Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fisa familiei de albine

Mesajde Donbazil » 11 Dec 2012, 13:27

Sal'tare!

Poate dupa parerea ta.....
Eu de fapt doream sa-ti atrag atentia ca ai luat-o pe langa gard....Cred ca la experienta mea imi permit....Da' vad ca n-ai priceput si continui cu mistourile.....Ori chear nu stii, ori crezi ca ai umor....Cat despre cele scrise.....Ar fi bine ca inainte de a trimite mesajul sa-l mai recitesti si sa te autocenzurezi....
Parerea mea!

Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde lefter » 15 Dec 2012, 20:05

mare lucru cu fisa asta vad ca sunt interpretari de la un jud la altul . daca am 50 fam .cum procedej completez 50 fise cu pixul si la fiecare fac doua copii. care au dus actele asa se cere .
lefter

Mesajde Adi Hodis » 15 Dec 2012, 22:43

lefter scrie:mare lucru cu fisa asta vad ca sunt interpretari de la un jud la altul . daca am 50 fam .cum procedej completez 50 fise cu pixul si la fiecare fac doua copii. care au dus actele asa se cere .

Serios ? :shock:
Pai cei care au peste 300 de stupi ... fac scriptologie.
Pe linga celelalte plimbari de la Ana la Caiafa, asta mai lipsea. :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lefter » 15 Dec 2012, 22:56

Adi Hodis scrie:
lefter scrie:mare lucru cu fisa asta vad ca sunt interpretari de la un jud la altul . daca am 50 fam .cum procedej completez 50 fise cu pixul si la fiecare fac doua copii. care au dus actele asa se cere .

Serios ? :shock:
Pai cei care au peste 300 de stupi ... fac scriptologie.
Pe linga celelalte plimbari de la Ana la Caiafa, asta mai lipsea. :mrgreen:

la vaslui e nebunie
lefter

Mesajde Adi Hodis » 17 Dec 2012, 09:29

Donbazil scrie:Sal'tare!
Problema s-a discutat la nivelul conducerii ACA.....
Carnetul de stupina a fost proiectat si facut la o anumita data si sub o anumita urgentza.....Nu inseamna ca nu poate fi imbunatatzit. Poate alte asociatzii au caiet de stupina mai performant decat ACA, nu-i asta problema....
Daca se cere, se cere si trebuie facut, ca asa-i "modelu"....
Am vazut intr-unul din filmuletzele postate de Puisoru un alt model de carnet de stupina si mi s-a parut practic.....
Cred ca si ACA va scoate un nou model ca acesta care-i acuma nu-i pe placul celor de la APIA....
Apoi ce-i mare lucru ca fiecare stupar sa faca un caiet in care primele foi sa aiba contzinutul din Carnetul standard si apoi urmatoarele sa inceapa cu Fisa familiei de albine nr.... si sa continue cu cate file ( stupi) are omu in stupina....Si asa foarte multi stupari aveau registre de stupina si inainte ( inclusiv eu, tin din 1985, am mai multe volume, unele mi-au ars odata cu pavilionul dar am facut in fiecare an sau cand s-au terminat, ( cam la 3-4 ani) altele, deci o evidenta e bine sa existe)....
Si la dosarul ce se cere la ANARZ pentru ferma de multiplicare trebuie sa dovedesti descendenta , deci registrul e bun....
Despre conditiile de forma, e loc de discutat....Pot fi foi A - 4 intr-un dosar si doar "capul" sa fie standardizat iar in partea de jos scrie fiecare ce si cand face, in ordine cronologica.... Pot fi pagini ale unui registru sau chear fise individuale ce se tin la fiecare stup sub capac.... Cred ca nici cei de la APIA nu prea stiu ce sa ne ceara, dar daca vin in control si vad un lucru bun si facut " la meserie" nu pot nici ei sa caute galceava.....
Sper ca tot ACA, care a fost "pionier" in editarea tuturor documentelor ce se cer mai nou ( vezi si ghidul de bune practici), va scoate un nou model de carnet care sa corespunda cerintelor.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :idea:

Sa traiesti nea Vasile.
Doresc sa vin cu opinia mea la textele albastre respectiv rosu, ca raspuns la intentia celor ce impun acel carnet, caiet, registru ... s-au cum vor sa-l numeasca.

Pentru text albastru ... atit timp cat apicultorul care nu va depasi 100 de stupi, nu reprezinta o problema evidenta scrisa.

Pentru apicultorii care vor sa traiasca din apicultura, va fi o problema evidenta a cateva sute de stupi.
In prezent, pentru a prospera, este obligatoriu a se intretine de la 300 de stupi in sus.
La 500 de stupi deja necesita timp mai mult ... iar timpul costa bani.

Pentru text rosu ... chiar daca ar sti ce sa ne ceara, ceea ce este scris, oare va reflecta realitatea din stupii fiecarui apicultor ?.
Presupun ca DA, in proportie de 98% ... totusi:

Per ansamblu national, scopul este de a mentine colonii de albine sanatoase si de a diminua bolile.
Persoana care face controlul ... sa contoleze stupii, NU caietul. Si eu stiu sa scriu ... la meserie dar important este sa reflecte continutul stupilor meseria. :idea:
In strainatate, asa se procedeaza. Control in stupi nu in caiete, si astfel stupii celor 2 % "apicultori" pot fi adusi la normalitate, prin aplicarea masurilor necesare in scopul mai sus mentionat. Colonii de albine sanatoase.

ps
D-l Polleti face scriptologie ?.

pps
Americanul NU.
I se controleaza stupii.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Dragos2006 » 17 Dec 2012, 10:26

Pentru producatorul de miere fisa familiei de albine este inutila , bun este caietul de stupina in care tine evidenta lucrarilor pe stupina si NU pe stup.
Fisa se justifica doar in cazul crescatorilor de regine unde trebuie verificat arborele genealogic si bonitatea materialului biologic produs.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde kissi » 17 Dec 2012, 10:27

Cred ca asta este scopul actualului proiect de lege . sa se contoleze hartii. Datorita (sau nu) fondurilor europene, sunt multi stupi existenti doar in acte, iar acestia doar in acte pot fi controlati. Avem noi romani asa un dar sa ne complicam viata....
kissi

Mesajde georgy » 26 Feb 2013, 15:10

multumesc pt indrumare domnule dila daniel .
georgy

Mesajde Dila Daniel » 26 Feb 2013, 15:26

cu placere...
si in continuare am sa va rog(pentru ultima data) sa re re re re/cititi regulamentul,de data aceasta cu privire la conturi clona.
"georgy" sau "andy" ???
hotarati sub care nume veti posta in continuare si care sa il stergem...
astept un raspuns rapid.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde georgy » 27 Feb 2013, 00:08

mie imi trebuie pt programul PNA (subventi pt hrana si medicamente ) oare se merita toate toate hartoagele astea ?
georgy

Mesajde Dila Daniel » 27 Feb 2013, 00:11

imi pare rau,dar nu asta era raspunsul...
ambele conturi vor fi sterse...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde JAKOB » 28 Feb 2013, 21:18

Eu ma intreb daca s-a gandit cineva ,la cate familii de albine sunt in Romania,cata padure dispare din cauza unui *****!!!!!!Chiar daca ar fi citit cineva aceste fise si nici atunci nu cred ca ar fi justificata risipa.Va spun sigur ca nu citeste nimeni nimic ,ca daca ar fi citit fisele mele probabil m-ar fi intrebat cat castiga matcile mele trimise la produs,cum am castrat trantorii si le-am taiat salarul ca sunt puturosi!
JAKOB

Mesajde flounder » 03 Mar 2013, 17:08

in OCT 2012 am depus dosarul pt transa IV (am si primit-o in final de noiembrie); Pe langa cele aprox 25 de pagini ale dosarului a trebuit sa atasez 100 fise ale familiei de albine. Cum dosarul a fost depus in dublu exemplar, inseamna ca am consumat peste 250 pag numai pt APIA. La toate astea mai adaugam si exemplarele care le pastrez pentru mine.
Fisele le-am editat in Word (2003) si am folosit opiunea Mail Merge prin care unui document principal i se poate asocia un document sursa (Excel) unde introduc ca intr-un tabel nr. fisa Albine, Nr. crotal, tip stup (O/V), originea matcii, anul eclozionarii, etc. iar apoi din Word se imbina cele doua fisiere si rezulta fisele de albina pentru cate inregistrari (linii) sunt trecute in Excel;
Altfel sa scriu cu pixul 100 de fise mi se pare pierdere totala de timp;

Intrebare:
Mi-au murit 11 stupi (pana acum)... Cum se completeaza fisa si ce demersuri ar trebui sa facem in privinta crotaliilor?
flounder

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2013, 18:30

flounder scrie:Intrebare:
Mi-au murit 11 stupi (pana acum)... Cum se completeaza fisa si ce demersuri ar trebui sa facem in privinta crotaliilor?

Inchei fisa fam de albine si scri dece si cauza probabila
Daca suspectezi o boala si nu numai ai obligatia de a duce albine si faguri la analiza
Desfaci crotaliile de pe stupi si le predai la forma asociativa de unde faci parte si completezi un formular
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stupar » 03 Mar 2013, 18:59

Eu am alta parere.Dezinfecteaza stupul gol.pune-le oparte,daca nu ai familii fara sa fie coltariat,la vara faci roi artificial,sau natural,le repoplulez,dupa care treci operatia pe fisa.Sa predai numarul la asociatie si la vara te-duci sa cer alt numar,e o prostie si pieredere de timp.
stupar

Mesajde adytza » 03 Mar 2013, 20:03

flounder scrie:in OCT 2012 am depus dosarul pt transa IV (am si primit-o in final de noiembrie); Pe langa cele aprox 25 de pagini ale dosarului a trebuit sa atasez 100 fise ale familiei de albine. Cum dosarul a fost depus in dublu exemplar, inseamna ca am consumat peste 250 pag numai pt APIA. La toate astea mai adaugam si exemplarele care le pastrez pentru mine.
Fisele le-am editat in Word (2003) si am folosit opiunea Mail Merge prin care unui document principal i se poate asocia un document sursa (Excel) unde introduc ca intr-un tabel nr. fisa Albine, Nr. crotal, tip stup (O/V), originea matcii, anul eclozionarii, etc. iar apoi din Word se imbina cele doua fisiere si rezulta fisele de albina pentru cate inregistrari (linii) sunt trecute in Excel;
Altfel sa scriu cu pixul 100 de fise mi se pare pierdere totala de timp;

Intrebare:

Fisa familiei de albine de cand avea inscrise inregistrari privind evolutia in timp? Numai ultimul an sau mai multi ani din urma?
adytza

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR