Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cladirea fagurilor

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 12:44

talex scrie:da, 10 * 30 =300, a fost si o recolta buna de la 30 de famili, 630 de kg. iar in august aveam in cat inca 3-4 rame pline cu miere pe care le-am lasat-o lor. si eu ma gandeam initial ca nu vor putea trage atatea foi/pânze de ceara.

Teoretic se poate. La FS anul acesta au fost și culesuri extraordinare. Al tău a fost foarte bun în contextul clădirii fagurilor, care se știe consumă din miere vizibil.
Zi-ne puțin cum i-ai clădit. În cuib, în etaj? Ai pus doar foițe în etaj? Ce etaje ai? Ai pus la toți la clădit? Ai observat vreo diferență în ce privește recolta de miere între cei care au clădit mai mult față de cei care au clădit mai puțin.
Dacă atâția ai clădit la FS, câți ai clădit la fructiferi sau la celelalte culesuri. Câți au fost roi în acești 30?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 15 Feb 2013, 13:06

cristi hai sa-ti dau io raspunsu,a fost dezastru doar dincoace de carpati si io am stat ca prostu acasa in loc sa fi plecat in sud unde nu ploua atat de mult!
kamy

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 13:12

kamy scrie:cristi hai sa-ti dau io raspunsu,a fost dezastru doar dincoace de carpati si io am stat ca prostu acasa in loc sa fi plecat in sud unde nu ploua atat de mult!

Ok, știu că s-a făcut miere la FS în alte zone. Nu contest asta.
Dar vreau să văd o schemă de clădire a fagurilor în contextul descris de el. Recunosc că am îndoieli, dar sunt ca Toma, care după ce i s-au adus dovezile învierii Domnului, a făcut cea mai mare afirmație cu privire la Domnul Isus. Hai că o dăm iară pe religie. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde talex » 15 Feb 2013, 13:45

@cristi_vidican
au fost familii toate, cumparate in primavara. am cumparata 10 familii pe 10 rame de la un stupar, foarte puternice si la salcam mi-au dat 12-13 kg pe stup. dar se stie salcamul a fost slab. celelalte 20 au fost luate, ceva mai ieftin, de la 2 batrani care nu mai puteau avea grija de ele. se apropiau mosnegeii de 80 de ani. la salcam nu am luat nimic de la ele. erau pe 7-8 rame. la salcam am inceput sa adaug foi, initial in cuib, si au ajuns pe 13-14 rame, dupa care la floare am adaugat foile de ceara direct in cat. de ex. azi puneam 2 foi, peste o zi erau trase si aveau miere. de fapt imi dau seama ca au tras mai mult de 300, intrucat la 20 de famili aveam doar 7-8 rame cand le-am cumparat. dar nu toti stupii au fost la fel de puternici. folosesc stupul vertical 1/1 cu cat 1/1. din cei 30 vreo 6 stupi nu au avut putere sa umple caturile cu miere si nici sa traga atatea foi, in schimb s-au umpult la altii, scoteam rama plina cu miere si o puneam in catul astui mai slab si in cel puternic puneam la loc o foaie. am avut 4 stupi de la care am scos 4-5 rame pline din cat, scuturate de albina si puse la altii mai slabi, iar lor le-am pus foi pe care le-au tras si le-au umplut cu miere. am fost foarte placut surprins.

am avut insa si surprize neplacute. au picat 17 regine. nu-mi explic de ce. cam in intervalul de o luna. de la 15 iulie la 15 august. am remediat problema, dar cred ca se simte. apoi am avut parte si de o furtuna cu ploaie 44 litri in 45 de minute si mi-a luat capacele de la stupi ( 28 din 30), noroc ca eram acolo, a fost horor pt mine. capace aruncate la 20 -25 de metri, scandurele de zbor la 50 -70 de metri, prosoape ude. plouat in stupi, caturi rasturnate, albina nu era decat o materie neagra cocolosita. dar am rezistat cumva. concluzia mea e urmatoarea - daca exista cules multe din problemele cu care ne confruntam dispar.
talex

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 15 Feb 2013, 16:08

Si eu am patit-o cu capacele acum cativa ani si stiu prin ce ai trecut,dar le-am tras cate o sarma subtire dar foarte rezistenta din fata in spate peste capace,prinsa in negrese si numi mai zboara nici capacele nici caturile nu se deplaseaza chiar de dai cu el de pamant!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde sebestyen tibor » 24 Feb 2013, 12:00

Buna ziua . Cladirea fagurilor merge cind este cules dar mult depinde si de soiul albinelor si de dragul lor de a lucra . La mine a fost fam. care a cladit catul numai cu foi de artificiala 10 buc si fam care nu a urcat in cat de loc mai bine a urcat pe creanga . caturile am de 1/2 si asta la cules de salcim bun (nu anul trecut).
sebestyen tibor

Mesajde tiby visan » 24 Feb 2013, 21:21

va salut.am si eu o intrbare;daca introduc la cladit rame cu o jumatate de foaie de FA.pe lingime o cladesc pina jos?de la mijloc in jos nemaiavind FA.se poate sa cladeasca alveole de trintor sau continua cu cele de lucratoare?rama 1/1.va multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde alt stupar » 24 Feb 2013, 23:24

da.
economie la ceara
economie la manopera
economie la rezultate

* inspirata semnatura ai... merge la pachet cu intrebarea ce ai pus-o ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 25 Feb 2013, 07:02

Pe vremea lui ceausescu se mergea pe ideea economiei,de a face unele gauri in rama de dragul ,,economiei,, dar din moment ce modifica fagurele cu celule de albina sa faca celule de trantor,le e mult mai usor sa dea cu metru cand e lipsa fagurele,ai putea incerca sa cladesti fagure fara foita la roi cu matca tanara sau dupa ce se cam termina cu trantorii,asta doar pentru rezultate didactice nicidecum economice,in afara sezonului de crestere a trantorilor nici albinele nu mai au chef de cladeala asa ca tre sa faci neste artificii,stramtorire la maxim,rama goala in mijloc,trebuie innecata cu mancare,s-ar putea declansa un furtisag incat sa ramai fara subiect,plus ca e o cladire muuult mai costisitoare,fagurii claditi dupa floare nu sant semnati de matca,ea fiind cetecistul si raman foarte fragili,in concluzie mai scump,timp pierdut si sanse mari de a obtine ,,un sfaraiac,,
kamy

Mesajde licap » 27 Feb 2013, 09:08

alt stupar scrie:da.
economie la ceara
economie la manopera
economie la rezultate

* inspirata semnatura ai... merge la pachet cu intrebarea ce ai pus-o ;)

D-e alt stupar , reporterii de pretutindeni au o vorba : intrebarile puse nu sunt nicodata proaste sau prostesti . Insa raspunsurile , da .
Ma intreb daca ar merge sa postez la semnatura , doua versuri [putin modificate ] ale Marelui Monstru ...........
E usor a scrie vorbe , cind nimic nu ai a spune ,
Insirind cuvinte goale , ce din coada au sa sune ........
licap

Mesajde alt stupar » 27 Feb 2013, 21:37

licap scrie:Ma intreb daca ar merge sa postez la semnatura , doua versuri [putin modificate ] ale Marelui Monstru ...........

aoleo... ce monstru???
In alta ordine... i-ati dat baiatului un raspuns mai bun si nu-l vad eu :?:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde bostina constantin » 27 Feb 2013, 22:30

Eu fiind ,,nascut mai devreme''. va spun eu [pt cei care nu stiu], discutia ,,rimata'' intre doi poeti de soi ai romanilor;
.. capul tau privit la luna
- semana cu-n cap de .p...
Rspuns;;
tot ce spui i-adevarat, dar ultimul cuvant de ce la-i mancat :)

In ,, acte'' ;
Exista [a aparut] unu' in tara [lume] ce scrie
Mai bine decat mine??
Cu atat mai bine tarii si, lui cu-atat mai bine :)
Eu am zis :D
bostina constantin

Mesajde CristiTm » 28 Feb 2013, 01:21

uite cum am fost invata sa fac eu si a functionat la mine:

Anul trecut am primit cativa faguri negrii buni de topit i-am taiat in jumatate i-am pus in rame de 1/2 doar legati cu 2 sarmulite de speteaza superioara si am intercalat intre 2 faguri negri 2 rame noi cu FA nu doar ca au crescut fagurii, instant am avut si familie care a urcat matca si a inceput sa oua in aia negrii.
CristiTm

Mesajde kamy » 28 Feb 2013, 08:16

cristi prietene,de fapt matcile incep sa depuna oua in fagurii negri imediat ce au fost curatati de albine,doar daca au fost pastrati necorespunzator fug albinele pe ei,ca metoda didactica nere,adica se poate si asa dar economic lasa de dorit,rama e bine sa fie sarmata,fagure lipit si apoi cladit, ramele la care legi fagurele cu ata(sarma)nu pot fi numite rame nu au rezistenta plus la descapacit ascuti cutitu in sarmale respective,doar daca nu dai doua gauri la 0,5 cm una de alta si intre ele sa pui fagurele frezat pe unde vin sarmele, sa nu fie in raza cutitului!
kamy

Mesajde CristiTm » 28 Feb 2013, 21:13

Kamy nu m-ai inteles nu am pastrat ramele alea negre, ele au fost doar momeala sa urce albinele mai repede in cat sa-mi cladeasca mai repede ramele cu FA alea le-am scos cand s-au apucat sa construiasca si am bagat faguri noi
CristiTm

Mesajde BotaPaul » 01 Mar 2013, 22:08

introdu o rama cu puiet de jos si o rama cu musca langa in cat..nai frica ca nu raceste pe cannd o sa ai musca de urcat in cat.si asa o sa poti urca in cat mai usor daca nici cum nu vrea.asa am procedat eu , si a dat roade. si am si cladit in jur de 180 foite cu 18 fam
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR