Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Dilema

Mesajde Tavi » 01 Mar 2013, 13:17

Ieri ,fiind o vreme frumoasa am deschis toti stupii (8) si am constatat urmatoarele:
La 6 albina putina,pe 3 rame,din care la 3 stupi ramele erau mucegaite tare in partea din spate
La 2 albina mai multa pe 6 rame si fara mucegai.
M-am gandit ca din cei 6 slabi sa fac 3, dar am urmatoarea dilema.
Se pot face unificari acum si cum?
Ce fac cu ramele mucegaite daca exista puiet sau miere pe ele?
Va rog ajutatima.
Tavi

Re: Dilema

Mesajde Mircea_63 » 01 Mar 2013, 13:44

Tavi, da detalii mai multe! Acolo unde ai acum 3 rame, cu cate ai intrat in toamna? Cum ai avut stupii peste iarna (funs plin, folie, urdinis etc)? Cum stai cu albina moarta pe fundul stupului?
Ai semne de diaree, ai facut tratamentele in toamna, anul asta ai pus ceva turte -daca da, de care? Ai scos ramele si te-ai uitat la puiet? Daca da, ce ai acolo?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Tavi » 01 Mar 2013, 14:23

Am intrat in iarna cu ei pe 3,4 si 5 rame, stupii sunt cu fund plin si cu podisor de plasa iar la impachetare le-am pus polistiren de 5 stanga-dreapta si de 2 deasupra iar peste, ziare si o mocgheta, nu am folosit niciodata folia pentru ca nu stiu cum iar urdinisul a fost micsorat la 3-4 cm.Albina moatra am scos cu o sarma sub forma de L cam 2 pumni de la fiecare.Semne de diaree nu am vazut iar toamna trecuta le-am facut 3 tratamente,inclusiv in lipsa puietului.Turte am pus in 20 decembrie cate una de 0.5kg din zahar praf cu miere, in 15 ianuarie tot asa dar am pus si protofil iar acum am mai pus cite una din zahar praf, lapte praf degresat,miere si protofil.La primele doua interventii nu aveam mucegai deloc.Ramele nu le-am scos asa ca nu stiu ce este pe ele.
Mersi pentru interes si satept cu nerabdare sfaturile voastre.
Tavi

Mesajde stupul » 01 Mar 2013, 14:42

Trebuia sa lasi in podisor spatiu pentru a iesi vaporii din stup. Se mai poate face un urdinis superior si pe acolo sa iasa vaporii ( pe iarna viitoare).
Tot condensul format a ramas in stup.
Cu ramele mucegaite nu stiu ce sa zic ( personal ti-as recomanda sa scapi de ele, dar am colegi apicultori care sustin ca albina le curata ). Trebuie scapat urgent de umezeala din stup. Zi mersi ca nu ai nosema. Poti sa te astepti si la puiet varos, asa ca ma abtin la sfaturi privind unificarile.
Eu , daca as avea asa ceva le-as desfiinta .
stupul

Mesajde warre2012 » 01 Mar 2013, 19:45

Tavi iti spun ce-am facut eu azi,aveam mucegai intr-un stup cu doi roi despartiti de diafragma,am luat alt stup identic si i-am mutat .
warre2012

Mesajde un OM » 01 Mar 2013, 21:29

Folie nu ai folosit, dar polistirenul pus de o parte si celalta a cuibului, ca si deasupra, a fost mai mult decat ar fi fost doar folia. Folia, polistirenul, pot fI folosite in combinatie cu "fundul"gol, sau aproape gol .
De unificat se poate la ora aceasta, numai atentie la rezervele de miere.Nu omori tu matcile, lasa-le sa-si arate muschii.
Siropul poate fi dat, insa la o concentratie mai mare 3/1 - 5/1 chiar si in punga (punga sa fie mai "flasca", sa nu fie bombata, pentru a nu fi fortata de podisor). Atentie insa sa nu le intepi tu.
un OM

Mesajde aparul » 01 Mar 2013, 22:03

tavi ,da de ce vrei sa le unesti? lasa-le asa si cind cele puternice v-or avea puiet, le ajuti mai incolo si asa pina prin 20-25 mai la tine nu infloreste salcimul(io stiu ca nu stateam departe de tine,acol' unde se facea carbidul)
Gindaste-te le-ai adus pina-n martie si le dai cu sutul in c...
Stringe-le cu diafragma di polistiren-stinga dreapta si o sa vezi nynunea lui D-zeu ;)
in ce priveste ramele cu mucegai ,daca poti scoatele,ca acum o sa ai mai multa umiditate in stup,cind incepe puietul,si dale la curatat mai incolo la papadie sau salcie ca voi aveti multa pe malul Muresului
aparul

Mesajde BotaPaul » 02 Mar 2013, 03:17

Tavi vrei productie de miere in vara sau sa ii imultesti ? eu zic sa ii lasi totusi..si o sa faci cate un roi din cei slabuti...:) nu cred ca ii vei pierde , daca au musca pe 3 rame , e ok..cu putina atentie ,se vor face stupi frumusei dupa salcam
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde Tavi » 03 Mar 2013, 13:23

Va multumesc tuturor pentru sfaturi.Cu unificarea m-ati bagat in ceata mai mult decat eram.Un lucru e cert, in prima zi calduroasa (ca acum s-a racit vremea) o sa-i mut pe toti in lazi curate si dezinfectate iar in privinta ramelor o sa vad atunci ce au pe ele si ce o sa fac.Mai astept pareri.
Tavi

Mesajde mierebunadealbine » 13 Mar 2013, 12:12

nu te speria baiat in perioada asta asa e la toata lumea nu te agita o sa fie bine stimulezi la inceputul caldurii si sa vezi rezultate si scoate ramnmele goale
mierebunadealbine

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2013, 13:17

Tavi, daca familiile cele slabe au matci si vrei sa-i unifici, ce faci cu matcile?!? "Injgheaba" 3 lazi cu doua compartimente (niste sipci de 10/10mm si diafragma etansa din PFL, ai despartit lada in doua, pui acolo familiile, se vor incalzi reciproc).
Daca familiile acopera bine cele trei rame, atunci lasa-le asa, doar ca trebuie sa le impachtezi suplimentar, asigurand caldura in cuib, dar nu cu polistiren. Pune niste toale, flanele, sau alte bucati de tesatura, dupa diafragma, le sustii cu ceva sa poata etansa spatiul. Cand vrei sa obtii un sfat, este bine sa spui si de cat echipament suplimentar dispui, sau ce alte posibilitati ai, in ce fel de lazi sunt familiile, pentru ca stimatii nostri colegi sa nu dea cu presupusu'!
ignatov andrei

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR