un OM scrie:Singurele lamuriri : masoara-ti bine latimea spetezelor verticale, pentru a sti ce spatiu sa lasi intre scandura laterala fixa si cea mobila ( de regula 9-10 mm.)
lasa 415 mm. + cei 9-10 mm. ( ai spetezelor) inmultit cu 2 pentru a calcula cat spatiu interior sa lasi intre cele doua scanduri fixe.
lungimea scandurilor fixe, adica a cadrului, inmulteste 36 mm. a leaturilor laterale cu cate rame ai de gand sa faci deodata. Dar nu prea multe : spatiu insuficient in atelier sau dureri reumatice in cazul meu.
Spor la treaba.
horia_ch scrie:un OM scrie:Singurele lamuriri : masoara-ti bine latimea spetezelor verticale, pentru a sti ce spatiu sa lasi intre scandura laterala fixa si cea mobila ( de regula 9-10 mm.)
lasa 415 mm. + cei 9-10 mm. ( ai spetezelor) inmultit cu 2 pentru a calcula cat spatiu interior sa lasi intre cele doua scanduri fixe.
lungimea scandurilor fixe, adica a cadrului, inmulteste 36 mm. a leaturilor laterale cu cate rame ai de gand sa faci deodata. Dar nu prea multe : spatiu insuficient in atelier sau dureri reumatice in cazul meu.
Spor la treaba.
Salut!
Am mai vazut undeva (chiar in mai multe locuri) acest model de jug pentru baterea ramelor. Totusi, nu am reusit niciodata sa inteleg de ce se complica lumea. Acelasi lucru se poate obtine si cu patru scanduri, stranse doua cate doua cu suruburi cu piulita fluture. Si atat. Intre cele doua scanduri se prind prin strangere cu suruburile lateralele ramelor. Vom avea doua "blocuri" de laterale. Se bat intai prima si ultima superioara, apoi prima si ultima inferioara. Dupa care se bat si restul.
Nu stiu daca s-a inteles foarte bine din explicatii. Deocamdata nu am poze, insa voi face in curand si le voi posta.
un OM scrie:Ma numesc Manole Octavian. Sunt din localitatea Prundu, judetul Giurgiu.
In prezent am aproximativ 100 de familii de albine .
Matcile sunt de roire, cateva de schimbare linistita si altele din transvazare. Poate or mai fi scapat si ceva de salvare.
Pavilion + doua remorci pe care las si car varsatii.
Caini si pisicii nici nu-i numar, nici nu-i bag in seama, ca sunt destui.
Albinele au fost mostenire de la bunicul din partea tatalui, apoi din hoby au inceput sa devina una din preocuparile zilnice, din pacate nu chiar cea principala, dar nici departe nu este.
un OM scrie:Matcile de schimbare linistita le cauta orice stupar . Problema mare este ca nu apar cand iti crapa buza. Uneori te trezesti cu o matca de scimbare alaturi de matca batrana fara sa fi avut timp sa fructifici cellalte 2-4 botci de care ai mai fi putut avea parte.Deocamdata incep sa ma pregatesc cat pot eu mai bine pentru matcile de transvazare, acestea avand avantajul ca le-as putea face cam cand cred ca am nevoie . Salutari!
un OM scrie:Un stand pentru rame ( inspirat dupa STUPARITUL vechi).
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori