Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mi-a murit un roi

Mesajde slucianus » 11 Mar 2013, 15:17

Va salut
Duminica fiind vreme frumoasa mi-am verificat stupii si am observa ca la unul dintre ei nu era nici o albina la zbor. Cand l-am desfacut am gasit toate albinele moarte dupa diafragma. turta de serbet nefiind luata (introdusa pe 1 martie).
La acest stup am mai dat o turta prin 25 ianuarie pe care au luato in intregime (am observa in celule). La data aceea albinele erau in regula insa se ridicasera in partea de sus a fagurilor.
Ulterior am mai ascultat stupul odata sau de doua ori si nu am sesizat nimic suspect. E adevarat ca pe 1 martie nu am desfacut podisorul prea tare insa nevazand albine am crezut ca fiind cald se aflau intre faguri.
Singurul lucru suspect pe care l-am observat odata cu costatarea mortii albinelor este o pata alba pe unul din faguri pe care o puteti vedea in pozele atasate.
Puteti sa-mi spuneti ce s-o fi intamplat?
Fişiere ataşate
090320131081.jpg
090320131061.jpg
090320131072.jpg
slucianus

Re: Mi-a murit un roi

Mesajde Mircea_63 » 11 Mar 2013, 15:29

Puiet varos!(ascosferoza) Cauze? Cuib prea larg, umezeala in stupi, ventilatie insuficienta Este o boala micotica si chiar daca se trateaza cu diferite chimicale, singura solutie de luat in calcul este schimbarea matcii.
Evident, in acest caz ...nu e cazul.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 11 Mar 2013, 15:38

"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde slucianus » 11 Mar 2013, 15:53

Multumesc pentru raspuns
Am vazut in linkul dat ca trebuie facut un tratament cu Micocidin (cred ca nu mai este cazul) insa cum desinfectez stupul pentru a-l putea folosii ulterior? Iar cu fagurii din el mai e ceva de facut?
Cu stima
slucianus

Mesajde ovidiu_78 » 11 Mar 2013, 16:07

uite aici un topic,dar trebuie sa cauti si tu,nu e greu,iar despre faguri,sunt buni numai de topit :lol:
http://www.forum.stuparitul.com/viewtop ... f=8&t=1753
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2013, 16:19

Puietul varos nu produce forme de mucegai. Ataca doar puietul. Acesta este mucegaiul alb, sau mucegaiul comun. Fagurii se topesc. Stupii se flambeaza.
ignatov andrei

Mesajde genutzu » 11 Mar 2013, 16:50

Din studiul fotografiilor reiese clar ca este vorba despre pastura mucegaita datorita unui exces de umiditate. Atentie la a ne da cu parerea atunci cand nu stim despre ce e vorba. Putem da informatii eronate care fac mai mult rau decat bine!
genutzu

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2013, 16:58

genutzu scrie:Din studiul fotografiilor reiese clar ca este vorba despre pastura mucegaita datorita unui exces de umiditate. Atentie la a ne da cu parerea atunci cand nu stim despre ce e vorba. Putem da informatii eronate care fac mai mult rau decat bine!

Imi explici si mie ce fel de mucegai apare pe pastura? Am spus ca e MUCEGAI ALB! Si daca acolo e pastura, eu imi abandonez vila din Agapia! Mucegaiul alb, apare pe resturi de fecale, sau produse proteice degradate! Da, pot fi urme de pastura, dar degradata, adica ce e acolo, provine din pastura, dar nu se cheama pastura!
ignatov andrei

Mesajde teinegru64 » 11 Mar 2013, 17:26

ignatov andrei scrie:
genutzu scrie:Din studiul fotografiilor reiese clar ca este vorba despre pastura mucegaita datorita unui exces de umiditate. Atentie la a ne da cu parerea atunci cand nu stim despre ce e vorba. Putem da informatii eronate care fac mai mult rau decat bine!

Imi explici si mie ce fel de mucegai apare pe pastura? Am spus ca e MUCEGAI ALB! Si daca acolo e pastura, eu imi abandonez vila din Agapia! Mucegaiul alb, apare pe resturi de fecale, sau produse proteice degradate! Da, pot fi urme de pastura, dar degradata, adica ce e acolo, provine din pastura, dar nu se cheama pastura!

Ai baza melifera la Agapia ? :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2013, 17:37

teinegru64 scrie:
ignatov andrei scrie:

Ai baza melifera la Agapia ? :lol:

Nu am stupina la Agapia! De ce?!? Te intereseaza studiul mucegaiului alb?
ignatov andrei

Mesajde Jean Valjean » 11 Mar 2013, 18:53

Cred ca am intalnit saptamana trecuta pe un forum francez aceasta problema si nu stiam nici eu despre ce e vorba.
Daca este ceea ce se vede in poza de mai jos, este vorba despre ascoferoza polenului ( ascophaerosa alvei sau ascoferoza falsa).

http://img15.hostingpics.net/pics/748396photo.jpg

Si descrierea

ASCOSPHAREOSE DU POLLEN ou moisissure du pollen due au champignon ascosphéra alvéi

Causes favorisantes : les mêmes que ci-dessus sauf pour la température qui est favorable pour le développement du champignon entre 15° et 18°. L'infestation ne se trouvera donc pas en été ce qui est plus grave car le pollen est attaqué à une période où les abeilles ne peuvent plus en apporter dans la ruche.

Son action : le pollen s'entoure d'un mycélium blanc puis se transforme en blocs durs impropres à la consommation.

Importance : là, le champignon s'attaque à un produit essentiel de la ruche. Sans pollen, l'élevage du couvain est impossible et les abeilles, de plus, ne peuvent construire la cire car l'azote du pollen est indispensable pour ce travail. Le pollen moisi est en outre dangereux, il provoque des lésions intestinales.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2013, 19:10

La ascophaerosa se observa reteaua de miceliu, iar la mucegaiul alb (mucor mucedo) se observa aspectul compact, de pasla. In general fungii se dezvolta pe (in) materii organice - in diferite stadii - dar fiecare cultura are aspectul specific,
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 11 Mar 2013, 22:33

ceva urme de puiet necapacit intrat in putrefactie sub mucegaiul ala ? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 12 Mar 2013, 08:15

Aoleu! nici chiar asa!
Si eu spun ca e pastura, mariti imaginea si veti vedea. Ar fi trebiut un pic decapacit acel mucegai datorat umiditatii excesive ca sa nu mai fie nici un dubiu, oricum il baga la topit.
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Dila Daniel » 12 Mar 2013, 08:50

slucianus scrie:...
Puteti sa-mi spuneti ce s-o fi intamplat?

-ai bagat in iarna nucleu de imperechere si ai zis ca este stup(familie sau roi...) !
-ai lasat miere in ei cat sa indulcesti o cafea,bazandu-te pe turte !
-ai lasat nucleul pe faguri pe care, eventual ii poti turna ca asfalt...nu sa stea in stupi!

nu fi iritat de ceea ce iti spun.
Nu ai pierdut mare branza(si daca iesea...tot anul trageai de el),dar poti invata ce sa NU mai faci!
Nu te descuraja si da-i inainte ...fara sa repeti greselile trecutuului!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde pescaru » 12 Mar 2013, 08:53

Din photo reiese ca e mucegaita pastura dar e posibil si puiet necapacit care din lipsa de albina acoperitoare a rezultat ce se vede ,iar acele rame dupa ce ca sant goale de miere sant si destul de vechi asa ceva nu au ce cauta in stupi , reformatile mai din timp .
pescaru

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR