Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Înmulţirea albinelor pt 1-a dată de unul singur

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 00:03

Vă salut stimaţi albinari!
Mă numesc Alexandru, sunt un albinar începător.
Mi-am achiziţionat albini abia în 2012, luna mai. Am (avem cu familia) la moment 8 colonii. Doresc cu Doamne ajută în această primăvară să-mi fac încă 3 colonii prin divizare (adică când dai colonia în două şi una rămâne orfanizată iar alta cu regină). E adevărat că prin această metodă se formează o regină slabă? Dacă da, cât e de grav acest lucru?
Nucleie nu am deocamdată dar în schimb am stupuri pe care le voi folosi ca nucleie, voi pune în ele 2-ă rame cu ouă şi cu tot cu albină ca să-şi tragă albinele botci, plus voi mai pune 3 rame pline cu miere: una într-o margine şi două în altă margine. Posibel să mai scutur ceva albine de pe alte rame din acelaşi stup. Voi închide intrările pentru 16 zile. Voi urmări să fie trase botcile. Peste 16 zile reginele vor ieşi din botci şi va rămânea în viaţă cea mai puternică. Intrările deja le voi deschide ca matca vergină să-şi facă zborul de fecundare. Voi aştepta două săptămâni pt ca ea să se fecundeze şi să înceapă să depună ouă. În acest timp ma gândesc să întăresc albinele cu sirop. Ce ziceţi dacă voi întări coloniile cu sirop până să le divizez? Doresc cât mai repede să încep să le întăresc şi să le pregătesc pt a fi divizate, când pot să încep să le dau sirop şi în ce cantităţi?
Anul acesta nu plănuiesc să fac pastorală. Am în zonă pădurici de salcâm, livezi, câmpii mici. Doresc să văd ce vor fi în stare să adune.
Ajutaţi-mă vă rog cu un sfat bun,
mulţumesc anticipat!

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Re: Înmulţirea albinelor pt 1-a dată de unul singur

Mesajde ovidiu_78 » 12 Mar 2013, 00:14

bine ai venit pe forum!!!
daca vrei sa faci alte familii,poti sigur sa le faci prin divizare,si cu regine imperecheate,ca sa nu ai probleme la imperechere,nu e o avere 3 matci,iar reginele iesite din botci de roire sunt slabe,nerecomandate,dar in caz ca nu ai altceva...
iar de divizare daca e cazul,eu zic sa faci numai dupa salcam,sau la salcam daca e cazul,iar ca sa ai albina culegatoare la salcam,ar cam trebui deja sa incepi incetul sa le stimulezi,ca altfel evi intra la salcam cu o mana de albine,si apoi nici mult cladit,nici miere...

ps:si sunt multe de citit pe aici

multa sanatate
Doamne ajuta
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Sfatul lui Ovidiu cu privire la înmulţirea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 00:28

ovidiu_78 scrie:bine ai venit pe forum!!!

Mulţumesc!
ovidiu_78 scrie:daca vrei sa faci alte familii,poti sigur sa le faci prin divizare,si cu regine imperecheate,ca sa nu ai probleme la imperechere,nu e o avere 3 matci,iar reginele iesite din botci de roire sunt slabe,nerecomandate,dar in caz ca nu ai altceva...

Mulţumesc de sfat, o să mă mai gândesc ce-i de făcut, poate fac câteva botci artificiale, oricum pe viitor o să trebuiască să mă invăţ să le fac.
ovidiu_78 scrie:iar de divizare daca e cazul,eu zic sa faci numai dupa salcam,sau la salcam daca e cazul,iar ca sa ai albina culegatoare la salcam,ar cam trebui deja sa incepi incetul sa le stimulezi,ca altfel vei intra la salcam cu o mana de albine,si apoi nici mult cladit,nici miere...

Ovidiu, îţi mulţumesc de sfat! Acum îmi pun întrebarea cât sirp să le administrez şi în ce concentraţie?
ovidiu_78 scrie:ps: si sunt multe de citit pe aici

Fără doar şi poate.

ovidiu_78 scrie:multa sanatate
Doamne ajuta

Mulţumesc de urări!
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde ovidiu_78 » 12 Mar 2013, 00:52

depinde cum arata familiile,cam 300ml, 2 cu 1 si niste protofil in el ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde marcsupertare » 12 Mar 2013, 01:16

succes
Ultima oară modificat de marcsupertare pe 12 Mar 2013, 01:31, modificat 1 dată în total.
marcsupertare

Înmulţirea albinelor, întărirea, accelerarea creşterii albin

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 01:19

ovidiu_78 scrie:depinde cum arata familiile,cam 300ml, 2 cu 1 si niste protofil in el ;)

Mulţumesc mult de ajutor, apreciez!
Dar în total cât sirop cu protofil pot să le administrez? Pot să le dau zi de zi până la cules câte 300ml? Aşi dori să le dau la maximum.
Sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde Mircea_63 » 12 Mar 2013, 01:31

Singurul lucru care te-ar putea incurca la supra-dozajul cu protofil, este alcoolul. Daca faci exces, lasand alcoolul deoparte, intervine partea economica. Dai in plus, dar dai degeaba.

Pe prospect scrie ce si cat trebuie pus!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 01:34

marcsupertare scrie:la fel ca tine am fost si eu anul trecut si am reusit desi am prins perioada ploiasa la imperecherea matcilor :
-inainte de salcam famila pe 10 rame am divizat in jumatate respectiv 5 rame in alt stup fara stimulari dar avand un cules bun 3 sapt dupa salcam,
-nu recomand dar daca o faci fa-o ca la carte.
succes

Marcsupertare, mulţumesc de ajutor, recomandări şi urări!
Da, trebuie să mă informez mai mult de prin forumul nostru ca să devin instruit ca la carte.
Liunkurile sunt binevenite.
Am citit iarna aceasta câteva cărţi dar doresc să remarc că informaţia de pe forum are plusurile ei, şi mi se pare mai pusă la încercare ca cea din cărţi care sunt scrise de anumiţi autori, cu anumite interese şi care promovează anumite idei.
Sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde marcsupertare » 12 Mar 2013, 01:35

ca la carte
marcsupertare

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 01:38

Mircea_63 scrie:Singurul lucru care te-ar putea incurca la supra-dozajul cu protofil, este alcoolul. Daca faci exces, lasand alcoolul deoparte, intervine partea economica. Dai in plus, dar dai degeaba.

Dl. Mircea îţi mulţumesc de remarca aceasta importantă! O să iau aminte!
Alexandru.Chisinau

Mesajde marcsupertare » 12 Mar 2013, 01:40

ok vad ca citesti
nu faci decat in functie de ce ai in stup , eu anul trecut nu am dat asa ceva
Ultima oară modificat de marcsupertare pe 12 Mar 2013, 01:52, modificat 1 dată în total.
marcsupertare

Re: Înmulţirea albinelor, întărirea, accelerarea creşterii a

Mesajde Gheorghevici Iulian » 12 Mar 2013, 01:50

Alexandru.Chisinau scrie:
ovidiu_78 scrie:depinde cum arata familiile,cam 300ml, 2 cu 1 si niste protofil in el ;)

Dar în total cât sirop cu protofil pot să le administrez? Pot să le dau zi de zi până la cules câte 300ml? Aşi dori să le dau la maximum.
Sănătate!

Protofil se administrează 17 ml la 1 L de sirop, dar să nu dai mai mult de 80 ml pe sezon la o familie, deci 40 ml acum in primăvară si restul la toamna. Sirop îi dai la început mai puțin să vezi dacă îl ia și crești cantitatea în funcție de cum îl preia familia de albine. Vezi că se poate administra siropul și în rame ( tot 300 ml pui pe ultima rama dacă este goală )

http://www.youtube.com/watch?v=C-KoGteleL0
Gheorghevici Iulian

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 01:53

marcsupertare scrie:ok vad ca citesti
nu faci decat in functie de ce ai in stup nu faci prostii gen experimente sau "da le mai mult ca n-are nimica " nu ca la carte , reversul medaliei e greu de digerat

Da, depunem efort să ne informăm cât mai mult posibil.
Apropo, îmi aduc aminte acum că am citit într-o carte acelaşi mers de gândire expus de tine şi sunt de acort cu această ideie.

P.S. ce părere aveţi de această recetă de protofil?

Alexandru.Chisinau

Înmulţirea albinelor, întărirea, accelerarea creşterii a

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 02:03

Gheorghvici I scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:

Sănătate!

Protofil se administrează 17 ml la 1 L de sirop, dar să nu dai mai mult de 80 ml pe sezon la o familie, deci 40 ml acum in primăvară si restul la toamna. Sirop îi dai la început mai puțin să vezi dacă îl ia și crești cantitatea în funcție de cum îl preia familia de albine. Vezi că se poate administra siropul și în rame ( tot 300 ml pui pe ultima rama dacă este goală )

http://www.youtube.com/watch?v=C-KoGteleL0

Dl Gheorghvici I, vă mulţumesc de informaţie lămurită şi pt link, l-am privit şi mi-a plăcut.
Sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde Dila Daniel » 12 Mar 2013, 08:28

Alexandru.Chisinau scrie:Vă salut stimaţi albinari!

bine ai venit!...
Alexandru.Chisinau scrie: Doresc cu Doamne ajută în această primăvară să-mi fac încă 3 colonii prin divizare (adică când dai colonia în două şi una rămâne orfanizată iar alta cu regină). E adevărat că prin această metodă se formează o regină slabă? Dacă da, cât e de grav acest lucru?

Prin aceasta metoda sunt doua mari incoveniente
-familia nou formata pierde(stagneaza) aproape o luna,timp in care albina batrana dispare...asta in cazul in care nu sunt probleme cu noua matca
-matca poate sa fie de slaba calitate.Exceptie atunci cand stuparul intervine dupa aprox 4-5 zile si elimina botcile cele mai avansate,lasand 2-3 din cele mai crude.

Ca o recomandare,procura matci fecundate pentru roiurile nou formate.
Alexandru.Chisinau scrie: Voi închide intrările pentru 16 zile.

cine te-a sfatuit asa ceva?...de ce ai face-o?
nu este bine!
Daca vrei sa nu se depopuleze roiul format,muta-l intr-o alta locatie la 5 km sau,mai scutura albina tanara in el,daca il lasi pe aceeasi vatra.
Alexandru.Chisinau scrie:Ce ziceţi dacă voi întări coloniile cu sirop până să le divizez?[/color] Doresc cât mai repede să încep să le întăresc şi să le pregătesc pt a fi divizate, când pot să încep să le dau sirop şi în ce cantităţi?

Da,le poti stimula cu sirop,dar obligatoriu sa aiba cules de polen
.deci...se poate incepe cand incepe si polenul din abundenta...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2013, 13:07

Alexandru.Chisinau :
declinarea substantivului stup : un stup, doi stupi
Deoarece trebuie sa faci alimentare cu sirop, pe o perioada lunga, eu nu iti recomand sa pui protofil, decat prima data. In rest fa siropul cu ceaiuri.
Ca sa obtii matci de salvare, ca sa diminuezi pierderile, parerea mea este sa orfanizezi numai un stup, inainte de salcam, restul sa ii lasi sa iti culeaga miere. Ar fi bine ca din stupul orfanizat, sa scoti numai o rama cu puiet capacit, pe care se afla matca, sa mai iei o rama cu miere din alt stup, astea doua sa le pui intr-o lada noua, completezi cu faguri noi si il lasi pe vechiul loc. Stupul orfanizat, il iei si il pui in alt loc in stupina, eventual mai bagi doi faguri cu oua, de la alti stupi, reduci urdinisul si dai sirop numai in punga (ca sa nu provoci furtisag, in nici un caz nu il inchizi 16 zile cum spuneai). Dupa 4-5 zile, cum spunea si colegul, rupi botcile capacite, sau prea mature si lasi numai pe cele frumoase necapacite, daca se poate sa ai cate 1-2 pe fiecare rama. Dupa 14 zile stupul orfanizat, il imparti in nuclee de 1-2 rame, cu cate 1-2 botci, si mai bagi o rama de la ceilalti stupi cu miere si pastura. Dupa ce matcile s-au imperecheat, ajuti fiecare nucleu, cu cate o rama de puiet capacit. Faci asta de 1-3 ori, pana obtii roii, destul de puternici, in functie de posibilitati. Sirop administrezi pana matcile se imperecheaza si au cel putin 2 rame de miere in fiecare roi.
jenica67

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR