Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: un OM si el

Mesajde gabi bee » 22 Iul 2011, 07:39

chiar ma intrebam de ce nu aveti o pagina personala si iata ca a venit ziua si deja am invatat ceva nou de la dv . spor in toate si multa sanatate ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde horia_ch » 22 Iul 2011, 10:23

un OM scrie:Singurele lamuriri : masoara-ti bine latimea spetezelor verticale, pentru a sti ce spatiu sa lasi intre scandura laterala fixa si cea mobila ( de regula 9-10 mm.)
lasa 415 mm. + cei 9-10 mm. ( ai spetezelor) inmultit cu 2 pentru a calcula cat spatiu interior sa lasi intre cele doua scanduri fixe.
lungimea scandurilor fixe, adica a cadrului, inmulteste 36 mm. a leaturilor laterale cu cate rame ai de gand sa faci deodata. Dar nu prea multe : spatiu insuficient in atelier sau dureri reumatice in cazul meu.
Spor la treaba.

Salut!
Am mai vazut undeva (chiar in mai multe locuri) acest model de jug pentru baterea ramelor. Totusi, nu am reusit niciodata sa inteleg de ce se complica lumea. Acelasi lucru se poate obtine si cu patru scanduri, stranse doua cate doua cu suruburi cu piulita fluture. Si atat. Intre cele doua scanduri se prind prin strangere cu suruburile lateralele ramelor. Vom avea doua "blocuri" de laterale. Se bat intai prima si ultima superioara, apoi prima si ultima inferioara. Dupa care se bat si restul.
Nu stiu daca s-a inteles foarte bine din explicatii. Deocamdata nu am poze, insa voi face in curand si le voi posta.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Adi Hodis » 22 Iul 2011, 10:29

Salutare OMule si bun venit cu pozele ... tine-o tot asa si s´auzim de bine. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviu1965 » 22 Iul 2011, 10:55

horia_ch scrie:
un OM scrie:Singurele lamuriri : masoara-ti bine latimea spetezelor verticale, pentru a sti ce spatiu sa lasi intre scandura laterala fixa si cea mobila ( de regula 9-10 mm.)
lasa 415 mm. + cei 9-10 mm. ( ai spetezelor) inmultit cu 2 pentru a calcula cat spatiu interior sa lasi intre cele doua scanduri fixe.
lungimea scandurilor fixe, adica a cadrului, inmulteste 36 mm. a leaturilor laterale cu cate rame ai de gand sa faci deodata. Dar nu prea multe : spatiu insuficient in atelier sau dureri reumatice in cazul meu.
Spor la treaba.

Salut!
Am mai vazut undeva (chiar in mai multe locuri) acest model de jug pentru baterea ramelor. Totusi, nu am reusit niciodata sa inteleg de ce se complica lumea. Acelasi lucru se poate obtine si cu patru scanduri, stranse doua cate doua cu suruburi cu piulita fluture. Si atat. Intre cele doua scanduri se prind prin strangere cu suruburile lateralele ramelor. Vom avea doua "blocuri" de laterale. Se bat intai prima si ultima superioara, apoi prima si ultima inferioara. Dupa care se bat si restul.
Nu stiu daca s-a inteles foarte bine din explicatii. Deocamdata nu am poze, insa voi face in curand si le voi posta.

Este o idee foarte practica, mai ales cand ramele ti le faci singur si nu ies toate la aceleeasi cote.
Posteaza niste poze ptr. cei ce nu si-au dat deama din prima.
Ceva idee cu insarmarea?
liviu1965

Mesajde un OM » 23 Iul 2011, 20:17

D-le horia ch. standul asa cum l-am facut mi se pare mai bun ( pe principiul ca al meu este mai frumos), pentru ca m-am obisnuit cu el si asta e . Fata de propunerea d-voastra cu scanduri independente mi se pare ca este o constructie mai fragila, se mentine unitatea doar prin unirea leaturilor superioare si inferioare. Nu va suparati, dar eu asa imi imaginez.
D-le liviu 1965 insarmarea o fac verticala cu sase fire de sarma . Gaurile din lateral se dau la cel mult 15-20 mm. de la leaturile verticale ( pentru ca sa nu se indoaie fagurele), apoi spatiul dintre cele doua gauri laterale se imparte la 5 si se dau astfel si celelalte 4 gauri, la distante "aproximativ" egale.
un OM

Mesajde liviu1965 » 24 Iul 2011, 08:40

Gata, am inteles. Inseamna ca partea de jos a ramei este solida. La ale mele nu am cum intrucat partea inferioara nu este de rezistenta.

Felicitari ptr. copii tai, ai copii frumosi, sa-ti traiasca.
Si mai sunt si harnici.....
liviu1965

Mesajde un OM » 24 Iul 2011, 11:55

Leatul de jos: 435/20/10mm.
un OM

Mesajde clabescu.marius » 15 Aug 2011, 16:40

un OM scrie:Ma numesc Manole Octavian. Sunt din localitatea Prundu, judetul Giurgiu.
In prezent am aproximativ 100 de familii de albine .
Matcile sunt de roire, cateva de schimbare linistita si altele din transvazare. Poate or mai fi scapat si ceva de salvare :D .
Pavilion + doua remorci pe care las si car varsatii.
Caini si pisicii nici nu-i numar, nici nu-i bag in seama, ca sunt destui.
Albinele au fost mostenire de la bunicul din partea tatalui, apoi din hoby au inceput sa devina una din preocuparile zilnice, din pacate nu chiar cea principala, dar nici departe nu este.

Buna ziua,
Am o intrebare....am vazut ca aveti majoritatea matcilor de roire,cum vi se par sunteti multumit de acest tip de matci?eu fiind la inceput am citit ca cele mai bune sunt cele de schimb linistit :D
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde un OM » 15 Aug 2011, 22:08

Matcile de schimbare linistita le cauta orice stupar . Problema mare este ca nu apar cand iti crapa buza. Uneori te trezesti cu o matca de scimbare alaturi de matca batrana fara sa fi avut timp sa fructifici cellalte 2-4 botci de care ai mai fi putut avea parte.Deocamdata incep sa ma pregatesc cat pot eu mai bine pentru matcile de transvazare, acestea avand avantajul ca le-as putea face cam cand cred ca am nevoie . Salutari!
un OM

Mesajde clabescu.marius » 16 Aug 2011, 11:07

un OM scrie:Matcile de schimbare linistita le cauta orice stupar . Problema mare este ca nu apar cand iti crapa buza. Uneori te trezesti cu o matca de scimbare alaturi de matca batrana fara sa fi avut timp sa fructifici cellalte 2-4 botci de care ai mai fi putut avea parte.Deocamdata incep sa ma pregatesc cat pot eu mai bine pentru matcile de transvazare, acestea avand avantajul ca le-as putea face cam cand cred ca am nevoie . Salutari!

Multumesc pentru raspuns!O zi buna va doresc!
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde un OM » 17 Aug 2011, 22:29

Dovada ca extraterestrii exista : mi-au facut un topitor solar.
Fişiere ataşate
Caciulata001.jpg
un OM

Mesajde un OM » 17 Aug 2011, 22:32

Totusi sa nu mai vopsiti tabla, dupa cateva luni arata ca mai sus.Ideal ar fi sa aiba capacitatea cat mai mare,in cel de sus pot fi asezate trei Dadant, pe o inaltime de 2-3 rame.
un OM

Mesajde un OM » 12 Sep 2011, 21:25

In ultimele zile am stat pe ghimpi. Am facut un "fel de experiment". Gasisem pe pavilion o familie cu matca tanara nefecundata, inca nu rosese toate botcile, am luat stupul acasa in speranta ca aici se va intoarce sigur de la imperechere. La 2-3 zile controlez si surpriza gasesc oua de bezmetice. Sigur nu era de la matca tanara caci abdomenul nu i se marise . De-abia astazi la aproape 5 zile de la ultimul control am vazut oua proaspete. Pe ramele unde vazusem oua de bezmetice nu mai era unul, facusera curat, ramele le notasem pe caiet.Acum ca matca o fi de salvare, slabe sperante sa fie de roire, eu o sa o urmaresc , macar pentru faptul ca s-a impus in fata unor bezmetice.
un OM

Mesajde jimm » 12 Sep 2011, 22:01

Pe mine extraterestri m-au cam sarit :lol: :lol:
Cum a mers culesul de toamna anul asta?
jimm

Mesajde un OM » 12 Sep 2011, 22:54

Nu am cantar, dar ma lasa sa las cate o rama pe jos cat incerc sa echilibrez hrana sau puietul, deci nu se face inca furtisag, cel putin pana in ora 12 cand de regula termin controlul. Cel mai bine totusi se culege la hranitor.
un OM

Mesajde gica » 12 Sep 2011, 23:58

un OM scrie:Un stand pentru rame ( inspirat dupa STUPARITUL vechi).

un OM - ule,cand ai fost pe la mine daca aparea discutia asta iti aratam doua exemplare simple cum e Coloana lui Brancusi.
Sa nu zici ca nu ai fost ca uite dovada:
(macar nevasta personala o cunosc la sigur dupa 35 de ani)
Fişiere ataşate
SAM_0242 (Medium).JPG
gica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?