Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Zahar vs. Invertit

Mesajde balasbebe » 28 Feb 2013, 22:16

aparul scrie:v-ati gindit vre-o data sa dati sirop de zahar facut numai din apa si zahar?sau turtele numai miere si zahr pudra?
eu fac asa de 20 si n-o mai murit niciuna.

Pana am avut miere sa fac turte tare bine a fost. Acum nu mai am miere, sau nu o mai dau in turte, da nici productie nu mai fac. Am fiert si in aceasta iarna pe soba si am transformat foarte mult zahar, si am cumparat si apifonda. Nu este bine ce am facut in ultimii 2-3 ani, dar greu o sa fie sa macin din nou zahar sa-l amestec cu miere.

O alta metoda am auzit ca se face un amestec de 1 litru de apa, 1 kg. de zahar si 1 litru de apiinvert. Nu stiu daca este bine, dar metoda se practica de cativa ani buni. Apiinvertul simplu este prea gros, si siropul 1/1 este prea subtire.

Am avut un topic cu "In fiecare an turta la putere" si au fost multe discutii pe aceea tema. Eu nu am reusit sa macin zaharul sa-l fac pudra. Este o mare diferenta intre zaharul macinat si zaharul pudra.

In primul rand Apifonda administrata nu provoaca furtisag. Neamtul Wagner, are o poseta in care baga 4 kile de zahar, pune apa peste el, il lasa sa se intaresca"betoneze", dupa care il baga la stupi in pauzele de cules. Am folosit si eu metoda, la micrnucleu, in care puneam zahar tos si apa. Este mult mai buna decat la sirop deoarece timpul de al consuma este mai lung.
balasbebe

Mesajde jenica67 » 28 Feb 2013, 23:29

balasbebe, noi comparam siropul invertit cu apa + zahar in ceea ce priveste uzura.
Noi trebuie sa avem produsul si tehnologia. Eu prepar siropul de zahar invertit cu ceaiuri. Pot sa il bag in orice stup la orice ora si nu fac furtisag, deasemenea pot sa il bag in stup si albinele sa traga intr-o saptamana, ce cantitate doresc eu.
jenica67

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 01 Mar 2013, 00:23

Din umila mea experienta:astazi am deschis 20 de roi facuti dupa salcam anul trecut(20 iunie). Nu i-am mai deranjat, aveau rame pline langa cuib,hraniti la 3 zile cu zahar 1\1 apa RECE si suc de ceapa (la ochi-30 gr.\L.)N-au avut zbor din noe.(sunt pusi in umbra)....poate maine!Si sunt OK!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Mircea_63 » 01 Mar 2013, 00:27

Dom` parinte, fara suparare, da ce are postare lu` matale cu ce dicutam noi acilea?

Aseara ne-ai luat in suturi ca suntem off topic acolo. Aveai dreptate. Dar acum...?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 01 Mar 2013, 01:12

Pt. ca eu prepar siropul 1\1 apa rece cu zahar si suc de ceapa!!!
Pt ca e dat atunci cand trebuiie bagat la rezerva de iernare:hranirea de stimulare-completare!
Pt ca nu uzeza albina pe timpul iernarii si nu consuma mult, avand valoare energetica destul de suficienta!
Pt ca intotdeauna trebuie sa faci ce zice popa!!!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Trantorul@ » 02 Mar 2013, 00:41

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Pt. ca eu prepar siropul 1\1 apa rece cu zahar si suc de ceapa!!!
Pt ca e dat atunci cand trebuiie bagat la rezerva de iernare:hranirea de stimulare-completare!
Pt ca nu uzeza albina pe timpul iernarii si nu consuma mult, avand valoare energetica destul de suficienta!
Pt ca intotdeauna trebuie sa faci ce zice popa!!!

Ceapa este cumva mai nou invertaza ? Daca da, argumente si imi cer scuze. ( chestia cu lungirea vietii albinei daca i dai suc de ceapa este valabila daca nu ii dai sirop de zahar, asa pentru matale si pentru multi altii care nu stiu , zaharul simplu ajunge sa scurteze viata albinei si cu peste 75%).
Daca ar fii invertit ai intra cu cel putin + 1 interval la iernare , intradevar ca zaharul fiert (invertit pe aragaz) cristalizeaza destul de repede , da si poliflora la fel cristalizeaza si ea in stup daca nu este ghemul pe ea .
Am fost nevoit sa iernez pe zahar si am vazut consecintele, daca ai super stupi nu conteaza ce le dai sa manance ca trec iarna , da daca iernezi intre 4 - 6 intervale e foarte grele cu zaharul, specificati chestia asta.
Cu ultima chestie perfect de acord , numa sa nu o ia pe aratura !!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde stupul » 06 Mar 2013, 20:12

aparul scrie:... cunosc un apicultor care siropul nu-l arata lastupi si hraneste ,vara iarna cu apifonda(au 3000 de familii)

Nu i se intareste apifonda la caldura?
Nici eu nu le arat siropul. Dau numai serbet, insa atunci cand se incalzeste vremea se intareste .Le-as mai pune in stup sa aiba pentru perioadele lipsite de cules.Cum sa fac?
stupul

Mesajde paul » 06 Mar 2013, 20:53

Trantorul@ scrie:
Ceapa este cumva mai nou invertaza ? Daca da, argumente si imi cer scuze. ( chestia cu lungirea vietii albinei daca i dai suc de ceapa este valabila daca nu ii dai sirop de zahar, asa pentru matale si pentru multi altii care nu stiu , zaharul simplu ajunge sa scurteze viata albinei si cu peste 75%).

Trantore@ ... usor cu mobila pe scari !!! :oops:
Kovaliev, daca-ti spune ceva "denumirea"asta ... a experimentat timp de 3 ani , SIROPUL DIN ZAHAR AMESTECAT CU SUC DIN CEAPA !!! E drept ca n-a specificat ... soiul de ceapa ;)
Din observatiile sale reiese ca albina hranita cu un astfel de sirop are ... o viata mai lunga . Si nu pentru ca ceapa ar fi "mai nou , invertaza", ci pentru faptul ca ar contine anumiti compusi antibiotici ...
Dupa Teoria lui Trantorul a rond ... eu nu ar mai trebui sa am albine ! :oops: Daca se scurteaza viata albinei cu 75% si peste , inseamna ca maximum in decembrie ...kaput!
Am uitat sa spun ca iernez in proportie de minim 90% EXCLUSIV PE SIROP DIN ZAHAR :!: Or fi si albinele mele ..."greu de ucis" ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 20:54

ala are 3000 si hraneste asa,tu ce zici? ;)
albinele duc apa si-l inmoaie,si da e o metoda de a hranii in lipsa culesului
aparul

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 20:56

paule ce vrei sa spui ca nu are rost sa faci invertirea zaharului ,ptr ca oricum nu-ti mor albinele? :lol: :lol: :lol:
aparul

Mesajde cantemir » 06 Mar 2013, 21:05

aparul scrie:paule ce vrei sa spui ca nu are rost sa faci invertirea zaharului ,ptr ca oricum nu-ti mor albinele? :lol: :lol: :lol:

Stie perfect ce spune!
Ierneaza pe zaharul invertit in toamna, de catre albinele ce oricum nu intra in ghemul de iernare!
Celelalte il consuma in timpul iernii, fara nici un incovenient. Dimpotriva!
Fiind invertit in gusa de albina- cu enzime specifice si nu in oala smaltuita- cu sare de lamaie, sigur e mai benefic!
Ultima oară modificat de cantemir pe 06 Mar 2013, 21:14, modificat 1 dată în total.
cantemir

Mesajde stupul » 06 Mar 2013, 21:12

aparul scrie:ala are 3000 si hraneste asa,tu ce zici? ;)
albinele duc apa si-l inmoaie,si da e o metoda de a hranii in lipsa culesului

Eu nu am vazut sa il consume asa intarit.

In cartea lui Malaiu se recomanda folosirea zaharului tos in lipsa culesului.
Dar fac mizerie multa daca le dai asa ceva.
Ultima oară modificat de stupul pe 06 Mar 2013, 21:39, modificat 1 dată în total.
stupul

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 21:31

deci nu are rost sa-l invertim,deoarece albinele au invertaza in gusa lor!
concluzie :invertirea de catre apicultori e inutila ! ;)
aparul

Mesajde stupul » 06 Mar 2013, 21:36

Nu-i chiar asa.L-ar inverti daca l-ar transporta de la distanta.
stupul

Mesajde paul » 06 Mar 2013, 21:38

Aparule ... invertirea de catre apicultor este necesara in cadrul hranirilor tarzii !
Daca faci hranirile de completare in august , nu cred ca-i asa o mare problema administrarea siropului neinvertit . Daca vrei, mai periculos mi se pare HMF-ul din siropul invertit decat un sirop neinvertit usor acidulat avand in compozitie suc de ceapa si protofil administrat devreme (august).
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cantemir » 06 Mar 2013, 22:13

aparul scrie:deci nu are rost sa-l invertim,deoarece albinele au invertaza in gusa lor!
concluzie :invertirea de catre apicultori e inutila ! ;)

Ba! ( adica nu!).
Eu zic: musai sirop invertit la stimularile din primavara si completarile tarzii din toamna!
In restul sezonului, la roii proaspat formati, familii slabe, cu probleme, nuclei de imperechere... si cam atat!
Altfel crestem nejustificat orele de munca si costurile.

De ce trebuie sa lungesc neaparat durata de viata a albinei batrane, la inceput de gol de cules? Nu mai bine ii dau ceva de lucru, sa-si incheie glorios scurta-i viata?
cantemir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA