Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

un raport echitabil intre investitii si profit

Mesajde cristi arad » 22 Feb 2013, 22:32

exista o realitate care spune ca investitia in bunastarea albinelor nu aduce decat castig (stupii hraniti primavara se vor dezvolta bine si vor avea cules bun si cel putin un roi de la ei, stupii stimulati in golurile de cules vor continua sa se dezvolte bine ; etc); pana aici toate bune, insa mai intervine un factor in ecuatie - vremea, in asa fel incat cateaodata tot efortul finenciar facut de stupar in hraniri de exemplu si nu numai, se dovedeste a avea un rezultat sub asteptari datorita bineinteles fluctuatiilor neprevazute ale vremii (de exemplu intr-o primavara rece hrana suplimentara este esentiala, dar matca nu va creste ponta semnificativ si albinele vor trage hrana in faguri, fara a avea un spor de puiet substantial datorita conditiilor reci); asadar lansez o discutie legata de cat si cand este momentul sa investim in bunastarea albinelor (hrana suplimentara in special), sa incercam sa vedem raportul echitabil intre investitii si profit, judecand la rece trecand dincolo de sentimentele de pasiune fata de albine
cristi arad

Re: un raport echitabil intre investitii si profit

Mesajde Dragos2006 » 22 Feb 2013, 22:47

Eu in aceast debut de primavara am alocat 4 euro pe familia de albine pentru hraniri de stimulare . Indiferent de situatie acesti bani se recupereaza repede ori prin miere , polen sau material biologic.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cantemir » 22 Feb 2013, 22:58

cristi arad scrie:exista o realitate care spune ca ...

... inclusiv inginerii, ar trebui sa respecte limba romana!
Crede-ma, n-am putut citi pana la capat!
Ce doreai sa spui?
cantemir

Mesajde Mircea_63 » 22 Feb 2013, 23:04

Hai Cantemire ca esti rau!

Chiar interesant subiectul deschis de Cristi. Mi-ar fi placut sa citesc si parerea lui, nu numai intrebarea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi arad » 22 Feb 2013, 23:14

Mircea_63 scrie:Hai Cantemire ca esti rau!

Chiar interesant subiectul deschis de Cristi. Mi-ar fi placut sa citesc si parerea lui, nu numai intrebarea.

eu nu pot concluziona pentru ca repet depinde de vreme, de timpul la care incepe culesul etc; in general continui hranirile pana in mai dar cantitatile sunt relative iar starea lor de lipsa de mancare o testez cu turtita, asadar daca nu mai mananca turtita inseamna ca au inceput un oarecare cules si continui cu fractie lichida, repet pana in mai
cristi arad

Mesajde cristi arad » 22 Feb 2013, 23:14

cantemir scrie:
cristi arad scrie:exista o realitate care spune ca ...

... inclusiv inginerii, ar trebui sa respecte limba romana!
Crede-ma, n-am putut citi pana la capat!
Ce doreai sa spui?

mai citeste o data
cristi arad

Mesajde cantemir » 22 Feb 2013, 23:19

Mircea_63 scrie:Hai Cantemire ca esti rau !..

Mea culpa!
cantemir

Mesajde Mircea_63 » 22 Feb 2013, 23:22

cristi arad scrie:.... starea lor de lipsa de mancare o testez cu turtita, asadar daca nu mai mananca turtita inseamna ca au inceput un oarecare cules si continui cu fractie lichida, repet pana in mai

Vezi? Se plang uneori stuparii mai incepatori ca nu le prezinta nimeni "secrete". Nu-mi amintesc sa fi gasit informatia asta in carti, in schimb mi-a impartasit-o un alt stupar, meserias si om de toata increderea.
Mircea_63

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 22 Feb 2013, 23:33

Un raport destul de simplu in opinia mea:
-daca nu bagi ....nu scoti!
-daca nu scoti...n-ai ce sa bagi!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde cristi arad » 22 Feb 2013, 23:37

Mircea_63 scrie:
cristi arad scrie:.... starea lor de lipsa de mancare o testez cu turtita, asadar daca nu mai mananca turtita inseamna ca au inceput un oarecare cules si continui cu fractie lichida, repet pana in mai

Vezi? Se plang uneori stuparii mai incepatori ca nu le prezinta nimeni "secrete". Nu-mi amintesc sa fi gasit informatia asta in carti, in schimb mi-a impartasit-o un alt stupar, meserias si om de toata increderea.

nu sunt prea slobod la sfaturi dar daca mi se pune intrebarea potrivita intotdeauna voi raspunde adevarat si complet; oricum toti mai avem cate o intrebare cat timp practicam stuparitul (chiar si cu o oarecare experienta fiind), si ne prinde bine un raspuns bun
cristi arad

Mesajde cristi arad » 22 Feb 2013, 23:44

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Un raport destul de simplu in opinia mea:
-daca nu bagi ....nu scoti!
-daca nu scoti...n-ai ce sa bagi!

in general ce spui este OK dar atentie ca zona in care ai stupii este printre cele mai bune din tara la fond apicol si "caldura primaverii"; dar hai sa vedem ce zic cei de prin cluj, maramures, harghita si alte zone reci; au si ei aceeasi parere; discutia vizeaza o urmarire atenta a problemei in decursul mai multor ani si masuri ce se iau cand urmeaza 2-3 ani rai consecutiv, atunci ce scoti si ce bagi?
cristi arad

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2013, 00:20

Cel ce trăieşte din apicultură fără alte surse de venit calculează fiecare ban investit şi nu de puţine ori este prea cumpătat ne putând risca bunăstarea familiei.
Ce ştiu sigur este că trebuie investit în tratamente, hrană, pastoral, etc. dar nu ştiu niciodată cât voi câştiga şi nu de puţine ori o promisiune frumoasă se termină urât.
Experienţa căpătată în aproape 30 de ani de pastorale nu este suficientă pentru a garanta succesul total şi mai pot spune că dragostea şi dăruirea faţă de albinele tale fac să nu calculezi corect efortul ( financiar sau fizic ) dar un lucru e sigur, că ele te vor răsplăti când vor avea ocazia şi trebuie să vă bucuraţi pentru că nu oamenii aleg să fie apicultori ci albinele îi aleg sau îi resping pe cei ce vor să aibă albine. ;)
peterneamt

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 23 Feb 2013, 00:30

De unde sa stii ca urmeaza 2-3 ani rai? Daca tii la ele,iti faci datoria. Cu albina nu trebuie sa fi zgarcit, ea iti va darui mult mai mult decat i-ai dat.Chiar daca e pasiune sau afacere! Si nu cred ca cineva intr-o zona neprielnica ar vrea sa faca afacere stiind ca nu merge. Eu am vazut stupari din nordul tarii pe la Tulcea ,pe la Alexandria, pe langa Dunare, iar unii ierneaza in aceste zone.
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde cantemir » 23 Feb 2013, 00:34

peterneamt scrie:...dragostea şi dăruirea faţă de albinele tale fac să nu calculezi corect efortul ....

Frumos scris!
Asta numesc eu pasiune!
Mai departe e industrie: aici e domeniul inginerilor!
cantemir

Mesajde Mircea_63 » 23 Feb 2013, 00:41

Si cel care are 400-500 de stupi nu e un inginer intr-ale albinaritului? Credeti ca e lipsit de pasiune?

Nu se zice oare ca dragostea mai trece si prin stomac? Uite, eu sunt inginer. (nu in stuparit :( ) Credeti ca inginerii sunt lipsiti de pasiune in ceea ce fac?

Chiar daca mintea si inima sunt doua chestii diferite, doar cand astea doua se impletesc si trag in aceeasi directie, iasa treaba buna.

Hai mai bine sa vedem concret cum trebuie sa ne descurcam in functie de vreme. Ce solutii de rezerva avem cand vremea ne da socotelile peste cap?
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 23 Feb 2013, 08:09

Exista o regula simpla : daca doua zile cantarul de control scade se intervine automat cu sirop . Simplu si eficient.

PS, In apicultura nu pot exista 2-3 ani rai consecutiv. Eventual exista apicultor lipsit de inspiratie 2-3 ani.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR