Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

presa faguri manuala

Mesajde tiby visan » 09 Ian 2013, 20:34

de ceva timp nu-mi da pace un gind si acela este confectionare unei prese pentru faguri din ipsos ideia este urmatoarea;iau 2 tavi de dimensiunea unui fagure artificial inaltimea lor fiind de 3-4 cm,prepar ipsosul dupa care il torn in prima tava dupa care iau f.a.uns in prealabil cu ulei comestibil il presez putin in ipsos dupa care il las la uscat dupa aceia,pun o fisie de staniol lata de 3 cm pe marginile tavi cuprizind 0,5cmsi di marginea fagurelui dupa care mai prepar o data ipsos pentru cea dea 2 tava il torn in aceasta si dupa aceia vin cu prima tava turnata in care aste si fagurele lipit si pun peste tava 2.Dupa ce se intaresc le separ si o sa am mulajul F.A in cele 2 bucati de ipsos,aceste mulaje le-as vpsi cu un strat fin de vopsea in ulei.CE ZICETI .am sa fac proba pe un fagure de 10 cm pe 10 si am sa revin cu poze .Poate nu e locul potrivit unde am scris poate trebuia la planuri ,va rog sa ma scuzati ,tirziu mi-am dat seama.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Re: presa faguri manuala

Mesajde Mircea_63 » 09 Ian 2013, 21:21

Se pare ca...chiar si cu o presa manuala facuta profi, fagurii nu sunt chiar asa grozavi. Sunt mai grosi si nu de o calitate foarte buna. Daramite cu una facuta din ipsos?

Gandeste-te ca una din metal va permite racirea rapida a cerii, dar cea din ipsos NU, plus se ca uza foarte repede. Cu una din ipsos, te vei chinui...si vei obtine in cel mai bun caz, faguri de prosta calitate.

N-am facut chiar calcule, dar gandeste-te ca din aceeasi cantitate de ceara, duse la un fabricant de faguri, vei obtine mai multe foite decat facute manual. Diferenta de foi obtinute in plus, probabil va acoperi o parte buna din costurile de fabricatie.

Cu una din metal, de buna calitate, totusi...iti poti umple lungile seri de iarna si poate chiar e rentabil pana la un anumit numar de stupi. La fel si incheierea ramelor cu ciocanul si cuisoare.
Pana si stupii ii poti face din scanduri, la fierestrau si rindea de mana.

Sunt solutii de rupere de oase si bataturi, pana te ridici cumva finaciar, dar numai si numai daca n-ai incotro si vrei sa razbesti pe calea asta.
Altfel, daca poti munci undeva, altceva, in orele astea castigi niste bani -poate mai usor- si le cumperi. Cand stupina ta iti aduce destul ca sa reinvestesti, iti iei scule de calitate, fie ele si second-hand.

Pe scurt: nu te complica cu presa de faguri din ipsos! Nu te complica cu solutii de compromis!

Pe masura ce financiar iti poti permite, lucreaza profesionist.
Tu ori esti foarte stramtorat financiar -caz in care te admir ca incerci sa gasesti solutii- ori esti foarte zgarcit. Mai este o varianta, dar nu m-ar onora nici pe mine nici pe tine daca as spune-o.

Paradoxal, dar in ziua de azi, cel mai pretios lucru este informatia si totusi...in ziua de azi informatia e free!

Vad ca te framanti! Daca te pot ajuta, mai da un MP. Spor!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde kamy » 10 Ian 2013, 09:58

Poti sa faci dar ai nevoie de balamale reglabile si 2 opritori. Reglabile cu care sa poti regla grosimea fagurelui,mai ai nevoie de un cofrag din tabla la placa de sus si un sant colector tot din tabla la placa de jos,ghipsu inlocuieste-l cu beton adauga-i oleaca de aditiv sa nu ramana cu gauri,prima data pui direct pe fagure lapte de ciment pe care il intinzi cu o pensula,apoi beton 3 la 1 nisip/ciment,torni a doua placa dupa o saptamana cand prima e intarita.
Ca sa nu-mi cer poza tre sa-ti spun ca am turnat de 2 ori prima data a ramas cu gauri si am spart-o ,a doua oara am facut cofrag din lemn am decofrat prea repede si s-a faramitat marginea placii.
Grosime placa 4 cm,asa ca io ti-am spus cum sa faci sa nu faci reconstituirea la ce am facut io,n-ar strica o balama pe diagonala pe prima placa,se poate prinde si ulterior pentru prindere pe masa fara a fi nevoie s-o ridici la golire!
In rest spor la munci!
kamy

Mesajde tiby visan » 10 Ian 2013, 19:33

va multumesc pt. idei si pareri totos am sa incerc sa vad daca ese ceva dupa metoda care am expus-o .am sa torn placa 2 peste placa 1 care este cu fagurele pe ea in acest fel dupa ce se intaresc avind aceleas dimensiuni si fagurele la mijloc le pot face un cadru prin care sa calce cum trebuie pe fagure,iar acesta nu o sa ese mai gros decit cel cumparat fiind turnate placile una peste alta cu fagurele la mijloc si dupa eliminarea fagurelui o sa ramina exzact grosimea lui am sa incerc poate si cu cimens ,dar cu ipsosul lucrez mai usor ,daca ese fac si cu ciment.Domnul kami dv. ati folosit-o cum iese ?bine?se prinde de placa?cu ce ungeti sau ungeati placa inainte de a turna ceara?va multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde kamy » 10 Ian 2013, 20:58

E deajuns kamy fara domnu si ala cu litera mica,n-am mai terminat-o o sparg din nou si fac alta doar sa ma lase vremea,asa se face cu fagurele la mijloc,nici sa nu incerci cu ipsos,nu tine ipsosu absoarbe apa din zer,zerul se foloseste la turnare ca sa nu se lipeasca de presa.totusi e buna reglabila primavara poti turna mai gros nitel fagurele,vara mai subtire,ca la bulgari ei au pachete de 10/kg si de 12.
De turnat am turnat cu o presa din aluminiu care facea fagurele de 140 grame,dar sa nu va faceti iluzii fagurii turnati sant foarte casanti,cei laminati sant mai maleabili.
kamy

Mesajde kamy » 03 Mar 2013, 07:12

Pentru fanii presei proprii si lucru manual,suportul pentru presa de faguri al banaceanului marinlm64 e foarte bine gandit.
kamy

Mesajde balasbebe » 03 Mar 2013, 07:44

Fara sa-i fur ideea d-li Marin Sima, mai nou sunt materiale mai performante, si ma refer la un silicon special. Este un material care rezista la temperatura, cred ca superior aluminiului.
Inca nu stiu prea multe despre el dar in curand sper sa obtin si detaliile necesare.
Kamy, tu esti prieten cu Sima, ma mir ca nu ai discutat cu el pana acum.
http://www.youtube.com/watch?v=Q4Un2pCZcsQ
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=D7I ... =endscreen
Poate va inspira acest film, gasit in graba
balasbebe

Mesajde stefeug » 03 Mar 2013, 11:08

si eu tot presa din silicon doream sa sugerez ...
stefeug

Mesajde teinegru64 » 03 Mar 2013, 13:57

Se pare ca Marian Sima a reusit sa faca mult dorita presa.Asteptam filme la cald....sau adrese pe unde mai arata cate ceva.
Anul asta am reusit sa fac faguri ....cu ceara avand temperatura de 184 de grade.Deci se poate sa dezinfectam si ceara proprie.
Chiar sunt interesat de presa lui Sima....deoarece nu am mai facut 300 faguri la zi...http://www.youtube.com/watch?v=5q-ItACD ... batranetea sa fie de vina?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde kamy » 03 Mar 2013, 18:37

Din pacate sima a promis ca nu mai calca pe aici,ultima data am tras de el o gramada de vreme sa inceapa sa posteze a venit cu chiu cu vai ,i s-a exploatat slabiciunea si a fost invitat la o caruta cu bere dupa care omu mi-a spus adio stuparitul,in schimb a trecut carpatii!si-l gasiti ca atare!
kamy

Mesajde paul » 03 Mar 2013, 18:42

Las' ca nici dincolo de Carpati nu-i asa activ! Nici nu-mi amintesc cand a avut ultima postare ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde teinegru64 » 03 Mar 2013, 20:25

Asta e ...mai o vanatore ..mai un pescuit facem glume intre noi apicultorii.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde stupul » 05 Mar 2013, 16:07

balasbebe scrie:Fara sa-i fur ideea d-li Marin Sima, mai nou sunt materiale mai performante, si ma refer la un silicon special. Este un material care rezista la temperatura, cred ca superior aluminiului.
Inca nu stiu prea multe despre el dar in curand sper sa obtin si detaliile necesare.
Kamy, tu esti prieten cu Sima, ma mir ca nu ai discutat cu el pana acum.
http://www.youtube.com/watch?v=Q4Un2pCZcsQ
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=D7I ... =endscreen
Poate va inspira acest film, gasit in graba

Mai avem putin si terminam o presa de silicon. Am furat ideea de pe forumul maghiar, aveau trimitere la o presa facuta de un turc. Mai smecher si mai usor de facut decat a lui Marian.
Sper sa iasa bine ca nu am facut tocmai ca turcul. Daca nu mai dau pe aici inseamna ca am ratat.
stupul

Mesajde stupul » 05 Mar 2013, 16:21

Mircea_63 scrie:Se pare ca...chiar si cu o presa manuala facuta profi, fagurii nu sunt chiar asa grozavi. Sunt mai grosi si nu de o calitate foarte buna. Daramite cu una facuta din ipsos?

Nu-i bai ca sunt mai grosi. Sunt luati mai repede in crestere .In plus, fagurii sunt mai rezistenti.Nu mai vorbim de faptul ca sunt din stupina proprie fara adausuri de parafina si mai stiu eu ce magarii. Am si acuma ceva faguri artificiali luati de vreo 2-3 ani , care nici in ruptul capului nu vor sa le cladeasca.
stupul

Mesajde balasbebe » 06 Mar 2013, 20:58

balasbebe

Mesajde balasbebe » 07 Mar 2013, 08:31

balasbebe

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR