Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup bezmetic

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 21:33

iti raspud cu o intrebare ..scuze .. :oops:
crezi ca albina outoare va fi acceptata in familia noua ?? si inca ceva... crezi ca albina outoare va putea sa accepte matca oferita ..?????? si inca ceva ..te-ai gandit vreodata la varsta albinei outoare(bezmetioca) la ce-ar mai fi folositoare in cazul unei reusite care dealtfel nu va avea sanse si pentru cat timp... :)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 05 Mar 2013, 21:39

Raspunde-mi cu ce vrei. :D Ma bucur ca putem discuta!

Am presupus ca albina ouatoare, sub influenta hormonilor de matca va redeveni...gospodina.
Daca presupunerea asta nu e corecta, clar...n-are rost. In schimb se poate scutura, dupa metoda cunoscuta, iar daca e adevarat ca ouatoarea nu se intoarce acasa, vom aveam un stup fara ouatoare! :?:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 21:51

Mircea_63 scrie:Raspunde-mi cu ce vrei. :D Ma bucur ca putem discuta!

Am presupus ca albina ouatoare, sub influenta hormonilor de matca va redeveni...gospodina.
Daca presupunerea asta nu e corecta, clar...n-are rost. In schimb se poate scutura, dupa metoda cunoscuta, iar daca e adevarat ca ouatoarea nu se intoarce acasa, vom aveam un stup fara ouatoare! :?:

-am discutat cu toata lumea cu multa placere si voi discuta..desi uneori ii mai "cert" pe cate unii ..deh.. fac si eu pe durul :lol: imi place sa cunosc oameni si sa impartasesc din experienta mea si altora ce se afla la ananghie ..

"iar daca e adevarat ca ouatoarea nu se intoarce acasa, vom aveam un stup fara ouatoare ?"

-nu-l vom avea ..pentru ca celelalte albine..cate vor mai fi (daca vor mai fi) se vor imprastia la stupii vecini..ca vor fi acceptate sau nu..depinde de mai multi factori..sper ca raspunsul meu sa te satisfaca ..
si inca ceva ..albina outoare e grea si cu cat e mai grea nu se poate ridica ..si daca se ridica nu va fi acceptata in familiile respective ..
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 05 Mar 2013, 23:15

Cornel, Ioane... :(

E lucru arhi-stiut ca trantorii ies din oua nefecundate. Chiar matca fecundata fiind, are rozeta separata pe unde da drumul la oua si pe alta duda si alta rozeta da drumul la spermatozoizi.
Din cele nefecundate iasa trantori.

O ipoteza interesanta e aceea ca celulele mici le gadila pe burta si asta declanseaza eliberarea de spermatozoizi. Astfel ca celula larga a trantorului nu provoaca acel gadilici si iasa oul nefecundat.

Albina nu iasa la zbor de imperechere! In stup nu se petrec lucruri sexoase, asa ca ouale sunt nefecundate.
Mircea_63

Mesajde stupul » 05 Mar 2013, 23:38

cornelioandanciu scrie:Eu as indrazni sa intru pe un teren alunecos si sa afirm ca albinele pentru ca sa depuna oua se imperecheaza si ele cu trantori.

Ce bine am putut rade!
stupul

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 23:51

[quote="Mircea_63
"O ipoteza interesanta e aceea ca celulele mici le gadila pe burta si asta declanseaza eliberarea de spermatozoizi. Astfel ca celula larga a trantorului nu provoaca acel gadilici si iasa oul nefecundat."

le excita :?: :?: :lol: :lol:
celulele sunt mai mici si atunci oul nefecundat pe traseul lui ,datorita faptului ca spatiul este ingustat preia spermatozoizii de pe peretele tuburilor ovariene fecundandu-se ..
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 06 Mar 2013, 00:05

Ia uite ce om rau si Albinel :lol:

Dar ce, ele n-ar avea voie? Nu achiesez la varianta ca se ingusteaza furtunul si cu ocazia asta raspaluieste spermatozoidul de pe pereti.

Ce impiedica ovulul ca accidental sa se mai frece de un perete si ia in mers un spermatozoid. In cazul asta pune o albina in celula de trantor. Or, din cate stiu matca lucreaza cu precizie, trantor in celule de trantor si albina la albina. Poate nu e asa?
Mircea_63

Mesajde stupul » 06 Mar 2013, 00:08

Si cand depune 2 oua in celula de lucratoare?
stupul

Mesajde Mircea_63 » 06 Mar 2013, 00:11

Dezvolta te rog!
Mircea_63

Mesajde Albinel » 06 Mar 2013, 00:17

conduce Real Madrid ;)
nu contrazic ..am spus doar ce spune cartea !! ;)
cand depune doua oua ?? nu inteleg..!! se intampla uneori de-l scapa oriunde ..de nu-i cu abdomenul in celula de albina ,ii nefecundat..asa se spune .. :roll:
Albinel

Mesajde stupul » 06 Mar 2013, 00:29

Mircea_63 scrie:Dezvolta te rog!

Nu-i nimic de dezvoltat. E un raspuns scurt . Dar va las sa fiti curiosi. Eu ma culc ca e tarziu deja.
stupul

Mesajde Mircea_63 » 06 Mar 2013, 00:31

Sarmanii de noi! Ce insomnie cumplita ne asteapta din cauza curiozitatii :lol:
Mircea_63

Mesajde Albinel » 06 Mar 2013, 00:36

stupul scrie:
Mircea_63 scrie:Dezvolta te rog!

Nu-i nimic de dezvoltat. E un raspuns scurt . Dar va las sa fiti curiosi. Eu ma culc ca e tarziu deja.

sacrifica-te te rooooog ,ca n-am sa pot dormi pana nu aflu raspunsul tau .. :lol: !!sau te-ai culcat deja ??
Albinel

Mesajde iunicu » 06 Mar 2013, 08:11

Albinel scrie: ..de nu-i cu abdomenul in celula de albina ,ii nefecundat..asa se spune .. :roll:

Intrebarea care ne roade pe multi incepatori este, cum si prin ce mecanisme fecundeaza matca, in cazul asta, ouale depuse in botci?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Dragos2006 » 06 Mar 2013, 08:49

cornelioandanciu scrie:.
Eu sint de formatie tehnica, nu inteleg cum se afirma ca albina bezmetica depune oua nefecundate, din care iese o fiinta vie, adica un trantor. Dupa parerea mea orice finta vie are nevoie de mama si de tata.Inclusiv trantorii de la bezmetice.Nu am gasit explicat pe inteles nicaieri DE CE nu este asa!
Explicatia e asa de simpla si se numeste PARTENOGENEZA. Simplu , nu ?
Iti mai vand un pont : albinele devin canibale cand gasesc oua de trantori diploizi.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde horia_ch » 06 Mar 2013, 11:23

iunicu scrie:Intrebarea care ne roade pe multi incepatori este, cum si prin ce mecanisme fecundeaza matca, in cazul asta, ouale depuse in botci?

Eu cred că întrebarea asta îi roade pe toţi, nu doar pe începători. Răspunsul cu dimensiunea celulei, ai cărei pereţi freacă, apasă sau ce-o mai face cu abdomenul mătcii, este cel puţin parţial, eronat. Sau poate doar incomplet. :?:
Ipoteză: Dacă, într-adevăr, presiunea pe abdomen este cea care duce la eliberarea spermatozoizilor, atunci răspunsul ar putea fi completat cu faptul că în cazul botcii, datorită POZIŢIEI celulei şi faptului că matca trebuie să încovoaie mult mai mult abdomenul pentru a depune oul, efectul să fie acelaşi. Observaţi matca atunci când depune ou în fagure şi observaţi-o atunci când depune în potiraş! Poziţia nu este deloc asemănătoare.
Ar putea fi răspunsul căutat, nu?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE