Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mi-a murit un roi

Mesajde genutzu » 12 Mar 2013, 09:07

ignatoave nu mi-am dat cu parere la specia de mucegai ca nu am facut analize in acest sens.
E foarte posibil sa fie si vorba de ceva larve care sa fi mucegait dar s-a observat f clar acolo unde a fost un pic zgariata rama ca e vorba de pastura. Cand este exces de umiditate se intampla asta.
Iar pt viitoriti sugerez sa fii mai calm ca de nu o sa imbatranesti prea repede sinu o sa te bucuri prea mult de vila din Agapia!
Iar daca vrei sa facem un concurs pt determibarea unor specii de mucegai sa stii ca ma tine resursa vitala!
genutzu

Mesajde genutzu » 12 Mar 2013, 09:09

.......iar cand eu m-am referit la a fi atenti in a ne da cu parerea am fost elegant in exprimare cu cei care nu stiu ce e puietul varos!
Dar na, atat ai inteles tu. Felicitari si progrese in stupina!
genutzu

Mesajde slucianus » 12 Mar 2013, 11:35

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri dar vreau sa va spun ca:
- pe rama respectiva nu am avut pastura in toamna
- aparitia mucegaiului tot nu imi explica moartea albinelor
slucianus

Mesajde Albinel » 12 Mar 2013, 11:39

Puiet Varos..!!
manifestare clinica :
- pe oglinda si fundul stupului sunt larve moarte, uscate si mumificate
- puietul moare in stadiu de larva si preninfa
- culoarea puietului atacat este alba, gri sau negricioasa
- fagurele produce un sunet caracteristic cand este scuturat

factor principal determinant ..: umiditate mare ..ceea ce duce la Deprecierea Polenului si a Pasturii ..la Moartea si intrarea in Putrefactie a larvelor..
in concluzie ..poate fi vorba numai de Pastura Alterata ,numai de Puiet intrat in Putrefactie ..sau poate de ambele..asta a dus la aparitia mucegaiului..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 12 Mar 2013, 11:42

slucianus scrie:Va multumesc tuturor pentru raspunsuri dar vreau sa va spun ca:

1.-urmele de pastura sunt vizibile si in poze(cateva celule)
2.-despre umiditate si neglijenta ta ..se vede tot din poze..
Albinel

Mesajde slucianus » 12 Mar 2013, 11:51

Albinel scrie:
slucianus scrie:Va multumesc tuturor pentru raspunsuri dar vreau sa va spun ca:

1.-urmele de pastura sunt vizibile si in poze(cateva celule)
2.-despre umiditate si neglijenta ta ..se vede tot din poze..

Sunt de acord dar intrebarile rama de ce mi-au murit albinele intre 25 ianuarie si 8 martie si ce se mai poate face cu fagurii la topit sau pot fi folositi?
slucianus

Mesajde Albinel » 12 Mar 2013, 12:04

-de foame si umiditate..
-umiditatea apare la variatii de temperatura si asta se intampla la sfarsitul iernii..
-desi toti spun ca acesti faguri nu se mai pot folosi..eu unul i-am refolosit numai la Familii Puternice si nu am avut de suferit..(inainte de folosire ,i-am tinut la soare un timp,pulverizati bine cu otet sau alcool..dupa care ii pulverizez cu sirop si-l dau )
nu recomand ,dar eu asa am procedat !!
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 12 Mar 2013, 12:13

In conditiile alea de umezeala, era de asteptat ca mai devreme sau mai tarziu sa se intample asta. Atunci a fost sa fie si gata.
Fagurii, baga-i la topit.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mierebunadealbine » 14 Mar 2013, 20:26

ma baiat lasai pe alde razatori dastia sunt satul de cunoscatori , fiind un roi micut, la un moment dat fiind putine poate nu au putut sa consume turtita ele fiind nevoite sa migreze dupa diafragma mai ales daca aveai si rame dupa diafragma si a fost sa le prinda frigu ne putand sa se regrupeze pata aceea poate fi un banal mucegai care a apucat sa se formeze datorita roiului mort si nu e problema nimanui unde ai stupina ma intelegi :!:
mierebunadealbine

Mesajde Mircea_63 » 14 Mar 2013, 20:50

Mai baiat, mierebunadealbine, daca ai ceva sa ne spui, cu subiect si predicat, eventual la obiect, spune.

Pana acum ai 3 posturi cu balarii, agramate si scrise doar asa...sa te aflii in treaba. Cu referinte la membrii forumului si nu la albina.

Te tine sa te bagi pe subiect? Te ascultam! Ai contre in program? Tine-le pentru tine!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde FLORINELU » 15 Mar 2013, 10:08

in decursul anilor am avut si eu 3-4 cazuri cu albinele toate moarte pe ramele de dupa diafragma. stau si ma intreb:oare daca nu aveam rame dupa diafgrama?
teoria mea si a celor cu care am discutat cazul a fost ca atunci cand am umblat pe la stup cu diferite interventii matca a ramas acolo,nu sa mai intors iar albinele au urmat-o,venind repede frigul acolo au ramas. rezultatul il stiti. atunci faceam si eu tot feul de interventii la stupi in timpul iernii,care dupa mintea mea de acuma nu ar fi fost necesare. au fost si alte variante de motive pentru care mureau acele albine,dar ce e mai interesant e faptul ca de cativa ani nu mai deschid stupii iarna si nici nu am avut astfel de neplaceri. cat despre mucegai,parerea mea,repet parerea mea este ca sa produs din cauza lipsei de ventilatie cauzata de lipsa albinelor si faptului ca era bine izolat. fagurii care au fost mucegaiti mai tare au mers la topit,iar ceilalti i-am refolosit. ce fel de mucegai?nu ma mai interesat ,la topit cu el,lada curatata si altul la loc.
FLORINELU

Mesajde slucianus » 15 Mar 2013, 15:03

Nu am avut rame dupa diafragma
slucianus

Mesajde ignatov andrei » 15 Mar 2013, 21:48

Puietul varos nu produce forme de mucegai. Ataca doar puietul. Acesta este mucegaiul alb, sau mucegaiul comun. Fagurii se topesc. Stupii se flambeaza.
Genutzu, spune-mi ce este gresit in ceea ce am scris mai sus?!?
Unde ai vazut ca nu sunt calm?!? Sa-mi arati o singura postare unde am inceput eu cu contrele. Am postat tot timpul CORECT! E normal - la umila mea valoare - ca apicultor, sa reactionez la cei care sunt "autoritari si cunoscatori" fara motive temeinice! Mai bine am bea un sprit in zona cu multe "OGLINZI"!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 15 Mar 2013, 21:56

mierebunadealbine scrie:ma baiat lasai pe alde razatori dastia sunt satul de cunoscatori :!:

tu..la cine te referi :evil:
Albinel

Mesajde slucianus » 21 Mar 2013, 21:17

Adevarul este ca la acest stup am avut podisor fara plasa. E posibil ca aceasta sa fie cauza umezelii?
Cand am cumparat roiul l-am luat pe 10 rame toate cam vechi. Care era solutia corecta pentru iernat pentru ca din cate stiu trebuie iernat pe rame inchise la culoare adica mai vechi.
slucianus

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR