 15,.......deja mai am 14.
la noi in sud temperaturile sunt destul de bune!
din hrana consumase jumatate(apifonda) si mai era ceva si pe rame!
multumesc!
chiar daca este greu inceputul.....nimic nu este imposibil !!
eugen67

Mesajde ignatov andrei » 22 Feb 2013, 11:41

Daca stim sigur ca am ingrijit si pregatit la fel toate familiile pentru iernat, dar totusi pierdem cateva familii, acest fapt trebuie sa ne bucure! Iarna ne "ajuta" sa scapam de familiile care nu au ce cauta in stupina. Este primul pas in vederea selectiei, ajutati fiind de selectia naturala. Vom inmulti doar familiile harnice si rezistente la iernat! Multa bafta!
ignatov andrei

Mesajde eugen67 » 22 Feb 2013, 15:35

multumiri pentru incurajare....dar tot imi pare rau..era singura familie pe care o facusem la floarea soarelui...
eugen67

Mesajde Mircea_63 » 22 Feb 2013, 16:18

eugen67 scrie:Acum doua zile, am mers in stupina pentru completarea rezervelor de hrana(unde era cazul). Am gasit un stup cu toata albina moarta,ramele aveau un condens puternic(toate). Pe ramele din mijloc exista puiet,printre care si puiet capacit. cand am pus mancare in urma cu cca 2 saptamani era totul ok.

Eugen, nu e deloc normala acea umiditate. Ai grija!

Vezi unde ai gresit si grija sa nu ai umiditate si la ceilalti stupi. Ce fund au stupii -cu sita, fara sita. inchisa/deschisa- ce ai pus pe podisor, folie?
Daca tot ai intrat pe forum, macar sa-ti fie de folos, altfel...ne povestesti doar din necazuri, asta te mai usureaza...asa ca la spovedanie, dar nu te ajuta concret!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde eugen67 » 22 Feb 2013, 16:59

stupii ii am pe pat cald,pe 18 rame,deoarece lucrez la un pavilion apicol pe dimensiunile lor,fundul este normal din scandura,iar deasupra au rama prevazuta cu sita,peste sita am pus ziar in 7-8 foi,peste ziar am prins folie,lasata cu portiune de aerisire in spate de circa 2-3 cm. Peste rame si diafragma 2 file de ziar,iar in compartimentul liber am haine. Capacul este captusit cu polistiren de 3.
Stupul din care am pierdut albina era micut,pe 10 rame(iernat pe 5),insa avea urdinisul foarte mic 3-4 cm si 0,5 inaltime(era de imprumut),ma gandesc ca au obturat urdinisul si nu au mai putu ventila....
La ceilalti cam multa mortalitate (la doi),in rest cred ca este ok!
eugen67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR