Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Povestea lui trantor

Mesajde trantor » 14 Mai 2012, 09:54

Vineri noapte am avut un vis urat asa ca dis de dimineata am pus mana pe drujba si da-i si pregateste ciutura ( cutiile le-am imprumutat fratelui, ca s-a apucat si asta si e mai ambitios decat mine, citeste in draci si deja isi construieste singur cutiile ca deh ala are noade, ala nu respecta cotele, alea alea ....)
In timp ce puneam sita si pregateam leaturile superioare...
....
trantor

Mesajde trantor » 14 Mai 2012, 10:02

... a iesit secundarul.
Asa ca familia intrata in roit, dupa ce am divizat-o in trei (4 rame, 4 rame si 2 pe loc) a mai dat un roi primar pe 7.05 si unul secundar pe 12.05.
Eu in nestinta mea vad in asta un avantaj, teoretic la ora actuala am 4 virgine si sper ca toate sa devina niste doamne veritabile.
Am vazut si baba sluta la divizare, vreau sa zic ca acum este de cel putin 2 ori in greutate si grosime ... si abia astept sa-i rup gatul, dupa ce sunt sigur de unificare.
....
trantor

Mesajde trantor » 21 Mai 2012, 16:09

21.05.2012 ... si povestea nu se termina ( parca as fi in 1001 de nopti ...nedormite...); aseara am fost la o nunta la un nepot am venit pe la 5 dimineata si la 10 culegeam tertiarul.
Partea frumoasa - si secundarul si tertiarul i-am vazut la lucru cap - coada; pregatirea de roit - iesirea din stup - bananairea prin toata gradina - asezarea intr-un pom - prinderea.

LA - ce faci cu cutiile alea? deja trebuie sa trec la oalele nevestei si nu-i a buna!
....
trantor

Mesajde janese » 22 Mai 2012, 09:17

taie ma totzi pomii din gradina...ca de nu are unde se aseza nu mai pleaca din cutie!!!!!!vezi ca te intrece frate-tu!!!!...de nu mai ai cutii,baga in touareg!!!!ca doar l-ai facut carutza!!!
janese

Mesajde trantor » 30 Mai 2012, 12:09

Janese recunosti cutia? E de bine?
Pana la urma un " mate lesinate pe trei rame" cu o matca "janese" ar putea baga vreo 10 Kg la tei?
Si daca nu ma lasa ploaia imi iau concediu si-l duc in pastoral cu caruta la floarea soarelui la Vama Veche.
....
trantor

Mesajde janese » 30 Mai 2012, 13:13

ia zi,ma,cum ii merge lu frate-tu???
ca sa bage 10 kile la tei......trebui sa mai fie si tei!!!si vreme buna!!!presimt ca o sa mearga bine teiul anu asta....mai bine bagai o poza cu o rama cu puiet capacit sa vedem ce poate matca!!!credeam ca l-ai stricat ,ca l-ai dat peste cap!!!...dar vad ca ai bagat meserie!!!!dupa cum vad, l-ai cam inebunit cu rame la crescut!!!puturosule!!!! :P
janese

Mesajde trantor » 30 Mai 2012, 15:30

Am trecut de faza aia in care scot o rama afara doar ca sa-i fac poza, dar intrucat e ceva acolo care iti apartine am sa-ti fac hatarul cand o fi vremea buna de poza. Ce pot sa-ti mai spun despre matca/familie e ca in monetul in care ceilalti dorm sau se adapostesc de ploaie ea culege in draci, ce dracului nu stiu insa!

Fratele baga viteza, i-am promis ca o sa am tot timpul dublu fata de el, dar cred ca o sa pierd daca mai invata si cum sa-i bage / scoate din iarna. S-a apucat sa-si faca stupi si-i ies la meserie ( a copiat modelul lui LA). Ca familii are deja 4, a divizat stupul cu matca batrana in doi si a mai facut un nucleu cu o botca ( i s-a desprins de pe rama a cazut pe fundul stupului si i-am spus ca o sa oua stramb pe marginea celulei si acum o cauta inebunit de oua.). In concluzie merge bine: citeste , intreaba, copiaza ....ne prinde din urma, cel putin pe tin daca te potolesti cu "ixperientele" .
Acum candideaza la primarie si l-au certat astia de la partid ca nu face nimic pe plan local; cum dracului sa faca daca el sta numai intre stupi?
....
trantor

Mesajde trantor » 30 Mai 2012, 20:43

"Lauda de sine nu miroase bine"

Astazi prind o fereastra de soare si zic hai sa scot mierea de salcam, dar…
Istoric:
01.05 pus gratie Hanneman si cat ½ deasupra cuibului ;
05.05 se deschide salcamul;
10.05 bagat al doile-a cat ½ cu 8 rame ½ FA , 4 intercalate in catul din mijloc (2) si 4 intercalate in catul de sus (3);
M-am mai uitat la cateva zile si am vazut ca a crescut toate ramele din catul 3 asa ca l-am lasat in pace;

Astazi 30.05 gasesc in el de sus in jos:
Catul 3 - 6 rame pline de puiet larvar, oua si mici coronate de miere si pastura , 4 rame cu miere
Catul 2 – 7 rame cu puiet capacit si larvar si 3 cu miere
Gratie Hanneman ( cumparate anul trecut intrucat dupa salcam in caturile date la lins a urcat matca si a ouat)
Cuib 1/1 plin de puiet capacit si coronate cu miere ( recunosc ca am scos doar trei rame : 10 cu miere si pasture , 9 cu puiet capacit si o botca de toata frumusetea in partea de jos, 6 puiet capacit si si doar inceputuri de botci neouate).
Am scos gratia si restul am pus la loc pe aceleasi pozitii curatind puntile de legatura intre caturi pline de puiet capacit de trantori.
Am vrut sa arunc gratia, dar fiind una din cele mai scumpe de la ACA am zis sa-i mai dau o sansa :
Maine o sa fac “turnul Babel” pun gratia peste cele doua caturi si mai pun un cat de ¾ deasupra – ori da un roi de toata frumusetea , ori rup gura targului cu culesul la tei.
I-as lua si doua rame cu puiet capacit din cuib.
Eu cred ca a avut gand de roire si din cauza vremii matca sluta, pregatita de zbor, a trecut prin gratie si a ramas acolo.
Unde am gresit? Unde gresesc maine?
Ultima oară modificat de trantor pe 30 Mai 2012, 22:47, modificat 1 dată în total.
....
trantor

Mesajde redoo » 30 Mai 2012, 21:01

trantor scrie:Janese recunosti cutia? E de bine?
Pana la urma un " mate lesinate pe trei rame" cu o matca "janese" ar putea baga vreo 10 Kg la tei?
Si daca nu ma lasa ploaia imi iau concediu si-l duc in pastoral cu caruta la floarea soarelui la Vama Veche.

Ma bag si eu :)) stiu un loc in Vama unde au bere rece .....
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde trantor » 30 Mai 2012, 22:19

Acu fie vorba intre noi, la ce a ajuns Vama Veche la ora actuala tare as duce un stup acolo cu colectorul de venin activat non stop!
....
trantor

Mesajde Bambucha » 31 Mai 2012, 07:10

Vama de la inceputul anilor 90' n-are nici o legatura cu ce se petrece dupa 2000. Din pacate multe alte locuri virgine au fost brutalizate.
Referitor la gratia de la ACA cred ca primul gand care v-a venit a fost si cel mai bun :P La ce preturi si calitate sunt acolo pe mine au reusit sa ma goneasca definitiv. Sunt atatea targuri de unde se pot face cumparaturi in lipsa de timp.
Sper sa aveti noroc cu botca de SL! Eu as fi facut o divizare cu cele 2 corpuri si matca familiei si as fi incercat si varianta de MER, lasand pe loc dadantul si botca!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde trantor » 01 Iun 2012, 08:09

L-am "bambuchit"!
Corpurile de 1/2 le-am pus pe un fund separat pe pozitia initiala.
Sl-urile (erau vreo 5) le-am rupt (mai putin una care era mai mare pe care am lipit-o intr-un colt din roinita din stanga - unde este roiul cu matca batrana - m-astept s-o gasesc gaurita lateral).
Cuibul fara botci i-am pus deasupra un roi tertiar cu o matca superba care oua de o saptamana; le-am dat sa citeasca ziarul fiecare pe cate o parte in aburi de alcool si propolis. Astazi o mare parte din culegatoare o sa treaca in celalalt; era bine sa fi pus si-un X ?!

Am stors si 6 rame 1/2 din el ca tot am indulcit centrifuga.
....
trantor

Mesajde trantor » 03 Iun 2012, 22:14

Control ieri 02.Mai.
MER-ul - neredus in devenire ( adica cel pe doua corpuri 1/2 deocamdata) - sedinta foto pentru matca 2011 care oua in corpul 2 - vezi foto
X - nu le-a placut ziarul asa ca l-au ros - am vazut oua de o zi asa ca e de bine
Roinita - trebuie sa o mut neaparat intr-un stup normal -(LA ai trimis?) - a acceptat botca pusa in coltul din dreapta spate intre rama si peretele roinitei - matca batrana oua in continuare.
Celalalte virgine 4 la numar au devenit doamne de casa si oua la foc automat - asta seara le-am dat a treia serie de sirop cu protofil 250 - 300 ml.
Matca Janese isi vede de treaba si de miercuri ii pun catul de productie si-i trimit contingentele la tei.
....
trantor

Mesajde trantor » 23 Iun 2012, 12:12

Astazi sedinta foto pentru matci ( doar trei s-au imbracat de gala!). Toate provin dintr-o bunica si tati soferi de tir!
Cine cu cine e curcit aici?
M2011 (Small).JPG
....
trantor

Mesajde trantor » 27 Iun 2012, 21:02

In sfarst a trecut si roiul primar la vila cu fund AV , cat 1/1, hranitor uluc, folie, podisor, capac. Intre timp am vazut ca si-a schimbat si matca - o fi botca bagata de mine sau alta numai ele stiu ? :oops:
....
trantor

Mesajde trantor » 28 Feb 2013, 22:40

28.02.2013 Primavara nu a mai avut rabdare pana maine si a inceput de astazi. Zi superba pentru munci in gradina taiat/stropit pomi , dar cea mai mare bucurie mi-au facut-o tot albinele! Au iesit la un zbor sanatos vreo 5-6 ore si cred ca la un moment dat am vazut si primele ghemotoace (ghemotocele)de polen alb.
Am citit pe forum ca nu se spune nr. exact; asa ca spun ca am bagat in iarna 8 si ceva si au iesit in primavara 8 fara ceva :lol:.
Cat de curand o sa purcedem la restrangere....

Bucurie in sufletele apicultorilor cel putin cat am avut eu astazi!
....
trantor

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?