Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum salvez o matca

Mesajde Albinel » 26 Feb 2013, 20:10

nae scrie:
Albinel scrie:
nae scrie:Simtome nosema :
-... albina se c..a pe ea ; matca se constipa .

diagnosticul : albinele cacacioase :lol:

E greu sa recunosti , hai s-o dam in manele .

daca-i ajuns la manele ..te las cu ele..credeam ca putem dialoga pe subiect ..
sa asteptam si alte opinii ,ca n-om fi noi stapani unici ai acestui "mister"..
toate bune si contipatie cat mai deloc la matcile tale .. :D
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde nae » 26 Feb 2013, 20:16

Albinel scrie:botca parazitata de nosema ?? asa ceva nici c-am auzit..nu te supara dar cred ca mergem prea departe cu imaginatia ..
si inca ceva ..sa facem diferenta intre diaree(fenomenul de curatire) si nosema care-i boala si ucide..

Am crezut ca-ti aduci aminte ... , in alt topic unde eu am recomandat sa ''tratezi'' finisorul matale m-ai contrat ...,ca varroua nu paraziteaza botca/matca ... bla, bla .
Matca se sau nu ?, adica constipa .
nae

Mesajde Albinel » 26 Feb 2013, 20:22

no ca nu te pot intelege..si sunt convins ca nici altii...
vorbeam de nosema(ciuperca) la matca ...si acum o dai in infestarea botcilor varooa iacobsoni..???
Albinel

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2013, 20:27

Regina nu se constipa
Regina primeste mincare doar de la albine clinic sanatoase,pe celalalte le refuza din instinct
Regina cind a contactat nosema - oricare dintre ele - intrerupe ponta ce poate reveni insa slabut
cu toate ca este tinara cu conditia ca vremea sa se imbunatateasca brusc si temperatura sa suie peste 20 de grade
Din acel moment este condamnata la moarte ce v-a surveni in urmatoarele 6 luni
De aia se intimpla ca la sfirsit de august inceput de septembrie sa ne confruntam cu moartea subita a reginei

Nae,pt tine mai sriu una si nu te trimit la citit;
cind albina da sa iasa afara din stup si incearca un zbor sau se plimba pe fata stupului la 5 grade e semn ca acolo e si un pui de nosema :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde aparul » 26 Feb 2013, 20:57

oops na c-am ajuns si eu .vroiam sa va fac o poza cu ,,constipata”,dar nu prea statea la ,,prins in chip”.
Se plimba mindra printre ficele ei adoptive,de' , i-am dat o sansa la viata.sint sigur c-o sa ma rasplatesca peste 2 luni cu 2magazii de salcim.
Numa bine si rau la nimeni :lol:
aparul

Mesajde Albinel » 26 Feb 2013, 21:15

Doamne ajuta !! dar pana atunci avem de munca si noi si ele.. ;)
Albinel

Mesajde nae » 26 Feb 2013, 21:56

Albinel scrie:Doamne ajuta !! dar pana atunci avem de munca si noi si ele.. ;)

Corect , chiar foarte multa .
nae

Mesajde Trantorul@ » 26 Feb 2013, 23:25

Ce ziceati mai oameni ca vreti niste albine cacacioase :?: Va dau eu numa sa spuneti . :lol:
A doua iarna imi fac varza fagurii , consumuri de 18 kg de miere pana acum ??? 115 zile fara zbor ( doamne multam ca sunt bine si vioaie si nu sunt depopulari decat la cateva fam da nu foarte mari) , ar fi fost si culmea sa fie curati , da am apucat sa bag la majoritatea sirop de 3:1 din miere cristalizata cu protofil daca tot or bagat polen din prima zi de zbor , unii au primit cate 2 portii a 200 ml, alti numa cate una , da totusi stau mai linistit putin ca nu se mai dezvolta sporii aia de nosema asa de capul lor , daca se caca pe ele nu inseamna ca au neparat nosema , asa is ele mai cacacioase :lol:, si te apuci si schimbi iar sute de faguri perfecti , dezinfectat cutii ..., cand le vezi taranduse pe scandura de zbor si cazand jos atunci sa-ti cam iei gandul de la stupul respectiv o sa ajunga o umbra .
Si au iernat exclusiv pe miere toate !!!
DIn tot ce am desfacut numai 2 sunt lux si mai au miere de inca 3 ierni din astea , pe care am hranitoare nu stiu in toti ce ii ca nu i-am desfacut , sar putea sa mai fie cativa lux :roll:
Anul trecut nu o scapat nici una fara se se cace in stup , anul asta 2 fam si poate + .... , incet incet se obisnuiesc si sa se tina :lol:
Asa ca cei care ati avut zbor - zboruri nu mai stati pe gandele si dati protifilul ( eu tot protofil am dat stimuleaza si ponta ) sau nosestatul care este special pentru nosema , ca o sa plangeti daca se dezvolta nosema de capul ei.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Mircea_63 » 27 Feb 2013, 13:56

Trantore, problema este ca ai avut si stupi care n-au facut caca peste tot!

Asadar, se poate! Asta ar fi un semn ca ceva nu e OK cu cei care au facut-o si nu perioada lunga fara zbor e baiul. Eu as trage matci tocmai din acei stupi care au trecut bine iarna si as inlocui matcile cacaciosilor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde teinegru64 » 27 Feb 2013, 14:12

De ce sa vrei sa salvezi asemenea matca?
1 Sa ii prelungesti agonia.
2 Ai fonduri europene si iti salveaza doua familii
3 In vecii vecilor aceasta matca nu va depune trei rame.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde aparul » 27 Feb 2013, 14:59

da,teinegru de la o juma de palmà a trecut la 1/4 ramà .stînd la experienta mea ,o sà-mi dea si 40 kg de salcîm cu putin ajutor :lol:.

P.s. Daca esti obisnuit cu lantul ,libertatea ti se pare o povara ;)
Ultima oară modificat de aparul pe 27 Feb 2013, 16:13, modificat 1 dată în total.
aparul

Mesajde valter » 27 Feb 2013, 15:03

teinegru64 scrie:De ce sa vrei sa salvezi asemenea matca?
1 Sa ii prelungesti agonia.
2 Ai fonduri europene si iti salveaza doua familii
3 In vecii vecilor aceasta matca nu va depune trei rame.

Mitica draga, sa stii ca gandim la fel...si nu de azi de maine.
Un junior de forum vroia sa salveze in iarna un roi muribund...eu i l-am oferit cadou(din propria stupina) pe cel de la mine...iesit din iarna.
Ce este stabilit de natura slab, neviabil, impotent, neconform (ca si stup) trebuie exclus -pentru a merge in directia dorita...altfel facem asistenta sociala la stupi.

ps. A nu se intelege ca nu sprijinim OAMENII cu dizabilitati.
valter

Mesajde Trantorul@ » 27 Feb 2013, 18:40

Mircea_63 scrie:Trantore, problema este ca ai avut si stupi care n-au facut caca peste tot!

Asadar, se poate! Asta ar fi un semn ca ceva nu e OK cu cei care au facut-o si nu perioada lunga fara zbor e baiul. Eu as trage matci tocmai din acei stupi care au trecut bine iarna si as inlocui matcile cacaciosilor.

Sunt foarte multi factori care au condus ca sa fie cacacioase , si anul trecut (stiti toti ce a fost anul trecut ) si anul asta , preferam sa fie ger de crapa pietrele pana la 1 Martie si astfel nu mai iesea nimic din curu matcii sau poate doar citiva, si nu se mai cacau da asta este .... , cei doi de nu sau c*cat matcile au in vara asta 4 ani .... , din unul nu trag sigur ca are prea multe inele galbene , din celalat poate o sa trag sa vad cum pleaca in primavara asta .
Cand ai la majoritatea consumuri peste 11 kg pana acum si nu ai avut zbor atata timp , sa zici mersi ca inca traiesc ...
Mai sunt in jur de 10 + care nu i-am desfacut si nu am vazut nici un semn ca ar fi avut puiet din decembrie.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde nae » 27 Feb 2013, 20:49

proapis13 scrie:Regina nu se constipa
cind albina da sa iasa afara din stup si incearca un zbor sau se plimba pe fata stupului la 5 grade e semn ca acolo e si un pui de nosema :!:

SE CONSTIPA .(in loc ''sa te razi'' deschide o carte - sunt convins ca ai facut-o dar e greu sa recunosti )
nae

Mesajde proapis13 » 27 Feb 2013, 21:01

nae scrie:
proapis13 scrie:Regina nu se constipa

SE CONSTIPA .(in loc ''sa te razi'' deschide o carte - sunt convins ca ai facut-o dar e greu sa recunosti )

Vreau carte pagina citat sa pot sa te cred
Eu nu am citit niciunde ca regina se constipa
pina atunci eu unul o sa :lol: :lol: :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde balu » 28 Feb 2013, 21:35

aparul scrie:Se plimba mindra printre ficele ei adoptive,de' , i-am dat o sansa la viata.sint sigur c-o sa ma rasplatesca peste 2 luni cu 2magazii de salcim.
Numa bine si rau la nimeni :lol:

decit 2 magazii de salcim , mai bine unul de brad cu miere :o
balu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR