Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

alveole cu mici granule/oua albe

Mesajde cipo2k4 » 28 Feb 2013, 19:00

Buna ziua,

Sunt incepator si aceasta este prima iarna. Astazi 28.02.2013 am prins o zi mai frumoasa si am facut o hranire cu Apifonda. Fiind o zi frumoasa mi-am permis sa ma uit si pe cateva rame marginale ale cuibului, nu am scos ramele din zona ghemului. Am descoperit in alveole ceva ce seamana a oua de ceva, mentionex ca nu erau depuse pe fundul alveolei ci pe peretii laterali ai ei si erau cateva in fiecare alveola. Am gasit si cateva alveole cu aceste oua (asa le zic eu, dar seamana si cu granulele de zahar, ca si cand ceva s-a zaharisit in alveole) care erau pline. Puteti sa-mi spuneti daca trebuie sa ma alarmez? este o situatie normala sau este o problema?

Multumesc mult pentru timpul acordat si va rog daca aveti sfaturi pentru a ajunge cu bine in primavara cu albinele va sunt recunoscator.

Si inca ceva, dupa cum va spuneam nu am scos si ramele din zona ghemului, dar am mers cat mai aproape de el si nu am gasit ouat de matca si nici puiet capacit. Este oare prea devreme sau stupii mei au o problema.

PS: Am doar 5 stupi.

Multumesc mult pentru raspunsuri.
cipo2k4

Re: alveole cu mci granule/oua albe

Mesajde Mircea_63 » 28 Feb 2013, 19:15

Ceva nu e clar in povestea asta! Cum te-ai uitat dupa oua pe rame care sunt in afara ghemului?

1 Ouale vor fi depuse in mijlocul ghemului, acolo unde albinele le pot "cloci". Tot acolo e si matca.

2. Mai multe oua si asezate cum spui, e semn de bezmeticire in mod normal, dar...nu acum.

3. Daca nu aveau matca, putin probabil sa le fi gasit in ghem.

N-ai nici o problema! Nu stiu ce ai vazut acolo, dar daca le-ai pus si turta...da-le pace. Cand prinzi o zi calda in care au iesit la zbor, verifica cuibul si scoate ramele goale. Cu ocazia asta vezi daca ai puiet in cuib. Ar cam trebui sa ai!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dila Daniel » 28 Feb 2013, 20:08

cipo2k4 scrie:... dar seamana si cu granulele de zahar, ca si cand ceva s-a zaharisit in alveole) care erau pline...

asta este .
Nu este si un strat lichid(incolor)in celulele respective?
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde horia_ch » 28 Feb 2013, 21:11

Au supt, probabil, mierea lichidă şi au lăsat cristalele. Cu prima ocazie fac curăţenie şi le aruncă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde kamy » 28 Feb 2013, 22:12

Cristale de miere sau de zahar sigur!
kamy

Mesajde cipo2k4 » 28 Feb 2013, 23:08

Da asa am facut cum am spus. Nu am scos ramele din ghem. Acestea erau rame periferice si acolo am vazut acele, sa le zicem cristale de zahar. Da D-le Dila Daniel, in vecinatatea respectivelor celule sunt si celule cu miere, cred ca la ea faceati referire cand ati spus lichid incolor, dar doar in vecinatatea lor.

Cat despre ouat, intradevar, nu am umblat in ghem. Era o zi frumoasa, dar erau doar 6 grade afara, cei drept fara vant.

Mircea_63.... nu inteleg ultimul Dvs. sfat. Imi spuneti ca daca prind o zi insorita si cu temperatura de peste 12 grade si albinutele ies la zborul de curatire eu sa scot ramele goale si sa stramtorez cuibul? Adica sa mut ramele goale dupa diafragma? Am citi chiar pe forum pe undeva ca primavara se jongleaza cu stramtorarea si largirea cuibului pentru o dezvoltare a puietului, dar trebuie sa ma mai documentez.

Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsurilor.

Cu mult respect,
Cipo
cipo2k4

Re: alveole cu mici granule/oua albe

Mesajde Mircea_63 » 28 Feb 2013, 23:39

Cam asa: cand incepe zborul 2-3 zile, deci cand vremea iti permite, poti sa desfaci cuibul fara pericol pentru albine. Oricum, e indicat sa te misti mai rapid sa nu racesti puietul, iar ca pericol... sunt agresive in perioada asta.

Scoti ramele goale! Aflii exact cum stai cu puietul. Daca ai rame cu miere incadrezi cuibul (ramele cu puiet) cu acele rame. Se poate sa ai miere numai pe exteriorul ramelor laterale, caz in care le intorci cu mierea spre cuib. Se cheama ca ai stramtorat cuibul. Pui si difragma!
Nu intram in amanunte, dar unii lucreaza fara diafragma, iar altii o izoleaza de numa.
Daca ai fund cu sita il inchizi, iar pe podisor pui materiale izolatoare. (ziar, paturica)
Urdinisul deschis cam 3 cm.

Pe la 15 martie, dar nu e dupa calendar ci dupa vreme, deschizi si adaugi rama cu miere descapacita la marginea cuibului (langa puiet). Daca ai rame cu miere! De aici incepi de fapt largirea cuibului, dar o faci cu zgarcenie. Cand cuibul e full de albina, cresc creste de ceara pe rame, mai adaugi un fagure.

De ce? Au puiet si puietul are nevoie de caldura. Daca e prea larg, nu fac fata sa incalzeasca. Nu uita ca noaptea e frig si se strang in ghem. Trebuie sa fie destule in ghem ca sa acopere tot puietul, altfel incep problemele. De aceea le tii asa stranse.

Cand infloresc pomii fructiferi, marul, pe masura ce iti cer ele, bagi FA (foaie) la crescut, intre cuib si ultima rama. Ideal sa pui si sirop in hranitor. Cam saptamana si foaia, dar din nou, nu e dupa calendar ci dupa cum merg lucrurile. Pe masura ce creste numarul de rame, mai deschizi 1 cm urdinisul.

Cam asta e in mare. Precis am scapat cate ceva, daca vrea cineva sa ma corecteze sau completeze, e binevenit.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR