Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

A roit sau nu?

Mesajde reformistul » 16 Sep 2011, 22:28

Ce parere aveti? Azi dupa-amiaza am facut pozele. Nu stiu cum voi proceda - momentan l-am pus intr-un nucleu mic pentru cresterea matcilor cu ceva hrana. l-am lasat sa se linisteasca si apoi maine am sa ma uit sa vad ce face :) Oricum mi se pareciudat, daca a roit sa se intample asa tarziu in septembrie.
Fişiere ataşate
Imagine2.jpg
Imagine1.jpg
reformistul

Re: A roit sau nu?

Mesajde un OM » 17 Sep 2011, 07:27

Fa un tratament cu Varachet. Pastreaza matca in caz ca-ti ca trebuie.
un OM

Mesajde adycnst » 17 Sep 2011, 08:40

tu ai matca acolo!?....
adycnst

Mesajde paul » 17 Sep 2011, 14:20

reformistul scrie:Ce parere aveti? Azi dupa-amiaza am facut pozele. Nu stiu cum voi proceda - momentan l-am pus intr-un nucleu mic pentru cresterea matcilor cu ceva hrana. l-am lasat sa se linisteasca si apoi maine am sa ma uit sa vad ce face :) Oricum mi se pareciudat, daca a roit sa se intample asa tarziu in septembrie.

Nu cred ca a roit.Cred ca mai degraba a "roit-o"din cauza varroa jacobsoni.Daca are matca fa cum a spus UN OM ,adica,un varachet.Nu stiu daca nu ar fi indicat sa pui o banda de mavrirol pe o rama din nucleul in care le tii .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ALBINEL 1984 » 18 Sep 2011, 17:10

"roitul"in aceasta perioada apare chiar daca ai tratamentele antivarroua facute corect, ex am intalnit la fam care au fost lasate sa schimbe linistit matca dar la reducerea spatiului in vederea stimulari si completari de toamna am strans cuibul ,un pic de canicula 2,3 zile si pleaca aia tanara cu o mana de albine
ALBINEL 1984

Mesajde reformistul » 18 Sep 2011, 21:41

A roit. Acum intrebarea la care astept pareri: ce fac cu un pumn de albine si matca? Matca o pot folosi cand descopar un stup fara, dar cu albina? Momentan e intr-un nucleu micut unde i-am dat faguri crescuti ditr-o rama si miere. Dar mai departe...intreb pt ca pana acum nu am avut astfel de situatii.
reformistul

Mesajde un OM » 18 Sep 2011, 21:46

In urmatoarele ore dupa ce ai dat matca unei alte familii, albina ramasa o unifici cu o alta familia slaba folosind una dintre metodele unificarii" ziar, tuica, ceapa, sau mai multye cumulate.
un OM

Mesajde reformistul » 18 Sep 2011, 21:56

un OM scrie:In urmatoarele ore dupa ce ai dat matca unei alte familii, albina ramasa o unifici cu o alta familia slaba folosind una dintre metodele unificarii" ziar, tuica, ceapa, sau mai multye cumulate.

Daca nu am nevoie de matca pot oare ierna in mininucleu? ma gandesc undeva intr-un spatiu mai caldut sau o alta varianta...
reformistul

Mesajde un OM » 18 Sep 2011, 22:04

Nu am incercat niciodata iernarea in alte spatii decat afara. Din ce am citi pot sa-ti spun ca te vei lovi de cateva greutati. O temperatura mai mare le face pe albine sa consume mai mult, sa incerece sa faca un zbor( daca le pui intr-o camera vor bate la lumina becului sau ferestrei), se vor uza mai repede, va trebui sa incerci sa iei din stupii de afara ceva albina, sa unifici, sa... prea multa bataie de cap. Ori omori vrea matca batrana, daca ai istoricul familiilor tale si unifici cu mataca tanara, fie...sanatate .
un OM

Mesajde reformistul » 18 Sep 2011, 22:16

Da complicat. Unite asa am iar vedete in stupina. Asta vara am avut altul dar era de 10 ori mai multa albina. Clar va trebui sa caut cea mai buna solutie sa pot folosi atat matca cat si albinele. :)
reformistul

Mesajde Yojen » 19 Sep 2011, 07:34

si albina poti sa o folosesti daca o unifici cu o familie de a ta mai slaba
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde panshe85 » 19 Sep 2011, 12:58

am avut si eu parte de o experienta cu un roi saptamana trecuta, un pic mai amuzanta :D, lucram in stupi,era in jur de ora 7:30 la apus,si vad cum venea de peste gard deasupra spupilor mei un nor de albine......bai dal dracu furtisg?e cam tarziu....roi?pe 15 septembrie,camtarziu.....sigur au dezertat din cauza paduchilor .....m am uitat m am uitat tot sa vad unde se pune,dar zburau in jurul si la un momendat bai nene au inceput sa se puna una cate una pe mine pana cand nu am mai vazut nimik prin masca eu le scuturam ele inapoi calare pe mine, am alergat sa iau o lada si abejarul (ca tot nu am facut nici o treaba cu el toata vara) si ele dupa mine ca puii dupa closca, era un roi care cred ca seara fiind si eu imbracat in alb m au gasit un loc bun de poposit,deci va spun ca mi au intrat si in c... :)) in fine, cateva rame in lada abejarul de rigoare pe urdinis si pe pereti, dar tot de mine le placea,stiam eu ca sunt chipes,dar nici chiar asa ....pana la urma m am asezat langa lada si ce se punea pe masca si camasa scuturam in lada, ca prin minune am gasit si regina , am bagat o intr o cusculita de transpot si am pus o intre rame,incet incet au intrat toate...
roiul este unul bunicel, pe doua rame, dupa doua zile a inceput sa oua i am aplicat varachet si oxi in sirop, mai astept pana matca intrerupe ponta ca sa mai castig puiet si de la ea, apoi o strang de gat si l unific ....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde CORNEL V. » 19 Sep 2011, 13:13

Pai vezi,daca aveai un stup d-ala orizontal de care ii face nea Gica lui nea Janese , intrai cu totul in el , lasai roiul acolo si ieseai pe urdinis :lol: :lol: :lol:
Vorbeste cu nea Gica sa iti faca unul din ala sa nu mai ai probleme data viitoare.Masurile le are, nu cred ca esti mai mare decat nea Janese. :lol:
CORNEL V.

Mesajde janese » 19 Sep 2011, 15:15

ia fi atent aici:
il iernezi ca fiind nucleu,ca zici ca ai cutie! asta pentru cultura ta sa vezi ca se poate si sa stii pe viitor!
pregatesti trei ramutze de nucleu goale fara nimic...tai dintr-o rama normala cu miere capacita bucati de fagure care sa intre in aceste ramutze...aceste bucati de fagure cu miere capacita le fixezi in ramutze cu sarma care sa tina pe o parte si alta fagurele cu miere....infasori sarma de rame de 0,3mm astfel incat sa treci de trei ori pe inaltimea ramutei.....apoi dai ,,la lins unui roi aceste ramutze pana le curata de mierea atinsa de cutit.....apoi le perii frumos de albina si le bagi in cutia- nucleu...seara scuturi toata albina din roishor in acest nucleu...buneinteles ca nucleul il pui in locul cutiei in care ai acum roiuletzul...pui folie peste ramutze.....pui capacul,reduci urdinisul la o albine.,si-l lasi in pace(atentie la matca cand scuturi).....il tzii pe locatie pana in noiembrie...apoi il bagi in camara nevesti-ti printre borcanele de muraturi(idea este ca temperatura sa fie la iarna de 4-7 grade celsius)...cu urdinisul inchis si folia data jos de pe rame...de cate ori vezi ca zboara musca la iarna...il scotzi si pe el la zbor....apoi cand dispare soarele il ducio la locul lui....asta pana in 24 martie...vezi sa nu ramana fara mancare...pui un borcanel cu tifon pus in doua cu gura in jos peste rame.....intre gura borcanelului si rame sa fie doua betzisoare de 5 mm grosime...
fa asha si in primavara ai sa te bucuri...una ca iese bine mersi din iarna si a doua...ca esti mare stupar dupa ce realizezi treaba asta!!!!!implica-te... :lol: nu te mai lua dupa razitorii ashtia!!! :lol: daca e ceva...mai vorbim!!!
daca shtii ca ai matca mai proasta decat cea din roiul prins...atunci inverseaza matcile intre ele...idea este ca cu atata albina si o matca chiar si proasta potzi ierna cum am zis!...

asta ca piper...este o tehnica de a ierna nucleii in incaperi inchise si cu matca scoasa din stupii de productie ca fiind necorespunzatoare ...si in luna mai ai deja nucleii formati...nu rupi decat gatul matcilor si bagi botcile.....
janese

Mesajde gica » 19 Sep 2011, 19:10

Sfaturile sunt corecte.Sovieticule,calca ma cateaua aia de inima si trimite-i omului o chibritelnita de-a ta.Ca se descurca apoi.Hai nu fi zgarcit.
Ma ca al dracu mai poti fi.Intarati omul si apoi il lasi balta.
gica

Mesajde reformistul » 19 Sep 2011, 21:33

janese scrie:ia fi atent aici:
il iernezi ca fiind nucleu,ca zici ca ai cutie! asta pentru cultura ta sa vezi ca se poate si sa stii pe viitor!
pregatesti trei ramutze de nucleu goale fara nimic...tai dintr-o rama normala cu miere capacita bucati de fagure care sa intre in aceste ramutze...aceste bucati de fagure cu miere capacita le fixezi in ramutze cu sarma care sa tina pe o parte si alta fagurele cu miere....infasori sarma de rame de 0,3mm astfel incat sa treci de trei ori pe inaltimea ramutei.....apoi dai ,,la lins unui roi aceste ramutze pana le curata de mierea atinsa de cutit.....apoi le perii frumos de albina si le bagi in cutia- nucleu...seara scuturi toata albina din roishor in acest nucleu...buneinteles ca nucleul il pui in locul cutiei in care ai acum roiuletzul...pui folie peste ramutze.....pui capacul,reduci urdinisul la o albine.,si-l lasi in pace(atentie la matca cand scuturi).....il tzii pe locatie pana in noiembrie...apoi il bagi in camara nevesti-ti printre borcanele de muraturi(idea este ca temperatura sa fie la iarna de 4-7 grade celsius)...cu urdinisul inchis si folia data jos de pe rame...de cate ori vezi ca zboara musca la iarna...il scotzi si pe el la zbor....apoi cand dispare soarele il ducio la locul lui....asta pana in 24 martie...vezi sa nu ramana fara mancare...pui un borcanel cu tifon pus in doua cu gura in jos peste rame.....intre gura borcanelului si rame sa fie doua betzisoare de 5 mm grosime...
fa asha si in primavara ai sa te bucuri...una ca iese bine mersi din iarna si a doua...ca esti mare stupar dupa ce realizezi treaba asta!!!!!implica-te... :lol: nu te mai lua dupa razitorii ashtia!!! :lol: daca e ceva...mai vorbim!!!
daca shtii ca ai matca mai proasta decat cea din roiul prins...atunci inverseaza matcile intre ele...idea este ca cu atata albina si o matca chiar si proasta potzi ierna cum am zis!...

asta ca piper...este o tehnica de a ierna nucleii in incaperi inchise si cu matca scoasa din stupii de productie ca fiind necorespunzatoare ...si in luna mai ai deja nucleii formati...nu rupi decat gatul matcilor si bagi botcile.....

Multumesc pentru sfat nea janese. Il printez pe hartie si incerc sa fac intocmai deoarece tare mi-ar mai place sa il iernez asa micut cum este si in 1-2 ani sa le arate si la restul, din stupina. cum e sa ia medalie de aur la "Olimpiada locala de cules nectar". :D
reformistul

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR